1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

AMD Releases the Catalyst 13.11 Beta Driver

Discussion in 'News' started by Cristian_25H, Oct 8, 2013.

  1. Cristian_25H

    Cristian_25H News Poster

    Joined:
    Dec 6, 2011
    Messages:
    4,626 (4.14/day)
    Thanks Received:
    1,164
    Location:
    Still on the East Side
    If with great power comes great responsibility then definitely with new graphics cards come brand new drivers. Enter the AMD Radeon R9 and R7 Series cards and the first (publicly-available) driver to support them, the Catalyst 13.11. Still in beta mode, this fresh Catalyst works with the Radeon R9 280X, R9 270X, R7 260X, R7 250 and R7 240, as well as the Radeon HD 7000, HD 6000 and HD 5000 Series cards.

    The Catalyst 13.11 Beta (V1) is supposed to feature some fixes, plus improvements for Battlefield 4 as well as for TESV: Skyrim and Total War: Rome 2. To download the driver just click on the links below.
     
  2. manofthem

    manofthem WCG-TPU Team All-Star!

    Joined:
    Jan 9, 2011
    Messages:
    6,548 (4.52/day)
    Thanks Received:
    9,227
    Will love to try; figures they come out today right after a reinstall last night.

    I bet erocker's happy, he's been looking and asking for these all day ;)
     
    Crunching for Team TPU More than 25k PPD
  3. natr0n

    natr0n

    Joined:
    Jan 29, 2012
    Messages:
    2,074 (1.95/day)
    Thanks Received:
    1,092
    [​IMG]
     
  4. Dj-ElectriC

    Dj-ElectriC

    Joined:
    Aug 13, 2010
    Messages:
    2,250 (1.41/day)
    Thanks Received:
    851
    [​IMG]
     
    Mathragh says thanks.
  5. T3RM1N4L D0GM4

    T3RM1N4L D0GM4

    Joined:
    Apr 13, 2009
    Messages:
    190 (0.09/day)
    Thanks Received:
    38
  6. Slomo4shO

    Joined:
    Jul 24, 2013
    Messages:
    133 (0.26/day)
    Thanks Received:
    15
    This sounds about right...
     
  7. noctuanhd14 New Member

    Joined:
    Oct 6, 2013
    Messages:
    6 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    These drivers improved Minecraft performance on my nehpew's AMD APU build. Not even sure if I am supposed to download drivers for APU's but I do on his just to check, it seems to help so I don't know. :toast:
     
  8. Ikaruga

    Ikaruga

    Joined:
    Feb 18, 2011
    Messages:
    888 (0.63/day)
    Thanks Received:
    194
    How do you measure MC performance that accurate? Sometimes a simple restart is enough to get different fps values on the very same spot (or you mean it's like +15fps?).
     
  9. bogmali

    bogmali Moderator Staff Member

    Joined:
    Mar 16, 2008
    Messages:
    6,657 (2.69/day)
    Thanks Received:
    4,134
    Location:
    Olympia, WA USA
    Paging erocker........
     
  10. RejZoR

    RejZoR

    Joined:
    Oct 2, 2004
    Messages:
    4,849 (1.30/day)
    Thanks Received:
    1,026
    Location:
    Europe/Slovenia
    So, i'll just force install R9-280 drivers and voila, free upgrade to a "new graphic card". It will say "Radeon R9-280" in all apps and performance will be there since i own the "old" HD7950.
     
  11. hardcore_gamer

    hardcore_gamer

    Joined:
    Jan 25, 2011
    Messages:
    388 (0.27/day)
    Thanks Received:
    174
    Location:
    Fabry Perot cavity,AlGaAs-GaAs Heterojunction
    Will it fix the frame latency crossfire issues in resolutions above 2560x1600 ?
     
  12. Random Murderer

    Random Murderer The Anti-Midas

    Joined:
    Dec 6, 2006
    Messages:
    6,514 (2.21/day)
    Thanks Received:
    1,237
    No.
     
  13. Casecutter

    Joined:
    Apr 19, 2011
    Messages:
    1,191 (0.88/day)
    Thanks Received:
    90
    Location:
    So. Cal.
    Not on your system...
     
  14. _larry

    _larry

    Joined:
    May 2, 2013
    Messages:
    225 (0.37/day)
    Thanks Received:
    22
    What are the fixes/improvements exactly? It just says it supports the new cards on the AMD website. I'm very wary of any new software releases when any kind of new hardware is involved.
     
