1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Ati 5850 problems

Discussion in 'AMD / ATI' started by EvoMaster85, Nov 2, 2012.

  1. EvoMaster85

    EvoMaster85 New Member

    Joined:
    Feb 9, 2007
    Messages:
    24 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Santo Domingo, Republica Dominicana
    Ok, i have a problem whit a video card i got as a gift.

    Its a OEM ati 5850, the problem is i cant get a signal if i connect the hdmi, it work ok if i use dvi to vga adapter cause my hdtv dont have dvi connection, just hdmi and vga, also gpuz dont show the information correct, here is a screenshoot:

    [​IMG]

    It appear to work fine but the image quality is not the same if i dont go hdmi, im sure the cable is fine cause i can connect it to my ps3 and also to the integrated video card on my board and work just fine. also i have another hdmi cable and dont work either.

    Any Suggestion?

    System Spec:

    Asrock Z68 Extreme3 Gen3
    i5 2500K @ Stock
    OCZ Vertez 3 120gb
    8gb Patriot memory
    Thermaltake TR2-430
     
  2. xBruce88x

    xBruce88x

    Joined:
    Oct 29, 2009
    Messages:
    2,432 (1.31/day)
    Thanks Received:
    615
    that's odd... do you know if someone tried to flash the card's bios?
     
    More than 25k PPD
  3. EvoMaster85

    EvoMaster85 New Member

    Joined:
    Feb 9, 2007
    Messages:
    24 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Santo Domingo, Republica Dominicana
    Dont know, just got it yesterday, i did a clean install, change driver but nothing, if i connect it to the hdmi i get no signal, like i dont have a cable connect it, it get in to windows normally.

    How do i know is some one try to flash the bios, i live in dominican republic and got it as a gift from my father that was in canada, he buy it used there.
     
  4. xBruce88x

    xBruce88x

    Joined:
    Oct 29, 2009
    Messages:
    2,432 (1.31/day)
    Thanks Received:
    615
    wow that card has done some traveling... since he bought it used there's really no telling what's happened to it. the reason I asked about the bios is b/c of what GPU-Z is showing. Someone may have tried to put a 6800 series bios on it for w/e reason, though I doubt that would work.
     
    More than 25k PPD
  5. EvoMaster85

    EvoMaster85 New Member

    Joined:
    Feb 9, 2007
    Messages:
    24 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Santo Domingo, Republica Dominicana
    the card work, my concern is the gpuz and the fact that i cant use hdmi, do you think i should try to flash to a 5850 bios and see if that solved the problem, also is that hard to do cause i dont want to brick the card.

    Update: also now i realize gpuz say BIOS reading not supported on this device when i click save to file.
     
  6. xBruce88x

    xBruce88x

    Joined:
    Oct 29, 2009
    Messages:
    2,432 (1.31/day)
    Thanks Received:
    615
    to be honest I don't have a lot of experience with flashing the bios on a gpu. Might want to wait for someone else to reply as far as that goes...

    however... here's a list of the bios files for the 5850.

    http://www.techpowerup.com/vgabios/index.php?vendorID=1002&deviceID=6899

    If you try this, stick to the ones that say ATI. I'm guessing yours was messed with since it has the mem clock at 1200 rather than 1000, though it could be an issue with GPU-z. Maybe W1zzard can help you with it if he spots this thread.
     
    EvoMaster85 says thanks.
    More than 25k PPD
  7. EvoMaster85

    EvoMaster85 New Member

    Joined:
    Feb 9, 2007
    Messages:
    24 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Santo Domingo, Republica Dominicana
    Also the card dont say 5850 anywhere, the seller told my that that was a 5850, here is a picture of the card:

    [​IMG]
     
  8. xBruce88x

    xBruce88x

    Joined:
    Oct 29, 2009
    Messages:
    2,432 (1.31/day)
    Thanks Received:
    615
    hmm... I think its supposed to look something like this...

    [​IMG]
     
    More than 25k PPD
  9. EvoMaster85

    EvoMaster85 New Member

    Joined:
    Feb 9, 2007
    Messages:
    24 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Santo Domingo, Republica Dominicana
    Well, now im confused, lets wait till some one else help us here.
     
  10. xBruce88x

    xBruce88x

    Joined:
    Oct 29, 2009
    Messages:
    2,432 (1.31/day)
    Thanks Received:
    615
    can you take a pic of the back of the card?
     
    More than 25k PPD
  11. EvoMaster85

    EvoMaster85 New Member

    Joined:
    Feb 9, 2007
    Messages:
    24 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Santo Domingo, Republica Dominicana
    It doesnt say anything, just put label here and s/n here. but its empty in the back.

