1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Asrock Fatality Pro z77 Sata Ports

Discussion in 'Motherboards & Memory' started by The Penguin, Feb 12, 2013.

  1. The Penguin

    The Penguin New Member

    Joined:
    Feb 5, 2013
    Messages:
    41 (0.06/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Antartica
    Good day everyone,

    I have some questions about this particular mobo, in particular in regards of the Sata 6 ports.

    As per this website:

    http://www.pureoverclock.com/Review-detail/asrock-z77-fatal1ty-professional/7/

    Says that have 6 sata III ports, that are break down into:

    2 Sata III ports supported by Intel and 4 sata III ports supported by ASmedia.

    Since im planning to do Raid 0, was wondering the following:

    Which Chipset is the one that will provide me that best speed?

    Which Sata Number are the Intel and Asmedia? Are in total 4 blacks and 6 red.

    Thanks guys.
     
  2. erocker

    erocker Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 19, 2006
    Messages:
    39,896 (13.08/day)
    Thanks Received:
    14,304
    The intel connectors would give you better performance. It is marked on the board which are which. SATA A*-A*... The A stands for Asmedia.
     
    The Penguin says thanks.
  3. The Penguin

    The Penguin New Member

    Joined:
    Feb 5, 2013
    Messages:
    41 (0.06/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Antartica
    Asmedia.

    Thank you sir!:toast:

    ftp://174.142.97.10/manual/Fatal1ty Z77 Professional.pdf

    As per the Manua, the 2 sata III are:

    Sata 3_0 and Sata 3_1 (No A at all) so i guess that's the Intel sata III ports right?
     
  4. drdeathx

    drdeathx

    Joined:
    May 14, 2009
    Messages:
    2,132 (1.05/day)
    Thanks Received:
    479
    Location:
    Chicago burbs
    The instruction guide does not really say but I think you are correct..... Sata 3_0 and Sata 3_1 . The Intel Controller is better than ASMedia, by how much? You have to test it but in raid0, that would be a tough one... LOL

    Sata 3_0 and Sata 3_1

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  5. The Penguin

    The Penguin New Member

    Joined:
    Feb 5, 2013
    Messages:
    41 (0.06/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Antartica
    Raid 0!

    I believe that too! The Sata 3_0 and Sata 3_1 runs under the Intel Chipset.

    There are 4 Asmedia Sata ports, however, how about the black Sata ports 2?
    Which chipset runs them? Intel or Asmedia??

    Thanks mate:D
     
  6. drdeathx

    drdeathx

    Joined:
    May 14, 2009
    Messages:
    2,132 (1.05/day)
    Thanks Received:
    479
    Location:
    Chicago burbs
    Intel
     
  7. The Penguin

    The Penguin New Member

    Joined:
    Feb 5, 2013
    Messages:
    41 (0.06/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Antartica
    Intel

    That makes sense, there is no A on that Sata port at all, so once again must be under the intel chipset.

    Can someone confirm this?

    Thanks
     
  8. terrastrife New Member

    Joined:
    Dec 6, 2012
    Messages:
    172 (0.24/day)
    Thanks Received:
    38
    The Z77 IO has 6 sata ports, 2 sata3 and 4 sata2.
    the 6 ports under the sticker that says USE THESE FIRST are intel ports.
     
  9. drdeathx

    drdeathx

    Joined:
    May 14, 2009
    Messages:
    2,132 (1.05/day)
    Thanks Received:
    479
    Location:
    Chicago burbs
    Nope, Only 2 of them are Intel ports. The others are Asmedia.
     
    The Penguin says thanks.
  10. The Penguin

    The Penguin New Member

    Joined:
    Feb 5, 2013
    Messages:
    41 (0.06/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Antartica
    confused

    2 sata III are intel, the remaining 4 sata III (red) are asmedia

    There are also 4 sata II, Which i have been told runs under Intel as well.

    Not sure of that actually:wtf:
     
  11. terrastrife New Member

    Joined:
    Dec 6, 2012
    Messages:
    172 (0.24/day)
    Thanks Received:
    38
    This is correct. Ignore the guy above. you can Matrix RAID across the 6 intel ports.
     
    The Penguin says thanks.
  12. The Penguin

    The Penguin New Member

    Joined:
    Feb 5, 2013
    Messages:
    41 (0.06/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Antartica
    Nice, that means that the 6 red sata III ports (Intel and Asmedia) can run on raid 0?

    The rest of the sata II they run under the intel chipset!:D

    I would connect the Sata II (Sata2_2_3_4_5) to my optical drives then and use the 2 sata III (Sata3_0_1) from intel for the raid 0! The Asmedia are: Sata3_A1_A2_A3_A4 As per the manual.

    Thanks guys.
     
  13. terrastrife New Member

    Joined:
    Dec 6, 2012
    Messages:
    172 (0.24/day)
    Thanks Received:
    38
    No, you can't cross the controllers and the ASMedia controller is only a HBA.
    You can run a software RAID however (dynamic disks, zfs etc just fine).
     
  14. drdeathx

    drdeathx

    Joined:
    May 14, 2009
    Messages:
    2,132 (1.05/day)
    Thanks Received:
    479
    Location:
    Chicago burbs
    Thank you
     
  15. drdeathx

    drdeathx

    Joined:
    May 14, 2009
    Messages:
    2,132 (1.05/day)
    Thanks Received:
    479
    Location:
    Chicago burbs
    LOL... Ignore this guy......... Only 2 are Intel ports..... Read the specs. The Z77 Chipset only has 2 Intel ports. ASUS developed the ASMedia controller that ASRock uses and it is cheaper than Intel's sata controller. As the specs read, 2 are Intel controller and 4 are Asmedia controller.


    [​IMG]
     
    Last edited: Feb 13, 2013
  16. The Penguin

    The Penguin New Member

    Joined:
    Feb 5, 2013
    Messages:
    41 (0.06/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Antartica
    Alright then, the Intel sata III can do raid o, but the asmedia will not, is that correct?

    Also, as per the other 4 sata II, they run under asmedia or not??:confused:
     
  17. drdeathx

    drdeathx

    Joined:
    May 14, 2009
    Messages:
    2,132 (1.05/day)
    Thanks Received:
    479
    Location:
    Chicago burbs
    Yes, the other 4 ports are Asmedia......Asmedia will do Raid0 also.
     
  18. The Penguin

    The Penguin New Member

    Joined:
    Feb 5, 2013
    Messages:
    41 (0.06/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Antartica
    Image.

    I think you are getting confused bud,

    I was asking you in regards of the 4 BLACK sata II ports (the ones from the left)
    I dont think are actually asmedia, because they dont have the A index as the other sata ports.

    The other Sata ports are red, the first 2 are the Intel, the other 4 are the Asmedia.:wtf:
     
  19. drdeathx

    drdeathx

    Joined:
    May 14, 2009
    Messages:
    2,132 (1.05/day)
    Thanks Received:
    479
    Location:
    Chicago burbs
    That's correct and what we were saying....
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page