1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

AMD to Revamp 790 FX for AM3, Chipset Launches Delayed

Discussion in 'News' started by btarunr, Sep 18, 2008.

  1. btarunr

    btarunr Editor & Senior Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 9, 2007
    Messages:
    28,437 (11.28/day)
    Thanks Received:
    13,620
    Location:
    Hyderabad, India
    The AM3 socket finally gives AMD Processors access to DDR3 memory. The only complication is that processors must feature DDR3 integrated memory controllers (IMC). Earlier roadmap slides had shown that the RD890 and RS880 along with SB800 would be the first platform with AM3 compliance. However, sources tell Expreview that AMD would not be ready with the chipsets by the time AM3 processors come out. Hence, AMD would be using the existing high-end duo of 790 FX and SB750 which would be re-launched in H1 2009 that support AM3 sockets. It is known that 790 FX supports HyperTransport 3.1 links that would offer processors system interconnect bandwidths of up to 6400 MT/s.

    Another chipset that has been pushed to H1 2009 is the AMD 760G, which is a mainstream chipset with integrated graphics. It was expected that this would come out sometime in Q4 2008.

    [​IMG]

    Source: Expreview
    WhiteLotus and ShadowFold say thanks.
  2. Abu Assar

    Abu Assar New Member

    Joined:
    Aug 30, 2008
    Messages:
    20 (0.01/day)
    Thanks Received:
    2
    Location:
    Egypt
    slightly disappointed , but I'm afraid AMD will miss a very good chance with the 760G if its slipped to mid 2009 , as it's better to be out now .

    and any news about fusion- the processor not the marketing campaign -? :)
  3. WarEagleAU

    WarEagleAU Bird of Prey

    Joined:
    Jul 9, 2006
    Messages:
    10,796 (3.63/day)
    Thanks Received:
    545
    Location:
    Gurley, AL
    Not so much disappointed as its just a longer wait. Granted, Im not worried about the proc, but I would love to have had the Asus M3A-32 MVP Deluxe WiFi AP with an SB750 instead of the 700.
  4. btarunr

    btarunr Editor & Senior Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 9, 2007
    Messages:
    28,437 (11.28/day)
    Thanks Received:
    13,620
    Location:
    Hyderabad, India
    ASUS M3A79-T ? 790FX + SB750. M3A32-MVP comes with SB600.
  5. KBD New Member

    Joined:
    Feb 23, 2007
    Messages:
    2,477 (0.90/day)
    Thanks Received:
    279
    Location:
    The Rotten Big Apple
    So does this mean that current 790FX boards (both w/ SB600 & 750) won't work with AM3 CPUs with a BIOS update? Or they will work but only will support DDR2?
  6. btarunr

    btarunr Editor & Senior Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 9, 2007
    Messages:
    28,437 (11.28/day)
    Thanks Received:
    13,620
    Location:
    Hyderabad, India
    As long as the CPUs carry the DDR2 IMCs, that's fine. The initial batch of Deneb chips are AM2+ compatible. For a AM3 board to support your existing CPU, it should have DDR2 slots alongside DDR3.
  7. blueskynis

    blueskynis New Member

    Joined:
    Jul 1, 2008
    Messages:
    297 (0.13/day)
    Thanks Received:
    36
    Location:
    Serbia, Nis
    So AM3 CPUs will not support DDR2 memory?
  8. btarunr

    btarunr Editor & Senior Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 9, 2007
    Messages:
    28,437 (11.28/day)
    Thanks Received:
    13,620
    Location:
    Hyderabad, India
    If they only carry DDR3 IMCs, no.
  9. Zubasa

    Zubasa

    Joined:
    Oct 1, 2006
    Messages:
    3,980 (1.38/day)
    Thanks Received:
    457
    Location:
    Hong Kong
    Let me clarify this.
    If the CPU's IMC aka Intergrated Memory Controller ONLY supports DDR3 then no.
    If the IMC support DDR2 yes.
    The motherboard must have the slot for DDR2/DDR3, of course.:toast:
    Right now all AMD boards only have DDR2 slots.
  10. Rammsteiner New Member

    Joined:
    Feb 5, 2005
    Messages:
    168 (0.05/day)
    Thanks Received:
    42
    Ugh, I dont even want to look at DDR3. Let DFI first make their 790FX SB750 boards available and then I might want to look at it again:p

    No serious, I pre-ordered the DFI Lanaprty DK 790FXB-M2RS 3 months ago:ohwell:
  11. WhiteLotus

    WhiteLotus

    Joined:
    Jul 30, 2007
    Messages:
    6,532 (2.52/day)
    Thanks Received:
    847
    I would love to keep my AMD board for as long as possible because then i would only have to get a new CPU. these boards though = new board, new chip, new RAM=££££££ i don't have!
  12. PP Mguire

    PP Mguire New Member

    Joined:
    Aug 15, 2008
    Messages:
    5,005 (2.26/day)
    Thanks Received:
    453
    Location:
    Venus, Texas
    As far as we where let on the AM3 cpu is supposed to be backwards compatible with all AM2+ boards but AM2 cpus cant be run on AM3 boards becasue of DDR3.
  13. Rammsteiner New Member

    Joined:
    Feb 5, 2005
    Messages:
    168 (0.05/day)
    Thanks Received:
    42
    No way Im even thinking about DDR3 in the first place. Got 4 sticks with Micron D9GMH's here, they did 250Mhz (DDR1000) 4-4-4 on my old Athlon X2. Waiting for the SB750 so I can OC the HTT better to reach that, but once reached that RAM kit is a killer:rockout:
  14. WhiteLotus

    WhiteLotus

    Joined:
    Jul 30, 2007
    Messages:
    6,532 (2.52/day)
    Thanks Received:
    847
    Yea looking at getting some new RAM but then t be honest - just want a new setup completly
  15. Hayder_Master

    Hayder_Master

    Joined:
    Apr 21, 2008
    Messages:
    5,173 (2.22/day)
    Thanks Received:
    638
    Location:
    IRAQ-Baghdad
    did the old mobo's 790fx support new AM3 , maybe with bios update and will be 790fx with ddr2 1066

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page