1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

2gb 800 or 4gb 533

Discussion in 'Motherboards & Memory' started by Levi28001, Jul 18, 2009.

  1. Levi28001

    Levi28001 New Member

    Joined:
    May 31, 2009
    Messages:
    30 (0.01/day)
    Thanks Received:
    1
    Right now in my system i have 2 gb of 800mhz oc'd to 936mhz, but i have 2gb 533 laying around

    (I should be able to get this up to 650+?). I have been having problems with not enough ram in

    gta 4. So i was wondering if more was better.:confused:


    Note i have xp 32 bit.
     
  2. k0rn_h0li0 New Member

    Joined:
    Feb 1, 2007
    Messages:
    1,180 (0.41/day)
    Thanks Received:
    46
    Location:
    Hometown CALI, Current WI.
    possibly. depends on your motherboard though.

    ram has nothing to do with gaming. its your cpu and graphics card.

    this is the point where you have to even it out if your going to attempt something like this.

    wait a lil for more inputs from members
     
  3. Levi28001

    Levi28001 New Member

    Joined:
    May 31, 2009
    Messages:
    30 (0.01/day)
    Thanks Received:
    1
    Eh i am one of those people if i think of trying something, i usually do :). I have alreadys stuck it in and run some benchmarks and gta4.

    No more freezing in gta 4 and passmark memory benchmarks have improved. 15% overall but 37% in large ram. :D

    Lost a little speed Read and copy dropped 1000mb/s and latency jumped but write stayed the same.

    XP only picks up 3.4 gbs.

    Will try overclocking somemore on my cpu to bump up the ram.

    Anyone got any idea on top speed of the 533 i might be able to get? At 625 now.
     
  4. alexp999

    alexp999 Staff

    Joined:
    Jul 28, 2007
    Messages:
    8,045 (3.01/day)
    Thanks Received:
    862
    Location:
    Dorset, UK
    :laugh:

    If only.

    So the fact when I play GTA IV my RAM usage is about 75%, so 3 GB.

    No i'd be fine with 128mb still :rolleyes:

    800 MHz tends to be the sweet spot for gaming, so your better off getting another 800 set,and then taking the leap to 64-bit if you can to actually make use of that.

    As it stands, with a 32-bit OS you may as well stick with 2 GB.
     
  5. Levi28001

    Levi28001 New Member

    Joined:
    May 31, 2009
    Messages:
    30 (0.01/day)
    Thanks Received:
    1
    Yeah i got vista i can install just haven't yet, not a fan at all of it. Waiting for windows 7 :p.

    2GB with xp on gta4 was maxing out ram and trying to use virtual memory or something. 2.2gb+ were being used anyways. Probably why the recommened ram for xp is 3gb


    And yeah i didn't get the second post

    "ram has nothing to do with gaming. its your cpu and graphics card."
     
  6. Asylum

    Asylum

    Joined:
    Jul 18, 2008
    Messages:
    2,819 (1.21/day)
    Thanks Received:
    686
    Location:
    South Carolina
    I dont know where you heard that, but ram makes the difference in a game playing smooth or if you dont have enough it will run choppy as hell.
     
  7. angelkiller

    angelkiller

    Joined:
    May 16, 2008
    Messages:
    1,258 (0.53/day)
    Thanks Received:
    225
    Location:
    North Carolina
    The capacity of RAM is (nearly) always better than the speed. I'd take 4GB of DDR2-533 over 2GB of DDR2-1066 any day. The difference between DDR2-533 and DDR2-1066 isn't that much. And it takes benchmarks to show the difference. In normal usage, you really won't notice the difference.

    The max frequency the sticks will reach depends on the actual memory chips on the Dimms. I'm sure you've heard that the Micron D9's are the best to have. I have a DDR2-675 kit that does DDR2-1066 stable. So it's hard to know how well the RAM will OC.
     
    Levi28001 says thanks.
  8. r9

    r9

    Joined:
    Jul 28, 2008
    Messages:
    2,144 (0.93/day)
    Thanks Received:
    284
    On XP 32 bit I don`t know. On other hand Vista and win7 X64 4GB at as high you could take them.
     
  9. k0rn_h0li0 New Member

    Joined:
    Feb 1, 2007
    Messages:
    1,180 (0.41/day)
    Thanks Received:
    46
    Location:
    Hometown CALI, Current WI.
    yeah tell him to get micrond 9'ds seriously HAHA like he can find them.

    hello more ram = better but still timings are still going to be better.

    hmm it doesn't take much to get the game running but like he said he's getting choppy ass graphics. upgrade to 64 bit keep your ram and play again see how you do
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page