1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

AMD Phenom II - Temps and Clocking.

Discussion in 'Overclocking & Cooling' started by cadaveca, Mar 9, 2010.

  1. cadaveca

    cadaveca My name is Dave

    Joined:
    Apr 10, 2006
    Messages:
    14,169 (4.41/day)
    Thanks Received:
    7,409
    Location:
    Edmonton, Alberta
    So, I picked up a C3 955BE to go with my 5870's until 890FX and 6-Core cpus arrive.

    It seemed quite hot to me, under a TRUE... 55c @ stock.

    Under the stock cooler, temps are only 6C higher...priming away now @ 61C, 1.4v(1.35v real).


    Anyone else got a seemingly hot chip? How well does it clock? Based on temps, I'm thinking 3.8-3.9 max on air out of this chip...

    Thoughts?
    User CPU Temp Cooling Clocks Volts DateCode
    1 cadaveca 955BE C3 66c Stock 3.2ghz 1.35v real
    2 Cja123 965BE C3 49c Tuniq120 3.8ghz
    3 JATownes 940BE 55c Scythe Mugen II 3.75ghz 1.5v
    4 2wicked 965BE 55c hyper 212 + 3.8ghz 1.38v
    5 2wicked 940 46c 3.8ghz 1.46v
    6 theonedub 965BE C3 50c Tt ISGC-300 3.6ghz 1.4v
    7 Zubasa 810 C2 54c Oceaner 5 3.75ghz 1.54
    8 Mohawk Angel 550BE 56c Stock 3.85ghz 1.38v
    9 Pyarn 965BE C3 55c SunBeam CCF 3.8ghz 1.45v
    10 ShRoOmAlIsTiC 955BE C3 51c Xigmatech 1283 3.8ghz 1.45v
    11 DrunkenMafia 945 C2 50c Corsair H-50 3.0ghz 1.25v
    12 neatfeatguy 940 54c CoolerMaster V8 3.5ghz 1.4125v
    13 Snipermonkey2 720BE@ 4core 50c(idle) Artic Freezer Pro64 3.6ghz 1.464v
    14 2wicked 965 C3 59c CoolerMaster Hyper 212+ 4ghz 1.456v
    15 MT_Alex 940 C2 49c Water 3.6ghz 1.4v
    16 department76 965 C3 55c CooZalman 9700NT 3.9ghz 1.5v
    17 blkhogan 965 C3 55c Tuniq Tower 120 Extreme 3.9ghz 1.425v
    18 blkhogan 965 C3 53c Corsair H50 4.086ghz 1.488v
    19 Psychoholic 1090T 43c Xigmatech Red Scorpion 3.8ghz 1.35v[/b]
    20 rjc862003 Athlon 250 55c Lapped stock 3.4ghz 1.35v
    21 Zen_ 955BE C3 52c CoolerMaster V8 Lapped 3.8ghz 1.38v
    22 exodusprime1337 1090T 54c water(FuzionV2) 4.3ghz 1.51v
     
    Last edited: Aug 20, 2010
  2. kenkickr

    kenkickr

    Joined:
    Dec 5, 2007
    Messages:
    4,855 (1.86/day)
    Thanks Received:
    1,489
    @ stock that seems/looks/is ridiculously hot but is that idle or load temps?
     
    Crunching for Team TPU
  3. cadaveca

    cadaveca My name is Dave

    Joined:
    Apr 10, 2006
    Messages:
    14,169 (4.41/day)
    Thanks Received:
    7,409
    Location:
    Edmonton, Alberta
    Load under Prime95, as I mentioned. :p Idle is 46c.

    [​IMG]
     

    Attached Files:

  4. Cja123

    Joined:
    Aug 26, 2008
    Messages:
    634 (0.27/day)
    Thanks Received:
    39
    Location:
    Fresno, CA
    I have a 965 B3 under a tuniq 120... Mine gets up to 49*c while stressing, which is also hot for being at stock voltage.. I feel for you man, they are really disappointing temps.. now I can't run 24/7 4Ghz =(.
     
  5. cadaveca

    cadaveca My name is Dave

    Joined:
    Apr 10, 2006
    Messages:
    14,169 (4.41/day)
    Thanks Received:
    7,409
    Location:
    Edmonton, Alberta
    heh I'd take that 49c...

    Seems like a high-leakage chip, guess this one might need some LN2, but that will have to wait until the next board and cpu arrive...I was playing battlefield last night @ 335HTT x10...
     
