1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

70-80 fps in CSS, 35-60 in COD4 - 9800GTX+ :S

Discussion in 'NVIDIA' started by Dazzeerr, Dec 31, 2008.

  1. Dazzeerr

    Dazzeerr New Member

    Joined:
    Dec 29, 2008
    Messages:
    215 (0.10/day)
    Thanks Received:
    14
    Location:
    Oxford
    Now i know my current CPU is bottlenecking my graphics card, (E4400) the new one is coming shortly.. (Q6600) but SURELY i should see better improvements than this?

    This is with 1280x1024 res, CSS was maxed out apart from aa 4x and as 4x
    COD4 highest settings and automatic on texture effects and stuff, aa 2x and no as.

    70-80 fps in CSS
    35-60 fps COD4 (with a fair bit of action going on)

    I uninstalled the nvidia drivers from control panel, then used a program called driver sweeper to clean the nvidia display and physx, didnt clean the nvidia chipset bit tho, maybe i should of?

    I restarted PC, noticed that it was still at 1280x1024, but there was lag when i moved things around, plus there was no graphics card found in display, so i thought it would be done. downloaded and installed latest drivers for the 9800GTX+ then restarted again.

    What could it be? Or is it just that my processor is that much of a bottleneck? Lol

    Also one other thing, i've noticed that it doesn't get much hotter than it is idle when on COD4 getting low fps, it hasn't gone over 50*C, idles 39*C yet. Just incase that helps lol
  2. spearman914

    spearman914 New Member

    Joined:
    Apr 14, 2008
    Messages:
    3,339 (1.44/day)
    Thanks Received:
    502
    Location:
    Brooklyn, New York 11223
    WTF for a 9800gtx+, even bottlenecking u won't get such a low fps. Wait until u get ur proc and see what happens.
  3. 3870x2

    3870x2

    Joined:
    Feb 26, 2008
    Messages:
    4,875 (2.06/day)
    Thanks Received:
    689
    Location:
    Joplin, Mo
    I got much better with my e6750 and 8800GTS512 at 1920x1200 4x/16x. COD4 isnt very steep.
  4. Steevo

    Steevo

    Joined:
    Nov 4, 2005
    Messages:
    8,181 (2.55/day)
    Thanks Received:
    1,137
    I usually get 250ish FPS with full settings at 1680X1050
    10 Million points folded for TPU
  5. spearman914

    spearman914 New Member

    Joined:
    Apr 14, 2008
    Messages:
    3,339 (1.44/day)
    Thanks Received:
    502
    Location:
    Brooklyn, New York 11223
    Like 6 months ago, i had the 8800gts g92 and paired with an e8400. It got over 400fps CSS (all settings maxed) and about 160 in Cod4. Something's gotta be wrong with that e4400/9800gtx+ setup.
  6. MoonPig

    MoonPig

    Joined:
    Aug 7, 2008
    Messages:
    5,729 (2.60/day)
    Thanks Received:
    886
    Location:
    Wakefield, UK
    yeah, theres a problem there. I have an E7200 @ 3.60GHz and a 3870XT and i get 200FPS with everything on max, that 1440x900 and Full AA+AF.
  7. wiak

    wiak

    Joined:
    Sep 5, 2004
    Messages:
    1,743 (0.48/day)
    Thanks Received:
    198
    Location:
    Norway
  8. Dazzeerr

    Dazzeerr New Member

    Joined:
    Dec 29, 2008
    Messages:
    215 (0.10/day)
    Thanks Received:
    14
    Location:
    Oxford
    2gb, but only shows as 1.8gb :/

    4GB Crucial Ballistix ordered

    I'll try the virus scans ;)

    Hmmm.. O_O As i started the malwarebytes anti-malware scan Avira AntiVir found a Trojan called TR/Crypt.XPACK.Gen in C:\WINDOWS\Temp :X
    Plus keeps popping up with a detection message, i delete it then a new one pops up soon after.

    Anyone know some free good antivirus/trojan/spyware scanners?
    Last edited: Dec 31, 2008
  9. spearman914

    spearman914 New Member

    Joined:
    Apr 14, 2008
    Messages:
    3,339 (1.44/day)
    Thanks Received:
    502
    Location:
    Brooklyn, New York 11223
    If u have 32-bit os then the 4gb will only show 3.5gb or 3.25gb
  10. Dazzeerr

    Dazzeerr New Member

    Joined:
    Dec 29, 2008
    Messages:
    215 (0.10/day)
    Thanks Received:
    14
    Location:
    Oxford
    I know that, i'll be getting vista eventually, 3.25gb will do for now
  11. Darren

    Darren New Member

    Joined:
    Feb 27, 2005
    Messages:
    1,936 (0.56/day)
    Thanks Received:
    345
    The E4400 is not bottlenecking you. You do not need a Q6600 to play games at a respectable level.

    CSS is a old ass game, shouldn't take much to max out that game.


    35-60 FPS isn't low FPS, 30 FPS is considered minimum, anything above it is high FPS.

    The fact that no graphics card display is found is a huge indication that its driver related. Although you've removed Nvidia drivers Windows will attempt to allocate some default drivers automatically this is more common in Vista, this confusion can cause many conflicts.



    Do not worry about the temperature its normal :) I advise that you back up all your important files and do a full format and reinstall of windows. I can remember when I purchased my 9600 GT I got about 3000 points extra in 3D marks when I did a fresh format and reinstall of windows :)

    After you've done the format:
    -install the latest Nvidia drivers
    -install the latest motherboard chipset drivers
    -install the motherboards IDE/raid controller drivers
    -make sure you configure windows so that the unnecessary processes are not in the memory
  12. lollerskater69 New Member

    Joined:
    Dec 5, 2008
    Messages:
    395 (0.19/day)
    Thanks Received:
    46
    Well spoken.
    Darren says thanks.
  13. Asylum

    Asylum

    Joined:
    Jul 18, 2008
    Messages:
    2,795 (1.26/day)
    Thanks Received:
    673
    Location:
    South Carolina
    Yea you have some sort of serious driver conflict there. Download the 180.48 drivers and save to your desktop then uninstall your old drivers..Look in your files and delete nvidia folder...then reboot into safe mode and install new drivers!!
  14. sneekypeet

    sneekypeet Unpaid Babysitter Staff Member

    Joined:
    Apr 12, 2006
    Messages:
    21,516 (7.05/day)
    Thanks Received:
    6,039
    could this be a Vsync issue?....framerates seem about right to be capped with Vsync!
  15. DrPepper

    DrPepper The Doctor is in the house

    Joined:
    Jan 16, 2008
    Messages:
    7,483 (3.10/day)
    Thanks Received:
    813
    Location:
    Scotland (It rains alot)
    Exactly what I was thinking. My new monitor caps my pc at 24fps because of vsync.
  16. Dazzeerr

    Dazzeerr New Member

    Joined:
    Dec 29, 2008
    Messages:
    215 (0.10/day)
    Thanks Received:
    14
    Location:
    Oxford
    Nah it's not vsync, i do get over 200fps at times on COD4, just when theres a bit of action it goes right down to like 35.

    Considering a full reformat... I can put all files on my other HDD and reformat main one i guess :/

    Just hate starting anew, finding the network disks and the right sound drivers and uggh. Lol

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page