1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

epson printer driver not installing

Discussion in 'General Hardware' started by stuartb04, Jan 9, 2010.

  1. stuartb04

    stuartb04

    Joined:
    Oct 6, 2008
    Messages:
    583 (0.28/day)
    Thanks Received:
    87
    Location:
    Bristol-U.K
    hi guys

    this is doing my head in..:banghead:
    havent used the printer in a while.went to use it,and the my pc didnt recognize
    my printer anymore
    so i uninstalled all software.
    went to reinstall again.inserted the usb cable
    then get error "device driver software was not successfully installed"

    used the cd supplied and downloaded the software and drivers from epson
    website

    now my first thoughts were compatiability issues with win 7
    but i have it working before

    your thoughts???
  2. mikek75

    mikek75 New Member

    Joined:
    Aug 28, 2006
    Messages:
    1,371 (0.47/day)
    Thanks Received:
    118
    Location:
    Chippenham, Wilts, United Kingdom
    My Epson R300 was detected automatically by W7, didn't need to install any extra drivers, W7 had them already (although that may be because its an old printer, depends how new yours is). I'd try removing the epson software, plugging in the printer and uninstall through Device Manager (selecting remove software). Reboot and see if its useable then.
  3. stuartb04

    stuartb04

    Joined:
    Oct 6, 2008
    Messages:
    583 (0.28/day)
    Thanks Received:
    87
    Location:
    Bristol-U.K
    thanks for the quick reply mikek75

    i have done all that.totally clueless now
  4. mikek75

    mikek75 New Member

    Joined:
    Aug 28, 2006
    Messages:
    1,371 (0.47/day)
    Thanks Received:
    118
    Location:
    Chippenham, Wilts, United Kingdom
    Mmmm, only thing else I can think off is trying Windows Update, otherwise I too am clueless, LOL. I just had a look on the Epson site and they didn't even list a driver for mine under W7, but it worked in W7 when I tried it, even had the epson control panel. Well, until there was a sickening sound of broken plastic and it went west, but thats another story, LOL.

    Can you test the printer on another PC by any chance?
  5. stuartb04

    stuartb04

    Joined:
    Oct 6, 2008
    Messages:
    583 (0.28/day)
    Thanks Received:
    87
    Location:
    Bristol-U.K
    no i cant mate
    my printer is a sx105.which the website has drivers for win7
  6. mikek75

    mikek75 New Member

    Joined:
    Aug 28, 2006
    Messages:
    1,371 (0.47/day)
    Thanks Received:
    118
    Location:
    Chippenham, Wilts, United Kingdom
    Bugger. Oh well, if you fancy a 30 mile drive you can test it on mine if you like, LOL
    stuartb04 says thanks.
  7. stuartb04

    stuartb04

    Joined:
    Oct 6, 2008
    Messages:
    583 (0.28/day)
    Thanks Received:
    87
    Location:
    Bristol-U.K
    haha.i think chucking it in the bin might be easier

    only cost 20 squid
  8. DRDNA

    DRDNA

    Joined:
    Feb 19, 2006
    Messages:
    4,768 (1.55/day)
    Thanks Received:
    561
    Location:
    New York
    Did you try installing the software by right clicking and selecting run as administrator?
  9. mikek75

    mikek75 New Member

    Joined:
    Aug 28, 2006
    Messages:
    1,371 (0.47/day)
    Thanks Received:
    118
    Location:
    Chippenham, Wilts, United Kingdom
    Yeah, factor in the price of pulling the car out of a field once you've slid off on these icy roads and its even less of a good idea!
  10. stuartb04

    stuartb04

    Joined:
    Oct 6, 2008
    Messages:
    583 (0.28/day)
    Thanks Received:
    87
    Location:
    Bristol-U.K
    yes i have tried that also
  11. stevvie New Member

    Joined:
    Sep 28, 2008
    Messages:
    3 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    I too am having the same problem but with an Epson R285. I have NO idea how to fix this as it works perfectly in XP on the SAME machine under a dual boot.

    Not sure how much help this might be but, for me it was because for some reason the print spool service had been put into disabled mode in services. Once I put it in automatic and started it the driver installed correctly. WHY oh why could it not of returned the error "print spool not running cannot install the driver"
    Last edited: Jan 21, 2010

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page