1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

First Time Intel Overclocking help

Discussion in 'Overclocking & Cooling' started by lucasweir, Feb 9, 2009.

  1. lucasweir

    Joined:
    Aug 28, 2008
    Messages:
    1,231 (0.57/day)
    Thanks Received:
    70
    Location:
    Oakland County, MI
    hi everyone i am about to receive my trade with 3dsage that contains a

    DFI LanParty UT P35-T2R

    [​IMG]

    AND

    Intel Core 2 Duo E6300

    [​IMG]

    Ups man should be here around 5

    any suggestions for overclocking?
  2. erocker

    erocker Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 19, 2006
    Messages:
    39,492 (13.55/day)
    Thanks Received:
    13,906
    You'll find it to be easier than AMD most likely. Just start raising that FSB slowly and check for stability.
  3. farlex85

    farlex85 New Member

    Joined:
    Mar 29, 2007
    Messages:
    4,830 (1.81/day)
    Thanks Received:
    638
    Read the oc'ing stickies in the oc section. And change your avvy. :D
  4. lucasweir

    Joined:
    Aug 28, 2008
    Messages:
    1,231 (0.57/day)
    Thanks Received:
    70
    Location:
    Oakland County, MI
    ha yea i forgot about that! ill get a intel one
  5. 3dsage

    3dsage New Member

    Joined:
    Nov 8, 2008
    Messages:
    1,797 (0.87/day)
    Thanks Received:
    330
    Location:
    NW Burbs of Chicago
  6. lucasweir

    Joined:
    Aug 28, 2008
    Messages:
    1,231 (0.57/day)
    Thanks Received:
    70
    Location:
    Oakland County, MI
    i have no idea what im doing with this i tried rasing the fsb and i cant change the multi

    this is what i got
    [​IMG]

    any suggestions because this isnt stable and i have never overclocked a intel
  7. Kursah

    Kursah

    Joined:
    Oct 15, 2006
    Messages:
    7,589 (2.68/day)
    Thanks Received:
    1,565
    Location:
    Missoula, MT, USA
    I still have my e6300, great chip, did 480FSB, 3360MHz @ 1.26v, and 500FSB, 3500MHz @ 1.34v. Well still does! That board should easily take that chip up that far, results may vary, some need 1.5v for 3.5Ghz, either rate they are great chips!

    On the multiplier change, if C1E and Speedstep are on it's idling, run Orthos and look at CPU-z again, it will be at 7X unless you selected 6X as the Multi in bios. DFI's have A LOT of bios options, my P35 DK had more than I ever needed or used.

    :toast:
  8. 3dsage

    3dsage New Member

    Joined:
    Nov 8, 2008
    Messages:
    1,797 (0.87/day)
    Thanks Received:
    330
    Location:
    NW Burbs of Chicago
    What strap are you using?
    BTW you need to do homework on that board, the options are crazy. Just remember to raise the NB voltage and VTT voltage and set the gtl settings according to it.
    Check out the edge of stability link for a reference.

    With that chip , it will hit 3.0 easily with 1.375 volts.
  9. lucasweir

    Joined:
    Aug 28, 2008
    Messages:
    1,231 (0.57/day)
    Thanks Received:
    70
    Location:
    Oakland County, MI
    how do i get the bus speed to stay around 1066 and bump the bus speed?

    jumpers or some bios setting?

    EDIT: whats a strap?
  10. Kursah

    Kursah

    Joined:
    Oct 15, 2006
    Messages:
    7,589 (2.68/day)
    Thanks Received:
    1,565
    Location:
    Missoula, MT, USA
    FSB is X4 on an intel board, so 266=1066MHz on the FSB. I think DFI calls it System Speed, I don't recall anymore.

    I did a quick google search, take the time and read through these, it will help you with some settings,

    http://www.anandtech.com/mb/showdoc.aspx?i=3129

    http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=154898

    I left Strap on AUTO on my DFI and never had an issue. Really on my P35 Dark and e6300, all I really remember changing was the CPU Voltage, NB to 1.37v, memory to whatever is required at 1:1 (x2) FSB speed..i.e. 400FSB, DDR 800. Different boards need different settings, that is a great board and will also OC quads and 45nm dual/quads quite well too. I do miss my DFI LP Dark P35-T2RS...was a damn good board.

