1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

AMD Catalyst 13.1 and PCMark7 oddities

Discussion in 'AMD / ATI' started by cadaveca, Jan 28, 2013.

  1. cadaveca

    cadaveca My name is Dave

    Joined:
    Apr 10, 2006
    Messages:
    14,050 (4.50/day)
    Thanks Received:
    7,207
    Location:
    Edmonton, Alberta
    So, I'm in the process of doing a big re-bench, since the new WHQL drivers are out. In the midst of testing, I discovered I had some issues with PCMark7, with lower performance noted, so I proceeded to test a couple other systems, and VGAs as well. Unfortunately, I only have a select few VGAs to test.


    This is what I found:


    [​IMG]



    Clearly, something is wrong here.

    With Catalyst 12.10, everything works fine, and performance is much better. If the card doesn't artifact like this screenshot, then performance is just absurdly low, even in just the first test.


    Rather than starting to build yet another system for testing, I figured I'd ask and see if anyone else has noted similar. So, anyone else have any issues with AMD Catalyst 13.1 and PCMark7?
     

    Attached Files:

    • pcm7.jpg
      pcm7.jpg
      File size:
      181.2 KB
      Views:
      628
  2. EarthDog

    EarthDog

    Joined:
    Dec 31, 2009
    Messages:
    3,316 (1.89/day)
    Thanks Received:
    683
    Never tried it..I dont have that program installed on my PC its so wonky in its results (almost as bad as 05!) Have you tried with the 12.11 beta's (which are essential 13.1 non WHQL of course)?
     
    cadaveca says thanks.
  3. Sasqui

    Sasqui

    Joined:
    Dec 6, 2005
    Messages:
    7,723 (2.38/day)
    Thanks Received:
    1,459
    Location:
    Manchester, NH
    They're just seeing if you're paying attention. ;)

    If PCMark7 is free, I'll try it tonight. Have my 7870 using 13.1 right now.
     
    cadaveca says thanks.
  4. cadaveca

    cadaveca My name is Dave

    Joined:
    Apr 10, 2006
    Messages:
    14,050 (4.50/day)
    Thanks Received:
    7,207
    Location:
    Edmonton, Alberta
    Thanks for the input guys...really just looking to confirm the problem isn't just on my end. If it is just a general bug, that's actually good, I'll skip the 13.1 re-bench and stick with 12.10.

    As to the results, EarthDog, I do not seem to have much problems with the bench, but then, I am using the Pro version, not the normal one, and I am not sure that this issue isn't part of the version I use, or whathaveyou. :p
     
  5. jboydgolfer

    jboydgolfer

    Joined:
    Oct 17, 2012
    Messages:
    619 (0.84/day)
    Thanks Received:
    106
    Location:
    Amherst , MA
    May not be of interest to You, But I installed 13.1 on my Gaming PC which is running HD6950, and I had Some strange artifacts, similar to the image You posted.Also some Strange "glitching" during DayZ game play.All of which were NOT present W/ 12.10.I'll see if My 7970LCS has any issue's with 13.1.
     
    cadaveca says thanks.
  6. TheMailMan78

    TheMailMan78 Big Member

    Joined:
    Jun 3, 2007
    Messages:
    21,140 (7.82/day)
    Thanks Received:
    7,669
    For F#$K sake. All your recent hardware issues now this. You just can't win latley.
     
  7. erocker

    erocker Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 19, 2006
    Messages:
    39,808 (13.18/day)
    Thanks Received:
    14,190
    I'll give it a try. I'm using 12.11 beta 11's at the moment. 13.1's were tanking my GPU usage in ArmAII.



    Very helpful post. Well done.
     
    cadaveca says thanks.
  8. TheMailMan78

    TheMailMan78 Big Member

    Joined:
    Jun 3, 2007
    Messages:
    21,140 (7.82/day)
    Thanks Received:
    7,669
    Sympathy post man. I feel bad for him......you cold indifferent nihilist feline.
     
