1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

ASRock 939Dual-SATA2 VCore & VDIMM Mod

Discussion in 'Articles' started by W1zzard, Nov 4, 2005.

  1. W1zzard

    W1zzard Administrator Staff Member

    Joined:
    May 14, 2004
    Messages:
    14,889 (3.93/day)
    Thanks Received:
    11,642
    Last edited: Jan 11, 2006
  2. Dynamic Guest

    Nobody has an ASRock motherboard here? Come on BlackPlear, we sure do. I haven't attempted neither mods for my board, since i'm quite happy with my results.

    Settings:
    CPU:270x9 1.45v
    RAM: (166) @221mhz 2225-1T w/ 3.4v
    CPU-NB:600
    :)
     
  3. Anarion New Member

    Joined:
    May 24, 2005
    Messages:
    485 (0.14/day)
    Thanks Received:
    0
    what happen in "VDimm Mod" ! u just show a pic which has a red square!:ohwell:
     
  4. W1zzard

    W1zzard Administrator Staff Member

    Joined:
    May 14, 2004
    Messages:
    14,889 (3.93/day)
    Thanks Received:
    11,642
    work in progress :)
     
  5. Anarion New Member

    Joined:
    May 24, 2005
    Messages:
    485 (0.14/day)
    Thanks Received:
    0

    i read some review which state this board is a little bit slow !
    btw last time i bought a SiS base MB it kills me :mad: so by any chance do u have problrm with cold booting ! problem with optical drives (some disc ain't read well etc, sub channel data & c2 recovery have some prob ) , some slow/malfunc resources & ...

    if not pls let me know coz it seem i will buy one of 'em .

    2. u said u do notin (mod), for this seeting u mention , ! realy !?:confused: & 3rd. can u give me some temp also if have any comment :D tnx in advance:)
     
  6. W1zzard

    W1zzard Administrator Staff Member

    Joined:
    May 14, 2004
    Messages:
    14,889 (3.93/day)
    Thanks Received:
    11,642
    i'm reviewing this board right now and i must say it rocks, but it needs some mods to oc well
     
  7. Anarion New Member

    Joined:
    May 24, 2005
    Messages:
    485 (0.14/day)
    Thanks Received:
    0
    sound great ,
    well i hope this mb with mod ,can go far as the pic or close to it.with air though...
     

    Attached Files:

    • 00.gif
      00.gif
      File size:
      44.7 KB
      Views:
      1,675
  8. W1zzard

    W1zzard Administrator Staff Member

    Joined:
    May 14, 2004
    Messages:
    14,889 (3.93/day)
    Thanks Received:
    11,642
    the best i could get out of my board is 380, but i think it's safe to say that all boards can do over 350 HTT easily.

    [​IMG]
     
  9. Anarion New Member

    Joined:
    May 24, 2005
    Messages:
    485 (0.14/day)
    Thanks Received:
    0
    so eager to read ur review sooner :), also it's very nice if put a pic for "Variable Voltage" mod which show final mod pic. 2.is it, borad, totaly async imean when use pcie or agp , pci is locked well...
     
  10. Dynamic Guest

    The board has been working great for me as you can see my results below. I'm not a hardcore overclocker since my budget has been limited. I have no problems with cold boot ever, so starts up just fine everytime. So far i've used Bios 1.20 but couldn't go over 275FSB. Recently i've flashed my board with the Bios 04XX from a German site and it's been working out just great. For once I've noticed that my Burner didn't load up before, but just a reboot fixed the problem. I'm currently using SpeedFan 4.26 and i've compared it with Everest H.E. 2.20 and Sandra SR3, they seem to be on the same line.

    IDLE/LOAD
    CPU:24c (Cold night) Avg:32c/40c
    Chipset:25c (Cold Night) Avg:28-30c/32c
    Power Regulators:25c (Cold Night) Avg:29-30c/39-40c <---Because of all the overclocking results, if i go back to stock, it'll stay around Chipset temps. You also have to understand that i modded a 120mm high speed fan on the side panel which is pushing air right into my CPU, RAM, Power Regulators, and OCZ BOOSTER.

