1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

DiRT only gets about 12FPS

Discussion in 'Graphics Cards' started by cdawall, Aug 17, 2007.

  1. below ambient New Member

    Joined:
    Jun 24, 2007
    Messages:
    42 (0.02/day)
    Thanks Received:
    0
    i have a 1950 pro, but i don't know what my framerates were... i can say it was smooth enough for me to know the physics compared to ToCa or GTR suck really bad....lol

    i was playing at 1440x900 with 4x aa and 8x af... :confused:

    DiRt is good but RBR and a few others are even better...:)
     
  2. insider Guest

    How do you enable the framerate display in DiRT?
     
  3. below ambient New Member

    Joined:
    Jun 24, 2007
    Messages:
    42 (0.02/day)
    Thanks Received:
    0
    well i downloaded and installed FRAPS and my fps hovers around 17-21 on ultra at 1440x900 with my ATI CC on 'balanced'


    [​IMG]


    [​IMG]


    [​IMG]


    [​IMG]


    [​IMG]


    [​IMG]


    i have a 580x board coming and another pro so ill post those up when they get here... saved $100 over a 8800gts ;)
     
    Last edited: Aug 22, 2007
  4. KennyT772

    KennyT772 New Member

    Joined:
    Dec 21, 2005
    Messages:
    3,585 (1.09/day)
    Thanks Received:
    103
    FRAPS.

    POSPC if you can't get playable framerates, turn your settings down. Your asking too much from your hardware.
     
  5. a111087

    a111087

    Joined:
    Apr 2, 2007
    Messages:
    2,778 (0.98/day)
    Thanks Received:
    203
    Location:
    US
    this game is just not optimized, so you need top of the line hardware to get a normal fps
     
  6. below ambient New Member

    Joined:
    Jun 24, 2007
    Messages:
    42 (0.02/day)
    Thanks Received:
    0
    its kinda xboxy lol
     
  7. lemonadesoda

    lemonadesoda

    Joined:
    Aug 30, 2006
    Messages:
    6,275 (2.06/day)
    Thanks Received:
    968
    Wow, you still have a nice PC, and your framerate is toilet. Your PC and GPU upgrades aint going to take it up to the 50-80fps range. I think I'll stay away from DIRT
     
  8. cdawall where the hell are my stars

    Joined:
    Jul 23, 2006
    Messages:
    20,684 (6.71/day)
    Thanks Received:
    2,984
    Location:
    some AF base
    when a 3ghz dual core amd and X1950 is not enough to play a game everyone needs to stay away

    its not even that great of a game yeah it looks pretty good but its not a really good racing game i think GT3 was more fun to play and thats on the PS2!!!


    im planning on unlocking my 7800GS to full 24/8 as soon as i can find a 7900GS AGP BIOS to flash then i will put the VGPU up to 1.5v and see how close to 7900GTX i can get


    1.5v seems to be enough to power this up to 700mhz core for most ppl but thats without unlocking extra pipes
     
  9. KennyT772

    KennyT772 New Member

    Joined:
    Dec 21, 2005
    Messages:
    3,585 (1.09/day)
    Thanks Received:
    103
    It just isnt the off road simulation game everyone wants it to be, not to mention the online features are shit. I don't know why you say a 3ghz dual core and x1950 arent enough to play though, I get decent framerates at 1024 on a 2.8ghz opty and overclocked x1800. You must be trying to play with 4xaa 16xaf with everything on high or ultra...
     
  10. cdawall where the hell are my stars

    Joined:
    Jul 23, 2006
    Messages:
    20,684 (6.71/day)
    Thanks Received:
    2,984
    Location:
    some AF base
    he said it was 1440X900 on ultra settings
     
  11. p_o_s_pc

    p_o_s_pc F@H&WCG addict

    Joined:
    May 2, 2007
    Messages:
    13,009 (4.65/day)
    Thanks Received:
    2,183
    Location:
    Newark ohio
    even getting 20ish FPS it is still smooth.You got to keep in mind i have used a P3 and a Geforce 4 for years so almost anything is smooth compared to it.
     
    Crunching for Team TPU
  12. KennyT772

    KennyT772 New Member

    Joined:
    Dec 21, 2005
    Messages:
    3,585 (1.09/day)
    Thanks Received:
    103
    Well no wonder why hes getting shitty performance then. He mine as well be asking to run oblivion maxed at that res.
     