  15. fullinfusion

    fullinfusion 1.21 Gigawatts

    Joined:
    Jan 11, 2008
    Messages:
    8,473 (3.33/day)
    Thanks Received:
    2,212
    Great driver, the best so far in my books. Thanks TPU for sharing this and thank you Amd for the driver! :rockout:
     
  16. manofthem

    manofthem WCG-TPU Team All-Star!

    Joined:
    Jan 9, 2011
    Messages:
    6,548 (4.52/day)
    Thanks Received:
    9,227
    The only thing I can complain about is that Gpu2 in cfx sits at 99% all the time by default. I disable ulps now, but it's just a little quirk.

    Otherwise, everything is solid ;)
     
    fullinfusion says thanks.
    Crunching for Team TPU More than 25k PPD
  17. fullinfusion

    fullinfusion 1.21 Gigawatts

    Joined:
    Jan 11, 2008
    Messages:
    8,473 (3.33/day)
    Thanks Received:
    2,212
    Yup I didn't see that till you pointed it out.. It's doing the same thing here :wtf:

    Only with a web page it maxes out, but the other drivers did the same thing... but it was never 100%
     
    manofthem says thanks.
  18. manofthem

    manofthem WCG-TPU Team All-Star!

    Joined:
    Jan 9, 2011
    Messages:
    6,548 (4.52/day)
    Thanks Received:
    9,227
    Yes, every since these beta drivers came out to fix frame pacing, I've had this little issue. I didn't back with like 13.4ish, but is not too bit of a deal reslly, simple fix.
     
    fullinfusion says thanks.
    Crunching for Team TPU More than 25k PPD
  19. fullinfusion

    fullinfusion 1.21 Gigawatts

    Joined:
    Jan 11, 2008
    Messages:
    8,473 (3.33/day)
    Thanks Received:
    2,212
    how do you fix it? I hate opening FF and have the 2nd gpu at full power and then the fan gets louder n louder for the temp build up.
     
  20. manofthem

    manofthem WCG-TPU Team All-Star!

    Joined:
    Jan 9, 2011
    Messages:
    6,548 (4.52/day)
    Thanks Received:
    9,227
    Disabling ULPS fixes that. You can do it manually in the registry, or MSI AB and Trixx have an option to do it for you, in the he settings. Reboot after that and you're good :)
     
    Melvis, fullinfusion and DF is BUSY say thanks.
    Crunching for Team TPU More than 25k PPD
  21. fullinfusion

    fullinfusion 1.21 Gigawatts

    Joined:
    Jan 11, 2008
    Messages:
    8,473 (3.33/day)
    Thanks Received:
    2,212
    Ok thanks man, ill give it a go :toast:
     
    manofthem says thanks.
  22. DF is BUSY

    DF is BUSY

    Joined:
    Oct 13, 2013
    Messages:
    267 (0.61/day)
    Thanks Received:
    50


    was haaving the same problem, thanks
     
  23. fullinfusion

    fullinfusion 1.21 Gigawatts

    Joined:
    Jan 11, 2008
    Messages:
    8,473 (3.33/day)
    Thanks Received:
    2,212
    I found a program to disable ULPS and it works fine..But Now ulps is enabled and the highest the 2nd card goes is 300mhz in my browser. It seemed to fix the max clock on the second card of 1010MHz :D
    before you run it disable your antivirus otherwise the AV goes into threat mode, well Avast does anyways, and not sure how others behave.

    Grab it HERE
    INFO AND SOURCE
     
    manofthem says thanks.
  24. -Gast- New Member

    Joined:
    Oct 22, 2013
    Messages:
    1 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    If i open CCC and look at the data for the second "card" (7990) with no other tool running, it shows me "0" everywhere, like it should be.

    When opening GPU-Z (for example) while i still have CCC open, everything goes up to full load on the second core.

    Can anyone confirm that it only happens when you start a "monitoring tool"

    Seems like ULPS doesnt work if you have such a tool running
     
  25. Melvis

    Melvis

    Joined:
    Mar 18, 2008
    Messages:
    3,594 (1.45/day)
    Thanks Received:
    531
    Location:
    Australia
    Ill have to try this when i get home as this was the deal breaker for me and i went back to 13.4's.

    :toast:
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page