  6. Goodman

    Goodman

    Joined:
    Jun 13, 2009
    Messages:
    1,519 (0.74/day)
    Thanks Received:
    324
    Location:
    Canada/Qu├ębec/Montreal
    Maybe an Bios update & also check for the Asus Probe software...

    If still high temps then maybe re seat the HSF & reapply tim?
     
  7. cadaveca

    cadaveca My name is Dave

    Joined:
    Apr 10, 2006
    Messages:
    14,169 (4.41/day)
    Thanks Received:
    7,409
    Location:
    Edmonton, Alberta
    Nah, I been there, done that. Popped on the stock cooler last night to make it wasn't just bad mounts, etc, or the base of my TRUE not interfacing wth the IHS right, or something...

    I ALWAYS run the most recent bios, been playing with 1.65v DIMMs on CrossHair3. Previous bioses were quite buggy with lower-volt DIMMs..now it seems if I use 1333mhz divider, and up HTT, and even 1.35v Gskills work fine. Never any issue with Dominator sticks though.


    Idle Temps:

    [​IMG]
     

    Attached Files:

    Last edited: Mar 9, 2010
  8. JATownes

    JATownes

    Joined:
    Nov 9, 2008
    Messages:
    1,833 (0.81/day)
    Thanks Received:
    442
    Location:
    Texas
    Have you tried any other software to check temps besides the Asus software? The reason I ask is that my Asus probe is WAY off. I use HWmonitor and it seems to read them accurately.
     
  9. cadaveca

    cadaveca My name is Dave

    Joined:
    Apr 10, 2006
    Messages:
    14,169 (4.41/day)
    Thanks Received:
    7,409
    Location:
    Edmonton, Alberta
    Yep. All report the same. That is "CPU TEMP", core temps are 5c higher. Which means on stock cooling, and stock clocks, I'm hitting 66c or so actual. That means 50c or so idle real.

    Very different from my 720BE, which has core temps 8c-11c lower than the "CPU TEMP".

    Ram is @ 1333 9-9-9-24, 1.65v, even. CM690 with 3x120mm intake(front and 2x door) and 3x 1200mm exhaust(2x top, 1x rear).
     
  10. JATownes

    JATownes

    Joined:
    Nov 9, 2008
    Messages:
    1,833 (0.81/day)
    Thanks Received:
    442
    Location:
    Texas
    Wow!!! that seems REALLY high...my 940 never breaks 55c @ 1.5v on a Scythe Mugen II...Maybe just a bad chip?
     
  11. cadaveca

    cadaveca My name is Dave

    Joined:
    Apr 10, 2006
    Messages:
    14,169 (4.41/day)
    Thanks Received:
    7,409
    Location:
    Edmonton, Alberta
    I dunno. haven't even really clocked it yet. Been playing with my other 955 and 720, the other 955 is completely normal, 35c idle, 53c load.

    If it wasn't so odd, I'd not have posted it! :laugh: I'm kinda in shock here.
     
  12. brandonwh64

    brandonwh64 Addicted to Bacon and StarCrunches!!!

    Joined:
    Sep 6, 2009
    Messages:
    18,824 (9.56/day)
    Thanks Received:
    6,273
    Location:
    Chatsworth, GA
    see i have noticed some of the newer AMD chips being hotter than normal. I had that tuniq tower that Cja123 has on his and my C3 965 ran low temps (around low 35 idle load was about 57 deg *ESTIMATE*). Maybe certain batches ran hotter?
     
    Crunching for Team TPU
  13. cadaveca

    cadaveca My name is Dave

    Joined:
    Apr 10, 2006
    Messages:
    14,169 (4.41/day)
    Thanks Received:
    7,409
    Location:
    Edmonton, Alberta
    I'm not sure what the story is, exactly. I knew that 3.2ghz was enough for BFBC2, so wanted a new chip to game on that I wouldn't have to worry about. All my other chips besdies the 965 have been beat to hell under dry ice, so I bought this one to run stock.

    Then I get this hot chip...:laugh:

    I guess I'll have to start undervolting and see where that gets me.
     
