1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

AMD FX OC'ers Club

Discussion in 'techPowerUp! Club Forum' started by pantherx12, Oct 12, 2011.

  1. pantherx12

    pantherx12 New Member

    Joined:
    Jan 2, 2009
    Messages:
    9,714 (4.77/day)
    Thanks Received:
    1,699
    Location:
    ENGLAND-LAND-LAND
    I googled Linx max mem, links came up to things regarding linux.

    I don't run linux.
  2. pantherx12

    pantherx12 New Member

    Joined:
    Jan 2, 2009
    Messages:
    9,714 (4.77/day)
    Thanks Received:
    1,699
    Location:
    ENGLAND-LAND-LAND
    Precisely what I said, no results relevant to me.

    I don't run linux which is what all the results were for.
  3. HammerON

    HammerON The Watchful Moderator Staff Member

    Joined:
    Mar 2, 2009
    Messages:
    6,450 (3.26/day)
    Thanks Received:
    3,544
    Last edited: Dec 29, 2011
    fullinfusion says thanks.
    Crunching for Team TPU
  4. fullinfusion

    fullinfusion 1.21 Gigawatts

    Joined:
    Jan 11, 2008
    Messages:
    8,035 (3.36/day)
    Thanks Received:
    1,889
    Yeah thanks I gathered that :)
    then what does panther run for stress? or you just hope that its stable in windows so not to build up much heat? I was getting at run linx for a few rounds under max mem and see how hot these chips get.
  5. HammerON

    HammerON The Watchful Moderator Staff Member

    Joined:
    Mar 2, 2009
    Messages:
    6,450 (3.26/day)
    Thanks Received:
    3,544
    Used IntelBurn test...
    Crunching for Team TPU
  6. pantherx12

    pantherx12 New Member

    Joined:
    Jan 2, 2009
    Messages:
    9,714 (4.77/day)
    Thanks Received:
    1,699
    Location:
    ENGLAND-LAND-LAND
  7. trainergames New Member

    Joined:
    Jan 4, 2012
    Messages:
    21 (0.02/day)
    Thanks Received:
    2
    I have a question about the fx-8150.i am planing on getting one,+ the ASUS Crosshair V Formula AM3+,and G.SKILL Sniper Low Voltage Series 8GB (2 x 4GB) 240-Pin DDR3 SDRAM DDR3 1600,and i'm planing on reusing everything else i need from my current rig,and i am wounering if 2 of thos things will work for me,first is my Coolit Domino A.L.C cpu cooler(it came on a pc i bought used,so i don't have any backplates that might of come with it),and my 600w Ultra X-Pro PSU here is some specs i found on it(http://www.hardwareheaven.com/reviews/558/pg1/ultra-x-pro-600w-introduction-packaging.html)i'm asking cause i have just under $850 in the bank right now,just the cpu+mobo+ram is $550,and i will need money for gas+food for the next 2 weeks,
    If that won't work,what would you guy suggest i do?
    Keeping mind that while using that PSU i will not be overclocking,and it will be upgraded as soon as i get enough extra money to get a better one.
  8. Daimus

    Daimus

    Joined:
    Sep 20, 2011
    Messages:
    527 (0.50/day)
    Thanks Received:
    474
    Location:
    somewhere in Eastern Europe
    What video card you plan to use? If not HD6990 or NV590 and without CPU overclocking, 600w PSU will be more than enough.
    Crunching for Team TPU
  9. trainergames New Member

    Joined:
    Jan 4, 2012
    Messages:
    21 (0.02/day)
    Thanks Received:
    2
    For right now,i will be reusing my current video card a EVGA GTX 460 SE,but i will be upgrading the PSU later on,cause i want to get a 6970 later on,but i will have to upgrade my case before i can do that,i am going to build up the pc as i have money,but reuse everything i can from my current rig as i can here are the specs of my current rig if it helps.
    Case:Ultra E-Torque ATX Mid-Tower Case
    Motherboard:XFX nForce 680i LT SLI
    CPU:Intel(R) Core(TM)2 Quad CPU Q9450 @ 2.66GHz (4 CPUs), (luqid cooled)
    RAM:patriot Viper 4096MB PC8500 DDR2 1066MHz(running @ 800mhz) (2x2048)
    Hard Drives:Seagate 1.5TB SATA HD
    Optical Drive:HP dvd writer dvd400i
    Graphics Card:EVGA GeForce GTX 460 SE (Fermi) 1GB 256-bit GDDR5 PCI Express 2.0 x16 HDCP SLI Ready
    PSU:Ultra X-Pro 600w
    Sound:the onboard sound card
    Speakers: logitech x-530
    Headset:cyber snipa sonar 5.1
    Mouse:Razer Deathadder
    Mouse pad:none
    Keyboard:razer arctosa
    OS:Windows 7 Ultimate x64
    Mointer:22" LG Flatron EW224T 1080p

    Also here is a link to the specs of the PSU my current rig is using.
    http://www.hardwareheaven.com/reviews/558/pg1/ultra-x-pro-600w-introduction-packaging.html
    Thank you so much for the help.

