1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Help needed! 1950pro BIOS flashed, now a VGA Save in Windows

Discussion in 'Graphics Cards' started by l0b0, May 17, 2007.

  1. l0b0 New Member

    Joined:
    May 17, 2007
    Messages:
    12 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Germany
    Hello there,

    My 1950pro (PCIe) was shown from ATI Tool 0.27 as R570XT, so I searched for an 1950xt BIOS...found one, flashed with atiflash with command _f _p 0 xxx.bin, worked without error message, after re-boot, Windows told me that my new graphi adapter is now a VGA save.
    So I have tried to flash the old BIOS, but the card is no longer found with Atiflash. It's telling me: no adapter found. Is there any chance to get my 1950pro back?
     
  2. Ketxxx

    Ketxxx Heedless Psychic

    Joined:
    Mar 4, 2006
    Messages:
    11,510 (3.35/day)
    Thanks Received:
    570
    Location:
    Kingdom of gods
    re-flash it with the backup (I assume) you made of the original BIOS file.
     
  3. l0b0 New Member

    Joined:
    May 17, 2007
    Messages:
    12 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Germany
    Thx. That's what I did already, but it does not work. Neither in Windows nor in Dos with Atiflash the cards is recognized as ATI card. In Dos with Atiflash I have the message: no card found.
     
  4. Ketxxx

    Ketxxx Heedless Psychic

    Joined:
    Mar 4, 2006
    Messages:
    11,510 (3.35/day)
    Thanks Received:
    570
    Location:
    Kingdom of gods
    Looks like you may of flashed an AGP 1950Pro BIOS to your card, and not a PCIE one. Using ATIflash 3.25 from DOS you could try ATIflash -F -P -atmel 0 BIOSname.bin \ rom, or try the command but substitute -atmel with -SST.
     
  5. l0b0 New Member

    Joined:
    May 17, 2007
    Messages:
    12 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Germany
    sounds like a plan. I will this right now. I will let you know if I had any succes. :)
     
  6. l0b0 New Member

    Joined:
    May 17, 2007
    Messages:
    12 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Germany
    nope. didn't work. both commands. :( Message form Atiflash: no adapter found. btw: I have used atiflash 3.35 not 3.25, does that make any difference?
     
  7. Ketxxx

    Ketxxx Heedless Psychic

    Joined:
    Mar 4, 2006
    Messages:
    11,510 (3.35/day)
    Thanks Received:
    570
    Location:
    Kingdom of gods
    It shouldnt do, but I havent used 3.35. They may of removed support for some stuff.
     
  8. l0b0 New Member

    Joined:
    May 17, 2007
    Messages:
    12 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Germany
    In the meanwhile I although have tried it with the 3.25 version...and guess what? no succes.
    I think the main problem is, that the card is no more recognized as any card of any brand.
    Earlier today I have tried it already with an PCI Card and the flash has not found any pcie adaptors...
     
  9. Ketxxx

    Ketxxx Heedless Psychic

    Joined:
    Mar 4, 2006
    Messages:
    11,510 (3.35/day)
    Thanks Received:
    570
    Location:
    Kingdom of gods
    In that case a Device ID has probably been smushed together when you tried reflashing the card and now because no such ID actually exists, it cant see your card. There is a way around it, but it requires some soldering skills.
     
  10. l0b0 New Member

    Joined:
    May 17, 2007
    Messages:
    12 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Germany
    Whatever I can do, I will do... From my point I can say that I am not a total 'noob' :) ...mmm, or I am, however.
    Do you know how to and would you please explain this to me?
     
  11. Ketxxx

    Ketxxx Heedless Psychic

    Joined:
    Mar 4, 2006
    Messages:
    11,510 (3.35/day)
    Thanks Received:
    570
    Location:
    Kingdom of gods
    Theres a guide here on TPU somewhere that details how to do it which w1z done, but I cant find it atm.
     
  12. l0b0 New Member

    Joined:
    May 17, 2007
    Messages:
    12 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Germany
    mmm. Do you know some key words I can use for searching? As you may have seen, I am not of english speaking origin. Then I would search for it too.
     
