1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Any word of a beta driver update for Bioshock Infinite?

Discussion in 'AMD / ATI' started by Frag Maniac, Apr 19, 2013.

  1. Frag Maniac

    Frag Maniac

    Joined:
    Nov 9, 2010
    Messages:
    2,332 (1.74/day)
    Thanks Received:
    458
    Since this is a hugely successful title and lots are having stuttering problems with it, I was hoping AMD would come out with a beta driver update. Anyone know if such a thing is in the works?
  2. erocker

    erocker Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 19, 2006
    Messages:
    39,492 (13.55/day)
    Thanks Received:
    13,906
    I'm surprised you're getting stuttering. I've run through the game a few times with none at all. 13.3 beta 3 w/ no CAP. What have you tried to resolve the stuttering so far?
  3. dark2099

    dark2099

    Joined:
    Feb 20, 2008
    Messages:
    4,396 (1.88/day)
    Thanks Received:
    755
    Location:
    where everyone wants to be
    Have you tried re-installing the game or doing a full driver wipe and re-installing those, just to be sure there isn't an issue with the installation of either or some odd driver conflict left over from an older driver?
  4. Frag Maniac

    Frag Maniac

    Joined:
    Nov 9, 2010
    Messages:
    2,332 (1.74/day)
    Thanks Received:
    458
    @erocker,
    Pretty much everything as far as game settings and cfg tweaks. I've tried one at a time dropping settings on shadows, object detail, and even more drastic things like texture detail. I've used D3DO to externally apply VSync and even played without VSync, but the min FPS is always low, around 30-35, or even less.

    I've also increased the PoolSize for texture streaming, and changed the Min/Max SmoothFrames to narrow the FPS window, turned off bloom, blur, etc, in the cfg file.

    I also have a large page file on my secondary SSD partition.

    I'm using the 13.3b3 like you with no CAP. http://support.amd.com/us/kbarticles/Pages/AMDCatalyst13-3WINBetaDriver.aspx

    @dark,
    I always install my drivers via using AMD's Cleanup Utility followed by Driver Sweeper and always check that there's no AMD clutter showing via a Driver Sweeper Analyse check before installing the new driver.

    Can you guys post your Infinite bench logs via zip attachment or spoiler tags? Interested in knowing what your min FPS is. I assume you both use max settings?

    I was starting to think my CPU and/or RAM are keeping the min FPS low when large chunks of textures are loaded, but I Googled for Bioshock Infinite stutter on i7 950, and most links were about more modern CPUs with Nvidia GPUs.

    https://www.google.com/search?hl=en...=any&safe=images&tbs=&as_filetype=&as_rights=

    Ten page thread here on stuttering/hitching/pausing even on high end spec.

    http://forums.2kgames.com/showthrea...ng-Pauses-even-on-high-end-PC-hardware/page10

    Then I thought maybe my semi slow HDD was the problem. Then I found this Steam community thread where it was speculated if installing it on an SSD would help. Apparently it didn't.

    http://forums.steampowered.com/forums/showthread.php?t=3100004

    Lastly, this pretty much proves it:

    "Hello folks,

    I want to assure you that Irrational Games is actively working on fixes for this issue and others. In particular, the stuttering/hitching issue been one of my personal priorities for the last week or so.

    We've made good progress in improving the problem, but we need to do a lot of testing to make sure that any fixes we consider releasing to our customers don't make things worse or cause new problems. This testing and iteration takes time, so that's why we cannot provide a date right now for when any fix might be released.

    Thank you again for your patience!

    -- Chris Kline, Technical Director, Irrational Games"


    That was posted about a week ago on the official forum in that stutter thread.

    This is not merely user error like some are implying. I'm fairly adept at finding ways to make games run better, including even Crysis on my old P4 rig, but this game doesn't want to run any better regardless of tweaks.
    Last edited: Apr 19, 2013
  5. The Mac

    Joined:
    Apr 8, 2012
    Messages:
    374 (0.45/day)
    Thanks Received:
    95
    sounds like a game engine problem, not drivers..
  6. Frag Maniac

    Frag Maniac

    Joined:
    Nov 9, 2010
    Messages:
    2,332 (1.74/day)
    Thanks Received:
    458
    That's what I'm leaning toward. As diligent as AMD has been about releasing betas for big releases, I doubt it's anything on their end. IG's response indicates they've found ways to improve it. They're just waiting to make sure they can fix it as best as possible without causing any other problems.
    Last edited: Apr 20, 2013
  7. KainXS

    KainXS

    Joined:
    Sep 25, 2007
    Messages:
    5,600 (2.26/day)
    Thanks Received:
    501
    I had it but disabling Vsync fixed it for me
  8. Frag Maniac

    Frag Maniac

    Joined:
    Nov 9, 2010
    Messages:
    2,332 (1.74/day)
    Thanks Received:
    458
    That only slightly improved it for me, there's still pretty bad stutter in places.
  9. Cheeseball

    Joined:
    Jan 2, 2009
    Messages:
    652 (0.32/day)
    Thanks Received:
    79
    Would it be possible for you to create a quick video of the problem? I'm on a HD 7870 XT and I don't experience any stuttering.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page