1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

ATI 9800pro performing better than X850 pro. Huh?!

Discussion in 'Graphics Cards' started by Ryethe, Jan 19, 2006.

  1. Ryethe New Member

    Joined:
    Jan 12, 2006
    Messages:
    34 (0.01/day)
    Thanks Received:
    1
    This is completely baffling me. I originally had an 9800pro 128MB AGP and was playing games like FEAR on medium settings just fine. I then installed my new X850pro 256MB AGP and suddenly something wasn't right even on the settings my 9800pro ran fine. There seemed to be a ton of hitching/jittering, along with a lot more hard drive accessing but the FPS were. In fact on the Fear test demo, it was reporting a gain of 30 FPS on the average side and about 4 FPS on the minimum side.

    This morning I decided to try my 9800 pro again. Popped it in, cleaned out the drivers, loaded FEAR, Test demo ran with 0 hitching/jittering but according to the report 30FPS slower on average.

    Is there something wrong with my card?
     
  2. Solaris17

    Solaris17 Creator Solaris Utility DVD

    Joined:
    Aug 16, 2005
    Messages:
    17,556 (4.97/day)
    Thanks Received:
    3,841
    Location:
    Florida
    did u clear the drivers up when u installed ur x8xx?
     
  3. Ryethe New Member

    Joined:
    Jan 12, 2006
    Messages:
    34 (0.01/day)
    Thanks Received:
    1
    Sure did, had Windows needs to locate drivers for this product pop up every time I switched. I've gone back and forth a few times with the same result. The only difference is that AGP write is disabled on my X850pro. Perhaps this could have something to do with the hitching.

    Regardless I've tired nearly everything to get AGP Write to turn on to see if that makes a difference.
     
  4. CYBERX1800XT

    CYBERX1800XT New Member

    Joined:
    Jan 17, 2006
    Messages:
    11 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    TOLEDO,OHIO(U.S.A.)
    Radeon 9800 Pro Overclocking,,?

    I HAVE A 9800 PRO(128 M.B.)W/SAMSUNG MEMORY, 378CORE/338MEMORY. USING 0.24 TOOL,,I WAS ABLE TO PLAY QUAKE 4 @ 1280x1024,HI-QUALITY,AND SOME(NOT ALL) EYE CANDY ON. UNTIL I GOT ON A BUSY SERVER WITH MORE THAN 12 PEOPLE ON IT, I WAS ABLE TO KEEP 40-50 F.P.S. WHEN I GOT UP TO 425 GPU CORE,,390 MEMORY. AFTER 393 MEMORY,I STARTED TO GET ARTIFACTS:( :shadedshu . SO IT'S POSSIBLE. I JUST WANTED TO SAY THAT. BUT OUT OF THE BOX,,THERE'S NO WAY A 9800 PRO IS FASTER THAN A 9800XT,,NO WAY!! AND I'VE OWNED JUST ABOUT EVERY A.T.I. CARD MADE SINCE THE 32M.B. RAGE FURY!!

    1/19/06
    CYBERX1800XT
     
  5. Ryethe New Member

    Joined:
    Jan 12, 2006
    Messages:
    34 (0.01/day)
    Thanks Received:
    1
    I'm sorry, you must have misunderstood. It's an X850pro compared to a 9800pro here. By all accounts you are right. My FPS is MUCH higher. However, there is an inherent hitching/jittering problem where it seems like games are loading up textures and whatnot. So while the FPS is higher on the X850pro the 9800pro is smoother. It's completely baffling as to why. Not only are both clocks like 150Mhz higher, the X850 has faster RAM, meaning it should be able to load that texture data faster.

    Ughhhh. The jittering happens at the same points too like clockwork.

    Someone else has to have experienced this...

    -Ryethe
     
  6. trog100 New Member

    Joined:
    Dec 18, 2005
    Messages:
    4,420 (1.30/day)
    Thanks Received:
    237
    i think i have the answer.. the high quality texutures.. i had exactly the same thing.. the games frame test thingy ran perfectly.. as soon as i went into the actual game the whole thing just kept stopping dead every time i moved or looked around..

    1 gig of system memory isnt enough for the high quality uncompressed textures.. my machine had to keep useing its swopfile and literally stopped dead every two seconds.. fitting 2 gigs of sysem memory cured the problem instantly.. the test your settings thing dosnt seem to need two gigs but the bloody game does.. he he..

    so in that sense my machine played fear nicely medium quality textures on my 9700 pro but wouldnt play it with my x850 XT PE at high quality textures .. not until i stuck another gig of memory in it..

    trog
     
  7. Ryethe New Member

    Joined:
    Jan 12, 2006
    Messages:
    34 (0.01/day)
    Thanks Received:
    1
    Interesting, very interesting. Too bad I don't have $100.00 to blow on a GB of ram.

    However, keep in mind I'm not running the settings any higher than on the 9800pro, they're the exact same settings. The hitching happens at those same places even with CPU and Graphics set to minimum.
     
  8. AxelL New Member

    Joined:
    Nov 13, 2005
    Messages:
    2 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    Hi! That is a very odd problem! :eek: I still have a 9800pro, and before I get a complete new system I wanted to get a better AGP card, but maybe I will keep my old card for a while.. :)
    I have a suggestion though... I heard, that fear is a title where ati put some "optimalisation" in.. and it can eventually make it slower. This problem can be solved, if you rename the fear.exe to anything else. I would give it a try. I don't know if you have to change the Catalyst A.I. too, but I would try that too... I hope that helps! :toast:
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page