1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Dell Intros AMD Triple-Core Phenom OptiPlex Computers Next Week

Discussion in 'News' started by malware, Feb 17, 2008.

  1. malware New Member

    Joined:
    Nov 7, 2004
    Messages:
    5,476 (1.54/day)
    Thanks Received:
    956
    Location:
    Bulgaria
    TG Daily reports that Dell has developed a new line of AMD-based machines for businesses under the OptiPlex brand. Scheduled for a global launch next week on February 19th, these new computers will be named OptiPlex 740 and 740 Enhanced. The OptiPlex 740 will come with either a single or a dual-core Athlon 64 and GeForce 6150LE graphics/chipset combinations while the Enhanced version will utilize triple-core and quad-core Phenom processors mounted on a GeForce 6150LE/nForce 430 motherboard with Quadro NVS 210S graphics.

    [​IMG]

    Source: TG Daily
    Last edited: Feb 17, 2008
  2. AphexDreamer

    AphexDreamer

    Joined:
    Jun 17, 2007
    Messages:
    7,083 (2.72/day)
    Thanks Received:
    913
    Location:
    C:\Program Files (x86)\Aphexdreamer\
    Wait wasn't there another thread saying Dell is droping AMD? :confused:
  3. Morgoth

    Morgoth

    Joined:
    Aug 4, 2007
    Messages:
    3,795 (1.49/day)
    Thanks Received:
    250
    Location:
    Netherlands
    True
  4. malware New Member

    Joined:
    Nov 7, 2004
    Messages:
    5,476 (1.54/day)
    Thanks Received:
    956
    Location:
    Bulgaria
    Read again:
    http://www.techpowerup.com/?52003
    not all.
  5. jpierce55

    Joined:
    Oct 7, 2006
    Messages:
    1,335 (0.47/day)
    Thanks Received:
    91
    for online sales only
  6. WarEagleAU

    WarEagleAU Bird of Prey

    Joined:
    Jul 9, 2006
    Messages:
    10,796 (3.67/day)
    Thanks Received:
    545
    Location:
    Gurley, AL
    Sweet news.
  7. erocker

    erocker Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 19, 2006
    Messages:
    39,535 (13.47/day)
    Thanks Received:
    13,936
    I wonder if these chips are going to have the new steppings.
  8. happita

    happita

    Joined:
    Aug 7, 2007
    Messages:
    2,355 (0.92/day)
    Thanks Received:
    394
    If it does, then these will have great value to the consumer.
  9. cdawall where the hell are my stars

    Joined:
    Jul 23, 2006
    Messages:
    20,652 (7.05/day)
    Thanks Received:
    2,972
    Location:
    some AF base
    they wont be the new stepping dell probably got a ton of B2 chips cheap because AMD cant sell them anywhere else.
  10. moto666 Guest

    3Cores?
    I don't sea why is this good for us, but probably it's good for AMD for the wrong Quads with a defect core, they will sell it!

    Get a cheap Quad!
  11. KieranD

    KieranD

    Joined:
    Aug 16, 2007
    Messages:
    8,003 (3.15/day)
    Thanks Received:
    813
    Location:
    Glasgow, Scotland
    whats with 3 core cpu anyway its not actual 3 cores in the chip its 4 cores but only 3 working so its just like crappy 4 cores really
  12. trog100 New Member

    Joined:
    Dec 18, 2005
    Messages:
    4,420 (1.40/day)
    Thanks Received:
    237
    making 4 cores and killing 2 to sell cheaper aint a deal different than intel making 2 core then sticking a pair together to sell dearer..

    its all about filling market slots with the minimum number of base products.. given time i recon there will be a single core phenom right at the bottom..

    trog
  13. panchoman

    panchoman Sold my stars!

    Joined:
    Jul 16, 2007
    Messages:
    9,595 (3.73/day)
    Thanks Received:
    1,200
    apparently the intel funds to dell got cut a little shirt and dell is selling amd again.
  14. brian.ca New Member

    Joined:
    Nov 1, 2007
    Messages:
    71 (0.03/day)
    Thanks Received:
    14
    If it runs faster than a dual core (but not as fast as a quad), and costs just a bit more than a dual (but not as much as a quad) does it REALLY matter what's on the actual chip? How they perform remains to be seen but if AMD hypothetically sells a slower clocked triple core for $400 that works as well as an Intel dual cire OC'd to a higher clock that costs $600 will the presence of that one disabled core that does nothing but sit there really turn you off that much that you would opt to pay the extra $200?

