1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

AMD Catalyst 11.4 WHQL Software Suite Released

Discussion in 'News' started by btarunr, Apr 27, 2011.

  1. btarunr

    btarunr Editor & Senior Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 9, 2007
    Messages:
    30,339 (10.64/day)
    Thanks Received:
    14,692
    Location:
    Hyderabad, India
    AMD today released this month's timely release of its Catalyst software suite, a unified software package that installs the latest drivers for AMD Radeon graphics processors, AMD HDMI audio device, 7-series and 8-series chipsets, and related system software. This particular release has been touted by its makers within the community to provide significant performance improvements, some of which have been demonstrated by a "preview" version of Catalyst 11.4 released last month. A partial list of those games can be found here. Apart from performance enhancements, Catalyst 11.4 WHQL includes new features such as task based display management controls, an improved Eyefinity setup group, and a new Catalyst update notifier that lets your know if a newer version of AMD Catalyst is available online. There are some OpenCL GPU compute enhancements, and a list of bugs fixed, as listed in the Release Notes document.

    DOWNLOAD:AMD Catalyst 11.4 WHQL for Windows 7/Vista 64-bit, Windows 7/Vista 32-bit, Windows XP 32-bit, Windows XP 64-bit
     
    Last edited: Apr 27, 2011
    random and Loosenut say thanks.
  2. devguy

    devguy

    Joined:
    Feb 17, 2007
    Messages:
    1,240 (0.40/day)
    Thanks Received:
    171
    Location:
    SoCal
    I've been using the Catalyst 11.4 drivers on Windows since the second preview. They are the best drivers I've used so far for both the HD 5850 I had, and the HD 6950 I have now. I believe these are those same drivers, but WHQL signed.

    Edit: actually, it does indeed look like the Linux Catalyst 11.4 supports Xorg 1.10, so it is compatible with Natty!
     
    Last edited: Apr 27, 2011
  3. t_ski

    t_ski Former Staff

    Joined:
    Apr 11, 2006
    Messages:
    11,355 (3.34/day)
    Thanks Received:
    5,184
    Just in time for my 6970 that should be arriving today!
     
    Crunching for Team TPU
  4. mybestfriendskip New Member

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Messages:
    45 (0.02/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Raleigh, NC
    why is it that NONE of the 11.4 drivers have worked for me in 6950 crossfire? W7 x64 Ultimate...I am dumbfounded why 11.2 work fine, 11.3 work fine but NONE of the 11.4 work including Official 11.4.

    ????????
     
  5. SetsunaFZero

    SetsunaFZero

    Joined:
    Dec 15, 2009
    Messages:
    159 (0.08/day)
    Thanks Received:
    14
    Location:
    Austria
    does this fix the flickering in crysis 2 with crossfire?

    cant test it myselft my 2nd card died on me :(
     
    Last edited: Apr 27, 2011
  6. trickson

    trickson OH, I have such a headache

    Joined:
    Dec 5, 2004
    Messages:
    6,494 (1.67/day)
    Thanks Received:
    956
    Location:
    Planet Earth.
    One thing I have found out the hard way is that for me I have to do a custom install making sure that the ATI drivers do not install the HD audio , If I do a regular install I get a BSOD ! What is with ATI putting HD audio drivers in the video drivers any way ? I have a video card and if I need an Audio driver I will go to my MB manufacture for that . I just do not get this at all . Sure puts a huge cramp in my butt when I install these updated drivers and have a BSOD ! But I did figure it out finally ! Hey ATI how about drivers that do not have these BSOD drivers in them ???
     
    Last edited: Apr 27, 2011
  7. SetsunaFZero

    SetsunaFZero

    Joined:
    Dec 15, 2009
    Messages:
    159 (0.08/day)
    Thanks Received:
    14
    Location:
    Austria
    the hd audio driver is used for the hdmi out
    would be kind stupid if u cant output any sound on ur hdmi out and u wonder than wtf isn't there any sound on my tv xD
     
  8. trickson

    trickson OH, I have such a headache

    Joined:
    Dec 5, 2004
    Messages:
    6,494 (1.67/day)
    Thanks Received:
    956
    Location:
    Planet Earth.
    Well for some reason every time I install the ATI drivers " Normally " I get a BSOD but once I install them in custom form and take out that HD audio driver ( Or prevent it from installing ) It works just fine . So I guess I do not have HDMI Audio and when installing them drivers the result is a BSOD . I have had this happen ever since the 10.11 drivers .
     
  9. bogie New Member

    Joined:
    Mar 7, 2008
    Messages:
    92 (0.03/day)
    Thanks Received:
    12
    Are the Cat 11.5 preview drivers out yet? Does anyone have a link if they are please?
     
  10. SetsunaFZero

    SetsunaFZero

    Joined:
    Dec 15, 2009
    Messages:
    159 (0.08/day)
    Thanks Received:
    14
    Location:
    Austria
    try to deinstall and than delete all the leftover drivers on ur pc with driver sweeper than install 11.4 again
    this takes srsly some time :/
     
  11. trickson

    trickson OH, I have such a headache

    Joined:
    Dec 5, 2004
    Messages:
    6,494 (1.67/day)
    Thanks Received:
    956
    Location:
    Planet Earth.
    I did this and with out the HD audio drivers every thing goes just fine . Installs with out the BSOD . It sucks when I get that BSOD I tell you what .
     
