1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

HIS hd 4870 very hot

Discussion in 'AMD / ATI' started by Jonny_doe, Dec 1, 2008.

  1. Jonny_doe New Member

    Joined:
    Nov 6, 2005
    Messages:
    72 (0.02/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    South West U.K.
    I got a new HIS HD4870 , but this thing runs VERY hot (70°C ) , but after gaming it hardly goes up (i think the fan speeds up to maintain the temp ).

    On my old HD 3870 i have a Zalman GV1000 Cooler , would it be worth fitting this to the HD 4870 ???
    Or should i just AS5 the stock cooler and speed up the fan ????
     
  2. erocker

    erocker Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 19, 2006
    Messages:
    39,951 (13.00/day)
    Thanks Received:
    14,378
    Just set the fan speed higher in CCC.
     
    Jonny_doe says thanks.
  3. Jonny_doe New Member

    Joined:
    Nov 6, 2005
    Messages:
    72 (0.02/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    South West U.K.
    where's this option in ccc ????
     
  4. erocker

    erocker Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 19, 2006
    Messages:
    39,951 (13.00/day)
    Thanks Received:
    14,378
    You have to use catalyst 8.10 or higher. In the overdrive tab tick the key to unlock it, then set the fan to the desired speed.:)
     
  5. niko084

    niko084

    Joined:
    Dec 5, 2006
    Messages:
    7,636 (2.60/day)
    Thanks Received:
    729
    It's been posted dozens of times about the temps of Hd4k cards, this is very normal.
    If you want like Erocker said, set the fan speeds in CCC if you want a simple fix.

    No worries my Hd4850 ran at around 105c stock and never had an issue, I turned the fan speeds up to 50% and its still quiet and I run around 40c idle and 55c load.
     
  6. KBD New Member

    Joined:
    Feb 23, 2007
    Messages:
    2,477 (0.87/day)
    Thanks Received:
    279
    Location:
    The Rotten Big Apple
    i say increase the fan speed like erocker sed, or better yet mount that Zalman cooler on the 4870, it should fit but check for compatibility first. Mine 4870 just arrived and i'll be putting aftermarket cooler on it as well. It doesnt run as hot as yours (tops at about 63c) but still i think that putting coolers on these kind a cards is a must especially if u gonna overclock. just my opinion though.
     
  7. Jonny_doe New Member

    Joined:
    Nov 6, 2005
    Messages:
    72 (0.02/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    South West U.K.
    Thanks guys , i think i'll just ram the fan up first , but am i being thick here ???
    Where's the option for the fan speed ( 8.11 )

    [​IMG]
     
  8. erocker

    erocker Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 19, 2006
    Messages:
    39,951 (13.00/day)
    Thanks Received:
    14,378
    Jonny_doe says thanks.
  9. HolyCow02

    HolyCow02 New Member

    Joined:
    Jun 8, 2008
    Messages:
    1,638 (0.69/day)
    Thanks Received:
    111
    Location:
    New York
    whoa that screen shot shows your 4870 is ridiculously underclocked. And I don't see how that can be 8.11... since there should be a 3rd gauge on the right with the fan speed. Im confused.

    I'd go with erocker and uninstall the drivers and reinstall them. Something must have gone wrong
     
  10. spearman914

    spearman914 New Member

    Joined:
    Apr 14, 2008
    Messages:
    3,339 (1.37/day)
    Thanks Received:
    502
    Location:
    Brooklyn, New York 11223
    70C means nothing to a video card. It can still run with temps up to 110C. But u can still do what erocker said.
     
  11. niko084

    niko084

    Joined:
    Dec 5, 2006
    Messages:
    7,636 (2.60/day)
    Thanks Received:
    729
    You could also use RivaTuner :)
     
  12. spearman914

    spearman914 New Member

    Joined:
    Apr 14, 2008
    Messages:
    3,339 (1.37/day)
    Thanks Received:
    502
    Location:
    Brooklyn, New York 11223
    When idle or at 2d mode the video card underclocks your speeds by like 1/3 of it's speed. When in 3d it busts it up to the orginal clock.

    @To the thread: Something must be wrong with ur drivers. Uninstall and reinstall might fix it.
     
