1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

DDR3 to DDR4 Transition Chalked-out, DDR4 in 2012

Discussion in 'News' started by btarunr, Aug 24, 2008.

  1. btarunr

    btarunr Editor & Senior Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 9, 2007
    Messages:
    28,972 (10.98/day)
    Thanks Received:
    13,759
    Location:
    Hyderabad, India
    The transition between PC memory standards has always relied on changes in PC platforms for effectiveness. For example, the LGA 775 saw transition between two standards, the i915 MCH supported DDR and DDR2 memory, i925 onwards it became mandatory for people to use DDR2 memory as the platform required it. In came DDR3 and it became optional for users to choose it over DDR2. Even now, there is only a gradual transit between DDR2 and DDR3. With Nehalem however, it will become mandatory to use DDR3 memory, both with the LGA 1366 and LGA 1160 socket motherboards in either two or three channel configurations.

    Qimonda has already chalked out plans for a smooth transition to DDR4 PC memory. According to Qimonda's development plan, DDR4 would be out by 2012. The memory standard will operate at (DDR) frequencies as high as 2,133 MHz at an approximate voltage of 1.2 V and by 2013, we could be seeing 2,667 MHz memory at 1.0 V, a phase during which there's a transition between the current DDR3 and future DDR4 PC memory standards.

    [​IMG]

    Source: Hardspell
     
    WarEagleAU and xfire say thanks.
  2. Morgoth

    Morgoth

    Joined:
    Aug 4, 2007
    Messages:
    3,795 (1.40/day)
    Thanks Received:
    250
    Location:
    Netherlands
    and what abouth ram capacity ?
     
  3. WarEagleAU

    WarEagleAU Bird of Prey

    Joined:
    Jul 9, 2006
    Messages:
    10,808 (3.49/day)
    Thanks Received:
    547
    Location:
    Gurley, AL
    Im sure that will probably go up as well. Whats amazing to me is how low the volts go with each new journey of the ram ICs. I would have expected them to go up in voltage but this hasnt been the case. I cant wait to see what DDR4 looks like in 2012. 1.0-1.2 V is simply unreal.
     
  4. btarunr

    btarunr Editor & Senior Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 9, 2007
    Messages:
    28,972 (10.98/day)
    Thanks Received:
    13,759
    Location:
    Hyderabad, India
    History shows it's capacity growth been exponential. Right now 2~4 GB is the standard for a performance PC. If 3-channel continues, it's 3 , 6, 12 GB blind guess.
     
  5. Morgoth

    Morgoth

    Joined:
    Aug 4, 2007
    Messages:
    3,795 (1.40/day)
    Thanks Received:
    250
    Location:
    Netherlands
    i'm not talking abouth standerd i'm talking abouth for workstation and extreme destkop for like bloomfield
     
  6. btarunr

    btarunr Editor & Senior Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 9, 2007
    Messages:
    28,972 (10.98/day)
    Thanks Received:
    13,759
    Location:
    Hyderabad, India
    I'm not talking about 'standard' as in mainstream/mediocre either :) Standard as in the general trend with performance PCs. Today 2x 1GB or 2x 2GB is the standard, gaming PCs aren't greatly helped by 8 GB as yet. With Bloomfield since it's 3 channels, it's going to be 3x 1GB, 3x 2GB (6 GB total), in the coming years 3x 4 GB (12 GB)....24GB....48GB....so on and so forth.
     
  7. TheGuruStud

    TheGuruStud

    Joined:
    Sep 15, 2007
    Messages:
    1,661 (0.62/day)
    Thanks Received:
    176
    Location:
    Police/Nanny State of America
    I better not see any ridiculous timings haha. If I had to buy new ram for new plaforms with this cl 9 shit, I'd kick someone's ass lol.
     
  8. Homeless

    Joined:
    Sep 14, 2005
    Messages:
    1,026 (0.30/day)
    Thanks Received:
    109
    Location:
    USA
    I have a feeling the timings are going to be terrible on first release, but will get better with time.
     
  9. magibeg

    magibeg

    Joined:
    May 9, 2006
    Messages:
    2,001 (0.63/day)
    Thanks Received:
    203
    Do you know how timings work in relation to speed? Its actually not that bad.

    Mhz CL ns/cycle total time (ns)
    100 2 10 20
    133 3 7.5 22.5
    333 2.5 3 7.5
    400 3 2.5 7.5
    800 5 1.25 6.25

    As the mhz increases the CL may increase however the actual time it takes still decreases. So even if we're at CL 10 @DDR3 1600 its timing is still as tight as ddr2 with cl5.
     
  10. TheGuruStud

    TheGuruStud

    Joined:
    Sep 15, 2007
    Messages:
    1,661 (0.62/day)
    Thanks Received:
    176
    Location:
    Police/Nanny State of America
    I know, but the speeds are practically the same when it's first released (ddr2 was slower than my ddr) b/c the timings suck.
    It's not cost effective for a while, I guess is what I'm getting at.
     
  11. largon

    largon

    Joined:
    May 6, 2005
    Messages:
    2,782 (0.79/day)
    Thanks Received:
    433
    Location:
    Tre, Suomi Finland
    Yet, there's no use whatsoever even for the bandwidth DDR3 offers.
    :x

    Though, IGPs are gonna love it...
     