    Bios:04XX
    270x9 1.45v w/Stock HSF
    (166) @221MHz DDR441
    2225-1T w/3.4v OCZ DDR BOOSTER
    CPU-NB:600
    C3D GTO @16pp 550/565 w/Zalman VF700-cu

    Cat 5.11 CP
    3DMark03:13140
    3DMark05:6540
     
    Last edited by a moderator: Nov 28, 2005
  11. Anarion New Member

    Joined:
    May 24, 2005
    Messages:
    485 (0.14/day)
    Thanks Received:
    0
    can u give a link for that site ,:rolleyes:

    ur temps even avg ones are great :twitch: , they are look like refrence board's temp, for this chip .

    as in wizzard review it reach 80 or on other reviews which i read they reach 55 ....so far...

    it's very nice of u which describe in detail important things , very tnx:)

    btw that 12cm on 12v mus sound like a vacum cleaner :ohwell: i have no idea about ur stamania but i can't resist such niose constantly :D .
    @last nice scores ... be well to do
     
  12. W1zzard

    W1zzard Administrator Staff Member

    Joined:
    May 14, 2004
    Messages:
    14,889 (3.93/day)
    Thanks Received:
    11,642
    the 80 degrees were measured using a temp probe which was stuck into the fins of the heatsink. the testing was done at 300 htt.

    maybe those guys reaching 55 degrees used the onboard sensors?
     
  13. Anarion New Member

    Joined:
    May 24, 2005
    Messages:
    485 (0.14/day)
    Thanks Received:
    0
    i think ,he state that ; used a "dr.pc" like temp measure system (i have doubt), btw on that review that guy couldn't go further than 227 htt! :) (also i can't rermember what was that site ,i just google it )
     
  14. Bella New Member

    Joined:
    Nov 16, 2005
    Messages:
    4 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Texas
    Hello All,
    This is my first time posting, please bear w/ me if I am little unfamiliar w/ this forum and all the good discussions and reviews conducted here. I have been using Asrock mobo and over all I am happy w/ it. Never the less I am a bit disappointed @ asrock for lacking the main ingredients for overclocking, mainly vcore and vdimm. I have done the "ED" voltmods (OCWForum) and as you can see in my sig I was able to achieve a decent overclock for my CPU and Ram on this board. I read the review and the voltmods here and I like the way the vdimm mod is accomplished, and is rather easier than "ED's".
    This brings me to my question. The trimmer used is a 500 ohm and I couldn’t find it @ radioshack. I could find a 1K trimmer there, and would like to find out if 1K is the highest resistance and if it could give me the 200-1K variables. The Radioshack sale person was kind of green on the subject, and didn’t know the spec. on this trimmer. It has 3 legs. does this mean one leg is for ground and the other 2 are connected to pin 9, in 2 different ways for 2 different settings or are the 2 legs act like a single resistor? another word hot-wire to pin 9 disconnected and connected to a leg and the 2nd leg connected to pin 9, w/ 3rd leg (ground) to ground?
    I really appreciate this vdimm mod and would like to be able to change back to it.
    Thank you in advance for the help..
     
  15. W1zzard

    W1zzard Administrator Staff Member

    Joined:
    May 14, 2004
    Messages:
    14,889 (3.93/day)
    Thanks Received:
    11,642
    a 1k trimmer should work fine too, it's just not as precise to set the voltages.

    the outer two legs are used to determine which direction you turn to lower resistance.
    so if you use the center and the left leg, turning counter clockwise lowers resistance -> increases voltage.
    when using the center and right leg it's clockwise for lower resistance.

    I suggest after you decide on which two legs you want to use, break off the third so you can't accidentially use it.
     
  16. Bella New Member

    Joined:
    Nov 16, 2005
    Messages:
    4 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Texas
    Ok tanx W1zzard. I will do it sometimes tomorrow and report here how I am doing.
    Is 1k maximum resistance, and turning will reduce it, and to what? do you know the lower end of this 1K resistor?. I tried to google it but no luck yet. The radioshack guy no help at all. If this 1K trimmer wont be as accurate as you say, what if I just solder a 300 ohm resistor and get ~ 3.volt? My TCCD's only need 2.9-2.95v, and the high/low settings in bios should be sufficient. The "ED's" method was a pain in the butt. I kept the resistor just incase. I have to solder it back in-place before doing your voltmod. right?
     
