1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

help, need a new cooler for HD3850 Idling at 59C!

Discussion in 'AMD / ATI' started by Nick89, Aug 3, 2008.

  1. Nick89

    Nick89

    Joined:
    Jun 1, 2006
    Messages:
    1,742 (0.57/day)
    Thanks Received:
    176
    Location:
    The Nevada Wasteland
    Hey guys I need a new Cooler for my new 3850 Its idling at 59C!

    I want to get a cooler that only takes up two slots, the artic cooling S1 with a fan on it wont fit in my case becasue of my sound card. =/


    this is weird my card is idling at 59C but at load its at 66C ? wtf?

    I want to get a new Cooler so I can overclock the card.
     
    Last edited: Aug 4, 2008
  2. cdawall where the hell are my stars

    Joined:
    Jul 23, 2006
    Messages:
    20,684 (6.95/day)
    Thanks Received:
    2,984
    Location:
    some AF base
    its called fan speed it chanes automatically as the needs change
     
  3. Nick89

    Nick89

    Joined:
    Jun 1, 2006
    Messages:
    1,742 (0.57/day)
    Thanks Received:
    176
    Location:
    The Nevada Wasteland

    dude I have the Fan at 100% continously....... and it idles a 59C


    Update: the Idle temp has dropped to 56C

    I want to get a new Cooler so I can overclock the card.
     
    Last edited: Aug 3, 2008
  4. Chewy

    Chewy New Member

    Joined:
    Jul 9, 2006
    Messages:
    3,289 (1.10/day)
    Thanks Received:
    148
    Location:
    Halifax, Canada
    how much you willing to spend man? I thikn a single slot cooler would be hard to find, have you tried better thermal paste? you could WC your card, I seen a deal atnicx where if you buy any WC'ing product you get a full EK 3850 block for 19.99 Canadian.

    I figure its getting harder to sell the 3850 blocks because I dont think fit they the 3870 cards or is it the 4850/70 cards? than just get a small pump for like $40 and some tubing.

    heres a link, Im not sure if this 3870 Ek block will fit your 3850 card http://www.ncixus.com/products/23668/1003/DB-1/D-Tek Customs/
     
  5. Nick89

    Nick89

    Joined:
    Jun 1, 2006
    Messages:
    1,742 (0.57/day)
    Thanks Received:
    176
    Location:
    The Nevada Wasteland
    I meant two slots =] sorry, I need a good two slot cooler.

    I dont want to go water, a very good air cooler would be nice.

    I found these:

    1. XIGMATEK http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16835233013
    2. Thermaltake http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16835106112
    3. ZALMAN http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16835118037

    Is the Xigmatek any good? I have the CPU cooler and it works VERY good.

    Will the Xigmatek fit on my card? http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16814102715
     
  6. Cybrnook2002

    Cybrnook2002

    Joined:
    Nov 3, 2007
    Messages:
    866 (0.35/day)
    Thanks Received:
    105
    Im not sure how good the Xigmatek will be . As its HDT , and your putting it on an uncovered chip. Seems that only the two middle heatpipes would touch. I would go with a copper plate. Im using the Zalman vf900's and love them. My 4850's idle temps are around 39 with a very warm ambient in my room.
     
  7. HTC

    HTC

    Joined:
    Apr 1, 2008
    Messages:
    2,239 (0.95/day)
    Thanks Received:
    303
    Get an Accelero S1 Rev. 2: it's passive but you can buy extra fans for it (there's a special module available): it should lower your temps quite considerably and it's cheap too.

    Note: best take the card to the shop where you buy the Accelero because, as i understood it, different manufacturers may change the PCB layout and thus make the VGA cooler NOT 100% compatible and you want to insure your card is 100% compatible before you buy the cooler.
     
    Nick89 says thanks.
  8. Nick89

    Nick89

    Joined:
    Jun 1, 2006
    Messages:
    1,742 (0.57/day)
    Thanks Received:
    176
    Location:
    The Nevada Wasteland
    Thanks but the only problem is that the S1 takes up so much space I wouldnt be abled to get a second 3850 for CrossFire if I put a fan on the S1.
     
  9. DaMulta

    DaMulta My stars went supernova

    Joined:
    Aug 3, 2006
    Messages:
    16,119 (5.43/day)
    Thanks Received:
    1,454
    Location:
    Oklahoma T-Town
    AMD ATi cards run hot....have been running hot for years. It's not a CPU.
     
    Nick89 says thanks.
  10. Scrizz

    Scrizz

    Joined:
    Aug 22, 2007
    Messages:
    2,894 (1.12/day)
    Thanks Received:
    388
    Location:
    Florida, US
  11. Nick89

    Nick89

    Joined:
    Jun 1, 2006
    Messages:
    1,742 (0.57/day)
    Thanks Received:
    176
    Location:
    The Nevada Wasteland
    Not getting my point, I Want to Overclock my 3850. And I need a good air cooler.
     
    Last edited: Aug 4, 2008
  12. Chewy

    Chewy New Member

    Joined:
    Jul 9, 2006
    Messages:
    3,289 (1.10/day)
    Thanks Received:
    148
    Location:
    Halifax, Canada
    hes just saying that they run hot normally and that 59c is nothing to worry about. Im not sure what the max recomemded tempurature is on the 3850 though.

    I remember my 1900gt used to run in the 70's stock. but you do want to overclock and I had to upgrade my cooler too :p damm single slot cooolers! they just cut it...
     
