1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

AMD Ships First ''Bulldozer'' Processors, Available in Q4

Discussion in 'News' started by btarunr, Sep 7, 2011.

  1. btarunr

    btarunr Editor & Senior Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 9, 2007
    Messages:
    27,711 (11.59/day)
    Thanks Received:
    13,424
    Location:
    Hyderabad, India
    Today, AMD (NYSE: AMD) announced revenue shipments of the first processors based on its new x86 “Bulldozer” architecture. Initial production of the world’s first 16-core x86 processor, codenamed “Interlagos,” began in August and shipping to customers is already underway. Compatible with existing AMD Opteron 6100 Series platforms and infrastructure, “Interlagos” is expected to launch and be available in partner systems in the fourth quarter of this year. Many of the initial shipments have been earmarked for large custom supercomputer installations that are now underway.

    “This is a monumental moment for the industry as this first ‘Bulldozer’ core represents the beginning of unprecedented performance scaling for x86 CPUs,” said Rick Bergman, senior vice president and general manager, AMD Products Group. "The flexible new ‘Bulldozer’ architecture will give Web and datacenter customers the scalability they need to handle emerging cloud and virtualization workloads.”

    [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG]

    For more information, visit the pages of Opteron 6000 series and Opteron 4000 series.
    Last edited: Sep 7, 2011
  2. Fourstaff

    Fourstaff Moderator Staff Member

    Joined:
    Nov 29, 2009
    Messages:
    9,101 (5.66/day)
    Thanks Received:
    1,943
    Location:
    Home
    Benches plz thx! This should give us a rough estimate on what your average joe version can do.
  3. btarunr

    btarunr Editor & Senior Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 9, 2007
    Messages:
    27,711 (11.59/day)
    Thanks Received:
    13,424
    Location:
    Hyderabad, India
    This is a server processor. It won't be put through SuperPi, PCMark, or other tests client processors are put through.
  4. Fourstaff

    Fourstaff Moderator Staff Member

    Joined:
    Nov 29, 2009
    Messages:
    9,101 (5.66/day)
    Thanks Received:
    1,943
    Location:
    Home
    There should be tests which we can do to relate to the server versions of the i7 9xx and extrapolate the data. All in all, wistful thinking, but it should shut up the people guesstimating Bulldozer's performance.
    Bo$$ says thanks.
  5. TheMailMan78

    TheMailMan78 Banstick Dummy

    Joined:
    Jun 3, 2007
    Messages:
    20,635 (8.19/day)
    Thanks Received:
    7,244
    Glad to see it. Now we can Finlay expect the FX.

    Congrats JF-AMD!
  6. Bo$$

    Bo$$

    Joined:
    May 7, 2009
    Messages:
    5,206 (2.87/day)
    Thanks Received:
    836
    Location:
    London, UK
    indeed some hard evidence would be nice
    Crunching for Team TPU
  7. Ferrum Master

    Ferrum Master

    Joined:
    Nov 18, 2010
    Messages:
    415 (0.33/day)
    Thanks Received:
    90
    Location:
    Rīga
    What? I own a Tyan Thunder S2915 with pairs of socket F optys from K8 till K10.5...

    Yes... you can not overclock them (altough I was able through ntune).

    Not sure about SR5690 capability.

    But there are plenty of graphical rendering stations, that could be pulled through a benchmark an see how the architecture behaves at least on stock clock.

    Mothers like these -

    http://www.tyan.com/product_SKU_spec.aspx?ProductType=MB&pid=696&SKU=600000215

    http://www.tyan.com/product_SKU_spec.aspx?ProductType=MB&pid=687&SKU=600000212
  8. Batou1986

    Batou1986

    Joined:
    Oct 2, 2005
    Messages:
    2,337 (0.75/day)
    Thanks Received:
    309
    Location:
    Baltimore MD
    I wish these where like the old 939skt where i could drop one in to an enthusiast mobo and overclock to the moon.
  9. v12dock

    v12dock

    Joined:
    Dec 18, 2008
    Messages:
    1,509 (0.77/day)
    Thanks Received:
    286
  10. DannibusX

    DannibusX

    Joined:
    Aug 17, 2009
    Messages:
    2,518 (1.47/day)
    Thanks Received:
    976
    Location:
    United States
  11. DaJMasta

    Joined:
    Nov 6, 2005
    Messages:
    478 (0.15/day)
    Thanks Received:
    38
    Location:
    Silver Spring, MD
    So they advertise up to 16 cores... but on their promo material online it's only up to 12? It looks like the 6000 series caps out at 12, at least with this launch.
  12. W1zzard

    W1zzard Administrator Staff Member

    Joined:
    May 14, 2004
    Messages:
    14,545 (4.00/day)
    Thanks Received:
    11,227
    these wont be in the market until Q4:

    "Compatible with existing AMD OpteronTM 6100 Series platforms and infrastructure, “Interlagos” is expected to launch and be available in partner systems in the fourth quarter of this year."
  13. brandonwh64

    brandonwh64 Addicted to Bacon and StarCrunches!!!

