1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

9800GX2 poor performance

Discussion in 'NVIDIA' started by chickennoob, Sep 27, 2009.

  1. chickennoob

    chickennoob New Member

    Joined:
    Apr 15, 2009
    Messages:
    74 (0.04/day)
    Thanks Received:
    3
    I have an eVGA9800GX2, it's performance is so bad. I got only 12k in 3Dmark06, poor FPS in every game I test. I have to say it's performs like a single 9800GTX. And what so strangle is when I disable 1 core, the performance still the same. Which make me confuse is GPU-Z, Device Manager still recognize both of my GPU, nothing wrong except the Performance. I've tested it with ATItool and no Artifact Detected, what's wrong with my VGA? Please help me :confused:
    PS: I'm using newest WHQL Driver from Nvidia.com
     
    skylamer says thanks.
  2. aCid888*

    aCid888* New Member

    Joined:
    May 19, 2008
    Messages:
    2,754 (1.17/day)
    Thanks Received:
    645
    Location:
    In a state of flux...
    Fill in your System Specs in the User Control Panel first. :)

    Second, check to make sure SLi is enabled in the driver suit.
     
    skylamer and chickennoob say thanks.
  3. chickennoob

    chickennoob New Member

    Joined:
    Apr 15, 2009
    Messages:
    74 (0.04/day)
    Thanks Received:
    3
    Yep, Multi-GPU mode is Enabled. I'm using Windows seven x64, everything is up-to-dated. I can't find any reason for this poor performance, so strange. If one of two cores is damaged, it must not be recognized, right?
     
  4. sneekypeet

    sneekypeet Unpaid Babysitter Staff Member

    Joined:
    Apr 12, 2006
    Messages:
    21,621 (6.93/day)
    Thanks Received:
    6,143
    why do I have a feeling you just came from an ATI card?
     
    chickennoob says thanks.
  5. chickennoob

    chickennoob New Member

    Joined:
    Apr 15, 2009
    Messages:
    74 (0.04/day)
    Thanks Received:
    3
    Just one, HD4850 and I never mind to pick up another red guy.
    Btw, my PSU is good enough to handle this 98GX2, both the 6 and 8 pin connector are connected firmly.
     
  6. Assassin48 New Member

    Joined:
    Oct 21, 2008
    Messages:
    3,450 (1.57/day)
    Thanks Received:
    515
    Location:
    95350
    Did you delete the ATI drivers before putting in the 9800gx2 ?
     
    chickennoob and sneekypeet say thanks.
  7. chickennoob

    chickennoob New Member

    Joined:
    Apr 15, 2009
    Messages:
    74 (0.04/day)
    Thanks Received:
    3
    Yes, I uninstall and use Driver Sweeper also, then do an clear installation for newest Forceware.
     
  8. sneekypeet

    sneekypeet Unpaid Babysitter Staff Member

    Joined:
    Apr 12, 2006
    Messages:
    21,621 (6.93/day)
    Thanks Received:
    6,143
    can I get a spec list for this rig in question?

    Something isnt right, but Im not certain right now its the card.

    Does the HD4xxx still show in device manager?
     
    chickennoob says thanks.
  9. Assassin48 New Member

    Joined:
    Oct 21, 2008
    Messages:
    3,450 (1.57/day)
    Thanks Received:
    515
    Location:
    95350
    Did you get the latest drivers from Nvidia ?


    To me it sounds like a driver is still in your system
     
    chickennoob says thanks.
  10. chickennoob

    chickennoob New Member

    Joined:
    Apr 15, 2009
    Messages:
    74 (0.04/day)
    Thanks Received:
    3
    No of course! I removed the 4850 completely.
    Here is my rig:
    Q8200@2.8Ghz
    2x2G Corsair
    9800GX2
    CM Extreme Plus 650W.
    The HD4850 performed better than the 9800GX2 in my system, how shameful.
    @Assassin48: Yep, the latest.
     
  11. Solaris17

    Solaris17 Creator Solaris Utility DVD

    Joined:
    Aug 16, 2005
    Messages:
    17,263 (5.14/day)
    Thanks Received:
    3,600
    Location:
    Florida
    sounds like a driver issue...

    also when you plug in the power wires to the card do both connectors on the card turn green?
     
    chickennoob says thanks.
  12. chickennoob

    chickennoob New Member

    Joined:
    Apr 15, 2009
    Messages:
    74 (0.04/day)
    Thanks Received:
    3
    Yes, they're glowing as hell in my case now.
     
