1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

25% constant cpu usage in Win 7 64

Discussion in 'General Hardware' started by shevanel, Oct 1, 2009.

  1. shevanel

    shevanel New Member

    Joined:
    Jul 27, 2009
    Messages:
    3,479 (1.82/day)
    Thanks Received:
    406
    Location:
    Leesburg, FL
    I just noticed today that I have 99% system idle process but below at the cpu usage detail it says 24-26% constantly..

    i look for which processes are using cpu and everything is @ 0 except chrome which is 1-2%

    Why can this be?
     
    skylamer says thanks.
  2. [Ion]

    [Ion] WCG Team Assistant

    Joined:
    Sep 15, 2009
    Messages:
    11,830 (6.35/day)
    Thanks Received:
    11,018
    Location:
    North Carolina, United States
    Can we please have a screen shot? Sounds like Windows may be reporting it wrong
     
    Crunching for Team TPU
  3. pantherx12

    pantherx12 New Member

    Joined:
    Jan 2, 2009
    Messages:
    9,714 (4.58/day)
    Thanks Received:
    1,699
    Location:
    ENGLAND-LAND-LAND
    Have you made sure to click show processes by all users?

    You have to click that to show things like some anti virus programs and things like windows live communications platform.

    ( both which use about 25% cpu when they're fully active)
     
  4. shevanel

    shevanel New Member

    Joined:
    Jul 27, 2009
    Messages:
    3,479 (1.82/day)
    Thanks Received:
    406
    Location:
    Leesburg, FL
    ill make screen shots now.

    I only noticed it after uninstalling a gtx 275 again and putting in a 7600 gs. Dont know if that matters. using driver 190.38?

    core 1 (or 0) is showing constant use in the performance graph.

    back to post screens


    [​IMG]

    [​IMG]
     
  5. shevanel

    shevanel New Member

    Joined:
    Jul 27, 2009
    Messages:
    3,479 (1.82/day)
    Thanks Received:
    406
    Location:
    Leesburg, FL
    okay, i uninstalled the 7600 gs and rebooted. ran driver cleaner and cleaned display/phsyx.

    sitting at the desktop typing this i'm at 0% cpu usage with spikes under 5%

    this is with no driver installed.. sitting in nasty res mode. going to install a different video driver and reboot to see what happens..

    at least i narrowed it down to a driver problem.
     
  6. shevanel

    shevanel New Member

    Joined:
    Jul 27, 2009
    Messages:
    3,479 (1.82/day)
    Thanks Received:
    406
    Location:
    Leesburg, FL
    installed 185.93 and back to the unusual cpu usage. core 1 (or 0) is back at 100%.. total system is 25%

    WTF?
     
  7. newtekie1

    newtekie1 Semi-Retired Folder

    Joined:
    Nov 22, 2005
    Messages:
    20,029 (6.15/day)
    Thanks Received:
    6,094
    Use Process Explorer to see exactly what background process is causing it.

    Usually when this happens, it is a hardware interrupt causing the high CPU usage, which windows won't show you in task manager.
     
    Crunching for Team TPU 50 Million points folded for TPU
  8. Reventon

    Reventon New Member

    Joined:
    Mar 25, 2009
    Messages:
    2,106 (1.03/day)
    Thanks Received:
    149
    Location:
    Sarasota, FL
    I'm confused too. Maybe like Newtekie said, there could be many or one background process taking up a lot of usage.
     
  9. shevanel

    shevanel New Member

    Joined:
    Jul 27, 2009
    Messages:
    3,479 (1.82/day)
    Thanks Received:
    406
    Location:
    Leesburg, FL
    when i uninstalled the video driver the problem went away.

    Im trying to 190.62 now

    ----

    I installed the 190.62 and as soon as i hit the dekstop i opened tm and 25% again, 1st core at 100%
     
  10. shevanel

    shevanel New Member

    Joined:
    Jul 27, 2009
    Messages:
    3,479 (1.82/day)
    Thanks Received:
    406
    Location:
    Leesburg, FL
    using that program it says "deffered procedure calls" DPC @ 24.5% and hardware interupts @ .5% or so...

    what do I need to do now?
     
  11. newtekie1

    newtekie1 Semi-Retired Folder

    Joined:
    Nov 22, 2005
    Messages:
    20,029 (6.15/day)
    Thanks Received:
    6,094
    You wouldn't happen to have another graphics card laying around that you can test, preferably nVidia based, would you?

