1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

GDDR4 HD 3850 Pictured

Discussion in 'News' started by Jimmy 2004, Dec 11, 2007.

  1. Tatty_One

    Tatty_One Senior Moderator Staff Member

    Joined:
    Jan 18, 2006
    Messages:
    16,748 (5.23/day)
    Thanks Received:
    2,544
    Location:
    Worcestershire, UK
    Higher GPU clock + therefore higher voltage to the core. TBH GDDR4 does not make a huge differfence in performance terms over GDDR3, if you think about it, the highest performing mid ranged cards at the moment all have GDDR3. Even the 512MB version of the 2900XT (GDDR3) beats the 1GB versions (GDDR4) in some benches!
     
  2. btarunr

    btarunr Editor & Senior Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 9, 2007
    Messages:
    28,713 (11.16/day)
    Thanks Received:
    13,669
    Location:
    Hyderabad, India
    But that's because:

    1. The benchmarks run never really needed a >512 MB framebuffer.
    2. The memory banks used with the 1GB DDR4 variants had very high latancies defeating its very purpose.
     
  3. Tatty_One

    Tatty_One Senior Moderator Staff Member

    Joined:
    Jan 18, 2006
    Messages:
    16,748 (5.23/day)
    Thanks Received:
    2,544
    Location:
    Worcestershire, UK
    Yup....so why would anyone want to pay the extra for it? :D
     
  4. btarunr

    btarunr Editor & Senior Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 9, 2007
    Messages:
    28,713 (11.16/day)
    Thanks Received:
    13,669
    Location:
    Hyderabad, India
    But AMD fixed this issue, with the DDR4 banks on the HD 3870 having the expected low latency. So I'm talking about AMD stepping up the memory size. For games like Crysis to run with all its textures un-compressed, even 768 MB that the GF GTX/Ultra packs isn't enough, it needs a rated 960 MB of texture memory. Sorta like Doom 3, when it released, 256 MB was the highest a card could offer, but the game had an "ultra mode" where all its textures are uncompressed and requires 400 MB of texture memory as displyed in the warning.
     
  5. [I.R.A]_FBi

    [I.R.A]_FBi New Member

    Joined:
    May 19, 2007
    Messages:
    7,664 (2.82/day)
    Thanks Received:
    540
    Location:
    c:\programs\kitteh.exe

    because it sells for more on ebay?
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page