1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

AMD Catalyst 12.11 Performance Analysis

Discussion in 'Reviews' started by W1zzard, Oct 17, 2012.

  1. cadaveca

    cadaveca My name is Dave

    Joined:
    Apr 10, 2006
    Messages:
    14,095 (4.48/day)
    Thanks Received:
    7,274
    Location:
    Edmonton, Alberta
    Yes, when installing a WHQL, sure.


    However, this thread is about the beta?


    :laugh: ;) For a beta, you must get rid of left-over stuff, like overdrive profiles and such, maybe some registry keys. I always remove driver as you say, but before reboot, I manaully delete AMD folder on C:\, and then remove AMD/ATI listings in the registry under the "SOFTWARE" sections of each main heading. Then I reboot. Not much more than a normal install, really, but I found it fixes issues with Overdrive when swapping cards, so now I do that each and every time I change drivers. ATIMAN and all that other stuff aren't needed, IMHO, unless perhaps you run full AMD rigs, which I do not.
     
  2. erocker

    erocker Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 19, 2006
    Messages:
    39,889 (13.09/day)
    Thanks Received:
    14,290
    No. It seems to be a common occurrence with reference 7970's and these drivers.

    I agree. It is easy to use though in case there is a problem. I've literally tried everything. AMD is aware of the problem as I linked earlier.

    *In response to your comment below, I just don't get it. I compared the 12.9 beta's and these 12.11 beta's profiles and they are identical. I don't think it's the profiles.
     
  3. cadaveca

    cadaveca My name is Dave

    Joined:
    Apr 10, 2006
    Messages:
    14,095 (4.48/day)
    Thanks Received:
    7,274
    Location:
    Edmonton, Alberta
    Just looks like minor profile issues to me though. Oh well, it'll get fixed at some point, I imagine.
     
  4. Novulux

    Joined:
    Dec 18, 2011
    Messages:
    150 (0.14/day)
    Thanks Received:
    30
    Over 10k graphics score on performance preset of 3dmark11 after overclocking my HD 7870. :D
     
  5. Rahmat Sofyan

    Rahmat Sofyan

    Joined:
    Sep 7, 2011
    Messages:
    99 (0.08/day)
    Thanks Received:
    20
    Location:
    Pekanbaru -Riau - Indonesia - Earth
    I wonder, how much improvement for HD 7990 with this Driver?
     
  6. Mussels

    Mussels Moderprator Staff Member

    Joined:
    Oct 6, 2004
    Messages:
    42,482 (11.48/day)
    Thanks Received:
    9,761
    considering the card doesnt officially exist... (only as a powercolor custom made card)
     
  7. kiddagoat

    kiddagoat

    Joined:
    Jan 23, 2011
    Messages:
    207 (0.15/day)
    Thanks Received:
    35
    Maybe it is just me but now when I goto watch videos with these drivers installed... the picture is zoomed in almost like double the size of what it used to be.

    My eyes might be playing tricks on me but the videos seem really distorted and clipped now.
     
  8. Rahmat Sofyan

    Rahmat Sofyan

    Joined:
    Sep 7, 2011
    Messages:
    99 (0.08/day)
    Thanks Received:
    20
    Location:
    Pekanbaru -Riau - Indonesia - Earth
    Yeah, I knew..I'm just curious since this driver only made for HD 7000 series, it'll be big surprise if this driver can improve unofficial HD7990 performance and moreever can match gtx 690 in some bench maybe...
     
  9. Widjaja

    Widjaja

    Joined:
    Jun 12, 2007
    Messages:
    4,819 (1.77/day)
    Thanks Received:
    639
    Location:
    Wangas, New Zealand
    I went straight for the WHQLs first because I do not clear out the registry of profiles etc.
    Unfortunately the problems appeared on my card, so i went to the 12.11 betas hoping I would not get the same result which I did.

    So I did my usual uninstall and am now back on 12.8 with no graphic issues what so ever.

    I guess I'll give the 12.11s a go when they are officially released as WHQL.

    Either way I have reported the issues I have been having since the 12.10s and mentioned the same result in 12.11 beta
     
  10. matthew_eli New Member

    Joined:
    Oct 23, 2012
    Messages:
    3 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    Hi guys, I've a strange problem with GPU-Z: I installed 12.11 beta3 driver on Win8 Pro x64 RTM and it's what I got:

    [​IMG]

    [​IMG]

    I guess it'd be a bug on the dedicated memory amount since I think it'd no possible...

    Please, let me know!!!:banghead:
     
  11. W1zzard

    W1zzard Administrator Staff Member

    Joined:
    May 14, 2004
    Messages:
    15,005 (3.90/day)
    Thanks Received:
    11,877
    where is the issue with memory ?
     
