1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Battlefield 3 Clubhouse

Discussion in 'techPowerUp! Club Forum' started by TheMailMan78, Feb 2, 2011.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Wrigleyvillain

    Wrigleyvillain PTFO or GTFO

    Joined:
    Oct 13, 2007
    Messages:
    7,644 (3.10/day)
    Thanks Received:
    1,763
    Location:
    Chicago
    Well we have yet to see what Destruction 2.0 requires in terms of horsepower. And that obviously won't be the only hardware-taxing change from the Alpha.
  2. FreedomEclipse

    FreedomEclipse ~Technological Technocrat~

    Joined:
    Apr 20, 2007
    Messages:
    13,402 (5.07/day)
    Thanks Received:
    2,190
    I wonder if the game will run better with an Nvidia card for dedicated PhysX
  3. TheMailMan78

    TheMailMan78 Big Member

    Joined:
    Jun 3, 2007
    Messages:
    20,857 (8.03/day)
    Thanks Received:
    7,417
    Why would it run better with a dedicated PhysX card? Its doesnt use PhysX. Its Havok based.

    It could be close to it in all honesty. They didn't have destruction 2.0 running in the Alpha so a LOT of physics processing wasn't being done.
  4. FreedomEclipse

    FreedomEclipse ~Technological Technocrat~

    Joined:
    Apr 20, 2007
    Messages:
    13,402 (5.07/day)
    Thanks Received:
    2,190
    now that suprises me....

    Did Nvidia's sales pitch for trying to get EA to incorporate PhysX in game fail? :laugh:

    Nvidia are usually the first to get in there and say we want something optimised for Nvidia cards
  5. TheMailMan78

    TheMailMan78 Big Member

    Joined:
    Jun 3, 2007
    Messages:
    20,857 (8.03/day)
    Thanks Received:
    7,417
    Why would it surprise you? None of the Battlefield games have EVER used PhysX. DICE has been a fan of Havok for years now.
  6. Wrigleyvillain

    Wrigleyvillain PTFO or GTFO

    Joined:
    Oct 13, 2007
    Messages:
    7,644 (3.10/day)
    Thanks Received:
    1,763
    Location:
    Chicago
    Yeah not PhysX but I am still looking forward to discovering what, if any, real differences there are between red and green (both perf and IQ). Wish could more easily (cheaply) test for myself. I have my first SLI mobo and if there's any good reason I would get two NV cards instead.
  7. TheLaughingMan

    TheLaughingMan

    Joined:
    May 7, 2009
    Messages:
    5,068 (2.68/day)
    Thanks Received:
    1,292
    Location:
    Marietta, GA USA
    Not much. It is scalable multi-threaded code which works just fine on quad-core CPUs. No one here will be running less than quads, so I don't see a massive jump in the game taxing your system. Also those calculations are done on the fly as needed and will result in performance dips. It will not be an across the board constant resource jump.

    Also Frostbite 2.0 and the destruction sub-set are just updated, better optimized, and broader code. While it will hurt older and/or underpowered systems, I just don't see it being too much taxing than Bad Company 2. Yes, I expect it to be more resource hungry than Bad Company 2, but not on the scale of a magnitude higher. As I said, I doubt this game could be twice as resource taxing and will fall somewhere around 120% to 135% over Bad Company 2. Memory use on the other hand, is a whole different story.
  8. TheMailMan78

    TheMailMan78 Big Member

    Joined:
    Jun 3, 2007
    Messages:
    20,857 (8.03/day)
    Thanks Received:
    7,417
    Both camps are supporting this game. No side should have a real edge.

    I dunno man. DICE already said there isn't a rig today that can max it out.
  9. FreedomEclipse

    FreedomEclipse ~Technological Technocrat~

    Joined:
    Apr 20, 2007
    Messages:
    13,402 (5.07/day)
    Thanks Received:
    2,190
    not true.

    there are a few members here that are running older dual core rigs. (i think there was a i5 2400 user somewhere)
  10. 1Kurgan1

    1Kurgan1 The Knife in your Back

    Joined:
    Dec 8, 2008
    Messages:
    10,321 (5.05/day)
    Thanks Received:
    2,371
    Location:
    Duluth, Minnesota
    That counts AA of course, I personally don't run that maxed in anything, use to have to back when I ran 1280x1024, but high res has helped. AA is very taxing.
  11. DannibusX

    DannibusX

    Joined:
    Aug 17, 2009
    Messages:
    2,527 (1.41/day)
    Thanks Received:
    979
    Location:
    United States
    Is anyone going to be resorting to drastic measures for BF3? Personally, I'm going to completely tear down my system, clean, wipe the SSD and reinstall Windows for it. I think I'll be good with my i7 940 and 5970, but I have plans to upgrade if needed.

    I can't decide if I need to put BF3 on my SSD or my Raid drive.
  12. 1Kurgan1

    1Kurgan1 The Knife in your Back

    Joined:
    Dec 8, 2008
    Messages:
    10,321 (5.05/day)
    Thanks Received:
    2,371
    Location:
    Duluth, Minnesota
    Going to pull out the Commodore 64 and do a fresh install :laugh:
    H82LUZ73 and DannibusX say thanks.
  13. FreedomEclipse

    FreedomEclipse ~Technological Technocrat~

    Joined:
    Apr 20, 2007
    Messages:
    13,402 (5.07/day)
    Thanks Received:
    2,190
    I think my drastic measure was selling off my Q9550+5850 Xfire rig and going with a 2500k and 2 6970s.

