1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

GPU-Z doesn't report right GPU load.

Discussion in 'GPU-Z' started by _A.T.Omix_, Feb 19, 2013.

  1. _A.T.Omix_ New Member

    Joined:
    Jul 24, 2012
    Messages:
    9 (0.01/day)
    Thanks Received:
    8
    Hello,

    I noticed while mining that GPU-Z doesn't report the accurate GPU load, but something like 5% instead of 98%'according to AMD System Monitor.
    Naki says thanks.
  2. erocker

    erocker Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 19, 2006
    Messages:
    39,583 (13.39/day)
    Thanks Received:
    13,978
    Please post a screenshot and list your system specifications.

    Thank you.
    Naki says thanks.
  3. _A.T.Omix_ New Member

    Joined:
    Jul 24, 2012
    Messages:
    9 (0.01/day)
    Thanks Received:
    8
    Specs summary:

    [​IMG]



    GPU-Z's GPU specs:

    [​IMG]



    GPU-Z's monitor showing low activity while GPU is mining at full power:

    [​IMG]
    Naki says thanks.
  4. Naki

    Joined:
    Apr 28, 2011
    Messages:
    184 (0.15/day)
    Thanks Received:
    5
    Thanks for the screenshots!
    However, what exact model of AMD HD 7900 series videocard do you have?
    Last edited: Feb 20, 2013
  5. _A.T.Omix_ New Member

    Joined:
    Jul 24, 2012
    Messages:
    9 (0.01/day)
    Thanks Received:
    8
    Naki says thanks.
  6. Aquinus

    Aquinus Resident Wat-man

    Joined:
    Jan 28, 2012
    Messages:
    6,172 (6.58/day)
    Thanks Received:
    2,023
    Location:
    Concord, NH
    Looks normal to me. :confused:
  7. Naki

    Joined:
    Apr 28, 2011
    Messages:
    184 (0.15/day)
    Thanks Received:
    5
    In the GPU-Z screenshot that was provided, GPU-Z shows the load as 1% - hardly normal when folding or mining. :confused:
  8. _A.T.Omix_ New Member

    Joined:
    Jul 24, 2012
    Messages:
    9 (0.01/day)
    Thanks Received:
    8
    [​IMG]


    Strangely enough GPU-Z doesn't report right GPU load for bitcoin mining but right GPU load when I view a video for instance.
    Naki says thanks.
  9. Naki

    Joined:
    Apr 28, 2011
    Messages:
    184 (0.15/day)
    Thanks Received:
    5
    Hmm, how about using the GPU-Z built-in Render Test tool - ? mark near the Bus Interface field, does that register correctly (shows as 99% Load on my Nvidia GeForce GTX 670 card)?
    Please try other benchmark/stress tools, such as FurMark, MSI Kombustor, 3DMark (any of the latest versions), Unigine Heaven, Folding@Home - does GPU-Z report GPU Load correctly with those running?
    Did you try an older AMD video driver version?

    EDIT: Also, please double check with other tools - what do MSI Afterburner and EVGA Precision say - do they show the 99% on the left, 1% on the right, or some other percentage?
    Links:
    http://event.msi.com/vga/afterburner/download.htm
    http://www.evga.com/precision/ (this one needs a login/account to download it, however)
    Last edited: Feb 20, 2013
  10. _A.T.Omix_ New Member

    Joined:
    Jul 24, 2012
    Messages:
    9 (0.01/day)
    Thanks Received:
    8
    Right GPU load is reported under 3DMark 2013, GPU-Z's Render Test tool, Unigine Heaven 4.0 and Valley 1.0.
    I did not try with older drivers yet (I'm on latest AMD beta drivers).
    http://www.evga.com/precision/ seems to target Geforces only.
    Naki says thanks.
  11. Naki

    Joined:
    Apr 28, 2011
    Messages:
    184 (0.15/day)
    Thanks Received:
    5
    Last edited: Feb 21, 2013
  12. _A.T.Omix_ New Member

    Joined:
    Jul 24, 2012
    Messages:
    9 (0.01/day)
    Thanks Received:
    8
    The results:

    [​IMG]

    You can see EVGA precision monitoring GPU usage in the traybar.
    Naki says thanks.
  13. Naki

    Joined:
    Apr 28, 2011
    Messages:
    184 (0.15/day)
    Thanks Received:
    5
    OK, since you get 99% in four different apps, it seems you most probably found a bug in GPU-Z.
    Please let's wait for W1zzard to comment on this.

