1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

500$ budget build for my friend

Discussion in 'System Builder's Advice' started by ShadowFold, Mar 21, 2008.

  1. ShadowFold

    ShadowFold New Member

    Joined:
    Dec 23, 2007
    Messages:
    16,921 (6.78/day)
    Thanks Received:
    1,644
    Location:
    Omaha, NE
    This build is for my friend. He plays WoW and a few other games. He also uses the internets alot. Pretty much it. If you can find stuff for cheaper or something in the same range thats better post some links :) Keep in mind 500$ includes shipping, the list comes out to 450$ with 30$ shipping but im gonna spend an extra 20$ for me(two of those DVD drives).

    Rosewill Midtower 24$
    http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16811147073

    Western Digital 500gb
    http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16822136178

    BIOSTAR 770 AM2+
    http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16813138106

    MSI HD 2600XT GDDR4
    http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16814127305

    ASUS Black 16X DVD-ROM 48X CD-ROM SATA DVD-ROM
    http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16827135151

    SilverStone 400w
    http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16817256032

    Kingston 2gb(1gb x 2) DDR2-800 (I got the same pair and there great)
    http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16820134635

    AMD Athlon X2 4200+ Brisbane
    http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16819103214

    Rosewill RCX-Z940-SL 92mm
    http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16835200023
     
    Last edited: Mar 21, 2008
  2. JrRacinFan

    JrRacinFan Served 5k and counting ...

    Joined:
    Mar 17, 2007
    Messages:
    19,414 (6.99/day)
    Thanks Received:
    4,483
    Location:
    Youngstown, OH
    Everything looks ok to me, but I would down the hard drive capacity a little and up the processor a tad, unless you plan on overclocking. Oh and go the extra $4 for the A-data's if you plan on overclocking too. May be able to push that ram more than those Kingstons.
     
  3. DaMulta

    DaMulta My stars went supernova

    Joined:
    Aug 3, 2006
    Messages:
    16,119 (5.37/day)
    Thanks Received:
    1,454
    Location:
    Oklahoma T-Town
    This is what I would do on a budget build.
    2 gigs of the cheapest ram, doesn't matter what speed it is.
    cheapest motherboard I could find
    An ok PSU
    cheapest CPU money can buy.

    Then blow the rest on a better video card.
     
    ShadowFold says thanks.
  4. ShadowFold

    ShadowFold New Member

    Joined:
    Dec 23, 2007
    Messages:
    16,921 (6.78/day)
    Thanks Received:
    1,644
    Location:
    Omaha, NE
    Hmm I like that idea but he already has the cheapest CPU pretty much. The cheapest ram is some no namers that are only 4$ less.
     
  5. DaMulta

    DaMulta My stars went supernova

    Joined:
    Aug 3, 2006
    Messages:
    16,119 (5.37/day)
    Thanks Received:
    1,454
    Location:
    Oklahoma T-Town
    In a game machine the video card is the number one thing.

    Yes, 4 dollars is noting.
     
  6. Silverel

    Silverel New Member

    Joined:
    Nov 14, 2007
    Messages:
    1,769 (0.70/day)
    Thanks Received:
    233
    Location:
    Detroit, MI
    Single core Sempron for 34$ somewhere's, lol... Check dumpsters for old computers to save cash on the case. Might be able to find a workable PSU as well. :)

    Nice build, doesn't get much cheaper than that ;)
     
  7. ShadowFold

    ShadowFold New Member

    Joined:
    Dec 23, 2007
    Messages:
    16,921 (6.78/day)
    Thanks Received:
    1,644
    Location:
    Omaha, NE
    Well he has a Athlon single core 3800+ right now so a semperon would be a downgrade :p I have 300w but I dont think thats enough for what hes gonna be using.
     
  8. DaMulta

    DaMulta My stars went supernova

    Joined:
    Aug 3, 2006
    Messages:
    16,119 (5.37/day)
    Thanks Received:
    1,454
    Location:
    Oklahoma T-Town
    Hell if he has that CPU anyway what socket is it?

    939?

    Does he have PCI-E on his board?

    If so just upgrade his video card to something kick ass.
     
  9. Silverel

    Silverel New Member

    Joined:
    Nov 14, 2007
    Messages:
    1,769 (0.70/day)
    Thanks Received:
    233
    Location:
    Detroit, MI
    Or even better, buy that cheap case, pull out all his old stuff, and install it in the new case with a GFX upgrade.

    Keep the 300$ leftover for being so damn clever~!
     
  10. ShadowFold

    ShadowFold New Member

    Joined:
    Dec 23, 2007
    Messages:
    16,921 (6.78/day)
    Thanks Received:
    1,644
    Location:
    Omaha, NE
    Its a HP board anyway.. Idk if he has AGP or PCi-E he lives a little far away and for some reason isnt getting on xfire so I cant get the CPU-Z... I think hes at work tho but like I said he just plays Warcraft and isnt much of a gamer. I know I maxed it with 2x AA with my 7600GS so I think a HD 2600XT/HD 3650 would suffice. Also should I get a HD 3650 512mb DDR3 or HD 2600XT 256mb GDDR4?

