1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Crysis 3 PC System Requirements Detailed

Discussion in 'News' started by Cristian_25H, Dec 3, 2012.

  1. Cristian_25H

    Cristian_25H News Poster

    Joined:
    Dec 6, 2011
    Messages:
    4,569 (4.47/day)
    Thanks Received:
    1,160
    Location:
    Still on the East Side
    The seemingly age-old question 'Will it run Crysis?' is back with a vengeance as EA has provided the system requirements for the third installment of Crytek's first-person shooter. Set for a February 2013 release, Crysis 3 'demands' the following:

    Minimum
    • Windows Vista, Windows 7 or Windows 8
    • DirectX 11 graphics card with 1 GB Video RAM
    • Dual core CPU
    • 2 GB Memory (3 GB on Vista)
    • Example 1 (Nvidia/Intel):
      o Nvidia GTS 450
      o Intel Core2 Duo 2.4 GHz (E6600)
    • Example 2 (AMD):
      o AMD Radeon HD5770
      o AMD Athlon64 X2 2.7 GHz (5200+)

    Recommended
    • Windows Vista, Windows 7 or Windows 8
    • DirectX 11 graphics card with 1 GB Video RAM
    • Quad core CPU
    • 4 GB Memory
    • Example 1 (Nvidia/Intel):
      o Nvidia GTX 560
      o Intel Core i3-530
    • Example 2 (AMD):
      o AMD Radeon HD 5870
      o AMD Phenom II X2 565
    Hi-Performance
    • Windows Vista, Windows 7 or Windows 8
    • Latest DirectX 11 graphics card
    • Latest quad core CPU
    • 8 GB Memory
    • Example 1 (Nvidia/Intel):
      o NVidia GTX 680
      o Intel Core i7-2600K
    • Example 2 (AMD):
      o AMD Radeon HD 7970
      o AMD Bulldozer FX4150
    Source: Examiner
     
    itsakjt, hhumas, TRWOV and 2 others say thanks.
  2. arnold_al_qadr

    arnold_al_qadr

    Joined:
    Nov 16, 2010
    Messages:
    28 (0.02/day)
    Thanks Received:
    8
    can't play the game, only have ati 4650..
     
  3. xxdozer322

    xxdozer322

    Joined:
    May 16, 2012
    Messages:
    437 (0.51/day)
    Thanks Received:
    133
    Location:
    Santa Ana, Ca.
    my 580 should be fine?
     
  4. SK-1

    SK-1

    Joined:
    May 15, 2005
    Messages:
    3,200 (0.94/day)
    Thanks Received:
    330
    5870 still hanging tough. I need to sell both of mine soon.
     
  5. WarEagleAU

    WarEagleAU Bird of Prey

    Joined:
    Jul 9, 2006
    Messages:
    10,797 (3.60/day)
    Thanks Received:
    546
    Location:
    Gurley, AL
    Got a 6870 so I may try for the ultra high break your system performance :)
     
  6. Jstn7477

    Jstn7477

    Joined:
    Aug 30, 2009
    Messages:
    3,840 (2.08/day)
    Thanks Received:
    1,533
    Location:
    Sarasota, Florida, USA
    My 7950 will probably run at 87-90c as usual since XFX Double Dissipation coolers are nice looking but borderline functional, unfortunately.
     
    KieX says thanks.
    Crunching for Team TPU More than 25k PPD
  7. Doc41

    Doc41

    Joined:
    Sep 25, 2010
    Messages:
    434 (0.30/day)
    Thanks Received:
    306
    Location:
    Bahrain
    we should be fine as its a bit over recommended, but your cpu is way better than mine:toast:
     
    xxdozer322 says thanks.
    Crunching for Team TPU
  8. xxdozer322

    xxdozer322

    Joined:
    May 16, 2012
    Messages:
    437 (0.51/day)
    Thanks Received:
    133
    Location:
    Santa Ana, Ca.
    ^i like you. thanks for that reassurance :)
     
    Doc41 says thanks.
  9. btarunr

    btarunr Editor & Senior Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 9, 2007
    Messages:
    28,562 (11.24/day)
    Thanks Received:
    13,644
    Location:
    Hyderabad, India
    The MP alpha played well on my system.
     
  10. Aksh_47 New Member

    Joined:
    Apr 24, 2012
    Messages:
    117 (0.13/day)
    Thanks Received:
    6
    Location:
    Goa, India
    The recommend system requirements says a quad core CPU and in the example given, there is a dual core i3 :p Well maybe hyper threading does come into picture. Anyway, looking forward to this game.
     
