1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

290 non X flashed with 290X bios

Discussion in 'AMD / ATI' started by CobraXP, Nov 6, 2013.

  1. CobraXP New Member

    Joined:
    Apr 12, 2010
    Messages:
    22 (0.01/day)
    Thanks Received:
    3
    Can a 290 be flashed with a 290X bios to unlock the card? I did this a few years ago with a set of 6950s and they are still working awesome till this day. I just ordered a Sapphire R9 290 and was hoping it is flashable to 290X bios.

    Thanks,
    CobraXP
     
  2. night.fox

    night.fox

    Joined:
    Dec 23, 2012
    Messages:
    900 (1.34/day)
    Thanks Received:
    437
    Location:
    south korea

    dont get your hopes too high. after the 6950 to 6970 saga, AMD would not make same mistake again. I think.....

    but better wait for the "professional" people to do it. I'm sure others will be so eager to try.....

    by professional means who are willing to risk their cards without worrying to brick it :D

    if somebody give me a 290, i will try why not :toast: :p
     
    Crunching for Team TPU
  3. CobraXP New Member

    Joined:
    Apr 12, 2010
    Messages:
    22 (0.01/day)
    Thanks Received:
    3
    I am hoping the first 290s out are rushed and can be flashed :respect: lets hope and see :toast:
     
  4. W1zzard

    W1zzard Administrator Staff Member

    Joined:
    May 14, 2004
    Messages:
    14,969 (3.92/day)
    Thanks Received:
    11,778
    no, the shaders are not locked via bios, I checked on my press board
     
    Eroticus says thanks.
  5. CobraXP New Member

    Joined:
    Apr 12, 2010
    Messages:
    22 (0.01/day)
    Thanks Received:
    3
    So no other way to unlock it? There are physical differences then?

    Thanks,
    CobraXP
     
  6. tigger

    tigger I'm the only one

    Joined:
    Mar 20, 2006
    Messages:
    10,183 (3.24/day)
    Thanks Received:
    1,399
    /thread end
     
  7. W1zzard

    W1zzard Administrator Staff Member

    Joined:
    May 14, 2004
    Messages:
    14,969 (3.92/day)
    Thanks Received:
    11,778
    probably with an electron microscope or other multi million dollar equipment
     
    Sasqui says thanks.
  8. CobraXP New Member

    Joined:
    Apr 12, 2010
    Messages:
    22 (0.01/day)
    Thanks Received:
    3
    LoL.. gotcha. Thanks for the info W1zzard. One can only hope :pimp:
     
  9. Sasqui

    Sasqui

    Joined:
    Dec 6, 2005
    Messages:
    7,723 (2.38/day)
    Thanks Received:
    1,459
    Location:
    Manchester, NH
    Remember the Radeon 9800 series... there was one or two microscopic caps and traces on the GPU PCB that separated the non pro from the XT, and one more step to the $1000 workstation FireGL ...if I recall correctly. I'm sure there's much more to the 290.
     
  10. W1zzard

    W1zzard Administrator Staff Member

    Joined:
    May 14, 2004
    Messages:
    14,969 (3.92/day)
    Thanks Received:
    11,778
    Yes, these are not lasercut on top of the GPU side. They can be cut on the bottom of the GPU or cut using fuses that can be blown electrically during production
     
  11. Sasqui

    Sasqui

    Joined:
    Dec 6, 2005
    Messages:
    7,723 (2.38/day)
    Thanks Received:
    1,459
    Location:
    Manchester, NH
    Nuked shaders!
     
  12. qubit

    qubit Overclocked quantum bit

    Joined:
    Dec 6, 2007
    Messages:
    9,833 (3.91/day)
    Thanks Received:
    3,486
    Location:
    Quantum well (UK)
    This reminds me of my AIW 9800 SE I bought way back in 2003 for the great price of £160. It had 4 pipelines disabled, but it could be softmodded or hardmodded to the full 8. There was just no guarantee that they would all work, but I was one of the lucky ones.

    With 4 pipelines it performed pretty well, but with 8 it went like a rocket! :rockout: Half-Life 2 played really well on it.

    I eventually hardmodded it using the instructions on TPU. :cool:

    And yes, I still have it and yes it still works.
     
  13. Durvelle27

    Durvelle27

    Joined:
    Jul 10, 2012
    Messages:
    2,592 (3.10/day)
    Thanks Received:
    650
    Location:
    Memphis, TN
    Guy on OCN claiming to have flashed a 290 with 290X BIOs with success
     
    Crunching for Team TPU
  14. Jstn7477

    Jstn7477

    Joined:
    Aug 30, 2009
    Messages:
    3,883 (2.06/day)
    Thanks Received:
    1,561
    Location:
    Sarasota, Florida, USA
    As far as I know this doesn't accomplish much. I'm pretty sure cadaveca or someone has used 7970 BIOSes on 7950s without issue, though I could certainly be wrong.
     
    Crunching for Team TPU More than 25k PPD
  15. manofthem

    manofthem

    Joined:
    Jan 9, 2011
    Messages:
    6,118 (4.41/day)
    Thanks Received:
    7,945
    See, I'd be willing to try but.....

    I'll take W1zz's word on it. As he's the one who showed us the path on the 6950 unlock, I've learned to trust his judgement :)
     
    Crunching for Team TPU
  16. claylomax

    claylomax

    Joined:
    Apr 10, 2010
    Messages:
    1,612 (0.97/day)
    Thanks Received:
    261
    Location:
    London

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page