    It might be a hardware issue, it could also be a software conflict with the driver/nVidia control panel.
     
    Crunching for Team TPU 50 Million points folded for TPU
  12. shevanel

    shevanel New Member

    Joined:
    Jul 27, 2009
    Messages:
    3,479 (1.82/day)
    Thanks Received:
    406
    Location:
    Leesburg, FL
    This was a 7600gs I bought from a forum member as a backup card.

    I don't have any other GPU's at the moment.

    The funniest thing is, I am sitting now with just the basic driver installed and I'm doing CPU benchmarks and I'm scoring off the charts.. and im running stock 2.8ghz..

    Im starting to wonder if my cpu 0 has been fubar'd since day 1... on nvidia drivers.

    Could be this card though, bec tbh I just noticed this yesterday when I installed the 7600gs.

    I get bored and run winrar bench and scored 440.. and i thought something was wrong so I looked around and saw core 0 @ max..


    right now at stock winrar bench is scoring 1980 , while no gpu driver installed. wtf?


    i have no idea what to do.. dont wanna run my core 0 at max..
     
  13. shevanel

    shevanel New Member

    Joined:
    Jul 27, 2009
    Messages:
    3,479 (1.82/day)
    Thanks Received:
    406
    Location:
    Leesburg, FL
    I have no fix for this.

    I disabled the GPU in device manager and core0 drops from 100% load to 0%..............................................

    guess I'll just run low res on a 1920x1080 monitor with GPU disabled in DM until I pick up a new card. No big deal
     
  14. newtekie1

    newtekie1 Semi-Retired Folder

    Joined:
    Nov 22, 2005
    Messages:
    20,029 (6.15/day)
    Thanks Received:
    6,094
    I was heading towards that bad card conclusion, but it seems you jump there already.

    I would definitely replace the card and see if that solves the problem, the DPC running one of your cores at 100% is uaually a good sign of bad hardware.

    You could also try reseating the cards to see if maybe it just isn't getting good contact in the slot.
     
    shevanel says thanks.
    Crunching for Team TPU 50 Million points folded for TPU
  15. crush3r

    crush3r New Member

    Joined:
    Apr 29, 2008
    Messages:
    346 (0.15/day)
    Thanks Received:
    61
    Location:
    Manchester, UK
    i have the same problem, 25%-30% constant load on win7 64bit 7100
     
  16. shevanel

    shevanel New Member

    Joined:
    Jul 27, 2009
    Messages:
    3,479 (1.82/day)
    Thanks Received:
    406
    Location:
    Leesburg, FL
    then youre taking a huge performance hit. I wonder how to solve this.
     
  17. crush3r

    crush3r New Member

    Joined:
    Apr 29, 2008
    Messages:
    346 (0.15/day)
    Thanks Received:
    61
    Location:
    Manchester, UK
    Was this problem ever resolved? I'm still having the mysterious 15-20% load! Going ATI soon so will be interesting to see if this is an nVidia driver issue.

    [​IMG]

    Edit: Task manager says 37% ?!?
     
  18. psyko12

    psyko12

    Joined:
    Jun 5, 2007
    Messages:
    1,865 (0.69/day)
    Thanks Received:
    168
    Tick the box in task manager "show processes from all users" maybe there is another process which does that...
     
    crush3r says thanks.
  19. crush3r

    crush3r New Member

    Joined:
    Apr 29, 2008
    Messages:
    346 (0.15/day)
    Thanks Received:
    61
    Location:
    Manchester, UK
    Thanks, it seems to be that wmpnetwork
    [​IMG]

    Edit: Solved! Having disabled that from starting with windows using msconfig, i no longer have the load.
     
    Last edited: Nov 29, 2009
  20. psyko12

    psyko12

    Joined:
    Jun 5, 2007
    Messages:
    1,865 (0.69/day)
    Thanks Received:
    168
    That's the windows media player network service IDK if it's ok to turn off but I'm glad you got that sorted :) :toast:
     
    crush3r says thanks.
  21. crush3r

    crush3r New Member

    Joined:
    Apr 29, 2008
    Messages:
    346 (0.15/day)
    Thanks Received:
    61
    Location:
    Manchester, UK
    Don't use WMP anyway :p
    :toast:
     
  22. psyko12

    psyko12

    Joined:
    Jun 5, 2007
    Messages:
    1,865 (0.69/day)
    Thanks Received:
    168
    crush3r says thanks.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page