1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

6950 "adapter not found" error

Discussion in 'AMD / ATI' started by r0b3412, Nov 18, 2011.

  1. r0b3412 New Member

    Joined:
    Nov 18, 2011
    Messages:
    14 (0.01/day)
    Thanks Received:
    1
    hey guys i flashed my bios, it bricked i couldnt load on restard, i stuck the card in 2nd pci-e
    when i use atiflash to flash original bios, i get

    atiflash -unlockrom 1
    "adapter not found"

    atiflash -f -p 1 original.bin
    "adapter not found"

    any clue?
    i read a thread about wizzard posting a 1 & 8 pin fix but i have no clue where the bios chip is on my 6950 non-ref. btw i flash via hard-mod
    http://www.techpowerup.com/forums/showthread.php?t=115240&page=7
     
  2. AthlonX2

    AthlonX2 HyperVtXâ„¢

    Joined:
    Sep 27, 2006
    Messages:
    7,185 (2.44/day)
    Thanks Received:
    1,668
    did you try atiflash -f -p 0 original.bin?
     
  3. r0b3412 New Member

    Joined:
    Nov 18, 2011
    Messages:
    14 (0.01/day)
    Thanks Received:
    1
    if i did 0 it would flash up my backup video card that i put in that slot so i could get into dos. the card wont boot thats why i put it in the 2nd pci-e so i could flash it that way. fans go on just nothing on screen.
     
  4. cadaveca

    cadaveca My name is Dave

    Joined:
    Apr 10, 2006
    Messages:
    14,049 (4.51/day)
    Thanks Received:
    7,205
    Location:
    Edmonton, Alberta
    bios chip is located near the power end of PCIe connector. You'll probably see one chip in place, and an empty hole:


    [​IMG]
     

    Attached Files:

    • bios.jpg
      bios.jpg
      File size:
      198.7 KB
      Views:
      1,300
  5. r0b3412 New Member

    Joined:
    Nov 18, 2011
    Messages:
    14 (0.01/day)
    Thanks Received:
    1
    same chip i did the hard mod on, i am wondering if i can do the 1 and 8 method if i am already using the 8 pin.
     
  6. r0b3412 New Member

    Joined:
    Nov 18, 2011
    Messages:
    14 (0.01/day)
    Thanks Received:
    1
    i cant tellw hich chip you circled . right or left one.
     
  7. cadaveca

    cadaveca My name is Dave

    Joined:
    Apr 10, 2006
    Messages:
    14,049 (4.51/day)
    Thanks Received:
    7,205
    Location:
    Edmonton, Alberta
    That I do not know.

    What hardmod did you do? Maybe that borked the BIOS in the first place?

    to your second post(that appeared after I had posted)


    BIOS chip is right in the middle of the yellow square, empty hole below is for secondary BIOS.
     
    AthlonX2 says thanks.
  8. r0b3412 New Member

    Joined:
    Nov 18, 2011
    Messages:
    14 (0.01/day)
    Thanks Received:
    1
  9. cadaveca

    cadaveca My name is Dave

    Joined:
    Apr 10, 2006
    Messages:
    14,049 (4.51/day)
    Thanks Received:
    7,205
    Location:
    Edmonton, Alberta
    Ah.
     
  10. r0b3412 New Member

    Joined:
    Nov 18, 2011
    Messages:
    14 (0.01/day)
    Thanks Received:
    1
    you have heard of the 1 & 8 method?
     
  11. cadaveca

    cadaveca My name is Dave

    Joined:
    Apr 10, 2006
    Messages:
    14,049 (4.51/day)
    Thanks Received:
    7,205
    Location:
    Edmonton, Alberta
    Yes. But this is out of my realm of working knowledge, never attemped myself..my card unlocked easily.
     
  12. r0b3412 New Member

    Joined:
    Nov 18, 2011
    Messages:
    14 (0.01/day)
    Thanks Received:
    1
    so i figured out why the adapter wasnt being read. i had a nvidia card which was not reading by atiflash so it set the slot 1 to slot 0. now i have new problem when i try to flash it says unable to write unkown spi 0/20000h
     
  13. r0b3412 New Member

    Joined:
    Nov 18, 2011
    Messages:
    14 (0.01/day)
    Thanks Received:
    1
    any clue anyone?
     
  14. cadaveca

    cadaveca My name is Dave

    Joined:
    Apr 10, 2006
    Messages:
    14,049 (4.51/day)
    Thanks Received:
    7,205
    Location:
    Edmonton, Alberta
    Seems like flasher doesn't recognize ROM type.

    I am not 100% sure though.
     
