1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Cant get 2133 Ram to go there?

Discussion in 'Motherboards & Memory' started by revin, Jan 29, 2012.

  1. revin

    revin

    Joined:
    Oct 18, 2007
    Messages:
    649 (0.26/day)
    Thanks Received:
    67
    Here's the loadout of the current mem config
    1.550& 1.200 _ no boot
    Mem Volt 1.510, PCH[Vtt?]{System Agent} went back to 1.0500
    gonna use XTU for tonite

    [​IMG]

    EDIT
    Made it thru XTU Mem Stress 1Hr last nite, seems good ??
    Last edited: Feb 3, 2012
  2. Paulieg

    Paulieg The Mad Moderator Staff Member

    Joined:
    Feb 19, 2007
    Messages:
    11,912 (4.41/day)
    Thanks Received:
    2,978
    Location:
    Wherever I can find the iron.
    If you test at 1866, and it doesn't pass, loosen the REF cycle time a bit, and see if that helps. For whatever reason I've had to run it up into the 170's for stability on a couple of 1866 kits. You also have a bit of room to increase VTT if needed. Just a suggestion not related to memory. Bring that vcore down. You should not need 1.4v for 4.5ghz. Try 1.35v. It will help with temps, which are rather high. I'd also refrain from running "semi fanless" while stability test. You can use all of the airflow you can get. One you are stable, and not running a constant load, you MAY be ok with limited airflow. I try to keep the temps down in the high 60's and low 70's for testing.
    Last edited: Feb 3, 2012
    revin says thanks.
  3. revin

    revin

    Joined:
    Oct 18, 2007
    Messages:
    649 (0.26/day)
    Thanks Received:
    67
    I know alot of the temp issue is with my "modded" issue with the Ninja,
    I got the killer SanAce diredtly on it now see u all after work
    EDIT..........................................................................
    Volts and temps down
    9.9.9.24 Stable
    Still tried to post w/2133 divider no go

    [​IMG]
    Last edited: Feb 5, 2012
  4. revin

    revin

    Joined:
    Oct 18, 2007
    Messages:
    649 (0.26/day)
    Thanks Received:
    67
    Is this RAM????!!!!!
    I got the shit knocked outta me AGAIN
    AND at the SAME store as in 2008
    This time I spent 5 hrs in the ER
    About 2 seconds later and my wife woulda died, as she would have been getting in that door
    I'll get back to ram tweaking soon {I hope}

    Attached Files:

  5. cadaveca

    cadaveca My name is Dave

    Joined:
    Apr 10, 2006
    Messages:
    13,746 (4.56/day)
    Thanks Received:
    6,782
    Location:
    Edmonton, Alberta
    Ouch, dude! Take care, heal quick, and get back at it soon!:(
    revin says thanks.
  6. Paulieg

    Paulieg The Mad Moderator Staff Member

    Joined:
    Feb 19, 2007
    Messages:
    11,912 (4.41/day)
    Thanks Received:
    2,978
    Location:
    Wherever I can find the iron.
    Man. That's almost too real, as I've got a black NISMO, just a year older, I think. Good to hear you and your wife made it out ok. :)
    revin says thanks.
  7. revin

    revin

    Joined:
    Oct 18, 2007
    Messages:
    649 (0.26/day)
    Thanks Received:
    67
    Sadly it's a new 2011
    We traded my 25,012 mi Silver '08 CC NISMO [09 up is PRO4x] in last year on this 2011
    I only got 5600 mi on it since last March and well crap :cry:!!
    I miss the NISMO, because of only a 40% to 27mph throttle restriction vs the 60% 37 mph placed on the 2009 up v6, but I get better MPG :wtf:
    To top insult off, the NISMO was totaled in the massive toronado here last May
    It's messed me pretty good this time [again]

    BTW is the screenie too blurry to make out?
    Hopefully the next week or so i'm home we can get to 2133 :rockout:
  8. revin

    revin

    Joined:
    Oct 18, 2007
    Messages:
    649 (0.26/day)
    Thanks Received:
    67
    OK Guy's here's a screenie of what I have to change around that might help you to spot the "culprit"
    Thank you VERY much for trying to work thru this with me!
    My biggest regret is that I just cant seem to comprehend what the "Rocket" engineering naming INTEL uses in the EXTREME's BIOS's!!
    I know that it's better to have the OP's try to understand WHY and for WHAT it is they are doing, it's just i'm not understnding it :confused:
    [​IMG]
    [​IMG]
  9. sneekypeet

    sneekypeet Unpaid Babysitter Staff Member

    Joined:
    Apr 12, 2006
    Messages:
    21,455 (7.12/day)
    Thanks Received:
    5,968
    can I see your voltage page. It seems through most of this I seen VTT advised. I see you changed SA which isn't the same thing. Just guessing from what I can see, I'm leaning toward the Processor I/O voltage may be the VTT on that board. Being set at 1.1V is stock for my VTT, so that is why I am making the assumption before I see the voltage page.
    revin says thanks.
  10. revin

    revin

    Joined:
    Oct 18, 2007
    Messages:
    649 (0.26/day)
    Thanks Received:
    67
    Also in BIOS I have an option to change MEM REF VOLTAGE(PROCESSOR)
    MEM D.Q. Ref VOLTAGE Chan A Chan B