  13. Solaris17

    Solaris17 Creator Solaris Utility DVD

    Joined:
    Aug 16, 2005
    Messages:
    17,263 (5.14/day)
    Thanks Received:
    3,600
    Location:
    Florida
    but are they green?
     
    chickennoob says thanks.
  14. chickennoob

    chickennoob New Member

    Joined:
    Apr 15, 2009
    Messages:
    74 (0.04/day)
    Thanks Received:
    3
    Yes, the Green of Nvidia. I see it clearly.
     
  15. chickennoob

    chickennoob New Member

    Joined:
    Apr 15, 2009
    Messages:
    74 (0.04/day)
    Thanks Received:
    3
    Could it be the driver compatibility? I don't know but Nvidia discontinued this VGA and I think they may barely care about the compatibility of this new driver with 9800GX2.
     
  16. Solaris17

    Solaris17 Creator Solaris Utility DVD

    Joined:
    Aug 16, 2005
    Messages:
    17,263 (5.14/day)
    Thanks Received:
    3,600
    Location:
    Florida
    right, ok can i get a picture of GPU-z please?

    i will need the main tab with all the info and the sensors tab please
     
    chickennoob says thanks.
  17. chickennoob

    chickennoob New Member

    Joined:
    Apr 15, 2009
    Messages:
    74 (0.04/day)
    Thanks Received:
    3
    Ok here you go.
    [​IMG]
    Btw, thanks you all for helping me.
     

    Attached Files:

    • info.jpg
      info.jpg
      File size:
      167.6 KB
      Views:
      1,048
  18. Solaris17

    Solaris17 Creator Solaris Utility DVD

    Joined:
    Aug 16, 2005
    Messages:
    17,263 (5.14/day)
    Thanks Received:
    3,600
    Location:
    Florida
    your overheating...what is your card next to?
     
    chickennoob says thanks.
  19. chickennoob

    chickennoob New Member

    Joined:
    Apr 15, 2009
    Messages:
    74 (0.04/day)
    Thanks Received:
    3
    Well, nothing. It's just blowing the heat to my two HDDs. Maybe I'll try to remove the cover to see the difference. Turn off my PC now to blow the cover up -__-
     
  20. JrRacinFan

    JrRacinFan Served 5k and counting ...

    Joined:
    Mar 17, 2007
    Messages:
    19,414 (6.99/day)
    Thanks Received:
    4,483
    Location:
    Youngstown, OH
    May want to take that card apart and reconnect the fan.
     
    chickennoob says thanks.
  21. Anath New Member

    Joined:
    Jul 24, 2009
    Messages:
    479 (0.25/day)
    Thanks Received:
    63
    it shows his fan speed at 0 also...
     
    chickennoob says thanks.
  22. newfellow New Member

    Joined:
    Aug 28, 2009
    Messages:
    314 (0.17/day)
    Thanks Received:
    17
    Correct my 2cents. yeah, now that people mentioning it that thing is overheating like no tomorrow. No wonder on performance decrease. check the fan.. fan spinning? and 88 degrees? ;P

     
    chickennoob says thanks.
  23. Solaris17

    Solaris17 Creator Solaris Utility DVD

    Joined:
    Aug 16, 2005
    Messages:
    17,263 (5.14/day)
    Thanks Received:
    3,600
    Location:
    Florida
    ya hes over heating really bad...

    i need you to do me a favor...uninstall the nvidia drivers......reboot....windows will install its own drivers....let it happen......theninstall the nvidia driver aain and reboot....dont use driver cleaner or any of that. do what i just said exactly as i just said.
     
    chickennoob says thanks.
  24. JrRacinFan

    JrRacinFan Served 5k and counting ...

    Joined:
    Mar 17, 2007
    Messages:
    19,414 (6.99/day)
    Thanks Received:
    4,483
    Location:
    Youngstown, OH
    I really don't beleive it's drivers guys. I think it's a hardware problem with the fan.
     
    chickennoob says thanks.
  25. Solaris17

    Solaris17 Creator Solaris Utility DVD

    Joined:
    Aug 16, 2005
    Messages:
    17,263 (5.14/day)
    Thanks Received:
    3,600
    Location:
    Florida
    he said the fan is blowing which means the driers arent picking up his sensors....which means the driver install is bad.

    and besides he might just be looking at a diffirent core...one pcb controlls the fan ....but you can drop down and look at both gpu's but only core 2 will sow fan speed...if it shows up as zero on both of the cores then i revert back to my previous statement.
     
    chickennoob and JrRacinFan say thanks.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page