1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Drastic measures to overclock an 8800GT

Discussion in 'NVIDIA' started by DrPepper, Oct 19, 2008.

  1. DrPepper

    DrPepper The Doctor is in the house

    Joined:
    Jan 16, 2008
    Messages:
    7,483 (3.03/day)
    Thanks Received:
    813
    Location:
    Scotland (It rains alot)
    Ok i wasn't sure if I should bother making a thread but here goes. I've been dying to overclock my 8800GT and I don't know how to do pencil mods or anything to increase the voltage. The problem is if I overclock by 10mhz it becomes unstable and crashes all the time, so I think I need to increase the voltage but I dunno how to do that because in the ntune settings its greyed out does anyone have any ideas.
     
  2. Solaris17

    Solaris17 Creator Solaris Utility DVD

    Joined:
    Aug 16, 2005
    Messages:
    17,257 (5.15/day)
    Thanks Received:
    3,597
    Location:
    Florida
  3. DrPepper

    DrPepper The Doctor is in the house

    Joined:
    Jan 16, 2008
    Messages:
    7,483 (3.03/day)
    Thanks Received:
    813
    Location:
    Scotland (It rains alot)
    Well what do you mean by resisters and pots :confused:
     
  4. johnspack

    johnspack

    Joined:
    Oct 6, 2007
    Messages:
    4,375 (1.70/day)
    Thanks Received:
    860
    Location:
    Nelson B.C. Canada
    That's called a hardmod, you replace a resistor that supplies voltage to the gpu with a variable one, so you can increase the voltage fed to your gpu=more mhz! Also more heat...
     
  5. DrPepper

    DrPepper The Doctor is in the house

    Joined:
    Jan 16, 2008
    Messages:
    7,483 (3.03/day)
    Thanks Received:
    813
    Location:
    Scotland (It rains alot)
    Sounds difficult :twitch: I just wanted to oc til I got a newer gpu preferably the 4870X2. I want to do a bios flash but I don't know what the default voltage is and what an unsafe voltage is.
     
  6. {JNT}Raptor

    {JNT}Raptor New Member

    Joined:
    Jul 12, 2005
    Messages:
    733 (0.22/day)
    Thanks Received:
    87
    Location:
    NY
    If your on stock cooling that'll explain your hard time to OC the card.....If you want to OC It you really should put a better cooler on It....when i had my 8800GT I never even fired It up with the stock cooler......I slapped on a custom cooler right out of the box and cranked It to 770core until the day I sold It to a buddy....who still runs It that hard to this day.....cooling Is the trick to exploiting these cards....as the stock cooler Is TOTAL garbage.

    Hope It helps. :)
     
  7. largon

    Joined:
    May 6, 2005
    Messages:
    2,780 (0.80/day)
    Thanks Received:
    432
    Location:
    Tre, Suomi Finland
    Haha!
    That bildo123 over at Tomshardware is soo clueless...
    :roll:
    Who reads Tomshardware anyways these days??
    It was readable back in 1998 but not for years anymore...
     
  8. Solaris17

    Solaris17 Creator Solaris Utility DVD

    Joined:
    Aug 16, 2005
    Messages:
    17,257 (5.15/day)
    Thanks Received:
    3,597
    Location:
    Florida
    ya i figured that was incredibly wrong. i just wanted to show him the pictures and i wasnt troubled to find any better pics as for this guys 125 point gain id have to say he is doing something a tad opposite of the right way..
     
  9. DrPepper

    DrPepper The Doctor is in the house

    Joined:
    Jan 16, 2008
    Messages:
    7,483 (3.03/day)
    Thanks Received:
    813
    Location:
    Scotland (It rains alot)
    I've got aftermarket cooling and temps are at 40 load.

    I hate reading tomshardware reviews they are so badly done e.g. when they tested a phenom against a e7200 to see if multi core was better than dual core in certain applications and each cpu had wildly different clock speeds and systems.
     
  10. DaMulta

    DaMulta My stars went supernova

    Joined:
    Aug 3, 2006
    Messages:
    16,119 (5.37/day)
    Thanks Received:
    1,454
    Location:
    Oklahoma T-Town
    "The problem is if I overclock by 10mhz it becomes unstable and crashes all the time"

    Dont even fuck with that card....RMA it and try another one.
     
  11. DrPepper

    DrPepper The Doctor is in the house

    Joined:
    Jan 16, 2008
    Messages:
    7,483 (3.03/day)
    Thanks Received:
    813
    Location:
    Scotland (It rains alot)
    I've had it for about a year though. I do want to RMA it but it doesn't have the stock cooler which I threw out because it was broken :slap:
     
  12. DaMulta

    DaMulta My stars went supernova

    Joined:
    Aug 3, 2006
    Messages:
    16,119 (5.37/day)
    Thanks Received:
    1,454
    Location:
    Oklahoma T-Town
    If you can't oc it 10Mhz more then you have a bad core. It's border line, but it does work stock like it is supposed to do.

