1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Hey guys Realtemp(and coretemp) wont load for 2-3 minutes after boot

Discussion in 'RealTemp' started by bigjared, Nov 3, 2009.

  1. pantherx12

    pantherx12 New Member

    Joined:
    Jan 2, 2009
    Messages:
    9,714 (4.66/day)
    Thanks Received:
    1,699
    Location:
    ENGLAND-LAND-LAND
    find a lot of programs that need UAC take ages to start.

    Riva tuner is what does it on my rig.
     
  2. bigjared New Member

    Joined:
    Nov 3, 2009
    Messages:
    36 (0.02/day)
    Thanks Received:
    0
    Its 12 hr prime95 and 1hr ITB stable along with no problems in day to day use/gaming? The programs worked flawlessly as soon as windows boots at both these stable settings and stock settings before.

    But now even at everything stock/default this problem is still happening so I really don't think its a stability thing.
     
  3. bigjared New Member

    Joined:
    Nov 3, 2009
    Messages:
    36 (0.02/day)
    Thanks Received:
    0

    The problem is the programs worked flawlessly from the get go previously. I had disabled UAC almost as soon as i installed Windows 7 and it has been disabled ever since.
     
  4. human_error

    human_error

    Joined:
    Nov 10, 2008
    Messages:
    1,738 (0.81/day)
    Thanks Received:
    476
    Hmm - restart, run realtemp and then go into task manager>performance and click on resource monitor - then in resource monitor go to memory tab and look for realtemp.exe - how many hard faults/sec is it having?

    **edit**
    Also right-click on realtemp in resource monitor and click analyse wait chain - this is something new i just found and may help us identify the issue.
     
  5. bigjared New Member

    Joined:
    Nov 3, 2009
    Messages:
    36 (0.02/day)
    Thanks Received:
    0
    BRB
     
  6. bigjared New Member

    Joined:
    Nov 3, 2009
    Messages:
    36 (0.02/day)
    Thanks Received:
    0
    Zero hardfaults/sec. Of course it is still showing anywhere on my screen.
     
  7. human_error

    human_error

    Joined:
    Nov 10, 2008
    Messages:
    1,738 (0.81/day)
    Thanks Received:
    476
    Well this really is interesting..
    What about that^^? does it show any resources causing a delay?
     
  8. bigjared New Member

    Joined:
    Nov 3, 2009
    Messages:
    36 (0.02/day)
    Thanks Received:
    0
    Says realtemp.exe is waiting for another process (Services.exe)
     
  9. human_error

    human_error

    Joined:
    Nov 10, 2008
    Messages:
    1,738 (0.81/day)
    Thanks Received:
    476
    aha! there we go. Mine doesn't say anything as it is running normally - now services.exe is the cause of the problem.
     
    bigjared says thanks.
  10. bigjared New Member

    Joined:
    Nov 3, 2009
    Messages:
    36 (0.02/day)
    Thanks Received:
    0
    Boom okay!

    Now what do we do about it hahahaha.
     
  11. human_error

    human_error

    Joined:
    Nov 10, 2008
    Messages:
    1,738 (0.81/day)
    Thanks Received:
    476
    Well services.exe is a pretty critical process - go to control panel>administrative tools>services (not computer services). In there have you changed any of the settings before to improve performance? One of these things will most likely be hanging causing your issue, it's just finding which one..
     
  12. bigjared New Member

    Joined:
    Nov 3, 2009
    Messages:
    36 (0.02/day)
    Thanks Received:
    0
    I had to enable secondary logon in order to install Holdem Manager (poker program).

    But that was the first day I had windows 7 and Realtemp has worked fine since then.
     
  13. human_error

    human_error

    Joined:
    Nov 10, 2008
    Messages:
    1,738 (0.81/day)
    Thanks Received:
    476
    Looking through the list of services i'm trying to look for ones which could stall for a couple of mins (trying to connect to other devices being a usual suspect) - on your network do you have any other PCs, xbox360s, ps3s or media servers (basically anything which would get the attention of the windows media player network sharing service)?
     
  14. bigjared New Member

    Joined:
    Nov 3, 2009
    Messages:
    36 (0.02/day)
    Thanks Received:
    0
    Hrmm

    Things connected to my system:

    USB Mouse
    ps2 Keyboard
    USB Microphone
    Speakers
     
  15. human_error

    human_error

    Joined:
    Nov 10, 2008
    Messages:
    1,738 (0.81/day)
    Thanks Received:
    476
    I mean on your network (connected to your router or PC by ethernet/wireless)
     
  16. bigjared New Member

    Joined:
    Nov 3, 2009
    Messages:
    36 (0.02/day)
    Thanks Received:
    0
    The router is wireless but the only things connected are my computer (wired) and occasionally my girlfriends laptop (but not right now)
     
  17. bigjared New Member

    Joined:
    Nov 3, 2009
    Messages:
    36 (0.02/day)
    Thanks Received:
    0
    disabled secondary logon just to see if that was it somehow and the problem is still there :(
     
  18. human_error

    human_error

    Joined:
    Nov 10, 2008
    Messages:
    1,738 (0.81/day)
    Thanks Received:
    476
    Ok then, the only thing i can think of now is to disable some of the services as a test, to see if any of them are hanging. For each one i list right-click it, go to properties and in startup type change it to disabled. Then after doing all of them restart and we'll give it a test - if it works then slowly re-enable one at a time until you find the culprit or if there is still a problem re-enable all of them back to their old settings (i've put their defaults in brackets).

