1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

AMD FX Zambezi Processors Compatible with ASUS AM3 Motherboards Using BIOS Update

Discussion in 'News' started by btarunr, Mar 15, 2011.

  1. Fourstaff

    Fourstaff Moderator Staff Member

    Joined:
    Nov 29, 2009
    Messages:
    9,199 (5.12/day)
    Thanks Received:
    1,982
    Location:
    Home
    That is one concept few people understand :roll:
     
  2. TheLaughingMan

    TheLaughingMan

    Joined:
    May 7, 2009
    Messages:
    4,998 (2.49/day)
    Thanks Received:
    1,291
    Location:
    Marietta, GA USA
    You got that backwards. If AM3 has 941 and there is not 1 addition pin NOT being covered (AM3 has 4 sets of 2 blocks, thus that AM3+ board has 3 sets of 2 and 1 set of 1), that gives us 942 pins for AM3+ not 940. If the processors match, that 1 pin that needs an open hole just get's cock blocked. Thus why old chips fit the new socket, but new chips don't fit the old.

    Erocker's right in the fact we have not seen the back side of the chip. Mayby this first gen will have 940 or 941 pins and the second gen they have planned has the 942.
     
    btarunr says thanks.
  3. btarunr

    btarunr Editor & Senior Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 9, 2007
    Messages:
    28,750 (11.14/day)
    Thanks Received:
    13,683
    Location:
    Hyderabad, India
    Yeah, those who don't go to vote.

    Oops :eek:
     
  4. Steevo

    Steevo

    Joined:
    Nov 4, 2005
    Messages:
    8,380 (2.55/day)
    Thanks Received:
    1,230
    perhaps the hole is already there and just used for extra ground or some other unsupported on this platform feature like power gating, their new version of core boost,....
     
    10 Million points folded for TPU
  5. newtekie1

    newtekie1 Semi-Retired Folder

    Joined:
    Nov 22, 2005
    Messages:
    20,065 (6.14/day)
    Thanks Received:
    6,123
    They said it wouldn't work with the older socket because the older socket couldn't handle all the capabilities of the new architecture. If adding a single pin is the only change to the socket, and that is all that is preventing it from working on the older socket, and you believe this is OK, then I pitty you.:shadedshu

    The statement they made clearly is refering to not the physical socket itself not being capable, but the chipsets and boards as well. There is no reason they couldn't have released bulldozer with AM3 support, even if it did loose some capabilities when run in an AM3 board. They've done it this way in the past.

    They've never done that?!? Tell that to all of us who have gone though 754, 939, AM2/AM2+/AM3. They did it all the time, so don't give me that crap about them not doing it. It is only recently, when they started loosing the game and had to do something else to add value to their products, that started including backwards compatibility.

    You're the only one taking sides, I'm just looking at the situation for what it is.

    That is kind of my point. They could have released the processor with backwards compatility, obviously, but decided not to. Yes, the architecture might have been held back a little by an older chipset, but for someone looking for a cheap upgrade it wouldn't matter. AMD has shown no problem with holding back an architecture on an older chipset/board/socket before.

    It is easier to fix a pin on a CPU, but also easier to bend/break a pin on a CPU. If I drop my motherboard, chances of bending a pin are pretty close to 0. If I drop my CPU, I'm almost guaranteed a bend pin. Not to mention dropping the CPU is easier since it is smaller.
     
    Crunching for Team TPU 50 Million points folded for TPU
  6. TRIPTEX_CAN

    TRIPTEX_CAN

    Joined:
    Feb 10, 2008
    Messages:
    3,305 (1.35/day)
    Thanks Received:
    723
    Location:
    BC.CAN
    I've seen problems with people dropping the CPU itself into the socket on an LGA775 board which destroyed it completely. Basically just dont drop your shit.

    I'm pretty excited for Zambezi. I've been riding my current system for long enough and I can't wait to buld a new system. Hopefully this series can smoke BF3 properly.
     
    johnnyfiive says thanks.
  7. Aleksander

    Joined:
    Dec 2, 2009
    Messages:
    3,254 (1.81/day)
    Thanks Received:
    304
    At least they are launching the bios before the cpus are out!
     
  8. Yellow&Nerdy?

    Yellow&Nerdy?

    Joined:
    Oct 7, 2009
    Messages:
    387 (0.21/day)
    Thanks Received:
    50
    It might be that AMD is releasing Zambezi with two different pin-counts. Like for example the 4-core and 6-core variants will be backwards compatible, but not the 8-core version. Or they will release two "generations" of CPUs and one of them is backwards compatible and the other one is not. Who knows. I guess we'll have to wait until June, if there isn't more delays.
     
    Marv says thanks.
  9. TheLaughingMan

    TheLaughingMan

    Joined:
    May 7, 2009
    Messages:
    4,998 (2.49/day)
    Thanks Received:
    1,291
    Location:
    Marietta, GA USA
    First AM3, AM2+ were both backwards compatible. 754 to 939 was an actual change in the chip architecture. No excuse for 939 to AM2. I do not deny the backwards compatibility was a move to add value to their products. My point is why would they establish using backwards compatibility as value to their CPU line, then suddenly drop that entire idea? Why not continue that same trend if it was possible?

    Technically AMD hasn't said anything concrete. We have had reports that it doesn't fit the socket. I don't remember anyone saying the older chipsets don't work.

    And you are taking sides. You see a report from a site you probably never seen before with unidentified source in ASUS and your immediate response was "AMD are liars." That is the definition of taking a side.

    This is how you take it for what it is: Read story and reply with, "Has ASUS confirmed this or responded to the post?"
     
