1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

7970 WILL NOT overclock

Discussion in 'AMD / ATI' started by yabizar, Apr 27, 2013.

  1. yabizar New Member

    Joined:
    Apr 27, 2013
    Messages:
    3 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    i have the sapphire 7970 ghz Edition, am using Trixx utility trying to overclock.

    At STOCK voltage i can get 1175/1700 .... now when i go in trixx and try to up my voltage from stock to ANYTHING it will change but i cant overclock anymore.. if i even go to 1176 i get artifacts...its like voltage is doing nothing? i overclocked it to 1.3V!!! still couldnt get 1176 or anything higher still same artifacts? whats up with this? gpuz shows my vddc at the right voltages i pick in Trixx but i cant get ANY overclock out of the extra voltage i put iin. is it really not giving my card that? i tried force voltage...any ideas thax guys
     
  2. The Mac

    Joined:
    Apr 8, 2012
    Messages:
    424 (0.44/day)
    Thanks Received:
    106
    check the Vcc when benching to make sure you are actually getting a voltage increase.

    if it goes over your stock Vcore, then your card is not locked.

    for example: My stock Vcore is 1.175. My Vcc usually hovers around 1.000 when loaded.

    if i crank the Vcore up to 1.25, my Vcc is around 1.203, so i know the voltage is not locked.

    Vcc=measured core voltage (Vcore-Vdroop)
    Vcore=Target voltage.
     
  3. the54thvoid

    the54thvoid

    Joined:
    Dec 14, 2009
    Messages:
    3,443 (1.90/day)
    Thanks Received:
    1,663
    Location:
    Glasgow - home of formal profanity
    Which is a very decent combo - especially on the memory. Even outside of the overclocking issues you're getting your clocks are fast. I had an OC MSI that reached about 1125/1575 stable (max bios overclock).

    If you get your voltage sussed and overclock it further, good one - but otherwise - like i say, good clocks!

    And remember - you are never guaranteed a chip that will overclock. That's silicon luck.
     
  4. The Mac

    Joined:
    Apr 8, 2012
    Messages:
    424 (0.44/day)
    Thanks Received:
    106
    almost 1200 on stock volts?

    id say thats damn good.

    probobly a high ASIC >80.
     
  5. erocker

    erocker Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 19, 2006
    Messages:
    39,899 (13.06/day)
    Thanks Received:
    14,307
    Most likely some sort of power throttling kicking in. Do you have the Power Control Settings slider over to 20% in CCC?
     
  6. claylomax

    claylomax

    Joined:
    Apr 10, 2010
    Messages:
    1,612 (0.95/day)
    Thanks Received:
    261
    Location:
    London
    So your card does 1175mhz on stock voltage and you say "WILL NOT overclock" ... :wtf:
     
  7. crazyeyesreaper

    crazyeyesreaper Chief Broken Rig

    Joined:
    Mar 25, 2009
    Messages:
    8,172 (3.94/day)
    Thanks Received:
    2,811
    Location:
    04578
    I made the same face Clayomax, my Direct Cu II TOP barely did 1100, the RMA replacement was 1050 max lol. 1175 at stock volts is pretty damn good.
     
  8. The Von Matrices

    The Von Matrices

    Joined:
    Dec 16, 2010
    Messages:
    1,371 (0.95/day)
    Thanks Received:
    463
    My 7970s get nothing with additional voltage. I suspect that this is perfectly normal.
     
  9. yabizar New Member

    Joined:
    Apr 27, 2013
    Messages:
    3 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    Thx for comments! I work 3rd shift gota leave n 30mins. When I get home from work ill check more into my voltage in game. And yea ccc is 20% I no I got great clocks as is but wanting 1250 badly haha
     
  10. crazyeyesreaper

    crazyeyesreaper Chief Broken Rig

    Joined:
    Mar 25, 2009
    Messages:
    8,172 (3.94/day)
    Thanks Received:
    2,811
    Location:
    04578
    your unlikely to get 1250 core, the only cards ive seen do it have been reference design cards from the first batches or those who just got REALLY REALLY REALLY lucky.
     
  11. cdawall where the hell are my stars

    Joined:
    Jul 23, 2006
    Messages:
    20,683 (6.78/day)
    Thanks Received:
    2,984
    Location:
    some AF base
    Thats higher than mine will do. Take what you can get.
     
  12. DOM

    DOM

    Joined:
    May 30, 2006
    Messages:
    7,552 (2.43/day)
    Thanks Received:
    828
    Location:
    TX, USA
    I have a msi ref 68% when they first came out benches higher then the new diamond 75% but had a msi oc ref it sucked highest I could just bench was 1200 with artifacts

    but its luck on how high they oc the msi oc also had a thinner pcb then the msi/diamond which I can bench them both at 1275

    I really don't believe ppl that are running 1250+ on reg water or air cooling :p
     
  13. yabizar New Member

    Joined:
    Apr 27, 2013
    Messages:
    3 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    Well after more testing using trixx and increasing voltage and then watching the voltage under load. My card is getting the voltage. So its not locked. Looks like my card won't overclock more with more voltage. I have force voltage on as well
     
  14. brandonwh64

    brandonwh64 Addicted to Bacon and StarCrunches!!!

    Joined:
    Sep 6, 2009
    Messages:
    18,741 (9.81/day)
    Thanks Received:
    6,220
    Location:
    Chatsworth, GA
    That is some good clocks for stock volts! I have a ASIC >80 and I only get 1150/1500 on stock volts.
     
    Crunching for Team TPU
  15. Frag Maniac

    Frag Maniac

    Joined:
    Nov 9, 2010
    Messages:
    2,780 (1.88/day)
    Thanks Received:
    590
    Curious, have you checked it's ASIC quality yet with GPU-Z?
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page