    [​IMG]
     
  12. scope54

    scope54

    Joined:
    Mar 19, 2005
    Messages:
    274 (0.08/day)
    Thanks Received:
    29
    Location:
    Southern California :)
    it is a 5850 comparing it to mine. For whatever reason to me the fan looks like VisionTek but dont put a lot of stock into that.
     
  13. BlackOmega

    BlackOmega

    Joined:
    Feb 7, 2009
    Messages:
    624 (0.29/day)
    Thanks Received:
    159
    Location:
    Michigan, USA
  14. eidairaman1

    eidairaman1

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Messages:
    13,380 (4.95/day)
    Thanks Received:
    1,712
    Last edited: Nov 2, 2012
  15. EvoMaster85

    EvoMaster85 New Member

    Joined:
    Feb 9, 2007
    Messages:
    24 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Santo Domingo, Republica Dominicana
    ok, any way i can get it to work or should i just sell it as faulty and let other resolve the problem?
     
  16. eidairaman1

    eidairaman1

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Messages:
    13,380 (4.95/day)
    Thanks Received:
    1,712
    honestly id keep the card around and buy a Known Working unit or return the card and get your money back.
     
  17. EvoMaster85

    EvoMaster85 New Member

    Joined:
    Feb 9, 2007
    Messages:
    24 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Santo Domingo, Republica Dominicana
    Ok, im going to flash it, the problem i have now is that atiflash say p/n missmatched, old pn 113-c00101tt-001, I cant find anything about that bios to really know what card i have, i read that i can forced it. Should i forced it?
     
  18. brandonwh64

    brandonwh64 Addicted to Bacon and StarCrunches!!!

    Joined:
    Sep 6, 2009
    Messages:
    18,732 (9.84/day)
    Thanks Received:
    6,199
    Location:
    Chatsworth, GA
    Evo, If you could please take the cooler off and give us a shot of the GPU die along with the numbers off of it? That would really tell us what it is and what bios you should flash.

    *Edit*

    After looking it up, it seems to be a OEM 4870.

    [​IMG]
     
    Crunching for Team TPU
  19. EvoMaster85

    EvoMaster85 New Member

    Joined:
    Feb 9, 2007
    Messages:
    24 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Santo Domingo, Republica Dominicana
    Ok, going to take the cooler off, also, a make a bios dump using atiflash and rbe say its hardware spec cypress xt and all the ati bios 5850 say cypress pro. il post the picture whit fan off in a couple of minutes
     
  20. brandonwh64

    brandonwh64 Addicted to Bacon and StarCrunches!!!

    Joined:
    Sep 6, 2009
    Messages:
    18,732 (9.84/day)
    Thanks Received:
    6,199
    Location:
    Chatsworth, GA
    RBE only shows what the BIOS reads and I am thinking someone flashed it with a newer bios thinking it would "unlock" it and I am surprised it even boots.
     
    Crunching for Team TPU
  21. EvoMaster85

    EvoMaster85 New Member

    Joined:
    Feb 9, 2007
    Messages:
    24 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Santo Domingo, Republica Dominicana
    ok, i took it apart, the chip says:
    Ati
    0930P ENG.
    MADE IN TAIWAN
    N6A722.CM.W24
    215-0735033

    [​IMG]
     
    Last edited: Nov 2, 2012
  22. eidairaman1

    eidairaman1

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Messages:
    13,380 (4.95/day)
    Thanks Received:
    1,712
    is there any stickers on the back of the card?
     
  23. EvoMaster85

    EvoMaster85 New Member

    Joined:
    Feb 9, 2007
    Messages:
    24 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Santo Domingo, Republica Dominicana
    I upload a picture of the back of the card, scroll up and youll see it, also, the back is clean, no stickers
     
  24. eidairaman1

    eidairaman1

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Messages:
    13,380 (4.95/day)
    Thanks Received:
    1,712
    ugh this definitely blows, but ya it appears you have a 4870/4890 there

    0930 means that GPU was produced in 2009 Week 30

    I just realized something next to where it says AMD on the PCB tell us what that number is
     
    Last edited: Nov 2, 2012
  25. EvoMaster85

    EvoMaster85 New Member

    Joined:
    Feb 9, 2007
    Messages:
    24 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Santo Domingo, Republica Dominicana
    The review for the 5870 here in techpower up have this image:
    http://www.techpowerup.com/reviews/ATI/Radeon_HD_5870/images/gpu.jpg

    109-c00257-00a
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page