1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

HELP!!! says hard disk error at start up!!!!

Discussion in 'General Hardware' started by quasar923, Sep 17, 2007.

  1. quasar923 Guest

    when i start my computer it goes throught bios then through the raid thing that started happing not long ago but its been working with that. i dont have raid but it gives me a screen and says press tab for raid. but after that it says hard disk error press controll alt delete to restart. i do. same thing happens again. i go to bios reload defaults. nothing. reset cmos. nothing. i did however last night rearange my bios settings but it was working fine. i raised a few volteges, not that much but it was fine last night and now its reset to default. what do i do?!?!?!
     
  2. Namslas90 New Member

    Joined:
    Aug 27, 2006
    Messages:
    4,851 (1.58/day)
    Thanks Received:
    555
    Location:
    Earth
    Boot up, go to BIOS and check Advanced screen and change SATA mode ,from RAID, to IDE.:toast:
     
  3. theonetruewill New Member

    Joined:
    Nov 12, 2006
    Messages:
    2,996 (1.00/day)
    Thanks Received:
    240
    Location:
    London - Close your eyes and you'll see me
    Boot from the Windows XP disk and do a repair/recover installation. If Namslas' tactic fails.
     
  4. panchoman

    panchoman Sold my stars!

    Joined:
    Jul 16, 2007
    Messages:
    9,595 (3.48/day)
    Thanks Received:
    1,200
    you're not suppossed to go through the raid thing i believe...
     
  5. quasar923 Guest

    oh and im out of a cd drive atm mine broke doesnt read anyhting idk why it was only a year old and it was good. but im getting one somtime this week from newegg.
     
  6. theonetruewill New Member

    Joined:
    Nov 12, 2006
    Messages:
    2,996 (1.00/day)
    Thanks Received:
    240
    Location:
    London - Close your eyes and you'll see me
    If the problem is with windows- then wait until you have another CD drive.
     
  7. quasar923 Guest

    ok no changing it to ide did get rid of that raid thing. thank you for that. but it still doesnt go into windows . it still says "A disk error occured. Press ctrl+Alt+Del to restart", then that blinking dash mark below it all.
     
  8. quasar923 Guest

    yea. ok i will ill ask my dad if i can take his dvd drive from his comp and put it to mine. so all i do is click the fix not reinstall bc that will delete all my stuff and i dont want that.
     
  9. Namslas90 New Member

    Joined:
    Aug 27, 2006
    Messages:
    4,851 (1.58/day)
    Thanks Received:
    555
    Location:
    Earth
    Sata mode tell the BIOS "Raid" or "not"(IDE). As long as SATA is enabled in the "ON CHIP SATA" section it should work for a single drive.


    EDIT: no the "repair" function will not reformat the entire drive only the windows portions that have errors.
    :toast:
     
  10. Namslas90 New Member

    Joined:
    Aug 27, 2006
    Messages:
    4,851 (1.58/day)
    Thanks Received:
    555
    Location:
    Earth
    I just fixed my freinds ASUS motherboard (p4c800 deluxe)computer with the same error. I tried everything even re-formating the HDD; ended up having to replace the HDD. (finnishing up on the updates right now)


    :toast:
     
  11. quasar923 Guest

    so do you think im just screwed pretty much?
     
  12. panchoman

    panchoman Sold my stars!

    Joined:
    Jul 16, 2007
    Messages:
    9,595 (3.48/day)
    Thanks Received:
    1,200
    it depends, if its a a bad drive, then you can warranty it and get a new one as long you haven't done something to void the warranty, but try other things first before doing that. try going to install windows xp on the cd and then it'l detect that you already have windows xp installed so it'll ask if you want to repair it, and you hit yes, and it'll rewrite the windows files, it wont erase any of your personal files.
     
  13. a111087

    a111087

    Joined:
    Apr 2, 2007
    Messages:
    2,779 (0.97/day)
    Thanks Received:
    206
    Location:
    US
    my friend had pc that said that hdd is dead, but it worked perfectly after formating it...
     
  14. quasar923 Guest

    alright well i just oredered a dvi cable and the dvd drive so it should be here in 3 days (thursday). so ill talk to you all then i guess unless i come up with some more questions.
     
  15. a111087

    a111087

    Joined:
    Apr 2, 2007
    Messages:
    2,779 (0.97/day)
    Thanks Received:
    206
    Location:
    US
    lol, I got tired of waiting for things to come to me and then send them back if something goes wrong. Next time i'm buying something, I won't do it online (unless I will see some ridiculous prices). (of course research will still be online)

    EDIT: today had to send RAM back
     
  16. panchoman

    panchoman Sold my stars!

    Joined:
    Jul 16, 2007
    Messages:
    9,595 (3.48/day)
    Thanks Received:
    1,200
    sorry to hijack your thread, but is it the ram that you bought and it killed like 3 oses on your comp? i think i was on your thread a few days ago lol.
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page