1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Help me OC my x4 965

Discussion in 'Overclocking & Cooling' started by xbonez, Dec 29, 2010.

  1. xbonez New Member

    Joined:
    Nov 29, 2010
    Messages:
    1,182 (0.96/day)
    Thanks Received:
    315
    Location:
    Philly, PA (US)
    Motherboard is MSi 790FX-GD70
    RAm is Gskill Ripjaws. FSB: DRAM ratio is set at Auto so RAM is running at 1333Mhz.
    Timings its running at is 9-9-9-24. Rated to run at 7-7-7-24.

    Processor details:

    [​IMG]

    I start off by bumping my Multiplier up by to x18 (default is x17), and make the following changes to temps

    [​IMG]

    If I run prime 95 stress test, one or more of the workers fail within 2min. Temps, at this point, are about 42 degrees.
    According to Everest, my motherboard temperature was 28 degrees.
  2. facepunch

    facepunch New Member

    Joined:
    May 3, 2009
    Messages:
    71 (0.04/day)
    Thanks Received:
    15
    what kind of cpu cooler are you using
  3. xbonez New Member

    Joined:
    Nov 29, 2010
    Messages:
    1,182 (0.96/day)
    Thanks Received:
    315
    Location:
    Philly, PA (US)
    Corsair H50 with two Yate Loon fans in pull-push around the radiator. Idle temps:

    [​IMG]
  4. AthlonX2

    AthlonX2 HyperVtXâ„¢

    Joined:
    Sep 27, 2006
    Messages:
    7,121 (2.58/day)
    Thanks Received:
    1,615
    your voltage for your cpu seems a little high for 3.6ghz. On my 965 i only need 1.35v for 3.8ghz
  5. xbonez New Member

    Joined:
    Nov 29, 2010
    Messages:
    1,182 (0.96/day)
    Thanks Received:
    315
    Location:
    Philly, PA (US)
    Ok, I'll try bringing it down a little. Never thought too much voltage would be a problem, except for heat of course.

    Brought down the voltages. Will do stress test now

    [​IMG]

    Also, please note two things:

    1. My 965 is the 140W version.
    2. My Prime95 blend tests fail, but Small FFTs test does not.

    ________________________________________________________________________


    Again, Prime95 blend test failed within a few minutes with worker 4 stopping.

    [​IMG]

    Temp at time of failure was 38 degrees. With lowered voltages, processor is now idling at 28 degrees.

    ________________________________________________________________________

    Just realized my CPU's default temp is 1.425. Set it to that and all other voltages to default and running stress test again.

    Got it running stably at 3.6. Going to try bumping multiplier by one more step.

    [​IMG]

    ________________________________________________________________________

    Bumping multiplier to 19 required a slight voltage increase. Got a BSOD w/o it. Running stably at 3.8 now. Geez, this wasn't that hard! Dunno why i was so stumped by it earlier.

    [​IMG]

    EDIT

    The stable OC above is the last stable OC I'm getting. From here, I tried increasing multiplier by 0.5 to 19.5 and bumped CPU voltage to 1.475 from 1.450, but I get a BSOD even before I can start a stress test. Temperature wise I still have headroom. What should I be doing now?
    Last edited: Dec 30, 2010

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page