  12. matthew_eli New Member

    Joined:
    Oct 23, 2012
    Messages:
    3 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    Hi! is in the (dedicated) memory usage: 0 MB, you see?
     
  13. W1zzard

    W1zzard Administrator Staff Member

    Joined:
    May 14, 2004
    Messages:
    15,005 (3.90/day)
    Thanks Received:
    11,877
    that means that 0 mb of the dedicated memory is currently in use. seems correct to me. try running the render test (? icon next to pcie) or some 3d app to see it go up
     
  14. matthew_eli New Member

    Joined:
    Oct 23, 2012
    Messages:
    3 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    mmmhh, there'd be something strange...with the 12.8 WHQL installed, also without using the 3D render test, I've seen a dedicated memory usage of about 50 MB. BTW, here is the memory usage during 3D render test:

    [​IMG]
     
  15. UbErN00b New Member

    Joined:
    Sep 5, 2012
    Messages:
    257 (0.32/day)
    Thanks Received:
    46
    Location:
    Ingerland
    I find this hard to believe, my OC 7950 only scores 8.5K with a 4.5ghz 2500k do you have a SS?
     
  16. BigMack70

    Joined:
    Mar 23, 2012
    Messages:
    506 (0.52/day)
    Thanks Received:
    114
    It improved similarly to the 7970, I think. I'm running 7970 CF which is basically the same as the 7990s out there, and I'm seeing 5-15% improvements across the board in performance, which is really awesome.

    I'm just super excited I can play The Witcher 2 with ubersampling at long last... that was half of my excuse to buy a second 7970 and I've been really upset that it wasn't working :)

    Also @James888 - thanks for the tips! Didn't really mess with my hashrate (still @ 1250 MHash/s) but it reduced the level of artifacting I'm seeing. Didn't get rid of it completely, but definitely reduced it so that it's less annoying.

    Also, my 2 cents about the clocks - I'm not experiencing any problems... cards clock themselves just fine at idle 2D and at load. Maybe it only affects reference 7970s?
     
  17. Boneface

    Joined:
    Jan 13, 2006
    Messages:
    1,492 (0.46/day)
    Thanks Received:
    85
    Is anyone having problems running MOH with these drivers and a 7970, I cant do full screen with them, drop to 12.10s and all is good lol!
     
  18. Novulux

    Joined:
    Dec 18, 2011
    Messages:
    150 (0.14/day)
    Thanks Received:
    30
    I was only referring to graphics score, not the total. Of course, your processor is significantly better.
    If you are referring to graphics score, here is my normal usage OC before I bumped it up, as free accounts can only have 1 score recorded.
    http://www.3dmark.com/3dm11/4728854
     
  19. t_ski

    t_ski Former Staff

    Joined:
    Apr 11, 2006
    Messages:
    10,983 (3.49/day)
    Thanks Received:
    4,535
    I have three monitors and the main card will now idle at 500 and the 2nd and 3rd cards will shut down when idle. This didn't happen on the 12.4's I was running before these.
     
    Crunching for Team TPU
  20. leopr New Member

    Joined:
    Feb 21, 2007
    Messages:
    36 (0.01/day)
    Thanks Received:
    9
    Impressive results:

    7970 @ 1230/1700 [CAT 12.8]:

    [​IMG]


    7970 @ 1230/1700 [CAT 12.11]

    [​IMG]

    So right now we can consider the 7970 GHZ as the fastest single-gpu graphics card ?.
     
  21. Cool Mike New Member

    Joined:
    Apr 22, 2009
    Messages:
    206 (0.10/day)
    Thanks Received:
    33
    Location:
    South Carolina, USA
    I have a 7990 Devil 13. I will download tonight.
     
    cadaveca says thanks.
  22. MetalRacer

    MetalRacer

    Joined:
    Aug 18, 2007
    Messages:
    868 (0.33/day)
    Thanks Received:
    712
    Location:
    The Lone Star State
  23. t_ski

    t_ski Former Staff

    Joined:
    Apr 11, 2006
    Messages:
    10,983 (3.49/day)
    Thanks Received:
    4,535
    Probably the best part of these drivers for me so far have been the power management actually working to shut off the second and third cards in the system. If I'm not gaming this makes the loop much cooler and brings my idle temps way down. :pimp:
     
    Crunching for Team TPU
  24. Jurassic1024

    Joined:
    Mar 9, 2012
    Messages:
    173 (0.18/day)
    Thanks Received:
    22
    Thank you AMD Catalyst team!!!
     
    Last edited: Oct 26, 2012
  25. Blau&Gruen New Member

    Joined:
    Oct 15, 2012
    Messages:
    3 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    Informative review to the point. Thx.

    Question:

    Why is Shogun2 tested on without antialiasing? I have taken notice of this already in your review of Sapphire's HD 7950 Vapor-X.
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page