    I have had this talk with many around here. When cards first come out they are better cards, then after a while they start using cheaper parts here and there. As long as they work stock it does not matter, but when they are first released is when all the OC talk is done about them so it's already on the books:) )
     
  13. Paulieg

    Paulieg The Mad Moderator Staff Member

    Joined:
    Feb 19, 2007
    Messages:
    11,914 (4.25/day)
    Thanks Received:
    2,979
    Location:
    Wherever I can find the iron.
    Yeah, I doubt this is a voltage problem, if you can't even get another 10 mhz out of it. I've never owned a card, even a lowly 8400gs that I couldn't pull at least 10-15 mhz out of. What software are you using to overclock? Have you considered that something else may be the cause of your crashes? Stability test your cpu and memory just to make sure.
     
  14. DrPepper

    DrPepper The Doctor is in the house

    Joined:
    Jan 16, 2008
    Messages:
    7,483 (3.03/day)
    Thanks Received:
    813
    Location:
    Scotland (It rains alot)
    Its only unstable when I overclock the gpu. I use rivatuner because atitool doesn't like my GT. I've checked for stability in the cpu and ram etc and they are fine it just seems to be the gpu :(

    The more ya know lol :p
     
  15. DrPepper

    DrPepper The Doctor is in the house

    Joined:
    Jan 16, 2008
    Messages:
    7,483 (3.03/day)
    Thanks Received:
    813
    Location:
    Scotland (It rains alot)
    Do you guys think I could RMA my gpu if I gave it back in without the heatsink? I know it sounds rediculous but I really wanted to oc the crap out of this thing since I get really low temps.
     
  16. DaMulta

    DaMulta My stars went supernova

    Joined:
    Aug 3, 2006
    Messages:
    16,119 (5.37/day)
    Thanks Received:
    1,454
    Location:
    Oklahoma T-Town
    Bet it depends on the mood of the RMA guy....if you send it in with your heatsink you have on it now, maybe......but you would not get that back.
     
  17. DrPepper

    DrPepper The Doctor is in the house

    Joined:
    Jan 16, 2008
    Messages:
    7,483 (3.03/day)
    Thanks Received:
    813
    Location:
    Scotland (It rains alot)
    Hmm, I usualy get the guy who just got divorced or vesectomy by accident. I think I might have to hold out til I upgrade my system.
     
  18. newconroer

    newconroer

    Joined:
    Jun 20, 2007
    Messages:
    3,158 (1.18/day)
    Thanks Received:
    339

    Yes. Pepper, if you're at 40c under load(I'd like to see validation on that...) then it's most likely the card is just a poor performer when it comes to overclocking.


    Even with the best soft-overclockable GT in the world, your performance isn't going to increase that much.

    Just play it safe and hold out; you've had it this long...
     
  19. RadeonX2

    RadeonX2 New Member

    Joined:
    Oct 12, 2008
    Messages:
    1,197 (0.54/day)
    Thanks Received:
    180
    Location:
    Asia, PH
    same with my 9600GT... can OC only 10mhz on the core but its an overclocked version vanilla is 650mhz core my OC version is 700mhz so im pretty much fine with it...

    I can OC my shader +250mhz and memory + 150mhz so im happy with it...
     
  20. DrPepper

    DrPepper The Doctor is in the house

    Joined:
    Jan 16, 2008
    Messages:
    7,483 (3.03/day)
    Thanks Received:
    813
    Location:
    Scotland (It rains alot)
    Why would u want validation on it :wtf:
     
  21. DaMulta

    DaMulta My stars went supernova

    Joined:
    Aug 3, 2006
    Messages:
    16,119 (5.37/day)
    Thanks Received:
    1,454
    Location:
    Oklahoma T-Town
    He has trust issues

    ROFL
     
  22. RadeonX2

    RadeonX2 New Member

    Joined:
    Oct 12, 2008
    Messages:
    1,197 (0.54/day)
    Thanks Received:
    180
    Location:
    Asia, PH
    so you cant basically OC on core shader and memory? what happen if you OC 10mhz will it freeze then bsod and it displays nv4.disp? or driver stopped responding?
     
  23. newconroer

    newconroer

    Joined:
    Jun 20, 2007
    Messages:
    3,158 (1.18/day)
    Thanks Received:
    339
    Lol Multa.

    Pepper, is you card in a cooling loop?
     
  24. DrPepper

    DrPepper The Doctor is in the house

    Joined:
    Jan 16, 2008
    Messages:
    7,483 (3.03/day)
    Thanks Received:
    813
    Location:
    Scotland (It rains alot)
    accelerro S2 I think is the name of it.
     
  25. RadeonX2

    RadeonX2 New Member

    Joined:
    Oct 12, 2008
    Messages:
    1,197 (0.54/day)
    Thanks Received:
    180
    Location:
    Asia, PH
    what crashes you get? pls answer this...
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page