  15. Frogger

    Frogger

    Joined:
    Feb 12, 2006
    Messages:
    2,180 (0.69/day)
    Thanks Received:
    313
    flash rom data sheet
    "spi 0/20000h " is an adress on the chip
    to flash the card back to your stock bios you will, have to undoe the hard mod, flash back the redo the mod good luck
     
    cadaveca says thanks.
  16. r0b3412 New Member

    Joined:
    Nov 18, 2011
    Messages:
    14 (0.01/day)
    Thanks Received:
    1
    so i undue hard mod, flash with original bin? i dont think it will let me flash... thats why i used the hard mod to flash in first place.
     
  17. Frogger

    Frogger

    Joined:
    Feb 12, 2006
    Messages:
    2,180 (0.69/day)
    Thanks Received:
    313
    it should flash back to your org bio if not you'l have to do the mod to unlock the chip to allow you to flash it
    but i would try to flash it after you undo the hard mod if the bios you use did not change the subsys id it should work if you get the "not found" error then you will have to do the unlock
     
    Last edited: Nov 19, 2011
    cadaveca says thanks.
  18. r0b3412 New Member

    Joined:
    Nov 18, 2011
    Messages:
    14 (0.01/day)
    Thanks Received:
    1
    I just took the hard mod off which allowed me to flash the first time. The proble
    Is now that it's off it's reading correctly again and error is gone but now I can't flash bios back to original since the hard mod is not connected anymore.


    So now I get Rom was not erased error 0fl01. Which I was able to fix when I hard modded, but it does read the bios and the spi unknow error is gone

    Btw I don't have the adapter issue o figured that out.
     
  19. Frogger

    Frogger

    Joined:
    Feb 12, 2006
    Messages:
    2,180 (0.69/day)
    Thanks Received:
    313
    this switch " -fa Force flashing bypassing already-programmed check" in atiflash might work

    if not you will have to put your bubblegum mod back on plus the mod i linked in post 17 and follow the instructions in the pdf leaving the "bubblegum" in place
    pls supply model for the non ref card you are using
     
    Last edited: Nov 19, 2011
    cadaveca says thanks.
  20. r0b3412 New Member

    Joined:
    Nov 18, 2011
    Messages:
    14 (0.01/day)
    Thanks Received:
    1
    ihave a HIS H695FN2G2M Radeon HD 6950 2GB

    i tried -fa command no luck


    i re did the bubble gum mod.
     
    Frogger says thanks.
  21. r0b3412 New Member

    Joined:
    Nov 18, 2011
    Messages:
    14 (0.01/day)
    Thanks Received:
    1
    the adapter is located by atiflash no need for 1+8 right? thats not the issue anymore it just wont flash even with bubble gum mod.
     
  22. cadaveca

    cadaveca My name is Dave

    Joined:
    Apr 10, 2006
    Messages:
    14,049 (4.51/day)
    Thanks Received:
    7,205
    Location:
    Edmonton, Alberta
    Bios.
     
  23. r0b3412 New Member

    Joined:
    Nov 18, 2011
    Messages:
    14 (0.01/day)
    Thanks Received:
    1
    .
     
  24. Frogger

    Frogger

    Joined:
    Feb 12, 2006
    Messages:
    2,180 (0.69/day)
    Thanks Received:
    313
    what erroe code happens when you try to flash?

    When a low voltage is present at pin 1, the flash memory is
    active and will respond to read/write requests. When a high voltage is present it will go to sleep mode
    The "high" voltage can be grabbed from pin 8 which is the +3.3V supply voltage of the IC.
    1 to pin 8 in hopes that the card would now be unable to read the flash memory

    try undoing the bubble gum and try the 1 to 8 mod
    the buble mod 3 to 8 sends high voltage[pin 8] to the write pin 3 opening the switch for writes ,but your bad [wrong] bios on the chip won't let you rewrite it ... you need to put the chip to 'sleep' 1 to 8 mod so you can rewrite the chip
     

    Attached Files:

    Last edited: Nov 19, 2011
    cadaveca says thanks.
  25. r0b3412 New Member

    Joined:
    Nov 18, 2011
    Messages:
    14 (0.01/day)
    Thanks Received:
    1
    Quick over view

    Ok real quick before I do the 1 to 8 mod


    The bubble gum mod gets me "unknown spi 0/20000h " error

    When I take apart the bubble gum mod I don't get any error but can't flash

    When I originally bubble gym mod it flashed fine up until I put the wrong bios in.


    (
    Now I will do the 1 to 8 mod (can I use same bubble gym method?)
    And should I undo the 3 to 8 or leave it with the 1 to 8?
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page