  9. erocker

    erocker Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 19, 2006
    Messages:
    39,808 (13.18/day)
    Thanks Received:
    14,190
    My results are worse. I don't even get a real image, just lines and colors and blips n' stuff. :ohwell:

    I require sympathy MailMan, pet me.
     
    Sasqui and cadaveca say thanks.
  10. TheMailMan78

    TheMailMan78 Big Member

    Joined:
    Jun 3, 2007
    Messages:
    21,140 (7.82/day)
    Thanks Received:
    7,669
    I cannot believe these are WHQL drivers. I wonder if you both installed them the same way? Maybe they need the new "ATI Cleaner" before you install the new drivers?

    Also when you say "I require sympathy MailMan, pet me" I got half a chub.
     
    Millennium says thanks.
  11. erocker

    erocker Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 19, 2006
    Messages:
    39,808 (13.18/day)
    Thanks Received:
    14,190
    Really? This stuff happens all the time.

    Like I mentioned though, I'm using the 12.11 beta 11 drivers. I have issues with nothing. I don't really care about this benchmark, other than helping Dave out.

    I'll try 13.1's now.
     
  12. OnePostWonder

    Joined:
    Dec 27, 2008
    Messages:
    582 (0.27/day)
    Thanks Received:
    107
    ITT: Zoophilia.
     
  13. erocker

    erocker Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 19, 2006
    Messages:
    39,808 (13.18/day)
    Thanks Received:
    14,190
    Okay, with these I get video, no distortion, however performance is bad. Clocks seem to go to 925/1375 during this test even though my card is clocked at 1100/1500.

    During the DX9 test my clocks actually go to 1100/15500 however, It uses about 50% GPU at most.

    The web browsing part failed.

    Playing various formats of video and games I have no issues, other than Arma 2 where the GPU usage tanks after about 10 minutes or so.
     
    Millennium and cadaveca say thanks.
  14. cadaveca

    cadaveca My name is Dave

    Joined:
    Apr 10, 2006
    Messages:
    14,050 (4.50/day)
    Thanks Received:
    7,207
    Location:
    Edmonton, Alberta
    Ok, I get the exact same, must be drivers then. Thanks very much, erocker! ;)

    And sadly, I guess I stick to 12.10 for a couple more months.
     
    Millennium says thanks.
  15. Boneface

    Joined:
    Jan 13, 2006
    Messages:
    1,492 (0.47/day)
    Thanks Received:
    85
    Im on Win 8, just ran with the 13.2 betas and seem to run fine for me. Although i dont know what a good score it for it lol!
     
    cadaveca says thanks.
  16. crazyeyesreaper

    crazyeyesreaper Chief Broken Rig

    Joined:
    Mar 25, 2009
    Messages:
    8,162 (4.00/day)
    Thanks Received:
    2,805
    Location:
    04578
    tested 5850 1GB overclocked on Windows 7 64bit with Catalyst 13.1 WHQL with NO CAPs 0 problems smooth as butter
     
    cadaveca says thanks.
  17. Sasqui

    Sasqui

    Joined:
    Dec 6, 2005
    Messages:
    7,723 (2.38/day)
    Thanks Received:
    1,459
    Location:
    Manchester, NH
    Pretty much same here, video playback was fine, but with some chop, though GPU usage was low. DX9 test with sprites used max of 65% GPU. Web test showed a window with 3 tabs and did a bunch of repetative clicking, some pages showed.

    I only let it do one loop, it started on a second and I cancelled it, then looked for a loop option, which I could not find.

    Downloading stuff these days is a bitch... I had to cancel 3 different 7zip download before finding the right one :wtf:
     
    cadaveca says thanks.
  18. agent00skid

    Joined:
    May 6, 2012
    Messages:
    572 (0.63/day)
    Thanks Received:
    395
    My laptop and desktop sailed through smoothly. And relative scores was within expectations.

    Using 13.1 WHQL with CAPs on Windows 7 64-bit.
     
    cadaveca says thanks.
    Crunching for Team TPU

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page