    :toast:
  11. 3dsage

    3dsage New Member

    Joined:
    Nov 8, 2008
    Messages:
    1,797 (0.87/day)
    Thanks Received:
    330
    Location:
    NW Burbs of Chicago
    Setting that says Strap/divider
    Stick with 266/667 and 333/800, those will usually throw the memory in the 1066 range.

    Also set the NB voltage to 1.45 when going around 430 FSB with the GTL at 105
    Set the Cpu VTT to 1.43 with GTL's 102,103.

    Also leave all your mem settings on auto for the time being, til you get a little stable. If you gonna try to push your mem above 1066, Disable T2 dispatch.
    Last edited: Feb 10, 2009
  12. 3dsage

    3dsage New Member

    Joined:
    Nov 8, 2008
    Messages:
    1,797 (0.87/day)
    Thanks Received:
    330
    Location:
    NW Burbs of Chicago
    BTW I left a 2.9GHZ profile, in the Cmos reloaded. Check it out if you want its PrimeStable, just change the RAID drive options.
  13. lucasweir

    Joined:
    Aug 28, 2008
    Messages:
    1,231 (0.57/day)
    Thanks Received:
    70
    Location:
    Oakland County, MI
    ok thanks for the input ill try some of that out in the morning but i gotta go to bed for school


    im tired..
  14. 3dsage

    3dsage New Member

    Joined:
    Nov 8, 2008
    Messages:
    1,797 (0.87/day)
    Thanks Received:
    330
    Location:
    NW Burbs of Chicago
    Cool man.
    So far im up to 2.8GHZ on the 9950. Gonna push higher by the end of the week.
  15. LittleLizard

    LittleLizard New Member

    Joined:
    Nov 22, 2008
    Messages:
    3,775 (1.83/day)
    Thanks Received:
    575
    Location:
    Latin America, Uruguay
    thats the more easy way to overclock a dfi, using the cmos reloaded, just, download the 3dsage profile, set to non raid (unless u wanna run raid) and you will be at 2.9 in a second :)
  16. JrRacinFan

    JrRacinFan Served 5k and counting ...

    Joined:
    Mar 17, 2007
    Messages:
    19,414 (7.26/day)
    Thanks Received:
    4,483
    Location:
    Youngstown, OH
    Heya lucas ... give me a screenie of your memory tab of CPUz. Also, I could help you out with some of the settings of the bios if you wish.
  17. lucasweir

    Joined:
    Aug 28, 2008
    Messages:
    1,231 (0.57/day)
    Thanks Received:
    70
    Location:
    Oakland County, MI
    alright ill do that after school, i acidentally deleted that profile in the bios but ill do tweaking all day today cuz i aint got shit to do!

    im going for 3ghz at least
  18. 3dsage

    3dsage New Member

    Joined:
    Nov 8, 2008
    Messages:
    1,797 (0.87/day)
    Thanks Received:
    330
    Location:
    NW Burbs of Chicago
    Do some Benchies to man, I wanna see how those Dominators do against my HyperX.
    When you get stable make sure to tweak these settings, they cut off alot of time on Super Pi.
    Also the 266/667 strap will give you better results but is harder to keep stable after 450FSB.

    DRAM Timing Page
    Enhance Data Transmitting.................Fast (you can try Turbo but you have to u the NB Voltage to be stable)
    Enhance Addressing........................Fast
    T2 Dispatch...............................Auto
    Clock Setting Fine Delay..................Listed Below

    Performance Level.........................6 or 7

    Read Delay Phase Adjust...................Listed Below


    Read Delay Phase Adjust Page
    Channel 1 Phase 0 Pull-In.................Enabled
    Channel 1 Phase 1 Pull-In.................Enabled
    Channel 1 Phase 2 Pull-In.................Enabled
    Channel 1 Phase 3 Pull-In.................Enabled
    Channel 1 Phase 4 Pull-In.................Auto

    Channel 2 Phase 0 Pull-In.................Enabled
    Channel 2 Phase 1 Pull-In.................Enabled
    Channel 2 Phase 2 Pull-In.................Enabled
    Channel 2 Phase 3 Pull-In.................Enabled
    Channel 2 Phase 4 Pull-In.................Auto

    Clock Setting Fine Delay Page
    Ch1 Clock Crossing Setting................More Aggressive
    DIMM 1 Clock fine delay...................Current 1312ps
    DIMM 2 Clock fine delay...................Current 462ps
    Ch 1 Command fine delay...................Current 862ps
    CH 1 Control fine delay...................Current 400ps