  10. slyfox2151

    slyfox2151

    Joined:
    Jan 14, 2009
    Messages:
    2,610 (1.23/day)
    Thanks Received:
    525
    Location:
    Brisbane, Australia
    IMO this does make a lot of sence



    i can see them making the 4/6core cpus compatible and leaving the 8/12/16 core CPUs as AM3+ Only.
     
  11. brandonwh64

    brandonwh64 Addicted to Bacon and StarCrunches!!!

    Joined:
    Sep 6, 2009
    Messages:
    18,700 (9.94/day)
    Thanks Received:
    6,159
    Location:
    Chatsworth, GA
    I personally hope bulldozer comes out and can compete with intel this time. it still bothers me how thuban did when competing to 1366
     
    Crunching for Team TPU
  12. [H]@RD5TUFF

    Joined:
    Nov 13, 2009
    Messages:
    5,615 (3.09/day)
    Thanks Received:
    1,707
    Location:
    San Diego, CA
    Much like they made some slower versions of Phenom 2 that were AM2+ , but if you look at the G34 chips they are huge and the socket is completely different, I just don't see AMD being able to die shrink that to fit the current AM3 socket they use. I think AM3+ will have a larger PGA ZIF.


    All I know is the UD5 better be on there or I am going to be pissed! If I have to buy a new mobo for their next processor, I may as well go to an Intel then.
     
    Last edited: Mar 15, 2011
  13. Bjorn_Of_Iceland

    Bjorn_Of_Iceland

    Joined:
    Jan 2, 2008
    Messages:
    3,175 (1.27/day)
    Thanks Received:
    375
    TheLaughingMan says thanks.
  14. CDdude55

    CDdude55 Crazy 4 TPU!!!

    Joined:
    Jul 12, 2007
    Messages:
    8,179 (3.06/day)
    Thanks Received:
    1,277
    Location:
    Virginia
    Don't care unless i can throw one on my Asus 880G board. Great news for the people who have those top end boards though.:)
     
  15. TheMailMan78

    TheMailMan78 Big Member

    Joined:
    Jun 3, 2007
    Messages:
    21,154 (7.81/day)
    Thanks Received:
    7,680
    So whats the conclusion?

    Is there a pin difference or no?
     
  16. Nesters New Member

    Joined:
    Nov 21, 2010
    Messages:
    121 (0.08/day)
    Thanks Received:
    27
  17. HalfAHertz

    HalfAHertz

    Joined:
    May 4, 2009
    Messages:
    1,893 (0.94/day)
    Thanks Received:
    380
    Location:
    Singapore
    Or how the original phenom worked in AM2 boards but only at HT1.0 link speeds.
     
  18. FlanK3r

    Joined:
    May 18, 2009
    Messages:
    231 (0.12/day)
    Thanks Received:
    150
    Location:
    czech republic
    Guys, this news is not right....its little mistake. Yes, it will be new revision boards, but not with AM3 socket;) Zambezi has +1 pin for new controler...
     
  19. newtekie1

    newtekie1 Semi-Retired Folder

    Joined:
    Nov 22, 2005
    Messages:
    20,065 (6.14/day)
    Thanks Received:
    6,123
    754 to 939 was not a change in architecture, they both used the same architecture. Though I will accept that it was implemented to allow Dual-Core CPUs, which AMD did not take into consideration when designing the socket.

    I understand your point about their recent history, but my point is that a few recent actions doesn't mean they will always follow that logic. And if this news is true, it shows they obviously haven't followed that logic.

    I'm not taking sides, I'm telling you what this news means. If that offends you, or you don't like it because someone is casting AMD in a light you don't like, that is your problem. That doesn't mean I'm taking a side.
     
    TheLaughingMan says thanks.
    Crunching for Team TPU 50 Million points folded for TPU
  20. TheMailMan78

    TheMailMan78 Big Member

    Joined:
    Jun 3, 2007
    Messages:
    21,154 (7.81/day)
    Thanks Received:
    7,680
    Ok now that we have all shown our e-peen can we please get to the facts?! Is this confirmed or bullshit?
     
  21. erocker

    erocker Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 19, 2006
    Messages:
    39,832 (13.16/day)
    Thanks Received:
    14,202
    Follow the source. It will give you its source which is a press release from Asus. That is confirmation.
     
  22. TheLaughingMan

    TheLaughingMan

    Joined:
    May 7, 2009
    Messages:
    4,998 (2.49/day)
    Thanks Received:
    1,291
    Location:
    Marietta, GA USA
    Ok, I see your point.

    And trust me there is nothing anyone can write about me that would offend me. I have my buttons, but written messages aren't one of them.
     
    newtekie1 says thanks.
  23. yogurt_21

    yogurt_21

    Joined:
    Feb 18, 2006
    Messages:
    4,423 (1.39/day)
    Thanks Received:
    576
    Location:
    AZ
    correct which is why I have a 754 rig that has a 3000 venice in it. the venice core athlon 64 was originally a 939 only chip and then they released some 754 variants later.
     
  24. [H]@RD5TUFF

    Joined:
    Nov 13, 2009
    Messages:
    5,615 (3.09/day)
    Thanks Received:
    1,707
    Location:
    San Diego, CA
    All will be revealed in about 2 and a half months, until then it's all speculation and bologna until AMD says something. I personally hope they at least support 8 cores on AM3 otherwise this is a fail on AMD's part.
     
  25. LAN_deRf_HA

    LAN_deRf_HA

    Joined:
    Apr 4, 2008
    Messages:
    4,557 (1.90/day)
    Thanks Received:
    952
    What's with all the butter fingers? You should only be getting pin damage from excessive socket force like with a venom.
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page