    [​IMG]
  11. sneekypeet

    sneekypeet Unpaid Babysitter Staff Member

    Joined:
    Apr 12, 2006
    Messages:
    21,455 (7.12/day)
    Thanks Received:
    5,968
    I wouldn't worry about the ref. voltages, but I do seriously believe the Processor I/O voltage is the key to getting 2133 to work. Most systems don't need more than 1.2V here.
    revin says thanks.
  12. revin

    revin

    Joined:
    Oct 18, 2007
    Messages:
    649 (0.26/day)
    Thanks Received:
    67
    Sweet peet!!
    Voltages are shown on Marked right side
    I see that by Default I'm at 1.1000 so I tried 1.2000
    Note the crazy CPU voltages 1.4800 max at 1 point ?????????

    [​IMG]

    But I also used 103Bclk, and failed


    [​IMG]

    EDIT
    And here's a full shot of Default ,Active, Proposed, AT Boot of all the System changes
    Mabey this will also help to find something

    [​IMG]
    Last edited: Feb 7, 2012
  13. sneekypeet

    sneekypeet Unpaid Babysitter Staff Member

    Joined:
    Apr 12, 2006
    Messages:
    21,455 (7.12/day)
    Thanks Received:
    5,968
    ok one thing at a time here....

    No idea why the CPU volts shot up.

    Why are we trying a 103 BLCK?

    What exactly does "failed" mean with that software? Why not use Memtest86+ (bootable ISO) or even IBT so you can get a causal BSOD, or the errors in the test that fails with memtest.

    I would do one thing at a time here. From those screens I see that the 1333 timings are higher than the 1866 timings. The board is showing me that the timings alone for 1866 are why it wont boot, but paul and I believe dave already addressed this too.

    Lets work on one thing at a time so we can see why it fails, or where it fails, so we can get it sorted instead of playing hopscotch with settings;)
    revin says thanks.
  14. revin

    revin

    Joined:
    Oct 18, 2007
    Messages:
    649 (0.26/day)
    Thanks Received:
    67
    I thought that 1 of the ways that was to try get closer to the rated speed

    :eek: :eek: :eek: :eek:
    Well I guess I'm really messed up from the wreck!!:nutkick:

    Loaded Defult BIOS, selected 1866 ram speed and did move multi up to 45.

    I just now understand/see about what the different sub-timings are showing :banghead:

    It has passed MemTest overnite with these same settings[1866]

    Here is the SPD timings for 1066/2133 that I "think" I loaded correctly manuall y4-5 times before, EXCEPT CR{t), I keep trying with (t2)CR2 and XTU selects the Default XMP

    Right side is what INTEL is reading, and here is what Aida64 also reads:

    @ 1066 MHz 10-11-10-28 (CL-RCD-RP-RAS) / 38-171-0-7-16-8-8 (RC-RFC-CR-RRD-WR-WTR-RTP)

    I thought I should keep trying things hoping to find the magic bullet :eek: :eek:

    I wont be changing any thing else till I'm asked to

    [​IMG]
    [​IMG]

    Aslo note some are differant in Mem tweakit

    EDIT>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
    Ran a few passes of IBT MAX
    Stable at current settings
    [​IMG]
    Last edited: Feb 8, 2012
  15. revin

    revin

    Joined:
    Oct 18, 2007
    Messages:
    649 (0.26/day)
    Thanks Received:
    67
    Here is a screenie of what is at BOOT in BIOS
    I select XMP and it loads this

    [​IMG]

    But obviouslly it did not, will not, has not taken and system reverts to default boots to windows
  16. revin

    revin

    Joined:
    Oct 18, 2007
    Messages:
    649 (0.26/day)
    Thanks Received:
    67
    I just tried swaping ram slots, kinda weird thing was
    Using XTU, selected XMP {=2133 1.5v} placed CMD to 2, Applied changes.
    Now this was the first time that it did a complete "soft" boot using any 2133 or XMP. Always before it did a complete power down then restart, or enter an un-even "hard" boot of differant timings off on, off onnnnnnnnnnn, off onn, off

    I'd use the Back to BIOS button then boot at defaults, if it did not restart after 3 cycles.

