1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

EA-DICE Frostbite Titles in 2013 Will Require 64-bit Windows

Discussion in 'News' started by btarunr, May 24, 2012.

  1. btarunr

    btarunr Editor & Senior Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 9, 2007
    Messages:
    28,544 (11.25/day)
    Thanks Received:
    13,644
    Location:
    Hyderabad, India
    While content-creation and media transcoding applications have transitioned to native x86-64 applications that can take advantage of large amounts of system and video memory, a similar transition by game developers has been rather slow. Very few PC games ship with 64-bit executables, as most games are ported from game consoles anyway, which have slim system requirements.

    EA-DICE has been behind developing games that take advantage of the latest PC technologies (such as DirectX 11), and according to a lead developer and rendering architect with the studio, Johan Andersson, games that are driven by Frostbite engine, which are slated for 2013, will require 64-bit operating systems, these games will not run on 32-bit Windows, or in 32-bit mode, on 64-bit Windows, but with full-fledged 64-bit executables. The 64-bit address-space would allow games to take advantage of system memory over 4 GB, and more importantly, high amounts of video memory, as 2 GB and 3 GB become standard with performance-segment graphics cards.


     
    Last edited: May 24, 2012
    Mussels and FordGT90Concept say thanks.
  2. eidairaman1

    eidairaman1

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Messages:
    12,399 (4.70/day)
    Thanks Received:
    1,458
    The Push for Windows 64bit begins now!
     
    Mussels, 1c3d0g and hhumas say thanks.
  3. slyfox2151

    slyfox2151

    Joined:
    Jan 14, 2009
    Messages:
    2,606 (1.26/day)
    Thanks Received:
    524
    Location:
    Brisbane, Australia
    YEAH!!!!

    ....


    its only taken how many years? :p
     
    1c3d0g and hellrazor say thanks.
  4. FordGT90Concept

    FordGT90Concept "I go fast!1!11!1!"

    Joined:
    Oct 13, 2008
    Messages:
    13,557 (6.26/day)
    Thanks Received:
    3,494
    Location:
    IA, USA
    7 years. Windows XP Professional x64 Edition was released in April 2005. I've been running a 64-bit OS since June 2005.
     
    Crunching for Team TPU
  5. seronx

    seronx

    Joined:
    Jul 10, 2010
    Messages:
    993 (0.65/day)
    Thanks Received:
    219
    Location:
    USA, Arizona, Maricopa
    8GB DDR3 Single Channel + Windows 8 Pro + 512-GB/1-TB SSD: 2013 HERE I COME!!!
     
  6. slyfox2151

    slyfox2151

    Joined:
    Jan 14, 2009
    Messages:
    2,606 (1.26/day)
    Thanks Received:
    524
    Location:
    Brisbane, Australia
    i wonder if i will have 64/128GB of ram by then? :p
     
  7. FordGT90Concept

    FordGT90Concept "I go fast!1!11!1!"

    Joined:
    Oct 13, 2008
    Messages:
    13,557 (6.26/day)
    Thanks Received:
    3,494
    Location:
    IA, USA
    I think they should still provide 32-bit executables for those that don't have a 64-bit OS. If you're running in a low resolution, it probably won't move into 64-bit territory in terms of memory usage.

    They're going to get a ton of support calls and bad publicity from people that bought these games with a 32-bit computer and no option, whatsoever, to play them.
     
    Crunching for Team TPU
  8. MikeMurphy

    Joined:
    Feb 3, 2005
    Messages:
    381 (0.11/day)
    Thanks Received:
    52
    I see it as more of an exception than a big trend. When the next-gen consoles are out there will be a much bigger push for 64-bit resources.
     
  9. seronx

    seronx

    Joined:
    Jul 10, 2010
    Messages:
    993 (0.65/day)
    Thanks Received:
    219
    Location:
    USA, Arizona, Maricopa
    I don't do CAD workloads and I don't currently need more than 8-GB. Nor, do I need dual/tri/quad channels...my applications show the best scores with single channel.
     