  12. PuMA

    PuMA New Member

    Joined:
    Jul 15, 2006
    Messages:
    727 (0.24/day)
    Thanks Received:
    28
    Location:
    Finland

    2,133mhz:twitch::twitch::twitch::twitch:
     
  13. candle_86 New Member

    Joined:
    Dec 28, 2006
    Messages:
    3,916 (1.34/day)
    Thanks Received:
    233
    you know we could also just increase from a 64bit mem controller to a 128bit single channel controller. That would save us cost of upgrading ram
     
    1c3d0g says thanks.
  14. Morgoth

    Morgoth

    Joined:
    Aug 4, 2007
    Messages:
    3,795 (1.40/day)
    Thanks Received:
    250
    Location:
    Netherlands
    doest that mean that mainboard get more pcb layers?
     
  15. candle_86 New Member

    Joined:
    Dec 28, 2006
    Messages:
    3,916 (1.34/day)
    Thanks Received:
    233
    yes, but it already does with dual and triple channel anyway
     
  16. btarunr

    btarunr Editor & Senior Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 9, 2007
    Messages:
    28,972 (10.98/day)
    Thanks Received:
    13,759
    Location:
    Hyderabad, India
    Increase in memory bus width = more connections, wiring, layers. M'goth is right.
     
  17. candle_86 New Member

    Joined:
    Dec 28, 2006
    Messages:
    3,916 (1.34/day)
    Thanks Received:
    233
    dual channel does it also.
     
  18. btarunr

    btarunr Editor & Senior Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 9, 2007
    Messages:
    28,972 (10.98/day)
    Thanks Received:
    13,759
    Location:
    Hyderabad, India
    Perhaps 128 bit wide single channel isn't as efficient as dual 64 bit wide paths to two modules (?). Besides, 128 bit wide connection to a module would mean more pins, possibly longer memory modules. You can't keep all factors constant, something has to change.
     
  19. Morgoth

    Morgoth

    Joined:
    Aug 4, 2007
    Messages:
    3,795 (1.40/day)
    Thanks Received:
    250
    Location:
    Netherlands
    a new pcb architecture ? + fiberglass
     
  20. imperialreign

    imperialreign New Member

    Joined:
    Jul 19, 2007
    Messages:
    7,043 (2.59/day)
    Thanks Received:
    909
    Location:
    Sector ZZ₉ Plural Z Alpha
    exactly. I see a lot of people still complaining about the high timings on DDR3 compared to DDR2, but everyone seems to conviently forget that DDR3 provides higher bandwidth and speed is therefore moving more information per clock cycle than DDR2 does.

    for anyone that wants proof as to DDR3 timings vs latency:

    [​IMG]


    you'll find those results are on par with a lot of DDR2 clocked at lower speeds with tighter timings, and I'm only running upper-mid range sticks . . . not the "super clocker" top-tier sticks on the market.

    DDR3 can go much higher, and timings can be tightened down a lot more, but you'll have to start worrying about DRAM cooling, though. There's still a lot of potential with DDR3.





    As to the DDR4 . . . nice to know when for sure it'll be coming . . . :D
     
  21. largon

    largon

    Joined:
    May 6, 2005
    Messages:
    2,782 (0.79/day)
    Thanks Received:
    433
    Location:
    Tre, Suomi Finland
    It doesn't go quite like that. All SDRAM-DDR irregardless of the generation move the exact same amount of data bits per clock cycle. What makes the difference is DDR2 has higher freq (= more clock cycles per second) than DDR1. And DDR3 pushes even more. And since the length of a clock cycle shortens when frequency goes up, latencies don't become a problem.
     
  22. Hayder_Master

    Hayder_Master

    Joined:
    Apr 21, 2008
    Messages:
    5,180 (2.12/day)
    Thanks Received:
    640
    Location:
    IRAQ-Baghdad
    hey guys wait a minute , do you remember before month maybe , crossair release a 2g ram with 2133 fsb but they are say it is ddr3 , but now in the table they say the 2133 is ddr4
     
  23. btarunr

    btarunr Editor & Senior Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 9, 2007
    Messages:
    28,972 (10.98/day)
    Thanks Received:
    13,759
    Location:
    Hyderabad, India
    You do have a Corsair kit that operates at 2133 MHz and is DDR3, the point is DDR4 gets there at lower voltage, providing room for higher clock speeds for the manufacturers to make kits with. 2.66 GHz at 1.0 V sounds great.
     
  24. Hayder_Master

    Hayder_Master

    Joined:
    Apr 21, 2008
    Messages:
    5,180 (2.12/day)
    Thanks Received:
    640
    Location:
    IRAQ-Baghdad

    wow , looking great , first high performance pc part with low voltage
     
  25. Darkrealms

    Joined:
    Feb 26, 2007
    Messages:
    852 (0.30/day)
    Thanks Received:
    23
    Location:
    USA
    DDR4?!? WTF! What happened to just going to DDR5?!?

    LoL, sorry no one else had done it yet ; )
    I'm suprised they are putting DDR4 that far out. With so much hype with DDR5 on GPUs.
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page