    Homegroup listener (default manual)
    HomeGroup provider (default manual)
    Print spooler (default automatic)
    server (default automatic)
    superfetch (default automatic)
    windows backup (default manual)
    windows media player network sharing service (default automatic, delayed start)
    windows search (default automatic, delayed start)
    windows update (default automatic, delayed start)

    also make sure disk defragmenter is not running, and if it is then disable that (default manual)

    Those are the only things which you don't need which i can think of possibly being able to cause problems, if it's not one of those then i'm out of ideas :(
     
  19. bigjared New Member

    Joined:
    Nov 3, 2009
    Messages:
    36 (0.02/day)
    Thanks Received:
    0
    ok - set startup to disabled on all of those wish me luck!
     
  20. bigjared New Member

    Joined:
    Nov 3, 2009
    Messages:
    36 (0.02/day)
    Thanks Received:
    0
    Ugh- same problem

    In the wait chain it looks like this

    [ ] Realtemp.exe (PID: 2728) Thread: 2732
    Indented [ ] services.exe (PID: 620) Thread: -
     
  21. human_error

    human_error

    Joined:
    Nov 10, 2008
    Messages:
    1,738 (0.81/day)
    Thanks Received:
    476
    Gah, i'll restart my machine, see what i get if i launch immediately on startup..

    **edit**

    well i restarted, as soon as i got the desktop i launched realtemp from my HDD and it loaded instantly, services.exe was also running with no delay. I don't know where your problem's coming from - either a service or the service.exe process itself isn't starting as it should, at least we know that much. I'm sure someone else on here will have a few ideas on how to figure it out - good luck (sorry i'm out of ideas now, i'm tiered so may come up with something later).
     
  22. bigjared New Member

    Joined:
    Nov 3, 2009
    Messages:
    36 (0.02/day)
    Thanks Received:
    0
    Alright man thank you for the effort so far - making some progress.


    This is just driving me crazy because it didn't happen before and I can't think of any logical reason why this would ever happen with only Realtemp and Coretemp while Speedfan and T-Power and CPU-z all work fine.
     
  23. unclewebb

    unclewebb RealTemp Author

    Joined:
    Jun 1, 2008
    Messages:
    947 (0.41/day)
    Thanks Received:
    420
    This is definitely a weird problem and one I've never experienced before.

    Have you tried adding RealTemp to your start up sequence using the Task Scheduler?

    Follow this tutorial exactly and it should work.

    http://www.xtremesystems.org/forums/showpost.php?p=3970161&postcount=3657

    Is RealTemp still delayed at start up? You can open up the Task Scheduler and it will report an error code if there's a problem. Something very odd is going on but I can't think of what it is. I have never heard about this issue when using Vista so maybe it's a new Win 7 feature. The go for coffee first thing in the morning when you start your computer up feature.

    I'm sure there will be a Mac commercial about this in the near future. :D

    Does this delay also happen when you resume from Stand By and try to manually start RealTemp or only when you first boot up?

    Here's RealTemp 3.39
    http://www.fileden.com/files/2008/3/3/1794507/RealTempBeta.zip
     
  24. bigjared New Member

    Joined:
    Nov 3, 2009
    Messages:
    36 (0.02/day)
    Thanks Received:
    0
    Thank you for the detailed response unclewebb!

    I have followed the steps and added realtemp to my start up using task manager and unfortunately the problem is still occurring.

    Under task manager there are no errors or problems reported it just says that realtemp is running. However when I go back to the resource monitor I am still getting the same "waiting for service.exe". And of course after 2-3 minutes of waiting Realtemp suddenly pops up and works as if I just started it.

    This problem only happens when windows 7 first loads yet as of yesterday this problem had never happened (4 days with fresh install of windows 7). Same system, same OS, same settings.

    The only thing that is different is that I experienced an unstable OC trying to go above my stable settings yesterday. I promptly reset everything to known stable settings (where realtemp was working flawlessly before) and I now experience this problem.

    I know you don't have anything to do with Coretemp but I am having identical problems when trying to it as well. However other programs that access temperature work fine like Speedfan and my Biostar T-power Utility.
     
  25. erocker

    erocker Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 19, 2006
    Messages:
    39,654 (13.29/day)
    Thanks Received:
    14,044
    Does SpeedFan and the Biostar TPower utility read core temperatures or "CPU" temperatures, or both?
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page