  10. Prima.Vera

    Prima.Vera

    Joined:
    Sep 15, 2011
    Messages:
    2,227 (2.03/day)
    Thanks Received:
    288
    What's wrong with Windows 7 x64 ???!?:shadedshu:shadedshu
     
    1c3d0g and hellrazor say thanks.
  11. seronx

    seronx

    Joined:
    Jul 10, 2010
    Messages:
    993 (0.65/day)
    Thanks Received:
    219
    Location:
    USA, Arizona, Maricopa
    Nothing, :toast: but Windows 8 uses less memory than Windows 7. (More memory for 64-bit games!)
     
  12. eidairaman1

    eidairaman1

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Messages:
    12,399 (4.70/day)
    Thanks Received:
    1,458
    we can only hope so, that Metro Interface is annoying as hell
     
  13. Prima.Vera

    Prima.Vera

    Joined:
    Sep 15, 2011
    Messages:
    2,227 (2.03/day)
    Thanks Received:
    288
    Any real proof of that??!
     
  14. eidairaman1

    eidairaman1

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Messages:
    12,399 (4.70/day)
    Thanks Received:
    1,458
    I thought all CPUs had x86-64 anymore
     
  15. seronx

    seronx

    Joined:
    Jul 10, 2010
    Messages:
    993 (0.65/day)
    Thanks Received:
    219
    Location:
    USA, Arizona, Maricopa
    Last edited by a moderator: Nov 20, 2013
  16. ShadowXP New Member

    Joined:
    Aug 22, 2006
    Messages:
    126 (0.04/day)
    Thanks Received:
    6
    Location:
    Larvik, Norway
    Got to love it when people get so hyped up about games that they don't read the systems requirements. Besides, any computer old enough to NOT have 64-bit capability won't be able to run the game anyway. :toast:

    I think it's good, and about bloody time, that devs are starting to push for 64-bit games now, and start using the computing-power that most people have. It's annoying to be limited by 32-bit architecture.
     
  17. slyfox2151

    slyfox2151

    Joined:
    Jan 14, 2009
    Messages:
    2,606 (1.26/day)
    Thanks Received:
    524
    Location:
    Brisbane, Australia
    i don't understand why you needed to say that lol?





    This.
     
  18. eidairaman1

    eidairaman1

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Messages:
    12,399 (4.70/day)
    Thanks Received:
    1,458
  19. Prima.Vera

    Prima.Vera

    Joined:
    Sep 15, 2011
    Messages:
    2,227 (2.03/day)
    Thanks Received:
    288
    LOL. I don't have 1 or 2GB of RAM not even on my crappy laptop. And besides, until now even if you had 8 or more GB of RAM, the games were not using more than 3GB anyways. Now in the situation of x64 .exe files this will change. Hopefully the loading times will be significantly reduced!
     
    Last edited: May 24, 2012
  20. Liquid Cool

    Liquid Cool

    Joined:
    Mar 2, 2011
    Messages:
    324 (0.25/day)
    Thanks Received:
    120
    Windows XP x64 should be good right?

    :)

    LC
     
  21. Drone

    Drone

    Joined:
    Sep 1, 2010
    Messages:
    2,647 (1.79/day)
    Thanks Received:
    1,339
    Another marketing bullcrap. How about making applications that utilize all cores/threads first?
    Just another brainwashing like Halo 2 working under windows vista.
     
  22. seronx

    seronx

    Joined:
    Jul 10, 2010
    Messages:
    993 (0.65/day)
    Thanks Received:
    219
    Location:
    USA, Arizona, Maricopa
    32-bit -> 2GB
    32-bit ext -> 3GB
    32-bit on 64-bit -> 4 GB
    64-bit probably user tweakable -> 4 GB -> Infinite GB(Get that game in the RAM!)
     
  23. Perra New Member

    Joined:
    Feb 9, 2009
    Messages:
    147 (0.07/day)
    Thanks Received:
    22
    Location:
    Örebro, Sweden
    Black screen on second monitor? What? Have I missed something? Been running more than one screen for ages and can't recall ever having that.
     
    hellrazor says thanks.
  24. Lionheart

    Lionheart

    Joined:
    Apr 30, 2008
    Messages:
    4,048 (1.74/day)
    Thanks Received:
    808
    Location:
    Milky Way Galaxy
    Command & Conquer : Generals 2 should be well coded then:toast:
     
  25. hellrazor

    hellrazor

    Joined:
    Feb 18, 2010
    Messages:
    1,575 (0.94/day)
    Thanks Received:
    318
    :laugh:
     
    Lionheart says thanks.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page