    Joined:
    Sep 6, 2009
    Messages:
    18,257 (10.79/day)
    Thanks Received:
    5,889
    Location:
    Chatsworth, GA
    16 cores of goodness crunching. wonder what bionc numbers it would put out?
    Crunching for Team TPU
  14. [H]@RD5TUFF

    Joined:
    Nov 13, 2009
    Messages:
    5,615 (3.46/day)
    Thanks Received:
    1,707
    Location:
    San Diego, CA
    Some performence numbers would be nice, still it's good to see that the chips actually exist.
  15. cadaveca

    cadaveca My name is Dave

    Joined:
    Apr 10, 2006
    Messages:
    13,404 (4.56/day)
    Thanks Received:
    6,485
    Location:
    Edmonton, Alberta
    Yep, all early chips are already SOLD SOLD, and are not going to retailers. Sucks for us, but good for AMD to put cash in pocket.

  16. DanTheMan

    Joined:
    Apr 12, 2010
    Messages:
    210 (0.14/day)
    Thanks Received:
    46
    Location:
    Houston,TX
    Congrats to AMD and JF-AMD

    Server guys have done their job - now you desktop guys need to get it together and release those desktop models out NOW!!

    It's hard to wait - we NEED it for BF3!!
  17. Hayder_Master

    Hayder_Master

    Joined:
    Apr 21, 2008
    Messages:
    5,159 (2.35/day)
    Thanks Received:
    637
    Location:
    IRAQ-Baghdad
    X86 opteron 6100 model, can it work with 990 chipsets?
  18. cadaveca

    cadaveca My name is Dave

    Joined:
    Apr 10, 2006
    Messages:
    13,404 (4.56/day)
    Thanks Received:
    6,485
    Location:
    Edmonton, Alberta
    Different socket.
    Hayder_Master says thanks.
  19. faramir New Member

    Joined:
    May 20, 2011
    Messages:
    203 (0.19/day)
    Thanks Received:
    27
    If by "shut up" you mean "make them go Itolyaso" then this is definitely going to happen. AMD itself has stated that performance gain is on par with the core number increase, hence no noteworthy IPC gain over previous generation (K10.5). Extrapolate that :)
  20. TheGuruStud

    TheGuruStud

    Joined:
    Sep 15, 2007
    Messages:
    1,592 (0.66/day)
    Thanks Received:
    160
    Location:
    Police/Nanny State of America
    Client CPUs shouldn't even have to suffer the indignity of that crap.

    Superpi should be banned from internet. A mid 90s app that poorly does its job. PCMark is infamous for lying, and pretty much extend that to most benches ran. What a joke.

    However, you can't bench these server CPUs on real apps....you wouldn't want it to show them defeating xeons for a lot less cost.
    mdm-adph says thanks.
  21. PVTCaboose1337

    PVTCaboose1337 Graphical Hacker

    Joined:
    Feb 1, 2006
    Messages:
    9,513 (3.17/day)
    Thanks Received:
    1,142
    Location:
    San Antonio, Texas
    Write something better.

    In all seriousness, server platform Optys are a far cry from the Optys that share the commercial socket. I don't really think this is going to be a good estimate of the basic consumer version of the processor most of us will be buying.
  22. TheGuruStud

    TheGuruStud

    Joined:
    Sep 15, 2007
    Messages:
    1,592 (0.66/day)
    Thanks Received:
    160
    Location:
    Police/Nanny State of America
    You act as if decent benchmarks don't exist. Even wprime is much better.
  23. cadaveca

    cadaveca My name is Dave

    Joined:
    Apr 10, 2006
    Messages:
    13,404 (4.56/day)
    Thanks Received:
    6,485
    Location:
    Edmonton, Alberta
    What does this have to do with AMD shipping Bulldozer? Please stay on topic.
  24. Hayder_Master

    Hayder_Master

    Joined:
    Apr 21, 2008
    Messages:
    5,159 (2.35/day)
    Thanks Received:
    637
    Location:
    IRAQ-Baghdad

    i was hope they do something like some intel xeon cpu's
  25. cadaveca

    cadaveca My name is Dave

    Joined:
    Apr 10, 2006
    Messages:
    13,404 (4.56/day)
    Thanks Received:
    6,485
    Location:
    Edmonton, Alberta
    I'm pretty sure JF-AMD said they do not have plans to release desktop-based Opteron chips, but who knows what the partners will do.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page