1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

HD7850 ruined after bios update

Discussion in 'AMD / ATI' started by drakexpl, Feb 14, 2013.

  1. drakexpl New Member

    Joined:
    Feb 14, 2013
    Messages:
    5 (0.01/day)
    Thanks Received:
    3
    Hello guys, I've just bought Gigabyte GV-R785OC-1GD.

    Everything was just perfect, for one day i was playing couple of hours - everything was perfectly fine, but I noticed that the new bios is on the website (F12).
    So I upgraded from F11 to F12 and here we go - all performance is gone now.

    I've not backed up F11 bios and now I can't go back to it...

    In games and benchmarks, for first 15 seconds everything is OK, then it starting to stutter, more hardly and i'm ending @ 10 FPS... Cpu usage is going down from 60% to 10%, GPU USAGE is going from 100% to 15%... i don't know what to do.

    I reinstalled the driver to 13.1 and 13.2b5 with uninnstaling via AMD utility.


    I5-3330S@3,5 GHz
    Asus P8P67
    8GB Hynix Hyperx @ 1700 MHz
    Asus P8P67 (newest bios)
    Bequiet L7 Purepower 480W

    Voltage @ Furmark: 12,01-12,04V

    After bios update in GPU-Z I have noticed, that now I have PCI-E 3.0 ON, it was 2.0 earlier.

    So it's now: PCI-E 3.0 x16 @ 16x 3.0

    Guys, plz help me... I need that bios if it's possible.

    Card is on elpida memory, 1 GB. 900/4800 - NO O/C from my side.
     
  2. WhiteNoise

    WhiteNoise

    Joined:
    Feb 24, 2009
    Messages:
    1,413 (0.69/day)
    Thanks Received:
    303
    Location:
    Riverside, California
    If all else fails return it since you just bought it.
     
  3. drdeathx

    drdeathx

    Joined:
    May 14, 2009
    Messages:
    2,132 (1.08/day)
    Thanks Received:
    479
    Location:
    Chicago burbs
    LOL return it after he ficked it up. Funny.
     
  4. drakexpl New Member

    Joined:
    Feb 14, 2013
    Messages:
    5 (0.01/day)
    Thanks Received:
    3
    The funny thing is... if I minimize some game for a couple of seconds to taskbar, then maximize - for next x seconds game is working perfectly smoothly. @ Bios repistory there is a bios, but for 2 gig version. No 1gig version @ bios table.
     
  5. NdMk2o1o

    NdMk2o1o

    Joined:
    Apr 21, 2010
    Messages:
    3,444 (2.12/day)
    Thanks Received:
    922
    Location:
    Redditch, Worcestershire, England
    Wow you sound like a douche :slap:

    OP I assume you saved your original bios.....

    if not you will need to find the correct one and flash it back, I suggest you don't mess around with GPU flashing if you have not done it many of times and are comfortable with the notion you may well brick your card.
     
  6. drakexpl New Member

    Joined:
    Feb 14, 2013
    Messages:
    5 (0.01/day)
    Thanks Received:
    3
    I have my old HD6850 and 2 x PCI-E x16 MOBO, so I can ressurect bricked card easily via atiflash.

    I don't have that F11 bios, if someone could help me with dump of it, it'll be fantastic.

    I just need to wait for GV-R785OC-1GD user. : - )
     
  7. NdMk2o1o

    NdMk2o1o

    Joined:
    Apr 21, 2010
    Messages:
    3,444 (2.12/day)
    Thanks Received:
    922
    Location:
    Redditch, Worcestershire, England
    You should have made a backup is what you should have done, have you tried reflashing the f12 bios again?
     
    drakexpl says thanks.
  8. drakexpl New Member

    Joined:
    Feb 14, 2013
    Messages:
    5 (0.01/day)
    Thanks Received:
    3
    I'm about to do it right now via atiflash, be right back.
     
  9. natr0n

    natr0n

    Joined:
    Jan 29, 2012
    Messages:
    1,927 (1.97/day)
    Thanks Received:
    990
    I looked around couldn't find a bios.I suggest you email gigbyte for that bios.

    You should always backup any bios before flashing.
     
  10. Pehla

    Pehla

    Joined:
    Mar 29, 2012
    Messages:
    330 (0.36/day)
    Thanks Received:
    71
    Location:
    brĨko dc/bosnia and herzegovina
    open the case... and listen if gpu fan is increasing speed when geting hoter?!? and use gpu-z to chek gpu temp while benchmark..
    if fan is not increasin the fast fix is that u use afterburner or similar software to make manual fan curve..
     
  11. drakexpl New Member

    Joined:
    Feb 14, 2013
    Messages:
    5 (0.01/day)
    Thanks Received:
    3
    Guys!

    Flash via Atliflash worked flawlessly! : )

    Now my CPU is at 60%, GPU 100% - stuttering - ZERO.

    Conclusion?

    Don't flash bios via 'Gigabyte @bios', just do it in the old way (atiflash)

    with the broken bios:

    1st furmark 1080p test: 1630 pts
    2nd: 1400
    3rd: 982



    reflashed via atiflash:

    1st: 1682
    2nd: 1684
    3rd: 1681


    ALL GOOD! THX : DDDD
     
    HD64G, Pehla and Law-II say thanks.
  12. LagunaX

    LagunaX

    Joined:
    Mar 8, 2009
    Messages:
    1,072 (0.53/day)
    Thanks Received:
    303
    LOL Grasshopper.
    Welcome to the forums.
     
  13. NdMk2o1o

    NdMk2o1o

    Joined:
    Apr 21, 2010
    Messages:
    3,444 (2.12/day)
    Thanks Received:
    922
    Location:
    Redditch, Worcestershire, England
    Now start using that "Thanks" finger :p
     
    Law-II says thanks.
  14. Frogger

    Frogger

    Joined:
    Feb 12, 2006
    Messages:
    2,180 (0.69/day)
    Thanks Received:
    313
    The only way to go with any vid card ;)
     
  15. drdeathx

    drdeathx

    Joined:
    May 14, 2009
    Messages:
    2,132 (1.08/day)
    Thanks Received:
    479
    Location:
    Chicago burbs
    Ummmmm Nope. What was mentioned is like stealing. Now why do you have to resort to name calling? I will leave it at that.
     
  16. NdMk2o1o

    NdMk2o1o

    Joined:
    Apr 21, 2010
    Messages:
    3,444 (2.12/day)
    Thanks Received:
    922
    Location:
    Redditch, Worcestershire, England
    I didn't call you a name I said you sound like one, instead of trolling (looking at most of your posts) why not try helping out in a thread instead huh? :slap:
     
    animal007uk and AlienIsGOD say thanks.
  17. RCoon

    RCoon Forum Gypsy

    Joined:
    Apr 19, 2012
    Messages:
    7,122 (7.95/day)
    Thanks Received:
    3,288
    Location:
    Gypsyland, UK
    Maybe, like others, he got bored of telling people not to flash the bios on their GPU's cause it will likely brick a card if they're doin' it wrong. And flashing them generally achieves very little you cant do with software unless its to do with voltage unlocking etc.
     
  18. WhiteLotus

    WhiteLotus

    Joined:
    Jul 30, 2007
    Messages:
    6,546 (2.50/day)
    Thanks Received:
    855
    If you ever need a VGA BIOS TPU has a large library of them right here. And if you find one that isn't there, you can upload them too.
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page