    I will never get why some people are so hung up on that and keep thinking of this as a quad. If you want a quad then buy one... if you can't afford the premium of that then buy what ever gives you the best bang for your buck within your budget. If that ends up being a triple core than who really cares, just so long as you're getting a good deal.
  15. kenkickr

    kenkickr

    Joined:
    Dec 5, 2007
    Messages:
    4,812 (1.98/day)
    Thanks Received:
    1,440
    I like the idea that they are trying to sell their defunct quads because I hope and pray they will be at a good price point to compete with intel and give a little boost of performance. Also I think this is a heck of a "green" idea by AMD because they are not just tossing a bunch of broken quads into the trash but instead selling them as tri's, dual's, or whatever down the line; in turn cutting down production costs.
    Crunching for Team TPU
  16. cdawall where the hell are my stars

    Joined:
    Jul 23, 2006
    Messages:
    20,652 (7.05/day)
    Thanks Received:
    2,972
    Location:
    some AF base
    intel does the same thing what do you think all of the conroe-L celerons are?
  17. xfire

    xfire New Member

    Joined:
    Nov 22, 2007
    Messages:
    1,395 (0.57/day)
    Thanks Received:
    193
    Location:
    Hyderabad,India
    I read that these arent affected by TLB since there is no L-3.
  18. aximbigfan New Member

    Joined:
    Oct 15, 2006
    Messages:
    848 (0.30/day)
    Thanks Received:
    35
    Location:
    St. Louis, MO
    Mmmm....

    Toms hardware tried a triple core setup once. It didn't work very well...

    Chris
  19. Scrizz

    Scrizz

    Joined:
    Aug 22, 2007
    Messages:
    2,851 (1.12/day)
    Thanks Received:
    382
    Location:
    Florida, US
    wth they're still selling P4's?!!
  20. suraswami

    suraswami

    Joined:
    Apr 5, 2005
    Messages:
    6,073 (1.78/day)
    Thanks Received:
    794
    Location:
    Republic of Asia (a.k.a Irvine), CA
    Whatever! Screw Dell. They make sucky pcs/laptops. As long as IBM, Hp, Gateway and Acer supports them AMD will do good.
  21. kenkickr

    kenkickr

    Joined:
    Dec 5, 2007
    Messages:
    4,812 (1.98/day)
    Thanks Received:
    1,440
    Ok, so what's your point? Semprons came from Athlon XP and Athlon 64 processors and were not that bad but celerons for some reason whatever they come from are cut down so bad that I wouldn't even wish a internet only PC to use them because 2 tasks kill it!! Now that they have dual core celeys you might be able to have 4 internet windows open!! LOL!
    Crunching for Team TPU
  22. eidairaman1

    eidairaman1

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Messages:
    12,078 (4.67/day)
    Thanks Received:
    1,376
    Whats wrong with Dell? They Make pretty good machines- once you wipe the drive and fresh install. the XPS 9100 Laptop i have runs pretty good for being 4-5 year old part.
  23. candle_86 New Member

    Joined:
    Dec 28, 2006
    Messages:
    3,916 (1.41/day)
    Thanks Received:
    233
    actully its great, AMD plans to price these in the sub 150 market, where dual core is, and with multi threading being the future to be honest id rather have 3 cores over 2 in todays world. Its a perfect spot really and will for Intel to counter by either dropping prices on there quad cores or making a tri core of there own.
  24. candle_86 New Member

    Joined:
    Dec 28, 2006
    Messages:
    3,916 (1.41/day)
    Thanks Received:
    233
    i dunno i had a Celly 300A @ 450 it was freakin amazing and could outscore a P2 450 in most apps thanks to its one die L2.
  25. asb2106

    asb2106 New Member

    Joined:
    Jan 8, 2008
    Messages:
    1,940 (0.81/day)
    Thanks Received:
    149
    Location:
    kTOwN WI!!
    I thought these new Tri-Core procs were true 3 cores processors, and not a quad with a disabled core.

    I heard they slowed down progress on the higher multi quad phenoms to make these, and I thought they were a true tri-core, am I wrong?

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page