1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

AMD Radeon HD 7970 3072 MB

Discussion in 'Reviews' started by W1zzard, Dec 21, 2011.

  1. qubit

    qubit Overclocked quantum bit

    Joined:
    Dec 6, 2007
    Messages:
    9,830 (3.91/day)
    Thanks Received:
    3,485
    Location:
    Quantum well (UK)
    Yes, that does seem odd, I reckon it might be to do with yields. Perhaps 925MHz are a lot better than 1000?
     
  2. johnnyfiive

    johnnyfiive

    Joined:
    Apr 17, 2008
    Messages:
    3,892 (1.63/day)
    Thanks Received:
    876
    Location:
    Tucson, AZ
    badass card.
     
  3. Kaotik New Member

    Joined:
    Dec 22, 2011
    Messages:
    24 (0.02/day)
    Thanks Received:
    0
    At least 6870 results are still borked, even if the 5850 comparison could be explained, there's simply no explanation, whatsoever, ever, never, that it would be slower than 6850 in anything, yet in all resolutions it's the same speed, and at 1024x768 6850 is over 3% faster than 6870
     
  4. Steevo

    Steevo

    Joined:
    Nov 4, 2005
    Messages:
    8,370 (2.55/day)
    Thanks Received:
    1,221
    Is the cooler mounting the same as a 5870? And possibly the VRM cooler?
     
    10 Million points folded for TPU
  5. Jeffredo

    Jeffredo

    Joined:
    Nov 30, 2006
    Messages:
    793 (0.27/day)
    Thanks Received:
    114
    One can hope. If Kepler isn't all we hope for I have an Arctic Cooling Accelero Twin Turbo II I'd like to make use of on an HD 7900 series - if the mounting holes are compatible.
     
  6. Swamp Monster

    Swamp Monster

    Joined:
    Oct 22, 2010
    Messages:
    561 (0.38/day)
    Thanks Received:
    84
    Location:
    Latvia
    I like how other tech besides GPU in these cards evolves too. Anyone noticed that MOSFET package type has changed? Are they using IR DirectFet now?
     
  7. Dj-ElectriC

    Dj-ElectriC

    Joined:
    Aug 13, 2010
    Messages:
    2,220 (1.45/day)
    Thanks Received:
    845
    [​IMG]
     
    Yellow&Nerdy?, adulaamin and cadaveca say thanks.
  8. NAVI_Z

    NAVI_Z New Member

    Joined:
    Aug 7, 2010
    Messages:
    254 (0.16/day)
    Thanks Received:
    37
    gonna wait till more mature drivers come out. i hope these scale better than the 5xxx series cards for crossfire n eyefinity.
     
  9. R_1

    Joined:
    Dec 1, 2006
    Messages:
    449 (0.16/day)
    Thanks Received:
    39
    Old ones were golden with like +95 efficiency and extremely low voltage ripple, so they used small SMD capacitors with them. New ones are cost-effective and needed 470-1000mF capacitors. Also spacing is different and you cant mount bolted radiator on top of them. So second best thing, after full cover water-block for after-market cooling will be Arctic thermal glue of or some sticky no-name pads.
     
  10. eidairaman1

    eidairaman1

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Messages:
    12,999 (4.86/day)
    Thanks Received:
    1,635
    Now if we could just get the CPU Side to Dev and Manufacture and Execute with Precision like the GPU side does...
     
  11. Delta6326

    Delta6326

    Joined:
    May 21, 2008
    Messages:
    3,827 (1.63/day)
    Thanks Received:
    667
    Location:
    Iowa, USA
    maybe they will come out with something like the 4890:D like 7980 :roll:
     
  12. Melvis

    Melvis

    Joined:
    Mar 18, 2008
    Messages:
    3,587 (1.49/day)
    Thanks Received:
    528
    Location:
    Australia
    Finally a card worthy to upgrade to from a 4870X2, god i can keep up with a 6950 ffs :ohwell:

    I find the card very impressive, good in every way apart from "possible" price, but meh that will drop.

    Well done AMD :toast:

    And also well done wizz, excellent review, good amount of games which i like to see.
     
    Lionheart says thanks.
  13. pantherx12

    pantherx12 New Member

    Joined:
    Jan 2, 2009
    Messages:
    9,714 (4.58/day)
    Thanks Received:
    1,699
    Location:
    ENGLAND-LAND-LAND
    Eating my words as I speak disregard what this post said before XD

    Performance scaling on a per game basis!





    (edited and removed my old post because apparently my at a glance maths is crappy and these cards are better than expected lol)



    1920x1080
    AVP : +26.26
    Batman AA :+ 62.55
    BFBC3: +51.57
    Battleforge:+ 32.57
    COD4:+11.81
    CIV5:+43.73
    Crysis:+33.51
    Crysis2:+56.26
    Dirt3:+15.64
    Dragonage2:+19.14
    Hard reset :+34.14
    Metro:+27.23
    Stalker cop:+40.07
    Starcraft 2 :0.93
    Shogun 2 :+39.51
    Skyrim:+5.95
    Wow: - 6.5 that's minus 6.5 so to be absolutely clear
    3dmark 11:+47.43
    Heaven:+97.81 (wooo improved tessellation)


    These cards are great!
    (In engines that actually take advantage of GPU horse power)


    I was WRONG about only expecting a 25% improvement!