    Ch2 Clock Crossing Setting................More Aggressive
    DIMM 3 Clock fine delay...................Current 1186ps
    DIMM 4 Clock fine delay...................Current 374ps
    Ch 2 Command fine delay...................Current 912ps
    CH 2 Control fine delay...................Current 300ps

    Ch1Ch2 CommonClock Setting................More Aggressive

    Ch1 RDCAS GNT-Chip Delay..................Auto
    Ch1 WRCAS GNT-Chip Delay..................Auto
    Ch1 Command to CS Delay...................Auto

    Ch2 RDCAS GNT-Chip Delay..................Auto
    Ch2 WRCAS GNT-Chip Delay..................Auto
    Ch2 Command to CS Delay...................Auto
  19. lucasweir

    Joined:
    Aug 28, 2008
    Messages:
    1,231 (0.57/day)
    Thanks Received:
    70
    Location:
    Oakland County, MI
    should i try tjhose settings on my dominators?
  20. 3dsage

    3dsage New Member

    Joined:
    Nov 8, 2008
    Messages:
    1,797 (0.87/day)
    Thanks Received:
    330
    Location:
    NW Burbs of Chicago
    As long as theyre running at 1066mhz or lower, they'll take it.
  21. lucasweir

    Joined:
    Aug 28, 2008
    Messages:
    1,231 (0.57/day)
    Thanks Received:
    70
    Location:
    Oakland County, MI
    yea they are so ill try those
  22. lucasweir

    Joined:
    Aug 28, 2008
    Messages:
    1,231 (0.57/day)
    Thanks Received:
    70
    Location:
    Oakland County, MI
    i tried your guys advice and this is what i got so far

    [​IMG]
  23. lucasweir

    Joined:
    Aug 28, 2008
    Messages:
    1,231 (0.57/day)
    Thanks Received:
    70
    Location:
    Oakland County, MI
    [​IMG]
  24. lucasweir

    Joined:
    Aug 28, 2008
    Messages:
    1,231 (0.57/day)
    Thanks Received:
    70
    Location:
    Oakland County, MI
    bump

    any ideas/pointers im trying for around 3.2 till i get my new cooler!

    [​IMG]
  25. 3dsage

    3dsage New Member

    Joined:
    Nov 8, 2008
    Messages:
    1,797 (0.87/day)
    Thanks Received:
    330
    Location:
    NW Burbs of Chicago
    Hey dude fill out this template with your current settings. It'll be easier to tweak this way.


    Thermal Management Control................Disable
    PPM (EIST) Mode..........................."
    Limit CPUID MaxVal........................"
    CIE Function.............................."
    Execute Disable Bit......................."
    Virtualization Technology.................Enabled
    Core Multi-Processing.....................Enabled

    Main BIOS Page
    Exist Setup Shutdown......................Mode 2 (boots 2x always) use Mode 1 when you have a Stable overclock
    Shutdown After AC Loss....................Disabled
    O. C. Fail Retry Counter..................0
    CLOCK VC0 Divider.........................Auto
    CPU Clock Ratio...........................
    CPU Clock.................................
    Boot Up Clock.............................Auto
    DRAM Speed................................
    PCIE Clock................................100MHz
    PCIE Slot Config..........................1X 1X

    CPU Spread Spectrum.......................Disabled
    PCIE Spread Spectrum......................Disabled
    SATA Spread Spectrum......................Disabled

    Voltage Setting Page
    CPU VID Control...........................
    CPU VID Special Add.......................
    DRAM Voltage Control.....................
    SB 1.05V Voltage..........................
    SB Core/CPU PLL Voltage...................
    NB Core Voltage...........................
    CPU VTT Voltage...........................
    VCore Droop Control.......................Disnabled
    Clockgen Voltage Control..................3.45V
    GTL+ Buffers Strength.....................Strong
    Host Slew Rate............................Weak
    GTL REF Voltage Control...................Enable this
    CPU GTL1/3 REF Volt.......................
    CPU GTL 0/2 REF Volt......................
    North Bridge GTL REF Volt ................

    DRAM Timing Page
    Enhance Data Transmitting.................Fast
    Enhance Addressing........................Fast
    T2 Dispatch...............................Auto-- Disable for high mem clocks over 1066MHZ

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page