  14. Corduroy_Jr

    Corduroy_Jr New Member

    Joined:
    Oct 26, 2009
    Messages:
    1,102 (0.57/day)
    Thanks Received:
    60
    Location:
    barrie ont
    why so many cpu's with one motherboard, and why does your specs say 965be, when your talking about a 955be lmo
     
  15. Corduroy_Jr

    Corduroy_Jr New Member

    Joined:
    Oct 26, 2009
    Messages:
    1,102 (0.57/day)
    Thanks Received:
    60
    Location:
    barrie ont
    that's to be expected with a stock cooler
     
  16. cadaveca

    cadaveca My name is Dave

    Joined:
    Apr 10, 2006
    Messages:
    14,169 (4.41/day)
    Thanks Received:
    7,409
    Location:
    Edmonton, Alberta
    This is un-inportant, but I have many systems, and many extra parts. I'm currently awaiting 890FX for my current build, which I am using parts of now. I bought this 955BE to play with in the few weeks while I await the board, but the end cpu will be the 965BE...and these temps are far higher than my other 955BE...by about 15c. 1.4v on this is like 1.535v on the other. It's HOT HOT.
     
  17. Corduroy_Jr

    Corduroy_Jr New Member

    Joined:
    Oct 26, 2009
    Messages:
    1,102 (0.57/day)
    Thanks Received:
    60
    Location:
    barrie ont
    occhh, try applying some fresh silicon like the good stuff ac-5/mx-2
     
  18. Corduroy_Jr

    Corduroy_Jr New Member

    Joined:
    Oct 26, 2009
    Messages:
    1,102 (0.57/day)
    Thanks Received:
    60
    Location:
    barrie ont
    same hear, i am waiting on the 890fx to come out, and also sell my 920 or 940, for a 955/965, and some ddr3 memory of course
     
  19. cadaveca

    cadaveca My name is Dave

    Joined:
    Apr 10, 2006
    Messages:
    14,169 (4.41/day)
    Thanks Received:
    7,409
    Location:
    Edmonton, Alberta
    I like to play with DryIce/LN2, so having many parts is the name of the game, as something can die at any instant. Been using the very cheap Koolance pot for a while now, works OK, considering.

    That said, this has nothing to do with TIM.
     
  20. 2wicked

    2wicked

    Joined:
    Jul 13, 2008
    Messages:
    261 (0.11/day)
    Thanks Received:
    94
    Location:
    Directly above the center of the Earth
    My 965 c3 has the same prob it runs 10-15c hotter than my overclocked/volted 940be.
    Maybe amd screwed up the temp sensors again like on the brisbane.

    Currently running the 965 at 3.8ghz 1.38v 42c idle 55c load with coolermaster hyper 212 plus and
    the 940 was 3.8ghz 1.46v 32c idle 46c load.
     
    Last edited: Mar 10, 2010
  21. Zubasa

    Zubasa

    Joined:
    Oct 1, 2006
    Messages:
    3,980 (1.31/day)
    Thanks Received:
    457
    Location:
    Hong Kong
    Your 965 runs as hot as my 810 @3750Mhz with unlocked L3 @"1.55V"....
     
  22. theonedub

    theonedub habe fidem

    Joined:
    Apr 30, 2009
    Messages:
    7,266 (3.46/day)
    Thanks Received:
    3,889
    My 965 C3 w/ stock volts @ 3.6 runs 50C loaded 100% WCG. Would be lower if the case 120mm intake and exhaust moved more air.
     
    Crunching for Team TPU
  23. MohawkAngel

    MohawkAngel New Member

    Joined:
    Jan 21, 2009
    Messages:
    1,864 (0.85/day)
    Thanks Received:
    122
    I spanked my phenom X2 550BE at 3.85 gigs 1.38volts to play battlefield 2 online and i got the most 56 celcius
     
  24. Pyarn

    Pyarn New Member

    Joined:
    Feb 26, 2009
    Messages:
    37 (0.02/day)
    Thanks Received:
    1
    Location:
    Cardiff
    Mine; C3 ver. running @ 34 Idle~44 Load on water/ 40Idle~55Load on Sunbeam CCf : 3.8Ghz @1.45V/ 2.8Ghz NB
    could easily be pushed to 4.0-4.1Ghz but not stable under P95,tried everything but its probably my board or old RAM issue..quite frustrated but it'll do..
     
  25. ShRoOmAlIsTiC

    ShRoOmAlIsTiC

    Joined:
    Sep 29, 2004
    Messages:
    859 (0.23/day)
    Thanks Received:
    164
    Location:
    Palm Desert, CA
    i just threw my 955 c3 in last night. So far im @ 3.8ghz w/ 1.45v 2.6ghz NB with my xigmatek 1283 and silverstone 110cfm fan. so far max load is 51c with occt large data set. Idle is 33c. its about the same as what my 920 was about the same idle and max but was only able to get 3.6ghz stable.
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page