1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Can I Run Oblivion?

Discussion in 'Games' started by gamer210, Aug 28, 2006.

  1. gamer210

    gamer210 New Member

    Joined:
    Dec 26, 2005
    Messages:
    137 (0.04/day)
    Thanks Received:
    1
    Location:
    University of Texas San Antonio
    I have been thinking about buying a new game, and Oblivion is on my list. My question is how well can my machine run Oblivion. Here are my specs

    Intel 540J @ 3.2 GHz
    G.SKILL F1-3200PHU2-2GBNS PC3200 @ 2.5-3-3-6
    BBA X800 Pro @ 530/540

    I'm thinking it will run pretty well. I get about 40-50 fps in quake4 and doom3 at 1600x1200 with 0xAA/16xAF. I only get 30-40 fps in FEAR and Prey at 1024x768 with 4xAA/8xAF, so that is my goal for Oblivion. Any help would be appreciated, as would any tweaks.
     
  2. KennyT772

    KennyT772 New Member

    Joined:
    Dec 21, 2005
    Messages:
    3,585 (1.09/day)
    Thanks Received:
    103
    there is no way you will run it at very high settings but should be able to run it on medium at 1024*768. it is simply a very hardcore game.
     
  3. JC316

    JC316 Knows what makes you tick

    Joined:
    Jan 24, 2006
    Messages:
    9,364 (2.87/day)
    Thanks Received:
    912
    1024x768 Medium, MAYBE high. It really dosen't matter that much anyway, it all looks the same to me.
     
  4. stealthfighter

    stealthfighter New Member

    Joined:
    Aug 5, 2006
    Messages:
    557 (0.18/day)
    Thanks Received:
    1
    Location:
    at my pc
    Find out for yourself!! ;o
     
  5. petepete New Member

    Joined:
    Jul 13, 2005
    Messages:
    317 (0.09/day)
    Thanks Received:
    6
    can I run oblivion??

    sapphire 1900 XT

    Intel Prescott 3.6 Ghz @ 3.8

    1 gb OCZ Valu Ram and if someone can find the timings I would appreciate it... I have CPU-Z but i dont know how to read it...
     
    Last edited: Aug 28, 2006
  6. SeeK

    SeeK New Member

    Joined:
    Mar 22, 2006
    Messages:
    138 (0.04/day)
    Thanks Received:
    2
    Location:
    Edinburgh, UK
    Pete: Yeah, sure you can. The CPU's probably a bottleneck, and Oblivion usually chunks more RAM than that, but you'll definately run it, no problems. One tip though... don't buy the expensive version of the game. It's not worth it. Because most people get tired of Oblivion quite fast.
     
  7. petepete New Member

    Joined:
    Jul 13, 2005
    Messages:
    317 (0.09/day)
    Thanks Received:
    6
    Thank you for replying, the CPU at 4ghz would be a bottleneck too?? I can put it to that no problems.. and i want to know if my memory timings are terrible because I think I got ripped off on this memory... please tell me if they are good...

    and PS. why do they get bored.. it looks so sick
     
  8. petepete New Member

    Joined:
    Jul 13, 2005
    Messages:
    317 (0.09/day)
    Thanks Received:
    6
    here are the timings
     

    Attached Files:

    • ram.JPG
      ram.JPG
      File size:
      28.8 KB
      Views:
      214
  9. stealthfighter

    stealthfighter New Member

    Joined:
    Aug 5, 2006
    Messages:
    557 (0.18/day)
    Thanks Received:
    1
    Location:
    at my pc
    DDR2 looks good... but single channel... you're running 1 1GB stick? :O
     
  10. petepete New Member

    Joined:
    Jul 13, 2005
    Messages:
    317 (0.09/day)
    Thanks Received:
    6
    yes but it said dual channel kit and I have 2 ram slots used... i dont get it... do you think I should move one of the ram slots?
     
  11. Moose1309 New Member

    Joined:
    May 7, 2006
    Messages:
    67 (0.02/day)
    Thanks Received:
    1
    That could be it. I'm assuming it's 2 512MB sticks? Make sure they're in the right slots, and make sure dal-channel is enabled in BIOS. The memory timings won't realy cause noticeable perf decrease.

    Gamer 210: Yeah you can run Oblivion, AA makes a big hit though on performance (aliasing isn't big deal in this game anyway). Just make sure you disable grass shadows. Heck you might even run 1280 if you tweak it right.
     
  12. Gorre

    Gorre New Member

    Joined:
    Feb 25, 2006
    Messages:
    103 (0.03/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Cinnamon - edible orgasms
    Disable most of the shadows, to be honest. Not only do they make the game look cluttered (In my opinion) but they knock seven shades out of even beefy PCs.
     
