1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

help new computer build won't boot up to screen!!

Discussion in 'General Hardware' started by JFITZ, Jan 21, 2008.

  1. JFITZ New Member

    Joined:
    Dec 28, 2007
    Messages:
    42 (0.02/day)
    Thanks Received:
    1
    Hi guys I am trying to power on my new computer build but for some reason it won't boot to the screen? the motherboard light is in, the power supply seems to be working and the tower lights are on. I have a asus m2a mvp motherboard. I tryed to swap out the video card for a regular pci card and picture still doesn't show. now i am also running a amd phenom cpu. could this be the problem??? it does say that i need to reflash the bios but do i have to put another cpu in to do that? please help!!what are ways that i could tell if the motherboard is just dead?
     
  2. ShadowFold

    ShadowFold New Member

    Joined:
    Dec 23, 2007
    Messages:
    16,921 (6.75/day)
    Thanks Received:
    1,644
    Location:
    Omaha, NE
    Does it beep at all? Have you tried to swap ram sticks?

    My guess is you shorted it.. but its too early to say
     
  3. JFITZ New Member

    Joined:
    Dec 28, 2007
    Messages:
    42 (0.02/day)
    Thanks Received:
    1
    there is just a light that comes on and off. um i do have two hyper x sticks in there but i'll try another stick hold on.
     
  4. keakar

    keakar

    Joined:
    Mar 27, 2007
    Messages:
    2,376 (0.86/day)
    Thanks Received:
    292
    Location:
    just outside of new orleans
    follow my troubleshooting guide to trace the problem but double and triple check you havent missed one of the power plugs or used the wrong one
     
  5. ShadowFold

    ShadowFold New Member

    Joined:
    Dec 23, 2007
    Messages:
    16,921 (6.75/day)
    Thanks Received:
    1,644
    Location:
    Omaha, NE
    Make sure you have the power button and led plugs in the right slot.. I know I messed that up on my current rig and it did somthing similar.
     
  6. overclocker

    overclocker

    Joined:
    May 31, 2006
    Messages:
    1,151 (0.37/day)
    Thanks Received:
    110
    did you plug you video card in :p and is you HD set to master
     
  7. JFITZ New Member

    Joined:
    Dec 28, 2007
    Messages:
    42 (0.02/day)
    Thanks Received:
    1
    tryed a 1gb 533 mhz ddr2 stick and still doesn't come up. the cpu fan comes on as well.
     
  8. JFITZ New Member

    Joined:
    Dec 28, 2007
    Messages:
    42 (0.02/day)
    Thanks Received:
    1
    yeah i accdiently pluged in 6pin connector that only had 5 pins in it yesterday. but since that i bought another power supply and the card seems to come on. the fan comes on.
     
  9. overclocker

    overclocker

    Joined:
    May 31, 2006
    Messages:
    1,151 (0.37/day)
    Thanks Received:
    110
    try moving the cpu heat sink a little to see if its a loose conection my old motherboard had that
     
  10. JFITZ New Member

    Joined:
    Dec 28, 2007
    Messages:
    42 (0.02/day)
    Thanks Received:
    1
    i'll be right back guys.. what can cause the motherboard to short?
     
  11. ShadowFold

    ShadowFold New Member

    Joined:
    Dec 23, 2007
    Messages:
    16,921 (6.75/day)
    Thanks Received:
    1,644
    Location:
    Omaha, NE
    If you have it mounted wrong on the case, like if its not spaced enough from the metal parts.
     
  12. overclocker

    overclocker

    Joined:
    May 31, 2006
    Messages:
    1,151 (0.37/day)
    Thanks Received:
    110
    trying taking the motherboard off the case and booting
     
  13. ShadowFold

    ShadowFold New Member

    Joined:
    Dec 23, 2007
    Messages:
    16,921 (6.75/day)
    Thanks Received:
    1,644
    Location:
    Omaha, NE
    If its already shorted I dont think that will help
     
  14. overclocker

    overclocker

    Joined:
    May 31, 2006
    Messages:
    1,151 (0.37/day)
    Thanks Received:
    110
    i storted my abit at8 and took it off and it booted
     
    ShadowFold says thanks.
  15. ShadowFold

    ShadowFold New Member

    Joined:
    Dec 23, 2007
    Messages:
    16,921 (6.75/day)
    Thanks Received:
    1,644
    Location:
    Omaha, NE
    Well thats good to know thanks :)
     
  16. JFITZ New Member

    Joined:
    Dec 28, 2007
    Messages:
    42 (0.02/day)
    Thanks Received:
    1
    so when you say you shorted it, that it was incorrectly installed? well another thing came to mind ... i did use really small screws to install the board could that be the problem?
     
  17. stevorob

    stevorob New Member

    Joined:
    Feb 27, 2006
    Messages:
    844 (0.27/day)
    Thanks Received:
    24
    Location:
    NC
    Well, if he shorted his mobo, chances are none of the indicator lights on the board would work.

    Also, if he doesn't have his HDD set to master, he would at least be able to boot into his bios.

    You could have a board with a corrupted bios. Try clearing the CMOS and see if that will let you boot.


    EDIT saw your post. If you screwed your board directly onto the mobo tray, you will short it. You have to use the little riser pieces that came with your case to lift the board off the tray. The board will sit on these risers to avoid metal contact from the board to the tray. They're about 1/4 inch tall.
     
    JFITZ says thanks.
  18. JFITZ New Member

    Joined:
    Dec 28, 2007
    Messages:
    42 (0.02/day)
    Thanks Received:
    1
    okay i'll reinstall the board and get back to you guys thanks!
     
  19. ShadowFold

    ShadowFold New Member

    Joined:
    Dec 23, 2007
    Messages:
    16,921 (6.75/day)
    Thanks Received:
    1,644
    Location:
    Omaha, NE
    You didnt put the risers on :eek::eek::eek: Thats not good!
     
  20. overclocker

    overclocker

    Joined:
    May 31, 2006
    Messages:
    1,151 (0.37/day)
    Thanks Received:
    110
    my abit at8 shorted everything worked turned on fans ran but no screen at all wen i puld it away from the case it would boot :p
     
  21. ShadowFold

    ShadowFold New Member

    Joined:
    Dec 23, 2007
    Messages:
    16,921 (6.75/day)
    Thanks Received:
    1,644
    Location:
    Omaha, NE
    Yea but did you forget the spacers?
     
  22. overclocker

    overclocker

    Joined:
    May 31, 2006
    Messages:
    1,151 (0.37/day)
    Thanks Received:
    110
    no lol
     
  23. ShadowFold

    ShadowFold New Member

    Joined:
    Dec 23, 2007
    Messages:
    16,921 (6.75/day)
    Thanks Received:
    1,644
    Location:
    Omaha, NE
    Then what was the problem :p
     
  24. overclocker

    overclocker

    Joined:
    May 31, 2006
    Messages:
    1,151 (0.37/day)
    Thanks Received:
    110
    there was a peace of metle titting the bottum :p from my case
     
  25. ShadowFold

    ShadowFold New Member

    Joined:
    Dec 23, 2007
    Messages:
    16,921 (6.75/day)
    Thanks Received:
    1,644
    Location:
    Omaha, NE
    oh ok :laugh:
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page