  12. erocker

    erocker Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 19, 2006
    Messages:
    40,683 (12.34/day)
    Thanks Received:
    15,537
    Don't know. I'm using 6950s in Crossfire and 11.3s 11.4s are working fine. Must be something with your configuration.
     
  13. mybestfriendskip New Member

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Messages:
    45 (0.02/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Raleigh, NC
    Hi erocker.

    Here is my config:

    Asus R2E
    i7 970
    Kingston 6GB
    2x XFX 6950 unlocked shaders
    W7 x64 Ult.

    I am EXTREMELY frustrated and dissapointed with 11.4. I honestly am at my wits end as to why I cannot get these drivers to work. I have never been the one that had problems with my PC, but this problem has been going on for over a month (since 11.4 dated 3/7) and I cannot figure it out.

    Last month, I did TWO fresh installs of W7 x64. I installed 11.4 preview on each install with NEITHER install getting crossfire to work....11.2 and 11.3 work just fine once 11.4 was removed.

    It was recommended to me to install 11.4 with one card and then install the second one after - still didn't work.

    So, with the Official drivers out, I just knew the problem I was having would be fixed....I JUST installed a fresh copy of W7 x64 with 11.4 Official...crossfire still doesn't f*cking work!!! So I uninstall and reinstall, still doesn't work!!

    When I install 11.4, the screen goes black and the display never recovers. My monitor light indicates that it is still receiving signal from the graphics card, but no actual display. So, I have to force a shutdown by pressing in the power button....

    I've even tried installing 11.4 over top of each other when the first attempt seemed to have failed; I get a BSOD each and every single time.

    I'm simply lost for words other than curse words. 11.2 work, 11.3 work, 11.4 are FAIL.

    Edit: I've been doing a custom install and removing the audio drivers....they always fail to install anyway.

    I'll give anyone $25 via Paypal that can get 11.4 working for me.
    BL
     
    Last edited: Apr 27, 2011
  14. trickson

    trickson OH, I have such a headache

    Joined:
    Dec 5, 2004
    Messages:
    6,494 (1.67/day)
    Thanks Received:
    956
    Location:
    Planet Earth.
    Try installing the drivers in custom mode take out the HD audio drivers and see if that works . I have been having BSOD every time I tried to install them in express mode every time ! Then I used custom and took out ( Not installed ) the audio ones and every thing is fine . Try it out and see . :toast:
     
  15. mybestfriendskip New Member

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Messages:
    45 (0.02/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Raleigh, NC
    I've been doing this for awhile....

    Any other ideas?
     
  16. trickson

    trickson OH, I have such a headache

    Joined:
    Dec 5, 2004
    Messages:
    6,494 (1.67/day)
    Thanks Received:
    956
    Location:
    Planet Earth.
    Try it out with out CCC Just the main drivers ?
     
  17. erocker

    erocker Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 19, 2006
    Messages:
    40,683 (12.34/day)
    Thanks Received:
    15,537
    Try the guide I made.
     
  18. trickson

    trickson OH, I have such a headache

    Joined:
    Dec 5, 2004
    Messages:
    6,494 (1.67/day)
    Thanks Received:
    956
    Location:
    Planet Earth.
  19. mybestfriendskip New Member

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Messages:
    45 (0.02/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Raleigh, NC
    Hi.

    I just removed CCC and did a system restart, crossfire still doesn't work....
     
  20. trickson

    trickson OH, I have such a headache

    Joined:
    Dec 5, 2004
    Messages:
    6,494 (1.67/day)
    Thanks Received:
    956
    Location:
    Planet Earth.
    Try taking one card out restarting your system then after that turn it back off and reinstall the other card this time put the crossfire ribbon in the other way . Maybe that will wake it up ? Try also put the cards in the other slots ( switch them around ) .
     
  21. dir_d

    dir_d

    Joined:
    Sep 1, 2009
    Messages:
    848 (0.39/day)
    Thanks Received:
    110
    Location:
    Manteca, Ca
    I would try putting everything back to stock. When i mean everything im talking about CPU, GPU and RAM all back to factory settings and install. Reoverclock and find your stable settings for each one at a time. I had this problem before with my 5870 and it was a user error not a driver error.
     
  22. random

    random

    Joined:
    Oct 19, 2008
    Messages:
    3,044 (1.23/day)
    Thanks Received:
    686
    Have you tried disabling crossfire before updating drivers? That is what I do and have never experienced BSOD's when upgrading.
     
  23. trickson

    trickson OH, I have such a headache

    Joined:
    Dec 5, 2004
    Messages:
    6,494 (1.67/day)
    Thanks Received:
    956
    Location:
    Planet Earth.
    Yes I have . Thing is it happens every time it start to install them HD audio drivers once it starts it BSOD on me .
     
  24. erocker

    erocker Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 19, 2006
    Messages:
    40,683 (12.34/day)
    Thanks Received:
    15,537
  25. dark2099

    dark2099

    Joined:
    Feb 20, 2008
    Messages:
    4,426 (1.63/day)
    Thanks Received:
    758
    Location:
    where everyone wants to be
    I think it was solved with the Catalyst Application Profiles, in one of the previous updates, if you download the latest, it will include that fix. Check out my thread here for more info.
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page