    At any rate that was a good suprise that it almost took 1 time with 2133...
    The yellow is what "failed to apply"

    [​IMG]

    I see some ripple in the PSU 12v & 3.3v but not sure if its a concern yet.
    12.1260-12.2120 3.3760-3.4080

    [​IMG]
  17. cadaveca

    cadaveca My name is Dave

    Joined:
    Apr 10, 2006
    Messages:
    13,746 (4.56/day)
    Thanks Received:
    6,782
    Location:
    Edmonton, Alberta
    Oh, my bad dude...


    you should only change one item at a time using XTU.

    So, change timings of memory first, then up the divider. Do not change both at the same time. Clearly there are going to be issues if you adjust divider first, which might be what is happening.

    IF you watch the XTU auto-clock, it will reboot once for every single item that is changed, so perhaps the software works best in this manner, and it's best to do as it does in auto mode.
    revin says thanks.
  18. revin

    revin

    Joined:
    Oct 18, 2007
    Messages:
    649 (0.26/day)
    Thanks Received:
    67
    Thank you all for sticking it out with me.... I'm trying to do some experimenting when pain levels permit, but it really sux..........

    I keep reading as much as possible about the strange names in BIOS fields and stuff, and try to interpolate some of the info used in threads like "add 1 to [txxx] ect

    I'm getting used to keep resetting defaults so as to keep it KISS

    EDIT
    Bear with me :eek:
    ................Am I supposed to be O/C'ing the CPU at the same time as ram?

    Here is the Correct Defaults after loading from BIOS

    [​IMG]
    Last edited: Feb 10, 2012
  19. revin

    revin

    Joined:
    Oct 18, 2007
    Messages:
    649 (0.26/day)
    Thanks Received:
    67
    EDIT Both 2x4Gb {ignore cpuz}
    Mushkie's vs .................................................................................................................Sammy's.

    [​IMG]
    Last edited: Feb 12, 2012
  20. Paulieg

    Paulieg The Mad Moderator Staff Member

    Joined:
    Feb 19, 2007
    Messages:
    11,912 (4.41/day)
    Thanks Received:
    2,978
    Location:
    Wherever I can find the iron.
    Dave and I agree about a lot, but I think our methods of overclocking differ somewhat. I like to try one thing at a time to stabilize the cpu or ram first, and rule out/isolate trouble areas. From previous conversations, I think Dave follows the all at once method. I'd try both methods, and see whatever works best for you.
  21. revin

    revin

    Joined:
    Oct 18, 2007
    Messages:
    649 (0.26/day)
    Thanks Received:
    67
    So from all of the fantastic skills here, I looked over alot of the timings for the Samsung's and tried to get a feel for setting mine.
    I guess I must not be too far off! BUT, I see that the 4x4 set may have a small price. I bumped bCLK to 102 mem=1900, still took a small hit,
    but seems i'm stable with some faster sub-timings than others[granted I have not "focused" on 4x4's] just glancing over some of the posted screenies


    From the quick test I wonder if I should just send the Mushkin 2133 back, and take a chance on keeping the Samsung?

    Really, got 2x ram for less and so far, neither 1 will touch my 2133
    Those comps side by side are too close to say the Mushkin is any better right?

    I just did IBT max, passed just as the mushies, XTU stress, passed the same, and for the hell of it tossed in Aiada64 Stress with the other 2 at the same time, did 15 minutes and it's good so I think mabey cut my losse's now and move along??????
    Last edited: Feb 12, 2012
  22. revin

    revin

    Joined:
    Oct 18, 2007
    Messages:
    649 (0.26/day)
    Thanks Received:
    67
    I went ahead and returned the Mushkin since the Sammie's are stable, so I guess I lucked out on the so called "Issue" with "Intel" boards and "low" profile ram :toast: :toast:

    @paulieg
    Here's a pic of my beloved NISMO, just before the massive tornado wiped out most of Joplin and totaled it :cry:
    Everything you see in this pic was leveled literally

    [​IMG]
  23. Paulieg

    Paulieg The Mad Moderator Staff Member

    Joined:
    Feb 19, 2007
    Messages:
    11,912 (4.41/day)
    Thanks Received:
    2,978
    Location:
    Wherever I can find the iron.
    Damn. That sucks. I'd hate to lose mine. Just an awesome truck. Still good to hear that you were alright. :toast:
  24. revin

    revin

    Joined:
    Oct 18, 2007
    Messages:
    649 (0.26/day)
    Thanks Received:
    67
    I still cant get over how awesome it is on snow, 3-4ft was nothing!!!!

    I love the 1 off wheels the NISMO and PRO4x get, it really sets them off
    TBH I kinda miss all the chrome, but the all black "stealth" look is sweet.
    My body shop have to ship the PRO4x to the dealer to have the dash and special electronics removed before they can start to do the repairs, so i'm gonna have the new tire[they have to refill the nitrogen in the tire] and other 3 reversed to black out :)
  25. revin

    revin

    Joined:
    Oct 18, 2007
    Messages:
    649 (0.26/day)
    Thanks Received:
    67
    That's a "thumb's up" not the finger
    [​IMG]

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page