    Im still gonna get a Saitek X52 FCS instead of running with my old Logitech 3D Xtreme. but that has to wait as my money has to go on a new PC case
  14. TheMailMan78

    TheMailMan78 Big Member

    Joined:
    Jun 3, 2007
    Messages:
    20,857 (8.03/day)
    Thanks Received:
    7,417
    Tough to tell on the SSD part man. The whole battlelog thing could be taxing closing and reopening BF3 constantly.
  15. brandonwh64

    brandonwh64 Addicted to Bacon and StarCrunches!!!

    Joined:
    Sep 6, 2009
    Messages:
    18,420 (10.40/day)
    Thanks Received:
    5,988
    Location:
    Chatsworth, GA
    trying to find a coupon for BF3 :(

    I also have a FS thread for bf3 funds
    Crunching for Team TPU
  16. DannibusX

    DannibusX

    Joined:
    Aug 17, 2009
    Messages:
    2,527 (1.41/day)
    Thanks Received:
    979
    Location:
    United States
    Must be a lot of reading/writing going on then? It doesn't really matter to me, I'm more than happy with my Raid0. I recently bought a nice laptop and it has standard drives in it. It makes me miss my main PC so much, games just take too long to load.
  17. Wrigleyvillain

    Wrigleyvillain PTFO or GTFO

    Joined:
    Oct 13, 2007
    Messages:
    7,644 (3.10/day)
    Thanks Received:
    1,763
    Location:
    Chicago
    Regardless of official "support" there are usually some differences, at least in IQ. More and more so slight as to be essentially unnoticeable but still differences.
  18. DannibusX

    DannibusX

    Joined:
    Aug 17, 2009
    Messages:
    2,527 (1.41/day)
    Thanks Received:
    979
    Location:
    United States
    As long as my ATI cards don't take 2-5 minutes to load a game, I'll probably be good. AFAIK the only differences between the 2 camps will be driver optimization, I expect horrible things to happen on day 1-7.
  19. TheLaughingMan

    TheLaughingMan

    Joined:
    May 7, 2009
    Messages:
    5,068 (2.68/day)
    Thanks Received:
    1,292
    Location:
    Marietta, GA USA
    Intel Core i5-2400 Sandy Bridge 3.1GHz (3.4GHz Tur...

    That is a quad-core CPU. And running a i3 2120 which is 2 cores but 4 threads I am still counting as quad. While technically not truth, this kind of workload has been tested and proven to run just fine with hyperthreading.

    For anyone running an Athlon II X2 550....you should have realized from Bad Company 2 that this is not going to cut it. Time to upgrade.
    Killer_Rubber_Ducky says thanks.
  20. Wrigleyvillain

    Wrigleyvillain PTFO or GTFO

    Joined:
    Oct 13, 2007
    Messages:
    7,644 (3.10/day)
    Thanks Received:
    1,763
    Location:
    Chicago
    +1000

    Or may as well sit on your comfy couch and play the XBox version.
  21. FreedomEclipse

    FreedomEclipse ~Technological Technocrat~

    Joined:
    Apr 20, 2007
    Messages:
    13,402 (5.07/day)
    Thanks Received:
    2,190
    when im on my laptop, I miss my PC cuz it has an SSD as boot.... its hard adjusting from a 10s cold boot to 20-30s+
    DannibusX says thanks.
  22. TheLaughingMan

    TheLaughingMan

    Joined:
    May 7, 2009
    Messages:
    5,068 (2.68/day)
    Thanks Received:
    1,292
    Location:
    Marietta, GA USA
    Why are so many people crapping their pants about this game? Are you guys just fishing to give yourself an excuse for upgrades and maintenance you should have done a while a.....I think I just answered my own question.

    *Helping the economy* You are all right. This game is far too pretty to run on your pathetic $1000 PC. You are going to need at least another $1000 worth of awesome to even turn this game on. I mean did you see those videos? If you are not balls to the wall on graphics settings, you are insulting the game, DICE, me, and all your friends here.
    Killer_Rubber_Ducky says thanks.
  23. TheMailMan78

    TheMailMan78 Big Member

    Joined:
    Jun 3, 2007
    Messages:
    20,857 (8.03/day)
    Thanks Received:
    7,417
    I don't build PC's to play on medium settings.
    Black Haru and FreedomEclipse say thanks.
  24. TheLaughingMan

    TheLaughingMan

    Joined:
    May 7, 2009
    Messages:
    5,068 (2.68/day)
    Thanks Received:
    1,292
    Location:
    Marietta, GA USA
    I haven't seen medium settings in 3 years. I may turn AA and AF down a notch or 2 to smooth out stuttering or performance drops (often only caused by point blank explosions in my face).

    I am a practical person. As long as everything else is maxed, I don't waste time with superfluous tech BS. And I don't waste time benchmarking and running FRAPs and complaining that I only get 55 FPS average, blah blah blah.

    If it turns on, looks as pretty as I want and runs smooth enough for me to pwn fools left and right, all is right with the gaming world. All the expensive PC parts you can find will not stop me from making the M1911 look OP.
    1Kurgan1 and Killer_Rubber_Ducky say thanks.
  25. FreedomEclipse

    FreedomEclipse ~Technological Technocrat~

    Joined:
    Apr 20, 2007
    Messages:
    13,402 (5.07/day)
    Thanks Received:
    2,190
    +1 & fixed

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page