  17. bartonsboy New Member

    Joined:
    Nov 17, 2005
    Messages:
    1 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    conductive pen

    Is it ok to do the vdim mod with a conductive pen also? Or should I use wire? I want to do the one that gets me 3.20 volts by bridging to the solder pad. Any info would be greatly appreciated.

    Thanks in advance..
     
  18. W1zzard

    W1zzard Administrator Staff Member

    Joined:
    May 14, 2004
    Messages:
    14,889 (3.93/day)
    Thanks Received:
    11,642
    the 300 ohm resistor thing would work fine but a trimmer is better imo ..
    the trimmer is 1k max and 0 ohms at the lower end

    bartonsboy: i am not convinced the conductive pen will work. if you try make at least sure you have a wide trace. there will be a lot of current flowing thru it, the lower the resistance of the trace itself, the less heat will be dissipated in the trace.
    you can think of it like that: if the electrons are all going thru a narrow trace it will get congested and the electrons rub each other producing heat. if there's more space for them to go they do not rub each other and so create less heat
     
  19. Bella New Member

    Joined:
    Nov 16, 2005
    Messages:
    4 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Texas
    I tried the 1K resistor on an old mobo (picked one of 3.25 v flat resistor), and you are right. one leg will be 0 and the other @ max(3 legs trimmer). when turning, one lowers when the other increases. the max is ~.30v less than original voltage(3.25v) and shows ~2.95v
    But after playing w/ it for about 10 minutes, it lost it and no trimming-just showing original voltage. I think this trimmer is poor quality and I am not taking any chance w/ a new. Don’t want it to break on me during usage. I am glad tried it on an obsolete mobo
    Am going to find a quality 500 ohm trimmer from a computer electronics store.
    will keep you updated.
     
  20. zakward New Member

    Joined:
    Nov 19, 2005
    Messages:
    2 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    I recently bought a 939-Dual SATA2 and the vid 0-4 is not there for some reason.I can see everthing around where it should be but it's not there.Am I going blind or did they remove this from the board?:(
     
    Last edited: Nov 19, 2005
  21. W1zzard

    W1zzard Administrator Staff Member

    Joined:
    May 14, 2004
    Messages:
    14,889 (3.93/day)
    Thanks Received:
    11,642
    could you make a photo of the area?
     
  22. zakward New Member

    Joined:
    Nov 19, 2005
    Messages:
    2 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    If I had a camera that could do the job I would.I think I'll have to see if I can borrow one.
     
  23. Bella New Member

    Joined:
    Nov 16, 2005
    Messages:
    4 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Texas
    Ok, sorry took me this long to report my progress.
    I couldn’t find any reliable 500ohm trimmer so I gave up on this method. But what I did was to solder a 100 ohm resistor to # "2" resistor in the picture, and install a switch between the
    3.13v plate and vdimm solder point (the 3.13v method) to have 2 different settings.
    If I have the switch on I have 3.05v, off will have 2.90v. For some reason I don’t get as much increase as described in the voltmod here and the one by OCW forum. I think every motherboard is different and the voltage of vdimm mod gives different results.
    I now am able to overclock my Venice 3000 to 307.8x9=2770mhz. The results are in my sig.
     
    Last edited: Nov 23, 2005
  24. Swah New Member

    Joined:
    Nov 26, 2005
    Messages:
    2 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    For those who don't know where the chip is to be found(yes my english is bad, i'm dutch). It is positioned at the center of the edge of the board, where the socket is located. So say, at the center in the edge of the topside from this board near the processor. Don't be searching at the southside, but near the socket!

    Hope you guys find it,

    Cheers Swah:toast:
     
  25. Dynamic Guest

    Anarion,
    It's not as bad as you think. I remember when i had my P4 with a Spark 7 from Thermaltake hsf on it, NOW THAT WAS LOUD. Not the system i just built, not that bad. I probably need to bring the high setting down to medium on the 120mm fan to sleep though, but while playing games i can't hear jack with my 5.1 surround sound on. So far so good, i haven't tried overclocking higher. I'm happy.
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page