  11. ASharp New Member

    Joined:
    Apr 20, 2008
    Messages:
    225 (0.10/day)
    Thanks Received:
    38
    Location:
    Toronto, ON, Canada
    But then right below that is the Phenom II X2 which does not have HT. There goes that theory. :p
     
  12. Frick

    Frick Fishfaced Nincompoop

    Joined:
    Feb 27, 2006
    Messages:
    10,625 (3.39/day)
    Thanks Received:
    2,239
    Yeah that looks out of place. Seems itsVERY GPU bound.
     
  13. DoomDoomDoom

    DoomDoomDoom

    Joined:
    May 17, 2010
    Messages:
    184 (0.12/day)
    Thanks Received:
    18
    Location:
    Rockford, IL
    Hell yeah, high performance tier! Now hopefully the game doesn't blow.
     
    MxPhenom 216 says thanks.
  14. MxPhenom 216

    MxPhenom 216 Corsair Fanboy

    Joined:
    Aug 31, 2010
    Messages:
    9,976 (6.72/day)
    Thanks Received:
    2,227
    Location:
    Seattle, WA
    Ill probably buy this game, just to see if i could run it haha! Crysis is just another shooter, only thing that it has going for it really is graphics.
     
  15. Novulux

    Joined:
    Dec 18, 2011
    Messages:
    150 (0.15/day)
    Thanks Received:
    30
    In reality I'm guessing the real high end requirements for a decent FPS will be:
    HD 8970
    GTX 780
     
  16. EzioAs

    EzioAs

    Joined:
    Oct 16, 2012
    Messages:
    101 (0.14/day)
    Thanks Received:
    11
    Waiting for that "Has Crysis 3 melted your PC yet?" question...
     
  17. hat

    hat Maximum Overclocker

    Joined:
    Nov 20, 2006
    Messages:
    16,922 (5.91/day)
    Thanks Received:
    2,064
    Location:
    Ohio
    In 5 years, someone will read an article about a new supercomputer being built and ask if it can play Crysis 3.
     
    Crunching for Team TPU
  18. HossHuge

    HossHuge

    Joined:
    Jun 26, 2008
    Messages:
    2,040 (0.89/day)
    Thanks Received:
    498
    Location:
    EDM, AB, CAN
    I've asked this before without an answer so here goes again.

    Does anyone know at what resolution they use for each?

    Example:

    Minimum - 720p

    Recommended - 1080p

    Hi-Performance - 1440p
     
  19. Shihabyooo

    Shihabyooo

    Joined:
    Jan 10, 2011
    Messages:
    566 (0.42/day)
    Thanks Received:
    110
    Location:
    A sad excuse of a country called Sudan.
    720p for minimum? that sounds alittle bit too high.
    But then again, they did ask for pretty decent cards for it. The 5770 is a very good card though. It makes me wonder if the game will come in DX11 only.
     
  20. HammerON

    HammerON The Watchful Moderator Staff Member

    Joined:
    Mar 2, 2009
    Messages:
    6,491 (3.20/day)
    Thanks Received:
    3,593
    Well I will see how well my rig handles it at 2560x1600...
    Hopefully Nvidia gets the SLI drivers out for this one on time.
     
    Crunching for Team TPU
  21. ALMOSTunseen

    ALMOSTunseen

    Joined:
    Sep 8, 2012
    Messages:
    831 (1.12/day)
    Thanks Received:
    316
    Location:
    Sydney, Australia
    The MP alpha was poorly. I would get barely 30 FPS. People were even getting as low as 15FPS with mid-high range systems.
     
  22. de.das.dude

    de.das.dude Pro Indian Modder

    Joined:
    Jun 13, 2010
    Messages:
    7,654 (4.90/day)
    Thanks Received:
    2,019
    crysis 10 requrements : Cray Titan
     
    ALMOSTunseen says thanks.
  23. GoFigureItOut

    Joined:
    Dec 13, 2011
    Messages:
    187 (0.18/day)
    Thanks Received:
    9
    Silly question: Can an APU run this game? The A8-3870K is a quad-core cpu, and it has a Radeon HD 6550.
     
  24. Dent1

    Joined:
    May 18, 2010
    Messages:
    3,150 (1.98/day)
    Thanks Received:
    912
    We won't know until the game is out. Game companies are notorious for giving us unrealistic requirements, so take this thread with a pinch of salt.

    Taking a conservative guess. The CPU portion, definitely. The GPU portion (6550) is pretty weak so my guess is 720p at low/medium/low settings, and no anti aliasing.
     
    Last edited: Dec 3, 2012
  25. progste

    Joined:
    Nov 28, 2012
    Messages:
    137 (0.21/day)
    Thanks Received:
    32
    My 7970 is ready! (raises overclock)
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page