    EDIT:also i do not plan to overclock on this PSU, but i MIGHT after i get a better one.
  10. Daimus

    Daimus

    Joined:
    Sep 20, 2011
    Messages:
    527 (0.50/day)
    Thanks Received:
    474
    Location:
    somewhere in Eastern Europe
    trainergames says thanks.
    Crunching for Team TPU
  11. trainergames New Member

    Joined:
    Jan 4, 2012
    Messages:
    21 (0.02/day)
    Thanks Received:
    2
    Ok so it should be fine until i get paid?(and can get a better PSU)
    Also do you think i would be able to reuse the cpu cooler on that mobo?
  12. Daimus

    Daimus

    Joined:
    Sep 20, 2011
    Messages:
    527 (0.50/day)
    Thanks Received:
    474
    Location:
    somewhere in Eastern Europe
    Yes, I'm sure. As for the cooler, the first time I heard about this model. I can not say definitely. IMHO you'd better get something more productive, if you plan to OC your FX.
    Crunching for Team TPU
  13. trainergames New Member

    Joined:
    Jan 4, 2012
    Messages:
    21 (0.02/day)
    Thanks Received:
    2
    Well do you think a Hyper 212+ EVO(with an extra fan for push/pull)would be good to start off with?
  14. polyzp New Member

    Joined:
    Jan 4, 2012
    Messages:
    3 (0.00/day)
    Thanks Received:
    4
    Return of AMD FX: My OC'd AMD FX 8150 with OC'd 6990 Review - First Results Up!

    [​IMG]

    Hi, first off I would like to introduce myself. My name is Panos, and I am a computer enthusiast who loves to benchmark. I am new to the blog scene, but I hope you guys like it here.

    My first goal is to finally get some AMD FX 8150 benchmarks at a decent overclock. I have noticed that many websites, except for overclockersclub.com, really have not pushed FX to its limits. On top of that, poor FX is always paired with a more lower end card! Remember how AMD recommended using a 6990 with the FX 8150 in their original FX promotional video?

    Enter Scorpius,

    My Gaming Rig - ON AIR!!

    AMD FX 8150 @ 4.81 Ghz 24/7 Stable (23.5 x 204)
    Promlatech Genesis - 3 x Scythe Sflex 135mm
    G.Skill 2200 Mhz Cl7 DDR3
    XFX 6990 stock (830/1250) > OC (990/1500) 2 Hr Stable (Ungine Heaven 2.5) Catalyst 12.1 Preview
    Arctic Twin Turbo 6990 Cooler
    OCZ Revodrive 3 X2 240 Gb
    HAF 932 - 10 x Additional Scythe Fans
    OCZ 1000w ZX Gold PSU

    Benchmarks:

    Ungine Heaven 2.5
    3DMark11 P/X
    AID64
    7Zip
    Winrar
    Passmark
    SiSoftware Sandra 2012
    PCMark 7
    Cinebench 11.5
    Cinebench 10

    Possibly more

    Games:

    Dirt 3
    Alien vs. Predator

    Possibly more

    Finally Bulldozer can Breath! Will FX shine? or will it fall short? Will an overclocked FX bottleneck a 6990 OC'd?

    Well,

    First results ARE IN!! Techarp H.264 first and second pass results are up.


    Tech ARP H.264 encoding benchmarks!! FX is back!

    ROUND1 :

    Tech ARP H.264 encoding First Pass / Second Pass Results


    TEST SYSTEM:

    AMD FX 8150 @ 4.81 Ghz 24/7 Stable (23.5 x 204)
    Promlatech Genesis - 3 x Scythe Sflex 135mm
    G.Skill 2200 Mhz Cl7 DDR3
    XFX 6990 stock (830/1250) > OC (990/1500) 2 Hr Stable (Ungine Heaven 2.5) Catalyst 12.1 Preview
    Arctic Twin Turbo 6990 Cooler
    OCZ Revodrive 3 X2 240 Gb
    HAF 932 - 10 x Additional Scythe Fans
    OCZ 1000w ZX Gold PSU



    THE RESULTS:


    First Pass Results (Single Core Performance) :

    [​IMG]


    In this benchmark, the single core performance of an overclocked AMD FX 8150 CPU @ 4.8 Ghz is better than a 3.7 Ghz (tubro) i5 2500k, but worse than a 4.0 Ghz i5 2500k.