  13. Ketxxx

    Ketxxx Heedless Psychic

    Joined:
    Mar 4, 2006
    Messages:
    11,510 (3.35/day)
    Thanks Received:
    570
    Location:
    Kingdom of gods
    Sorry I cant remember the article name, its pretty obvious tho and should be able to be found on the TPU main site easily enough.
     
  14. l0b0 New Member

    Joined:
    May 17, 2007
    Messages:
    12 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Germany
    @ Ketxxx: Thx for your help btw. :) I have looked through several topics, post a.s.o. I've found nothing.:banghead: Well I will go with my search. Any further help and assistance is welcome.
     
  15. Garb3

    Garb3 New Member

    Joined:
    Dec 5, 2006
    Messages:
    398 (0.13/day)
    Thanks Received:
    6
    Location:
    Hartlepool, England
    the problem is that he flashed it with an xt bios and not pro's
     
  16. l0b0 New Member

    Joined:
    May 17, 2007
    Messages:
    12 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Germany
    @ Garb3: I think so too in the meanwhile. I did not recognize that the xt's are mainly (or def.) R580's and not 570's. Name me stupid ;) There must be a solution...hopefully....somewhen and somewhere....:roll:
     
  17. Ketxxx

    Ketxxx Heedless Psychic

    Joined:
    Mar 4, 2006
    Messages:
    11,510 (3.35/day)
    Thanks Received:
    570
    Location:
    Kingdom of gods
    If thats all you did, ATIflash shouldnt have any real problems seeing the card and reflashing it, strange it does. Try searching this sub-forum. I made a thread a while back where my replacement 1950Pro wouldnt flash, found the fix, but more importantly within that thread should be a link to how to outfox the card and revive it. I had a look thru the first 9 pages, but couldnt find the old thread.
     
  18. x800professor

    x800professor New Member

    Joined:
    Jun 16, 2006
    Messages:
    894 (0.27/day)
    Thanks Received:
    6
    Yeah, the X1950XTs are ALL R580s. They all have the full 16 ROPs. The X1950PROs don't have any locked pipelines. The main point of the X1950PROs was to create a less power hungry replacement for the X1900GTs, which did use the R580 core and (rev 1) could sometimes be unlocked.

    I wonder how many problems that caused when he flashed it to a card with no internal crossfire bridge...it's there, but not being accessed by the bios. That could either do absolutely nothing (in other words, it would just stop accessing it) or confuse the heck out of the card. Oh, you also flashed it to 900MHz memory I take it. That may have caused some lasting problems. Well, good luck!
     
  19. Frogger

    Frogger

    Joined:
    Feb 12, 2006
    Messages:
    2,209 (0.64/day)
    Thanks Received:
    337
  20. Ketxxx

    Ketxxx Heedless Psychic

    Joined:
    Mar 4, 2006
    Messages:
    11,510 (3.35/day)
    Thanks Received:
    570
    Location:
    Kingdom of gods
    Thats the one :D
     
  21. l0b0 New Member

    Joined:
    May 17, 2007
    Messages:
    12 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Germany
    :D Thanks a lot!!! I will try this over the weekend. Luckily I have all the needed tools to do that. I will let you know if it worked
     
  22. l0b0 New Member

    Joined:
    May 17, 2007
    Messages:
    12 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Germany
    :roll: :toast: :laugh: :D I was not able to wait until tomorrow and guess what? IT WORKS!!!!!!!!!!!!!! Great stuff! Thank you all!!! :respect: The main reason why I wanted to change the Bios is that I do not have a temperature monitoring. But I thinkI must live with it. ...For the moment :rolleyes:
     
  23. Frogger

    Frogger

    Joined:
    Feb 12, 2006
    Messages:
    2,209 (0.64/day)
    Thanks Received:
    337
    :D ;) :pimp: ENJOY
     
  24. Frogger

    Frogger

    Joined:
    Feb 12, 2006
    Messages:
    2,209 (0.64/day)
    Thanks Received:
    337
    if you try to flash you Bios again use this tool to try it FIRST ;) ;)
     

    Attached Files:

    Law-II says thanks.
  25. l0b0 New Member

    Joined:
    May 17, 2007
    Messages:
    12 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Germany
    :rolleyes: I will do so. Thank you for posting the link! It helped a lot :toast:
     
    Last edited: May 19, 2007

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page