1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Help with Assassin's creed 3. Lag/stutter

Discussion in 'NVIDIA' started by jonathan1107, Jan 11, 2013.

  1. jonathan1107

    jonathan1107

    Joined:
    Dec 30, 2010
    Messages:
    905 (0.67/day)
    Thanks Received:
    30
    Location:
    Canada
    Hi yall. I have 2x gtx 670 in sli... can't play assassin's creed at all... its crazy

    the fps seems to be all over the place... I turned off v-sync... and tried with and without sli... same problem... the fps just jumps all over the place constantly... Any clue what is causing this?

    my drivers are up to date. (I'm using evga precsion btw)
  2. OneMoar

    OneMoar

    Joined:
    Apr 9, 2010
    Messages:
    3,094 (1.92/day)
    Thanks Received:
    716
    Location:
    Rochester area
    is "Adaptive vsync" OFF ? check the NVCp
  3. jonathan1107

    jonathan1107

    Joined:
    Dec 30, 2010
    Messages:
    905 (0.67/day)
    Thanks Received:
    30
    Location:
    Canada
    No its off. I found the problem... appearantly its the core affinity. God its incredible how pc gaming is more complex than console gaming...

    everytime I install a new game I always have to toy around with the following until I get decent performance:

    -vsync (off on forced d3d... etc)
    - Resolution (refresh rate)
    - Hyperthreading, on vs off
    - .ini tweaking...

    crazy stuff

    so just one question: I got a quad core with hyperthreading, which cores are the virtual ones again? ...
  4. erocker

    erocker Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 19, 2006
    Messages:
    39,617 (13.35/day)
    Thanks Received:
    14,012
    #1, 3, 5, 7 are the virtual cores.. I'm pretty sure. (I don't think Intel has changed the order) If you're just doing mostly gaming on your computer right now, it may be a good idea to turn hyperthreading off in the bios. :)

    I'm wrong 4-7 are virtual cores. :eek:
  5. jonathan1107

    jonathan1107

    Joined:
    Dec 30, 2010
    Messages:
    905 (0.67/day)
    Thanks Received:
    30
    Location:
    Canada
    well I did pay 300$+ for this CPU and it's hyper threading features... had I bought a 180$ i5 with no ht I might consider this as an option...

    Hyper threading does help in quite a few other things I do on my PC... but yeah, I'll try turning it off to see if it solves the problem.
  6. OneMoar

    OneMoar

    Joined:
    Apr 9, 2010
    Messages:
    3,094 (1.92/day)
    Thanks Received:
    716
    Location:
    Rochester area
    its not really the cpus fault its just that ac3 is a crappy console port
  7. jonathan1107

    jonathan1107

    Joined:
    Dec 30, 2010
    Messages:
    905 (0.67/day)
    Thanks Received:
    30
    Location:
    Canada
    yes, assassin's creed games are so fun to play, but so badly optimized indeed.

    It's crazy how in console ports... you look one way and you get a perfect 60 fps, and you look the other way, and BaNG! your fps drops by half. and it isn't because of view distance and LODs... it's all because of poor GPU/CPU optimization (threading ant whatnot...)
  8. jonathan1107

    jonathan1107

    Joined:
    Dec 30, 2010
    Messages:
    905 (0.67/day)
    Thanks Received:
    30
    Location:
    Canada
    so I tried turning off HT, and it doesn't completly fix the problem... Surprisingly, when I set the priority to "real time" in task manager... it helps quite a lot... now I'm trying to eleminate my stupid frame drops... when looking @ a dense tree line...

    *** How can I get the game to always start with the "real time" priority in task manager" ?? ***
    Last edited: Jan 11, 2013
  9. TheHunter

    TheHunter

    Joined:
    Apr 10, 2012
    Messages:
    935 (1.07/day)
    Thanks Received:
    337
    Location:
    Europa
    lower detail from ultra/v.high to high to see if it helps.
  10. jonathan1107

    jonathan1107

    Joined:
    Dec 30, 2010
    Messages:
    905 (0.67/day)
    Thanks Received:
    30
    Location:
    Canada
    I lowered everything, and I do gain a 6fps increase avg... but still get unacceptable FPS drops to 32fps (should never happen ... when considering the fact that I have an i7cpu and 2x gtx 670...)
  11. R3DF13LD

