1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

6870 Went from 60fps to 22fps

Discussion in 'AMD / ATI' started by Ravenas, Apr 23, 2013.

  1. Ravenas

    Ravenas

    Joined:
    May 24, 2007
    Messages:
    4,643 (1.74/day)
    Thanks Received:
    344
    Location:
    Tennessee
    The card in my system specs is went from getting 60fps to all the sudden getting 22fps in games like starcraft 2 and dota 2. I have had this card for quite some time. GPUz shows the core clock and memory clocks are where they are supposed to be.
     
  2. chaotic_uk New Member

    Joined:
    Mar 28, 2008
    Messages:
    685 (0.29/day)
    Thanks Received:
    25
    whats temps like while gaming ?
     
  3. de.das.dude

    de.das.dude Pro Indian Modder

    Joined:
    Jun 13, 2010
    Messages:
    7,653 (4.91/day)
    Thanks Received:
    2,019
    check your CPU temps as well.
     
  4. Ravenas

    Ravenas

    Joined:
    May 24, 2007
    Messages:
    4,643 (1.74/day)
    Thanks Received:
    344
    Location:
    Tennessee
    Temp 1: 43C; Temp 2: 127C; Temp 3: 36C

    Temp 2 seems false to me.
     
  5. Ravenas

    Ravenas

    Joined:
    May 24, 2007
    Messages:
    4,643 (1.74/day)
    Thanks Received:
    344
    Location:
    Tennessee
    My GPU temps go as high as 56 C.

    Sitting on 22 FPS....
     
  6. de.das.dude

    de.das.dude Pro Indian Modder

    Joined:
    Jun 13, 2010
    Messages:
    7,653 (4.91/day)
    Thanks Received:
    2,019
    you have to tell us what temps those are. and you will need to take the reading during the game when you are facing this problem.
    have speedfan running, in the graph tab.
     
  7. Ravenas

    Ravenas

    Joined:
    May 24, 2007
    Messages:
    4,643 (1.74/day)
    Thanks Received:
    344
    Location:
    Tennessee
    The CPU does not go over 50 C during game on temp 1 2 and 3 in speed fan. The GPU goes to a maximum of 57 C.

    Those temps are during gameplay.

    All of those temps are acceptable.

    TEMP 2 on speed fan is reading 127 and never changes. It is a false reading.
     
  8. WhiteLotus

    WhiteLotus

    Joined:
    Jul 30, 2007
    Messages:
    6,536 (2.51/day)
    Thanks Received:
    847
    Same drivers?
     
  9. Ravenas

    Ravenas

    Joined:
    May 24, 2007
    Messages:
    4,643 (1.74/day)
    Thanks Received:
    344
    Location:
    Tennessee
    I've been running stable drivers for months now.
     
  10. Ravenas

    Ravenas

    Joined:
    May 24, 2007
    Messages:
    4,643 (1.74/day)
    Thanks Received:
    344
    Location:
    Tennessee
    I think the card may have over heated due to restricting the fan to 30%. The air flow probably wasn't turbulent enough and the temperature probably exceeded 85 degrees C for a prolonged time.
     
  11. CrackerJack

    CrackerJack

    Joined:
    Dec 13, 2007
    Messages:
    2,706 (1.09/day)
    Thanks Received:
    449
    Location:
    East TN
    Things to try..
    Update DirectX or Uninstall/Install
    Set game video settings to the lowest possible (just to see if the fps actually go up)
     
  12. Ravenas

    Ravenas

    Joined:
    May 24, 2007
    Messages:
    4,643 (1.74/day)
    Thanks Received:
    344
    Location:
    Tennessee
    Seems like it all started when I installed DOTA 2. So it may be software related. I'm going to remove my GPU drivers with driver sweeper. I'll reinstall and see if I notice improvement.
     
  13. Jetster

    Jetster

    Joined:
    Jan 17, 2010
    Messages:
    4,966 (2.91/day)
    Thanks Received:
    1,998
    Location:
    Oregon
    did you check for dust?
     