  13. cdawall where the hell are my stars

    Joined:
    Jul 23, 2006
    Messages:
    20,684 (6.71/day)
    Thanks Received:
    2,984
    Location:
    some AF base
    yeah ti4200 FTW ran that on my XP2000+ rig and this up until a few months ago

    i found truning off multisampling boosted framerates by 5-12fps
     
  14. below ambient New Member

    Joined:
    Jun 24, 2007
    Messages:
    42 (0.02/day)
    Thanks Received:
    0
    i tried it on ultra settings 4x AA on 1024x768 and it boosdted me into the 30 fps arena.... :laugh:

    game plays fine with those framrates.. i even finished it last week at 1440x900... dont forget for an ATI card fps isnt everything, those that own an ATI card know what i mean...lol
     
  15. cdawall where the hell are my stars

    Joined:
    Jul 23, 2006
    Messages:
    20,684 (6.71/day)
    Thanks Received:
    2,984
    Location:
    some AF base
    it plays fine if you can keep it over 15fps pretty smooth even below that till you get to single digis then its an issue :roll:
     
  16. p_o_s_pc

    p_o_s_pc F@H&WCG addict

    Joined:
    May 2, 2007
    Messages:
    13,009 (4.65/day)
    Thanks Received:
    2,183
    Location:
    Newark ohio
    check this out [​IMG]
    i know i don't have FRAPS running but it was going smooth.
     
    Crunching for Team TPU
  17. insider Guest

    You should turn down the Tree/Foliage/Crowd/Shadow/Particle Effects to medium or low.

    The car models and reflections take up the majority of the screen and you are not gonna pay attention to much else really so no point in maxing out the settings above when visually all you are really interested in is your car position and your opponents.

    You should aim for a minimum of 30+FPS:

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Keep the Driver Models and Reflections settings on high or ultra detail if you can.

    With all settings on high and multi-sampling at 4X I get a minimum of 21FPS, that's 10FPS less than the above minimum and the visual difference was barely even noticeable.

    ATI CC driver settings all on "Quality" mode.


    Edit: same settings as above but with Driver Models and Reflections on Ultra settings:

    [​IMG]
     
    Last edited by a moderator: Aug 25, 2007
  18. VeDz New Member

    Joined:
    Nov 2, 2006
    Messages:
    70 (0.02/day)
    Thanks Received:
    1
    Yep, I am running this game quite well actually with my system.

    I think the lowest I got on Ultra settings with 4x multisampling was 22.

    Btw, this is on a the widescreen on 1440x900.

    Only problem is, this card boils my graphic card, to literally 89 degrees. I thought my X1950Pro wasn't so bad at temperatures :(. Thats celsius btw.
    My CPU cores stay around 44 on load.
     
  19. KennyT772

    KennyT772 New Member

    Joined:
    Dec 21, 2005
    Messages:
    3,585 (1.09/day)
    Thanks Received:
    103
    Vedz DiRT is not as graphically intensive as everyone seems to think. You have a fucking c2d at 3.76 for god sakes. Take that down to 2ghz and you will have some playability issues.
     
  20. DRDNA

    DRDNA

    Joined:
    Feb 19, 2006
    Messages:
    4,801 (1.48/day)
    Thanks Received:
    572
    Location:
    New York
    I just started the dirt download to see how it gets on at the start of reading the thread and now it all downloaded :) and I am about to install and see how this brings my FX57 to its knees..I will post back results;)Oh ya the challenge:toast:

    PS TPU downloads has the demo and patch...there is none faster than TPU!!!!
     
  21. DRDNA

    DRDNA

    Joined:
    Feb 19, 2006
    Messages:
    4,801 (1.48/day)
    Thanks Received:
    572
    Location:
    New York
    lol just installed it and it wont even launch nor will it uninstall ...and the patch doesn't see it...Im getting rid of what the demo did install and downloading again from another site to try again:confused::):confused:

    same thing with that install ...just crashes with an error report
     
    Last edited: Aug 29, 2007
  22. p_o_s_pc

    p_o_s_pc F@H&WCG addict

    Joined:
    May 2, 2007
    Messages:
    13,009 (4.65/day)
    Thanks Received:
    2,183
    Location:
    Newark ohio
    Dirt fucking sucks ass. This is one of the worst games i have ever played. Uninstalling.
     
    Crunching for Team TPU
  23. Lopez0101

    Joined:
    Aug 16, 2007
    Messages:
    737 (0.27/day)
    Thanks Received:
    106
    Location:
    Overseas
    Ouch. Poor DiRT. Although I can't be too nice, the game says my save is corrupted. Ya know, the one with only 6 more races to beat the game, yeah, that one.
     
  24. p_o_s_pc

    p_o_s_pc F@H&WCG addict

    Joined:
    May 2, 2007
    Messages:
    13,009 (4.65/day)
    Thanks Received:
    2,183
    Location:
    Newark ohio
    maybe i just expect too much from a game.That is why i don't have many games i am hard to please when it comes to video games. (not when it comes to you know:eek:)
    sorry about the post if anyone took it the wrong way i don't know of any other way you could take it other than i hate the game.If there is anyone that likes it good for you and have fun but this game isn't for me.
     
    Crunching for Team TPU
  25. below ambient New Member

    Joined:
    Jun 24, 2007
    Messages:
    42 (0.02/day)
    Thanks Received:
    0
    i completely agree... ever since HL2 gaming hasn;t been the same for me... i can say the MOH Airbourne demo is quite intriguing, but runs like a typical XBOX crap game like DiRt... :mad:
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page