  13. Silverel

    Silverel New Member

    Joined:
    Nov 14, 2007
    Messages:
    1,769 (0.71/day)
    Thanks Received:
    233
    Location:
    Detroit, MI
    I've got a spare stock 3850 cooler from a Visiontek, it's dual slot. Never bothered using it though, no idea how it performs. Mostly they just depend on the fan speed from what I understand though. Crank the speed up to 60-70%, or whatever is tolerable on your ears, and it should stay quite a bit cooler.
     
  14. Nick89

    Nick89

    Joined:
    Jun 1, 2006
    Messages:
    1,742 (0.57/day)
    Thanks Received:
    176
    Location:
    The Nevada Wasteland
    Thank you guys, I appreciate the replys. :toast:

    I decided I'm just going to get an Artic Accerlero S1 and try to work out how to fit a fan on it, maby work up somekind of ducting =].
     
    Last edited: Aug 4, 2008
  15. sneekypeet

    sneekypeet Unpaid Babysitter Staff Member

    Joined:
    Apr 12, 2006
    Messages:
    21,555 (7.00/day)
    Thanks Received:
    6,092
    BTW the Xig cooler has 4 pipes and works best on a Nvidia type GPU due to the IHS. On an ATI GPU the Xig only gets two pipes to contact the smaller core!
     
    Nick89 says thanks.
  16. erocker

    erocker Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 19, 2006
    Messages:
    39,652 (13.30/day)
    Thanks Received:
    14,043
    Thermaltake duo-orb works well..
     
  17. GLD

    GLD

    Joined:
    May 13, 2006
    Messages:
    1,359 (0.45/day)
    Thanks Received:
    139
    No 1 has mentioned this cooler yet: http://www.ncixus.com/products/28504/KL-02/Coolink/
    I bought 1 back when they first became available at NCIX. Mine is still in the box, to be used on a 4850 or better. Anyways, its build quality looks top notch. The fins are tighter then an AC S1 so it will need dusting more often. The thing I like about it is that with the stock fans it will only take up 1 extra slot. The fans are removable and can take 80mm fans of your choosing. :rockout: How cool is that? Really ******* cool if you ask me. The dual-orb, the AC, the Xigmatek, you need more then just a phillips screwdriver to upgrade the stock fan. The Coolink is CHEAP to. :)
     
  18. Nick89

    Nick89

    Joined:
    Jun 1, 2006
    Messages:
    1,742 (0.57/day)
    Thanks Received:
    176
    Location:
    The Nevada Wasteland
    hmm, it says this item is not available or something like that... are there any reviews?
     
  19. HTC

    HTC

    Joined:
    Apr 1, 2008
    Messages:
    2,239 (0.95/day)
    Thanks Received:
    303
    If you want to do CF, then Accelero is NOT the way to go because there aren't, to my knowledge, CF bridges that are long enough for the cards: make sure you can get long enough CF bridges to the cards before you buy the cooler.

    If you end up deciding on an Accelero, you can use these fans for it: they're quite cheap.


    Do NOT make the mistake i did when looking for a VGA cooler: i was sooo busy looking for a CPU cooler that would fit my case (it has a 250 mm side window fan) and it totally slipped my mind doing the same for the VGA cooler ... DUH ... :banghead:
    It still fits my case, in the bottom PCIe slot, but it's too close to the bottom so i can't use the 120 mm fans i bought for it ... :eek:

    Good luck, with whatever VGA cooler you end up choosing, dude!
     
    Nick89 says thanks.
  20. tkpenalty New Member

    Joined:
    Sep 26, 2006
    Messages:
    6,958 (2.39/day)
    Thanks Received:
    345
    Location:
    Australia, Sydney
    The xigmatek cooler is nonetheless very good....

    You will be able to CF with the AcceleroS1, you just need to be a bit creative; bend the sides of the fins so that the bridge(s) can fit through the fins.
     
  21. Nick89

    Nick89

    Joined:
    Jun 1, 2006
    Messages:
    1,742 (0.57/day)
    Thanks Received:
    176
    Location:
    The Nevada Wasteland
    I havent bought a cooler yet as I was still doing research on the S1. TY very much for the Info.
     
  22. tkpenalty New Member

    Joined:
    Sep 26, 2006
    Messages:
    6,958 (2.39/day)
    Thanks Received:
    345
    Location:
    Australia, Sydney
    AcceleroS1 all the way
     
  23. HTC

    HTC

    Joined:
    Apr 1, 2008
    Messages:
    2,239 (0.95/day)
    Thanks Received:
    303
    Won't that end up damaging the bridges, over time, with the heat?
     
  24. ShadowFold

    ShadowFold New Member

    Joined:
    Dec 23, 2007
    Messages:
    16,921 (6.88/day)
    Thanks Received:
    1,644
    Location:
    Omaha, NE
    Dont get that xigmatek and a ATi card. Only two out of four pipes will make contact with the small core. I would get a Zalman VF900, I love mine and its running my hot ass 4850 at 29c idle and 48c load at 850mhz.
     
  25. tigger

    tigger I'm the only one

    Joined:
    Mar 20, 2006
    Messages:
    10,183 (3.28/day)
    Thanks Received:
    1,399
    Agree on the vf900,mines running 29c idle and was max 65ish running 3dmark 06 at 800mhz core.I have a modded fan on mine though
    [​IMG]
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page