  14. Ravenas

    Ravenas

    Joined:
    May 24, 2007
    Messages:
    4,643 (1.74/day)
    Thanks Received:
    344
    Location:
    Tennessee
    The problem with reinstalling the drivers is that every time windows 8 boots without drivers installed, it installs Microsoft catalyst 12.1. the controls are not accessible. When I install the 13.1 drivers it tells me 12.1 is installed, however, I can't access gpu overdrive. Not being able to access gpu overdrive is normally related to previously installed old drivers. However, even after using driver sweeper Microsoft automatically installs the old driver. This happens even when I turn off the automatic function...
     
  15. erocker

    erocker Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 19, 2006
    Messages:
    39,659 (13.29/day)
    Thanks Received:
    14,052
    Turn off Windows Update, then uninstall and reinstall.
     
    Ravenas says thanks.
  16. Ravenas

    Ravenas

    Joined:
    May 24, 2007
    Messages:
    4,643 (1.74/day)
    Thanks Received:
    344
    Location:
    Tennessee
    Its not downloading through the internet. It is downloading from a driver bank in windows 8.
     
  17. erocker

    erocker Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 19, 2006
    Messages:
    39,659 (13.29/day)
    Thanks Received:
    14,052
    It shouldn't matter. If Windows Update is off, it won't update.
     
  18. The Mac

    Joined:
    Apr 8, 2012
    Messages:
    388 (0.43/day)
    Thanks Received:
    99
    the 127 is probably your VRMs, and thats way too high. They should be around 90-100

    Thats proboly why you are throttling.
     
  19. Ravenas

    Ravenas

    Joined:
    May 24, 2007
    Messages:
    4,643 (1.74/day)
    Thanks Received:
    344
    Location:
    Tennessee
    Constant 127 from boot up to heavy load to sleep and wake? I highly doubt it.
     
  20. Bo$$

    Bo$$ Lab Extraordinaire

    Joined:
    May 7, 2009
    Messages:
    5,308 (2.71/day)
    Thanks Received:
    867
    Location:
    London, UK
    maybe the VRM sink has fallen off, in which case it is possible
     
  21. de.das.dude

    de.das.dude Pro Indian Modder

    Joined:
    Jun 13, 2010
    Messages:
    7,653 (4.91/day)
    Thanks Received:
    2,019
    you just said they are at 57C during gaming :confused:

    85C is okay for a GPU.
     
  22. Ravenas

    Ravenas

    Joined:
    May 24, 2007
    Messages:
    4,643 (1.74/day)
    Thanks Received:
    344
    Location:
    Tennessee
    Just brainstorming.
     
  23. Ravenas

    Ravenas

    Joined:
    May 24, 2007
    Messages:
    4,643 (1.74/day)
    Thanks Received:
    344
    Location:
    Tennessee
    I turned off Windows Update and it works to an extent. It will not reinstall drivers if I uninstall ATI catalyst control center, then uninstall the driver from device manager, then use driver sweeper. When I reboot I install catalyst control 13.4 and I still cant see any GPU over driver options...

    The software says it is the current version. I am going to test game performance now.
     
  24. Aquinus

    Aquinus Resident Wat-man

    Joined:
    Jan 28, 2012
    Messages:
    6,274 (6.49/day)
    Thanks Received:
    2,083
    Location:
    Concord, NH
    Or maybe it's a sensor that doesn't exist... :wtf:

    Make sure your power settings are set to balanced or performance. SC2 is very CPU dependent and if the cpu isn't ramping up or boost isn't kicking in, it might impact performance. My 6870s work plenty well on SC2 with the 13.5 beta drivers.
     
  25. Ravenas

    Ravenas

    Joined:
    May 24, 2007
    Messages:
    4,643 (1.74/day)
    Thanks Received:
    344
    Location:
    Tennessee
    Working now. I repeated the same process. Frames are still low. 6870 cant handle SC2 on ultra anymore....
     
    Last edited: Apr 28, 2013

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page