1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Have a few questions on 3870 cards.

Discussion in 'AMD / ATI' started by trt740, Apr 7, 2008.

  1. trt740

    trt740

    Joined:
    May 12, 2006
    Messages:
    10,935 (3.77/day)
    Thanks Received:
    1,113
    Been a long time since I owned one. Whats a average overclocked 24/7 setting with the stock cooler. Also is atitool not compatible with overdrive, because as soon as I load ati tools it freezes. I have the newest version.
  2. sneekypeet

    sneekypeet Unpaid Babysitter Staff Member

    Joined:
    Apr 12, 2006
    Messages:
    21,299 (7.27/day)
    Thanks Received:
    5,828
    RM made a second clocked bios IIRC it was 800/1200. Really depends on the cards tho trt, I have seen a few clunkers over in the 3K threads.

    Plus with a little bit of pencil,I got mine to 918 stable in all games, 65*C max 70% fan, and 1.51V to the core!

    Hope that helps!

    Also you can use RivaTuner to tweak and furbench to check for artifacts.
  3. erocker

    erocker Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 19, 2006
    Messages:
    39,134 (13.83/day)
    Thanks Received:
    13,584
    The latest RivaTuner works great with my 3870's. I have mine flashed to 837/1190. I'm using the HIS IceQ cooler though.
  4. trt740

    trt740

    Joined:
    May 12, 2006
    Messages:
    10,935 (3.77/day)
    Thanks Received:
    1,113
    mine comes clocked at 800/1126 and its a ddr4 card. So I bet it doesn't have much head room. Whats up with ati tools? It won't load at all? I reinstalled it.
  5. trt740

    trt740

    Joined:
    May 12, 2006
    Messages:
    10,935 (3.77/day)
    Thanks Received:
    1,113
    anyone know is there a soft voltage mod for these cards
  6. erocker

    erocker Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 19, 2006
    Messages:
    39,134 (13.83/day)
    Thanks Received:
    13,584
  7. trt740

    trt740

    Joined:
    May 12, 2006
    Messages:
    10,935 (3.77/day)
    Thanks Received:
    1,113
    I think I got another bad card here it randomly crashes and kicks me from windows after a freezes and pixelation. Thats three bad cards in a row. One bad 8800 gt 1 gb from palit , one 8800gt from msi with a bad fan and now this 3870 MSI card randomly crashing. It might be my pcie bus overclocked. I hope it is this is a cool card and this is getting old fast.
  8. Dr. Spankenstein New Member

    Joined:
    Feb 15, 2007
    Messages:
    1,920 (0.73/day)
    Thanks Received:
    275
    You might benefit from checking out the latest Beta of ATITrayTools. It has voltage adjustments up to 1.60.

    You'll never want CCC on your comp again!;)

    You're gonna have to spin up those fans whether you like it or not. Crashes will continue until you do so.
    Last edited: Apr 8, 2008
  9. DanishDevil

    DanishDevil

    Joined:
    Oct 6, 2005
    Messages:
    10,200 (3.27/day)
    Thanks Received:
    2,089
    Location:
    Newport Beach, CA
    Does the voltage adjustment actually work!?!?!?

    Lock all your bus frequencies man!!!
  10. Dr. Spankenstein New Member

    Joined:
    Feb 15, 2007
    Messages:
    1,920 (0.73/day)
    Thanks Received:
    275
    You know, I tried it. Then I realized that I had the jumper on my hard mod. So I'm not sure.
    Pretty exciting, to say the least.
  11. magibeg

    magibeg

    Joined:
    May 9, 2006
    Messages:
    1,992 (0.69/day)
    Thanks Received:
    199
    Mines kicking around 850 just using overdrive to OC. No mods or added cooling needed.
  12. Megasty New Member

    Joined:
    Mar 18, 2008
    Messages:
    1,263 (0.57/day)
    Thanks Received:
    82
    Location:
    The Kingdom of Au
    I've been messing around with the tri-fire for 2 months now. I just OC'd them, the X2 & 3870, by the max settings in overdrive. I do have another Diamond 3870 that I pretty much pushed to the limits, however it does have a huge all copper heatsink. I pushed it to 854/1372 on the stock cooler @ regular fan speeds. When I up'd the fan to 100% it was able to reach stable gaming clocks of 863/1393.