    EDIT: Please could you also do a test with GPU Shark?
    It is here:
    http://www.ozone3d.net/gpushark/
    Last edited: Feb 21, 2013
  14. _A.T.Omix_ New Member

    Joined:
    Jul 24, 2012
    Messages:
    9 (0.01/day)
    Thanks Received:
    8
    [​IMG]
    Naki says thanks.
  15. Naki

    Joined:
    Apr 28, 2011
    Messages:
    184 (0.15/day)
    Thanks Received:
    5
    Thanks!
  16. W1zzard

    W1zzard Administrator Staff Member

    Joined:
    May 14, 2004
    Messages:
    14,757 (3.93/day)
    Thanks Received:
    11,468
    i'll try to replicate next week
    Naki says thanks.
  17. Aquinus

    Aquinus Resident Wat-man

    Joined:
    Jan 28, 2012
    Messages:
    6,172 (6.58/day)
    Thanks Received:
    2,023
    Location:
    Concord, NH
    Does this only happen when your crunching or does it happen when you play a game as well? Does GPU-Z always report GPU usage wrong regardless of the application being used or only sometimes?
    Naki says thanks.
  18. _A.T.Omix_ New Member

    Joined:
    Jul 24, 2012
    Messages:
    9 (0.01/day)
    Thanks Received:
    8
    It only happens while mining, while gaming or watching a video GPU-Z reports the right values.
    Aquinus says thanks.
  19. AlienIsGOD

    AlienIsGOD

    Joined:
    Aug 9, 2008
    Messages:
    3,425 (1.55/day)
    Thanks Received:
    1,484
    I can verify that while crunching both GPU Z and Trixx report 0% load.
    Naki says thanks.
    Crunching for Team TPU
  20. Aquinus

    Aquinus Resident Wat-man

    Joined:
    Jan 28, 2012
    Messages:
    6,172 (6.58/day)
    Thanks Received:
    2,023
    Location:
    Concord, NH
    It appears to be okay on my 6870s when crunching. Maybe it's a 7000-series specific bug?
    Naki and AlienIsGOD say thanks.
  21. Naki

    Joined:
    Apr 28, 2011
    Messages:
    184 (0.15/day)
    Thanks Received:
    5
    Please can you also try Folding@Home, if possible?
    It is here:
    http://folding.stanford.edu/
  22. Naki

    Joined:
    Apr 28, 2011
    Messages:
    184 (0.15/day)
    Thanks Received:
    5
    What exactly are your AMD videocards crunching/munching/chewing? :)
    Same question to AlienIsGOD. Also, AlienIsGOD, what card do you have, is it the same one as the OP?
    Last edited: Feb 21, 2013
  23. Aquinus

    Aquinus Resident Wat-man

    Joined:
    Jan 28, 2012
    Messages:
    6,172 (6.58/day)
    Thanks Received:
    2,023
    Location:
    Concord, NH
    WCG through BOINC.
    Naki says thanks.
  24. Naki

    Joined:
    Apr 28, 2011
    Messages:
    184 (0.15/day)
    Thanks Received:
    5
  25. Athlonite

    Athlonite

    Joined:
    Jan 31, 2010
    Messages:
    1,920 (1.15/day)
    Thanks Received:
    482
    @ Naki I can confirm that it also reports wrongly whilst folding

    CCC = 89%
    GPUz = 0~1%
    AIDA = 89%

    F@H client version 7.3.6

    I do know there is an known issue with AMDs new openCL and core_16 on HD7xxx cards but this should not effect correct reporting of GPU load

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page