    Second Pass Results (Multi-threaded Performance) :

    [​IMG]

    When all cores are used FX shines! Performance is well over a i7 2600k @ 4.5 Ghz, but less than 2 fps shy of a i7 2600k @ 5.0 Ghz. I am not sure about the low 5.18 ghz 2600k score =S... but its well over that aswell. It should also be notes that 3960x at 3.8 Ghz Turbo is not much faster than a 4.8 Ghz FX 8150.

    This benchmark is well designed to take advantage of Bulldozer's architecture, but what about others?


    Benchmarks source : http://www.techarp.com/

    3DMark11 Performance / Extreme Performance



    ROUND 2 : 3DMark11



    Finally a benchmark that utilizes GPU! We will see here whether FX bottlenecks or not while overclocked to 4.8 Ghz. The score to really look at is GPU score (as this directly relates to fps of the rendered scenes), but because the total score also heavily relies on GPU score (especially in the Extreme Preset) it is also a good measure.


    RESULTS:


    3DMark11 Performance Preset:

    AMD FX 8150 @ 4.8 Ghz
    6990 OC @ 990/1500 Mhz

    [​IMG]


    Compared Results (with several 6990 OC's) :

    [​IMG]


    As you can see the graphics score of my OC'd 6990 does not fall systematically behind intel rigs with similar GPU OC's. My GPU Score of 12046 is a clear winner over the rest of the rigs tested., however with combined and physics scores also put into consideration FX falls behind with a total score of only 10318.

    The most noted comparison is that with the i5 2500k at 5.35 Ghz with a 6990 @ 1000/1420. Although it manages to squeeze out slightly higher combines/physics score, it still seems to bottleneck in GPU scores. The only intel cpu coming close to FX GPU score is the 3960x.

    It should be noted that the OC on the 6990 does play a role in GPU score, so take these results with a grain of salt. a 930 Mhz OC is still 7% below a 990 Mhz OC, but nevertheless we can determine that FX does not heavily bottleneck when it is overclocked to 4.8 Ghz. What about Extreme Preset?

    3DMark11 Extreme Preset:

    AMD FX 8150 @ 4.8 Ghz
    6990 OC1 @ 880/1250Mhz
    6990 OC2 @ 990/1500 Mhz

    - - - OC1 - - - 6990 @ 880/1250Mhz

    [​IMG]


    - - - OC2- - - 6990 @ 990/1500 Mhz

    [​IMG]


    Comparison (from Hexus.net) :


    - - - OC1/OC2 - - -


    [​IMG]


    The most noteable comparison is between my stock 6990 @ 880/1250 paired with my AMD FX 8150 @ 4.8 Ghz, and their stock 6990 with the exact same clocks paired with a 980x @ 3.6 Ghz Turbo. The difference in score is mostly due to a difference in Graphics Score, as the 980x generally destroys the FX in physics and combined results even at stock.


    This tells us alot about where FX bottlenecks or not, and the answer seems to be NO, atleast when comparing to a 980x @ 3.6 Ghz. The difference in score is roughly 5%, where the FX is slightly favoured.


    When my 6990 is pushed to its stable limits @ 990/1500 Mhz, my score jumps an additional 13%. That is, for a 12/20% (clock/memory) overclock on my 6990. It is clear that an AMD FX 8150 does not bottleneck on Extreme Preset.


    Look here : http://amdfx.blogspot.com/2012/01/look-at-this.html for comparisons to 1100t @ 4.2 Ghz and i7 2600k Stock @ 3.8 Turbo.

    [​IMG]

    [​IMG]


    These are examples where their GPUS are being bottlenecked. My Stock OC1 (880/1250) Graphics score actually manages to beat a 6990 @ 950/1450 on an 1100t @ 4.2 Ghz. (meaning higher fps). Here is an example where OCing a 6990 will not result in much benefit. (ie. the bottleneck is around that CPU frequency)


    It is also interesting to see that OC'd my 6990 is the clear winner against the 980x @ 3.6 Ghz 580 SLI @ stock in the Extreme Preset.


    It should be noted that the drivers I used were Catalyst 12.1 beta drivers, and those used in the HEXUS test were 11.4. The difference in 3DMark 11 scores should be negligible however. Also the 3DMark11 version used for my Performance Preset Results is 1.03, while that of the Extreme Preset Results is 1.02.