    R3DF13LD

    Joined:
    Sep 21, 2010
    Messages:
    46 (0.03/day)
    Thanks Received:
    8
    Location:
    Bali Indonesia
    U should get boston fix for that game it will fix the low fps problem...
  12. jonathan1107

    jonathan1107

    Joined:
    Dec 30, 2010
    Messages:
    905 (0.67/day)
    Thanks Received:
    30
    Location:
    Canada
    what's the "boston fix" you're talking about?
  13. Anth0789

    Anth0789 New Member

    Joined:
    Nov 23, 2012
    Messages:
    8 (0.01/day)
    Thanks Received:
    6
    Location:
    Canada
  14. jonathan1107

    jonathan1107

    Joined:
    Dec 30, 2010
    Messages:
    905 (0.67/day)
    Thanks Received:
    30
    Location:
    Canada
    lol... that's a good search link... and there's no "fix" mentionned... just a bunch of speculations about hardware and all...

    I wanna know "exactly" what he's talkin about
  15. R3DF13LD

    R3DF13LD

    Joined:
    Sep 21, 2010
    Messages:
    46 (0.03/day)
    Thanks Received:
    8
    Location:
    Bali Indonesia
    It's a patch for ac3 low fps or lag at boston episode after the pirate ship

    Boston Fix
  16. jonathan1107

    jonathan1107

    Joined:
    Dec 30, 2010
    Messages:
    905 (0.67/day)
    Thanks Received:
    30
    Location:
    Canada
    appearantly gonna take 2 days to download that link... downloading around 4kbs/sec :(
  17. R3DF13LD

    R3DF13LD

    Joined:
    Sep 21, 2010
    Messages:
    46 (0.03/day)
    Thanks Received:
    8
    Location:
    Bali Indonesia
    Yeah that's local link i know sorry
    maybe torrent will help u
  18. jonathan1107

    jonathan1107

    Joined:
    Dec 30, 2010
    Messages:
    905 (0.67/day)
    Thanks Received:
    30
    Location:
    Canada
    what's the name of the fix? I typed in google "assassin's creed 3 boston fix" ... and I find youtube videos that have nothing to do with your file... and forum threads that are as pointless...

    I typed in the name of the file u linked me in google, and I get non-sense results again...

    Do you remember "where" you got that file?
  19. R3DF13LD

    R3DF13LD

    Joined:
    Sep 21, 2010
    Messages:
    46 (0.03/day)
    Thanks Received:
    8
    Location:
    Bali Indonesia
    maybe u can search this DataPC DX11 AC3 Boston on torrent


    edit i don't found that one either on torrent sorry
    but i found these

    Boston Fix
    Last edited: Jan 21, 2013
  20. jonathan1107

    jonathan1107

    Joined:
    Dec 30, 2010
    Messages:
    905 (0.67/day)
    Thanks Received:
    30
    Location:
    Canada
    your link gets "blocked" by my browser

    fishy link?
  21. R3DF13LD

    R3DF13LD

    Joined:
    Sep 21, 2010
    Messages:
    46 (0.03/day)
    Thanks Received:
    8
    Location:
    Bali Indonesia
    yesterday when i search it was just fine now it's reported "this site may harm your computer"
    well i don't know where to look again now sorry

    edit try

    Boston Fix
    Last edited: Jan 23, 2013
  22. okidna

    okidna

    Joined:
    Jan 2, 2012
    Messages:
    470 (0.48/day)
    Thanks Received:
    343
    Location:
    Indonesia
    Turn off your power saving features, make sure your CPU always running full speed, that's how I deal with stuttering in this game.

    When I play this game with AMD Cool n' Quiet enabled, I got stuttering and choppy gameplay.
    I can't find the solution, but one day all those stuttering and choppiness gone.
    Checking my system and I found that my WCG BOINC client is running on the background (I forgot to turned it off, and this is meaning that 90% of the time my CPU running at full speed).
    So I go to BIOS, turned off Cool n' Quiet and no stuttering and choppy gameplay anymore.

    Also try to set your Anti-aliasing and AF from NVIDIA Control Panel, also make sure that your settings override any in-game AA and AF settings.

    Oh, assuming that you bought your game legally then that "Boston fix" is not what you think it is, trust me, I know :D
  23. jonathan1107

    jonathan1107

    Joined:
    Dec 30, 2010
    Messages:
    905 (0.67/day)
    Thanks Received:
    30
    Location:
    Canada
    yeah, that boston fix sounds like the fishiest of the fishiest things ever lol

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page