    As usual average out the result ( what most people look at) makes the cards look shit because of a few bad results( This applies to nvidia cards to by the by, INb4 fan boy comments)


    The leaks got the games wrong but damn they were bang on about performance 25-50% improvements with a few surprises : ]
     
    Last edited: Dec 22, 2011
  14. SK-1

    SK-1

    Joined:
    May 15, 2005
    Messages:
    3,200 (0.93/day)
    Thanks Received:
    330
    Location:
    In a Galaxy Far Far...you know the rest.
    On top of things as usual :toast:
     
  15. mastrdrver

    mastrdrver

    Joined:
    Feb 24, 2009
    Messages:
    3,150 (1.52/day)
    Thanks Received:
    583
    I don't know about 5xxx or 6xxx series cards. Over on Anand, Ryan stated that if you use the DP connection on the 7970, then the clocks do not go up but stay at the low clocks.
     
  16. W1zzard

    W1zzard Administrator Staff Member

    Joined:
    May 14, 2004
    Messages:
    14,963 (3.92/day)
    Thanks Received:
    11,769
    i used dvi + hdmi with mismatched resolutions.

    afaik on nvidia if you run 2x same monitor and resolution it will be able to fall back to normal idle clocks, not sure about ati
     
    mastrdrver says thanks.
  17. cadaveca

    cadaveca My name is Dave

    Joined:
    Apr 10, 2006
    Messages:
    14,049 (4.50/day)
    Thanks Received:
    7,205
    Location:
    Edmonton, Alberta
    ATI cards that support DP get higher clocks for multi-monitor use due to flicker noticed under the lowered clocks that a single monitor runs at.

    Both the 5-series and 6-series cards exhibit the flicker and higher clocks. Perhaps if the use of DP removes the use of the higher clocks with 7-series cards, perhaps the flicker issue has been fixed, too.

    AMD explained that the differing protocols or difference in refresh times between monitors led to the flicker, and that the higher clocks were the fix. Unfortunately there still many users noticing flicker, myself included. Currently it only seems to occur due clock changes. The 5-series card did not use higher clocks for multimonitor use until the 10.1 driver 4 months after the launch, if I remember correctly.
     
    theoneandonlymrk says thanks.
  18. Mussels

    Mussels Moderprator Staff Member

    Joined:
    Oct 6, 2004
    Messages:
    42,379 (11.54/day)
    Thanks Received:
    9,683
    i run multi monitor and crossfire, and have never had the flicker problems (albeit, crossfire only recently)


    my brother had some nasty issues with his card early on, but the new drivers that raised clocks + an updated BIOS solved all his issues.
     
  19. mastrdrver

    mastrdrver

    Joined:
    Feb 24, 2009
    Messages:
    3,150 (1.52/day)
    Thanks Received:
    583
    How do you have the monitors connected to the card (DVI, DP, HMDI)?
     
  20. theoneandonlymrk

    theoneandonlymrk

    Joined:
    Mar 10, 2010
    Messages:
    3,411 (2.02/day)
    Thanks Received:
    572
    Location:
    Manchester uk
    ive allways had flicker on dual heads(32"lcd and a 19") but i even get it on one occasionally dependent on clocks, ive heard the best fix(not tried) is to edit your bios clocks to permenantly goto 400 900 afaik in 2d mode and video(hdmi+vga and the hdmi shimers on lines the vga actually tears and stuff with net vid)

    OT great review, and lovein the TPU lately, ive missed some life recently,

    now thats a concise and full review good stuff

    the card looks gr8 too im twitching as i expected / hoped,i might,and my 5870+5850 seems a bit shit now :rolleyes::mad:.


    also just thinkin aloud but shouldnt the extra compute grunt provide higher (slightly) fps in games that rely on take advantge of opencl/direct compute ingame as the gpu will be taxed less by these tasks.
     
    Last edited: Dec 23, 2011
    More than 25k PPD
  21. Mussels

    Mussels Moderprator Staff Member

    Joined:
    Oct 6, 2004
    Messages:
    42,379 (11.54/day)
    Thanks Received:
    9,683
    one DVI one HDMI - for a while i ran triple with 2x VGA and one DP-> DVI, and all were flicker free.
     
  22. Super XP

    Super XP

    Joined:
    Mar 23, 2005
    Messages:
    2,764 (0.79/day)
    Thanks Received:
    538
    Location:
    Ancient Greece, Acropolis
    They do, they scale great, and in most games almost 2x the performance vs. a single HD 7970. And we are talking about beta drivers. I can only imagine a performance increase with newer drivers.
     
  23. theoneandonlymrk

    theoneandonlymrk

    Joined:
    Mar 10, 2010
    Messages:
    3,411 (2.02/day)
    Thanks Received:
    572
    Location:
    Manchester uk
    thats good to know mate lookin at your sys specs i am gona be allmost copying ya tomorrow but diff mem and an optimists 960T phenomII
     
    More than 25k PPD
  24. pantherx12

    pantherx12 New Member

    Joined:
    Jan 2, 2009
    Messages:
    9,714 (4.58/day)
    Thanks Received:
    1,699
    Location:
    ENGLAND-LAND-LAND
    Anyone know if the knew eyefinity features a 7000 series only?

    Or if it's a software thing.

    ( talking specifically about independent resolutions)

    As if it's only 7000 series only, I MUST have one lol.

    Will be able to have a 2.39:1 aspect set up :D
     
  25. cadaveca

    cadaveca My name is Dave

    Joined:
    Apr 10, 2006
    Messages:
    14,049 (4.50/day)
    Thanks Received:
    7,205
    Location:
    Edmonton, Alberta
    Might be the use of VGA that saved ya. Using dual DVI now, anytime the clocks switch, say for youtube acceleration, the secondary monitor flickers(I'm currently only using 2 monitors). The same also happens using DP with just two. Using DP + DVI, and three monitors, either with 1 DVI or TWO, I get the same flicker.


    Before the clock-change fix, the flicker was almsot random, so it's definitely better, but it's not 100%.

    Based on how the display output works, I think the ability to use different resolutions is a 7-series only feature, but here's hoping it's not.
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page