1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Asrock Fatality Pro PCIE Speed Lane

Discussion in 'Motherboards & Memory' started by The Penguin, Feb 5, 2013.

  1. The Penguin

    The Penguin New Member

    Joined:
    Feb 5, 2013
    Messages:
    41 (0.09/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Antartica
    Hello everyone!

    My very first post!:toast:

    My question is in regards of this particular mobo, to be more precise, the PCIE ports.

    http://www.asrock.com/mb/Intel/Fatal1ty Z77 Professional/

    This Mobo brings only 2 PCIE X1- The very first one is almost unusable due to the cpu heatsink.
    :mad:

    The 2nd PCIE X1 is not much help because the current gpu im planing to install will partially occupy the PCIE X1 slot.:banghead:

    Is use a dedicateed sound card on a PCIE X1 slot, therefore i need one of those 2 slot free, however there is one PCIE X16 slot on the bottom of the mobo.

    Do you reckon i could install the sound card on a PCIE X16 slot?
    And if so, would that slow down the PCIE speed lane of the main gpu from x16 to x8?:respect:

    Hope it makes sense

    Thank you

    !
  2. Aquinus

    Aquinus Resident Wat-man

    Joined:
    Jan 28, 2012
    Messages:
    5,583 (6.83/day)
    Thanks Received:
    1,759
    Location:
    Concord, NH
    It depends on what you have for a graphics card, but in most cases running 8 lanes instead of 16 shows negligible loss.
    The Penguin says thanks.
  3. Jizzler

    Jizzler

    Joined:
    Aug 10, 2007
    Messages:
    3,280 (1.34/day)
    Thanks Received:
    598
    Location:
    Geneva, FL, USA
    Use the x16 slot at the very bottom, it won't affect your graphics card (which is tied to the other x16 slot)
    The Penguin says thanks.
  4. The Penguin

    The Penguin New Member

    Joined:
    Feb 5, 2013
    Messages:
    41 (0.09/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Antartica
    As per the manual says that one gpu on the PCIE X16 (The very first one) it will run at 16x, if xfire-sli will run at 8x, the last PCIE x16 runs at 4x.

    Thanks!
  5. The Penguin

    The Penguin New Member

    Joined:
    Feb 5, 2013
    Messages:
    41 (0.09/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Antartica
    Nice to know!

    Will the sound card work on a PCIE X16 slot, when it's suppose to work on PCIE X1 Slot?:rolleyes:
  6. Norton

    Norton WCG-TPU Team Captain

    Joined:
    Dec 21, 2011
    Messages:
    7,715 (9.01/day)
    Thanks Received:
    16,578
    Yes it should fit fine. FYI- the bottom slot is only X4 anyway (according to your board specs)

    and Welcome to TPU :toast:
    The Penguin says thanks.
    Crunching for Team TPU More than 25k PPD
  7. Jstn7477

    Jstn7477

    Joined:
    Aug 30, 2009
    Messages:
    3,721 (2.19/day)
    Thanks Received:
    1,435
    Location:
    Sarasota, Florida, USA
    Yes, it will work. You can put an x1, x4 or x8 card in an x16 slot and it will work perfectly. The bottom slot in this case is physically an x16 slot but wired as an x4 slot, and it doesn't affect the two other physical x16 PCIe slots.
    The Penguin says thanks.
    Crunching for Team TPU More than 25k PPD
  8. The Penguin

    The Penguin New Member

    Joined:
    Feb 5, 2013
    Messages:
    41 (0.09/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Antartica

    Excellent!!!

    Just another question:

    If you had a Samsung 840 series pro 256gb (brand new) and you are about to install a new gpu on a gaming rigg, would you swap the current ssd (a samsung 830 256gb) for the brand new ssd?

    That being said, i would need to install windows 7 from scratch.

    The other option is keep using the current ssd 830 series and uninstall all the old drivers From my old 6850 amd series and hope for the best.

    Thanks to all for their fast response!
  9. The Penguin

    The Penguin New Member

    Joined:
    Feb 5, 2013
    Messages:
    41 (0.09/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Antartica
    SSD Swap

    Anyone else?
    Last edited: Feb 5, 2013
  10. Aquinus

    Aquinus Resident Wat-man

    Joined:
    Jan 28, 2012
    Messages:
    5,583 (6.83/day)
    Thanks Received:
    1,759
    Location:
    Concord, NH
    Just to not double post. Please try to use the multi-quote button when quoting multiple people and the edit button if no one has posted after you yet. It's against the forum rules and is a good practice to try and avoid.

    ...and no, I wouldn't. The 840 isn't that much faster than the 830, but that's really up to you.
    The Penguin says thanks.
  11. The Penguin

    The Penguin New Member

    Joined:
    Feb 5, 2013
    Messages:
    41 (0.09/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Antartica
    My apologies, i was not aware of the rules.

    I have read that the 840 pro is actually bit more faster than the 830..
  12. Aquinus

    Aquinus Resident Wat-man

    Joined:
    Jan 28, 2012
    Messages:
    5,583 (6.83/day)
    Thanks Received:
    1,759
    Location:
    Concord, NH
    Definitely think that the performance is within 5-10% of that of the 830. I would place that within margin of error. I've also heard issues with reliability on the 840 vs the 830, but I'm not sure if most of those claims are valid or not. Either way, both SSDs will perform about the same.
  13. theubersmurf

    theubersmurf New Member

    Joined:
    Mar 11, 2009
    Messages:
    869 (0.46/day)
    Thanks Received:
    101
    Location:
    Dawn
    Just curious what graphics card you're using that's going to take up three slots.
  14. Aquinus

    Aquinus Resident Wat-man

    Joined:
    Jan 28, 2012
    Messages:
    5,583 (6.83/day)
    Thanks Received:
    1,759
    Location:
    Concord, NH

    You're right. I thought the PCI-E 1x slot was the second one in. Your card is 3 slots wide? What is it? An Asus DirectCU? Either way, one of those 1x slots normally should be available. I find it very odd that your CPU cooler is blocking the first one as well. I have some pretty big CPU coolers and they don't cover any of the first slots.
  15. eidairaman1

    eidairaman1

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Messages:
    11,622 (4.67/day)
    Thanks Received:
    1,278
    Give us every last detail of the machine you have
  16. theubersmurf

    theubersmurf New Member

    Joined:
    Mar 11, 2009
    Messages:
    869 (0.46/day)
    Thanks Received:
    101
    Location:
    Dawn
    plus the color of your underwear.
  17. eidairaman1

    eidairaman1

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Messages:
    11,622 (4.67/day)
    Thanks Received:
    1,278
    what he said :laugh:

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page