  13. Jonny_doe New Member

    Joined:
    Nov 6, 2005
    Messages:
    72 (0.02/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    South West U.K.
    the clocks are that speed , but as soon as i start something graphical they jump up to proper speeds , then when i stop they drop back down. (the fan runs at 2% when idle )
    I've uninstalled , and reinstalled tonight (drivercleaner in save mode aswell) , but this made no difference
     
  14. spearman914

    spearman914 New Member

    Joined:
    Apr 14, 2008
    Messages:
    3,339 (1.37/day)
    Thanks Received:
    502
    Location:
    Brooklyn, New York 11223
    He's a mod for a long time, so he nos what he's doing. He's just saying even in 2d the clocks are still lower then normal.
     
  15. Jonny_doe New Member

    Joined:
    Nov 6, 2005
    Messages:
    72 (0.02/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    South West U.K.
    Do you think it's worth flashing another bios to it , say maybe ATI ????
     
  16. erocker

    erocker Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 19, 2006
    Messages:
    39,951 (13.00/day)
    Thanks Received:
    14,378
    Jonny_doe says thanks.
  17. Fastmix

    Fastmix New Member

    Joined:
    Aug 5, 2008
    Messages:
    627 (0.27/day)
    Thanks Received:
    115
    Location:
    The Kingdom of Heaven
    Can you please save your bios and post it, I want to take a look at it.
     
  18. rangerone766

    rangerone766

    Joined:
    Aug 18, 2007
    Messages:
    1,036 (0.39/day)
    Thanks Received:
    111
    you can change out the cooler for aftermarket cooling, but keep in mind. the gpu itself is pretty easy to keep cool. i'm pretty sure a zalman vf900 would cool the gpu, and i bet a vf700 would keep the gpu cool aswell. but the problem with the 4870's isn't the gpu, its the voltage regs. standard ramsinks just wont cut it on those super hot vregs.

    i run a hr03-gt on my 4870, even with all these sinks, i blackscreen crash on furmark bench. i ended up having to put a 92mm fan over my vreg area, and now with all the sinks and a fan it runs nice and cool. and still quieter than the factory leaf-blower.

    [​IMG]
    By rangerone7669, shot with Photosmart M415 at 2008-07-22

    [​IMG]
    By rangerone7669 at 2008-11-12
     
  19. cdawall where the hell are my stars

    Joined:
    Jul 23, 2006
    Messages:
    20,684 (6.74/day)
    Thanks Received:
    2,984
    Location:
    some AF base
    you know i think i made a thread about this


    http://forums.techpowerup.com/showthread.php?t=72798

    which i still think should be stickied
     
  20. Jonny_doe New Member

    Joined:
    Nov 6, 2005
    Messages:
    72 (0.02/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    South West U.K.
    Well here's my bios It's HIS make Card
     

    Attached Files:

  21. Fastmix

    Fastmix New Member

    Joined:
    Aug 5, 2008
    Messages:
    627 (0.27/day)
    Thanks Received:
    115
    Location:
    The Kingdom of Heaven
    very strange, this is a new bios with the thermal mode just like the sapphire but with a better powerplay.

    All you need is a better fan profile, I have modded just that and left everything the same, try flashing it and let me know.

    Tell me something...just out of curiosity does your screen flicker when the memory clock changes from 2d to 3d ?
     

    Attached Files:

    • His.zip
      File size:
      46 KB
      Views:
      118
    Jonny_doe says thanks.
  22. Jonny_doe New Member

    Joined:
    Nov 6, 2005
    Messages:
    72 (0.02/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    South West U.K.
    Thanks i will flash tomorrow hopefully , and no , there are no screen flickers
     
  23. Jonny_doe New Member

    Joined:
    Nov 6, 2005
    Messages:
    72 (0.02/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    South West U.K.
    Well i flashed it tonight , and it all seems to be running good , fan now idle at 30% , keeping the gpu at 50% , and i still can't hear it , many thanks , you saved me having to go through all the bioses until i found a good one .. ;)
    Unless there's a better bios i should be using , any way thanks again
     
  24. Fastmix

    Fastmix New Member

    Joined:
    Aug 5, 2008
    Messages:
    627 (0.27/day)
    Thanks Received:
    115
    Location:
    The Kingdom of Heaven
    I love happy endings....it was my pleasure.;)
     
    Jonny_doe says thanks.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page