  13. Geekish New Member

    Joined:
    Aug 30, 2006
    Messages:
    5 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    I agree to not buying the expensive version, but why the heck do you say that people gets tired of it fast? There`s alot to do in the game even after you`ve done all the main missions!
     
  14. firebird New Member

    Joined:
    Jan 15, 2007
    Messages:
    1 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    can i run oblivion on my new laptop

    ok my specs are
    3.5 ghz
    1.5gb ram
    60 gb hard drive 5400
    and my video card is weird so thats y im asking about this its ATI RadeonĀ® Xpress 1150 256MB HyperMemoryTM it has 3d capability and all but wen i ran a scan it said that it wouldnt run it
     
  15. pt

    pt not a suicide-bomber

    Joined:
    Mar 11, 2006
    Messages:
    8,981 (2.79/day)
    Thanks Received:
    208
    Location:
    Portugal
    it will run at 800x600 lowest settings with luck ;)
     
  16. InfDamarvel New Member

    Joined:
    Aug 2, 2006
    Messages:
    500 (0.16/day)
    Thanks Received:
    13
    It will run for gamer210 but at the worse setting alive and firebird it wont be working for you at all because that graphics card is a complete pile a shit.

    Im guessing you have a 3.5ghz Pentium 4 or somthing?
     
  17. Taz100420

    Taz100420

    Joined:
    Oct 26, 2006
    Messages:
    1,929 (0.65/day)
    Thanks Received:
    100
    Location:
    Fremont, Ohio
    I run Oblivion at High settings with shadows and grass off as I think the grass sucks and thats on a P4 524 3.0gGhz OC'ed @ 3.8Ghz on a Sapphire X800XL and 512MB of RAM and its not bad, be better when my Hyper X dual channel comes in
     
  18. theonetruewill New Member

    Joined:
    Nov 12, 2006
    Messages:
    2,996 (1.01/day)
    Thanks Received:
    240
    Location:
    London - Close your eyes and you'll see me
  19. Rhino666

    Rhino666 New Member

    Joined:
    Jan 21, 2007
    Messages:
    42 (0.01/day)
    Thanks Received:
    1
    Location:
    Szeged, Hungary
    And can I run it? :D
     
  20. JC316

    JC316 Knows what makes you tick

    Joined:
    Jan 24, 2006
    Messages:
    9,364 (2.87/day)
    Thanks Received:
    912
    Yeah, you should be able to run it. Medium/high settings 1024x768, no AA/AF.
     
  21. SpoonMuffin New Member

    Joined:
    Jan 11, 2007
    Messages:
    318 (0.11/day)
    Thanks Received:
    4
    *cant imagin less then 1.5gb ram anymore* oblivion is the worst game i have seen in years for being totaly unoptimized for pc, you will beable to run it but not at high res with stuff turned up dont even try.

    1024 is the best i think ur gonna get out of that system, as stated it loves ram and it eats video cards for lunch.
     
  22. Geekish New Member

    Joined:
    Aug 30, 2006
    Messages:
    5 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    Patially agree with u, there is no way you get to run oblivion at mid/high settings with ur specs, but u should be able to run it at OK settings, nothing more than that:toast:
     
  23. Rhino666

    Rhino666 New Member

    Joined:
    Jan 21, 2007
    Messages:
    42 (0.01/day)
    Thanks Received:
    1
    Location:
    Szeged, Hungary
    That is so enough for me...
     
  24. Grings

    Grings New Member

    Joined:
    Nov 16, 2006
    Messages:
    2,303 (0.78/day)
    Thanks Received:
    187
    Location:
    Blighty
    runs good on my brothers pc (my old gear) 1024x768 high detail, no shadows, sliders roughly half way (couple higher) bloom on

    axp-m@2300 400fsb
    9800pro 256/256 (stock)
    1gig ddr400 ram

    its 4 years old!!! (apart from xp-m)
     
    Last edited: Jan 24, 2007
  25. SpoonMuffin New Member

    Joined:
    Jan 11, 2007
    Messages:
    318 (0.11/day)
    Thanks Received:
    4
    bloom, didnt like oblivions bloom, was kinda washed out, think they could have done better personaly, i have a couple free MMO's that have better bloom!!!!

    personaly i gave up on oblivion ever running as it really should, they need to take some time and truely optimize the code, i guarntee if it was optimized properly it would run a hell of alot better on current hardware then it does now.

    i need a nap, noding off as i type :p
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page