    OOOH I might get this
    http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16814127331

    And not tell him it comes with the witcher :p
     
  11. newtekie1

    newtekie1 Semi-Retired Folder

    Joined:
    Nov 22, 2005
    Messages:
    20,029 (6.15/day)
    Thanks Received:
    6,094
  12. DaMulta

    DaMulta My stars went supernova

    Joined:
    Aug 3, 2006
    Messages:
    16,119 (5.37/day)
    Thanks Received:
    1,454
    Location:
    Oklahoma T-Town
    Well if it's an HP it might not have a agp or PCI-E slot in it.

    My cos has a pre built hp or something.

    I have givin him a FX-62, and HD2900XT to put in it. It screams now LOL

    I would have him open it and take a pic of the motherboard then you could see.

    He could just need a ram/psu/video card update. I wouldn't buy anything under a hd3850/9600GT card.
     
  13. ShadowFold

    ShadowFold New Member

    Joined:
    Dec 23, 2007
    Messages:
    16,921 (6.78/day)
    Thanks Received:
    1,644
    Location:
    Omaha, NE
  14. DaMulta

    DaMulta My stars went supernova

    Joined:
    Aug 3, 2006
    Messages:
    16,119 (5.37/day)
    Thanks Received:
    1,454
    Location:
    Oklahoma T-Town
    Shadow my friends PC

    939 3200 single core, 2 gigs of DDR400, x1800XT 512

    He was playing frontlines maxed out at 20FPS 1280x1024 with no AA.
    That's a new game!!!

    Also his CPU is stocked clocked, I admit I did oc his video card 100Mhz.
     
  15. King Wookie

    King Wookie New Member

    Joined:
    Jan 1, 2008
    Messages:
    1,197 (0.48/day)
    Thanks Received:
    277
    Location:
    Johannesburg, South Africa
    Well, for WOW that gfx card is more than adequate, but for other games it may be a little restricting.

    And based on this:

    http://www.techpowerup.com/reviews/Powercolor/HD_3650/1.html

    I personally might consider a factory overclocked HD3650.
    Performance wise, there's not much in it, but I believe a newer design might be a better bet.

    It all depends on what res he will be running.
     
  16. ShadowFold

    ShadowFold New Member

    Joined:
    Dec 23, 2007
    Messages:
    16,921 (6.78/day)
    Thanks Received:
    1,644
    Location:
    Omaha, NE
    Oh well ok he has a X2 3800+... he said it was single core but he sent me a cpuz and its a 90nm 3800+ X2.... just shows how much he knows :p it also has a PCi-E slot and 2gb of ram so im gonna get that silverstone and a 8800GTS for him.
     
  17. King Wookie

    King Wookie New Member

    Joined:
    Jan 1, 2008
    Messages:
    1,197 (0.48/day)
    Thanks Received:
    277
    Location:
    Johannesburg, South Africa
  18. DaMulta

    DaMulta My stars went supernova

    Joined:
    Aug 3, 2006
    Messages:
    16,119 (5.37/day)
    Thanks Received:
    1,454
    Location:
    Oklahoma T-Town
    Yep, that's all he needs.
     
  19. ShadowFold

    ShadowFold New Member

    Joined:
    Dec 23, 2007
    Messages:
    16,921 (6.78/day)
    Thanks Received:
    1,644
    Location:
    Omaha, NE
    Well he just plays wow tho.. should I get him a HD 3870 and have him keep the rest since he doesnt really need to get a 8800GTS?
     
  20. DaMulta

    DaMulta My stars went supernova

    Joined:
    Aug 3, 2006
    Messages:
    16,119 (5.37/day)
    Thanks Received:
    1,454
    Location:
    Oklahoma T-Town
    He could play other games down the road, just get him the good video card.

    Who knows what wow 2 will take to run.

    Maybe just the 8800Gt which is also a very fast card.
     
  21. ShadowFold

    ShadowFold New Member

    Joined:
    Dec 23, 2007
    Messages:
    16,921 (6.78/day)
    Thanks Received:
    1,644
    Location:
    Omaha, NE
  22. King Wookie

    King Wookie New Member

    Joined:
    Jan 1, 2008
    Messages:
    1,197 (0.48/day)
    Thanks Received:
    277
    Location:
    Johannesburg, South Africa
    Let him keep the rest for a future upgrade.

    I'm on a 3850 at 1680x1050, and my framerate in WOW is almost permanently stuck at the 60fps cap. I used to play it maxed on the same res with my old 7950GT. :D
     
  23. DaMulta

    DaMulta My stars went supernova

    Joined:
    Aug 3, 2006
    Messages:
    16,119 (5.37/day)
    Thanks Received:
    1,454
    Location:
    Oklahoma T-Town
  24. ShadowFold

    ShadowFold New Member

    Joined:
    Dec 23, 2007
    Messages:
    16,921 (6.78/day)
    Thanks Received:
    1,644
    Location:
    Omaha, NE
    Does he really need 1gb at 1024x768 :p
     
  25. King Wookie

    King Wookie New Member

    Joined:
    Jan 1, 2008
    Messages:
    1,197 (0.48/day)
    Thanks Received:
    277
    Location:
    Johannesburg, South Africa
    I seem to be permanently behind in this conversation.:eek:
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page