    After finally going ahead & pencil modding it to 1.5v, I up'd the thing to the max 920/1422. I also had to take the red case off & tie a 120mm Scythe UK on the heatsink & the core never went above 48C. Lemme see watercooling do that :rockout: It was rock solid even in Crysis, high, 1920x1200 & it took the whole game with an avg 34 fps. I'll use that game as a torture test for any card.
  13. [I.R.A]_FBi

    [I.R.A]_FBi New Member

    Joined:
    May 19, 2007
    Messages:
    7,664 (3.04/day)
    Thanks Received:
    540
    Location:
    c:\programs\kitteh.exe
    rma it.
  14. trt740

    trt740

    Joined:
    May 12, 2006
    Messages:
    10,935 (3.77/day)
    Thanks Received:
    1,113
    this card has the worst ram i have ever seen
  15. trog100 New Member

    Joined:
    Dec 18, 2005
    Messages:
    4,420 (1.45/day)
    Thanks Received:
    237
    the last one i played with seems odd.. it will run a furbench with the memory at 1300.. a 2006 run at 1250..

    but loading a submarine game.. cant remember the name it kept crashing at 1250.. it crashed exactly the same at 1200.. it crashed at 1150.. at the exact stock speed of 1126 it works perfectly.. any attempts at 1150 produces the game crash.. its 100% repeatable and definitely the card memory speed..

    hard to figure.. these card can be weird.. i run both mine now at 840/1250.. but they vary one hell of lot.. i would say take no notice of claimed clocks.. play a dozen games then make your own mind up..

    trog
  16. trog100 New Member

    Joined:
    Dec 18, 2005
    Messages:
    4,420 (1.45/day)
    Thanks Received:
    237
    the last one i played with seems odd.. it will run a furbench with the memory at 1300.. a 2006 run at 1250..

    but loading a submarine game.. cant remember the name it kept crashing at 1250.. it crashed exactly the same at 1200.. it crashed at 1150.. at the exact stock speed of 1126 it works perfectly.. any attempts at 1150 produces the game crash.. its 100% repeatable and definitely the card memory speed..

    hard to figure.. these card can be weird.. i run both mine now at 840/1250.. but they vary one hell of lot.. i would say take no notice of claimed clocks.. play a dozen games then make your own mind up..

    trog

    ps.. if your pci bus is overclocked all bets are off.. he he
  17. Darknova

    Darknova

    Joined:
    Nov 8, 2006
    Messages:
    5,037 (1.85/day)
    Thanks Received:
    535
    Location:
    Manchester, United Kingdom
    My RAM runs at 1250, won't go any higher...clock is sat at 830, I just haven't pushed any higher on it.

    I used ATITool to begin with, then once I found it was all stable, I used RBE to edit the BIOS and flashed that :)
  18. asb2106

    asb2106 New Member

    Joined:
    Jan 8, 2008
    Messages:
    1,940 (0.85/day)
    Thanks Received:
    149
    Location:
    kTOwN WI!!
    hey Dr, does the software voltage mod actually work? Ive heard all software volt mods dont really do anything, basically just locking it in at 1.33 and not letting it drop in 2d mode
  19. asb2106

    asb2106 New Member

    Joined:
    Jan 8, 2008
    Messages:
    1,940 (0.85/day)
    Thanks Received:
    149
    Location:
    kTOwN WI!!
    my stable clocks now,

    both cards - 872core/1302mem

    I can bench the cards at 891 core but games will randomly lock up. Sometimes it never happens, and other times it locks up every 20 minutes. Im pretty sure its not temp related, my cards have never seen 50c(WC). Im actually wondering if it might be the voltage switch the cards make when it drops to 2d mode. hmmmmm
  20. trt740

    trt740

    Joined:
    May 12, 2006
    Messages:
    10,935 (3.77/day)
    Thanks Received:
    1,113
    whats the best brand 3870 anyone know? Im done with MSI no quality control at all.
    Last edited: Apr 9, 2008
  21. Paulieg

    Paulieg The Mad Moderator Staff Member

    Joined:
    Feb 19, 2007
    Messages:
    11,912 (4.56/day)
    Thanks Received:
    2,978
    Location:
    Wherever I can find the iron.
    Can you give a link to some pictures for the pencil mod for the 3870. I've got one coming tomorrow.
  22. levi__

    levi__ New Member

    Joined:
    Feb 25, 2007
    Messages:
    38 (0.01/day)
    Thanks Received:
    1
    Location:
    Denmark
    My Sapphire HD3870 doesnt overclock at all..
    But im getting a new cooler tomorrow or the day after and hopefully it will run faster than stock. ;-)
    It runs at about 95 degrees celcius full load with the stock cooler.. :-(
  23. DanishDevil

    DanishDevil

    Joined:
    Oct 6, 2005
    Messages:
    10,200 (3.27/day)
    Thanks Received:
    2,089
    Location:
    Newport Beach, CA
    Use rivatuner to set a higher fan speed.
  24. Darknova

    Darknova

    Joined:
    Nov 8, 2006
    Messages:
    5,037 (1.85/day)
    Thanks Received:
    535
    Location:
    Manchester, United Kingdom
    Powercolor :D
  25. DanishDevil

    DanishDevil

    Joined:
    Oct 6, 2005
    Messages:
    10,200 (3.27/day)
    Thanks Received:
    2,089
    Location:
    Newport Beach, CA
    I've heard good things about the Diamonds.

    The HIS cards are awesome.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page