    --------------------------

    Link to Blog:

    http://AMDFX.blogspot.com

    --------------------------
    Last edited: Jan 5, 2012
    pantherx12 and Daimus say thanks.
  15. trainergames New Member

    Joined:
    Jan 4, 2012
    Messages:
    21 (0.02/day)
    Thanks Received:
    2
    I JUST got myself an FX-8150.but it's acting weird,in CPUID hareware monitor it is showing up as an fx 8130p,and in CPU-Z specification area it syas it is an 8150,but the the name part of cpu-z it just says AMD processor,and it is blank in code name box,also i tried running the dirt 3 benchmark and the game crashed then i tried to run the gta 4 benchmark and i got a BSOD(i am going to list my current specs at the bottom),but i think i know what is wrong,(let me know what if you think i'm right or wrong) i (cause my grandpa told me to)i just took the hard drive from my old rig(q9450,4gb ddr2)and just place it in the new pc,and let it auto install the drivers for the new hardware,and not reinstall the OS,but i am running Adavance System Care in the hopes that it will fix it,if not i will backup,and HOPE that it fixes it,cause i don't want to drive make a third 100 round mile trip to the store i got it from.
    My specs are:
    Case:Cooler Master HAF 932
    CPU:AMD FX-8150
    CPU Cooler:Cooler Master Hyper 212+
    MOBO:ASUS Sabertooth 990FX
    GPU:EVGA GTX 460 SE 1GB
    PSU:Ultra X-Pro 600W
    HD:Seagate 7200RPM 1.5TB

    What do you guys think is wrong?
  16. Irony

    Irony

    Joined:
    Sep 25, 2011
    Messages:
    1,721 (1.65/day)
    Thanks Received:
    442
    Location:
    Outer Rim system of the interwebz
    Crunching for Team TPU
  17. trainergames New Member

    Joined:
    Jan 4, 2012
    Messages:
    21 (0.02/day)
    Thanks Received:
    2
    Thank you so much it fixed the everything,but i have not tried running into the games since,but what do you thing could be causing the the dirt 3 to crash,and GTA 4 to BSOD my pc?
  18. Irony

    Irony

    Joined:
    Sep 25, 2011
    Messages:
    1,721 (1.65/day)
    Thanks Received:
    442
    Location:
    Outer Rim system of the interwebz
    Is your graphics card OC'ed? Beyond what it can handle? Or is your CPU OC'ed and undervolted?
    Crunching for Team TPU
  19. trainergames New Member

    Joined:
    Jan 4, 2012
    Messages:
    21 (0.02/day)
    Thanks Received:
    2
    Neither is overclocked,cause i don't want to do that till i can afford to get a better psu(i plan on getting a corsair HX1050W)i am going to upgrade stuff as i can afford to lol.
    IDK if it is undervolted,but i was able to run OCCT cpu test with the large data packs,and i went great,i am starting to think that it is cause of me not reinstalling the OS when i put in the hard drive,but i may be wrong. untill then i am going to backup,and try a reinstall.
  20. Irony

    Irony

    Joined:
    Sep 25, 2011
    Messages:
    1,721 (1.65/day)
    Thanks Received:
    442
    Location:
    Outer Rim system of the interwebz
    Did you recently install newer graphics drivers?
    Crunching for Team TPU
  21. trainergames New Member

    Joined:
    Jan 4, 2012
    Messages:
    21 (0.02/day)
    Thanks Received:
    2
    maby a month ago when the same video card,psu,and hard drive were in my last pc.
  22. Irony

    Irony

    Joined:
    Sep 25, 2011
    Messages:
    1,721 (1.65/day)
    Thanks Received:
    442
    Location:
    Outer Rim system of the interwebz
    You could try reinstalling those. I don't know if it'll change anything.
    Crunching for Team TPU
  23. trainergames New Member

    Joined:
    Jan 4, 2012
    Messages:
    21 (0.02/day)
    Thanks Received:
    2
    I tried and it worked thank you so much for the help.
    Also from what i have seen so far i love this cpu,cause on my last setup(q9450,4gb of ddr2 800mhz,same gpu as in this one),i only got avg of 34fps in the dirt 3 benchmark,i ran it with my new setup,and i got an avg of 65fps,and my temps only got up to 42c max,on the last setup the temps got up to 49c and higher,and keep in mind the q9450 was using a chepo closed system water cooler lol.
    Daimus says thanks.
  24. n0tiert

    n0tiert

    Joined:
    May 1, 2008
    Messages:
    920 (0.40/day)
    Thanks Received:
    400
    Location:
    Frankfurt/Main - Germany
    i hab problems with a 600W PSU with my nephews PC, he had a BFG 8800 GTX OC all was fine , after we added the sapphire 6970 machine didnt turned on due weak PSU, so we had to add atleast a 750 W...
  25. mav2000

    mav2000 New Member

    Joined:
    Nov 26, 2008
    Messages:
    451 (0.22/day)
    Thanks Received:
    53
    Location:
    Bangalore, India
    you dont need to run a 750 Watters for that. Even a good quality 450/550 watter would be more than enough.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page