1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

How long do i stress test my gpu for after oc'ing

Discussion in 'Overclocking & Cooling' started by Achilles1600, Sep 4, 2010.

  1. Achilles1600

    Achilles1600 New Member

    Joined:
    Jul 5, 2009
    Messages:
    276 (0.15/day)
    Thanks Received:
    13
    Location:
    edmonton alberta canada
    question on oc'ing a gtx 460 with riva tuner

    Hi im going to oc my gtx 460 with riva tuner but it say's my forceware version is not supported.

    can i still overclock my card if my driver is not suppoerted.?
    Last edited: Sep 4, 2010
  2. afw

    afw New Member

    Joined:
    Mar 4, 2009
    Messages:
    642 (0.32/day)
    Thanks Received:
    127
    Use MSI Afterburner or EVGAs Precision
    Achilles1600 says thanks.
  3. bogmali

    bogmali Moderator Staff Member

    Joined:
    Mar 16, 2008
    Messages:
    6,641 (2.83/day)
    Thanks Received:
    4,124
    Location:
    Olympia, WA USA
    MSI Afterburner is powered by Riva Tuner. Run it and see if it will OC without having the current drivers.
    Achilles1600 says thanks.
  4. Achilles1600

    Achilles1600 New Member

    Joined:
    Jul 5, 2009
    Messages:
    276 (0.15/day)
    Thanks Received:
    13
    Location:
    edmonton alberta canada
    i have an evga card should i just use evga precision
  5. timta2

    Joined:
    Jan 16, 2008
    Messages:
    815 (0.34/day)
    Thanks Received:
    114
    Location:
    Milwaukee, Wisconsin, USA
    Yes, use Precision for starters. It is very easy to use in comparison to RivaTuner. RivaTuner is not hard to use but has a lot more features and settings that can be frustrating to a new user. I think Afterburner is very similar if you want to try that one also. Chances are that the next version of RivaTuner will support your current (updated) drivers.
  6. TeXBill

    TeXBill

    Joined:
    Oct 30, 2009
    Messages:
    1,358 (0.77/day)
    Thanks Received:
    645
    Location:
    TX
    Afterburner is easy and will work with any Nvidia card. It also comes with a stress tester to make sure your OC is good. Just install and run it, move the sliders to what you want make small adjustments then stress test. You should be alright with afterburner or evga Precision they both work with current and past drivers.
  7. Achilles1600

    Achilles1600 New Member

    Joined:
    Jul 5, 2009
    Messages:
    276 (0.15/day)
    Thanks Received:
    13
    Location:
    edmonton alberta canada
    how an the hell do i use this msi afterburner iv never seen any untility with core voltage option's.
    ... what do i do ?
  8. bogmali

    bogmali Moderator Staff Member

    Joined:
    Mar 16, 2008
    Messages:
    6,641 (2.83/day)
    Thanks Received:
    4,124
    Location:
    Olympia, WA USA
    If you did not enable it on the options page, leave it alone and you're fine. You should not be able to mess with it if it's not enabled.
  9. Achilles1600

    Achilles1600 New Member

    Joined:
    Jul 5, 2009
    Messages:
    276 (0.15/day)
    Thanks Received:
    13
    Location:
    edmonton alberta canada
    overclocking gtx 460 what do increase my memory clocks at

    im overclocking my gtx 460 what do i make my increasements at for the memory clock.?
  10. puma99dk|

    puma99dk|

    Joined:
    Aug 29, 2005
    Messages:
    3,320 (1.01/day)
    Thanks Received:
    742
    i can see u got the 768mb version i got the 1gb version and mine does 800/1000/1600mhz @ 1.000v in MSI Afterburner.
  11. Achilles1600

    Achilles1600 New Member

    Joined:
    Jul 5, 2009
    Messages:
    276 (0.15/day)
    Thanks Received:
    13
    Location:
    edmonton alberta canada
    yes i do have then 768mb what memory clock speed's did you get when overclocking one.
  12. puma99dk|

    puma99dk|

    Joined:
    Aug 29, 2005
    Messages:
    3,320 (1.01/day)
    Thanks Received:
    742
    i max oc my card at core: 800mhz memory: 1000mhz (2000mhz) shader: 1600mhz
  13. Achilles1600

    Achilles1600 New Member

    Joined:
    Jul 5, 2009
    Messages:
    276 (0.15/day)
    Thanks Received:
    13
    Location:
    edmonton alberta canada
    how can that be it says here on msi afterburner that i have 1800Mhz memory clock ?
    Last edited: Sep 4, 2010
  14. bogmali

    bogmali Moderator Staff Member

    Joined:
    Mar 16, 2008
    Messages:
    6,641 (2.83/day)
    Thanks Received:
    4,124
    Location:
    Olympia, WA USA
    Divide/multiply it by two to get the actual clock;)

    Here are my 2 1GB versions:

    [​IMG]
  15. Achilles1600

    Achilles1600 New Member

    Joined:
    Jul 5, 2009
    Messages:
    276 (0.15/day)
    Thanks Received:
    13
    Location:
    edmonton alberta canada
    Hi i just oc'ed my gtx 460 to 870 core 1740 shader and 1055 memory...do i go further

    like it say's i just got my clock's up to 870 core 1740 shader and 1055 memory should i go futher into the memory clock speed.?
  16. swistak92 New Member

    Joined:
    Mar 24, 2010
    Messages:
    96 (0.06/day)
    Thanks Received:
    4
    Location:
    Sydney
    keep going until its unstable or too hot and then drop a bit and there is your stable oc ;)
  17. JrRacinFan

    JrRacinFan Served 5k and counting ...

    Joined:
    Mar 17, 2007
    Messages:
    19,414 (7.15/day)
    Thanks Received:
    4,483
    Location:
    Youngstown, OH
    Got mine to 890 core on max available volts. Sounds like you got some good memory though.

    What's your load temp like?
  18. choppy

    choppy

    Joined:
    Jul 18, 2007
    Messages:
    1,173 (0.45/day)
    Thanks Received:
    150
    Location:
    UK
    do you have a stock EVGA 460 or one of the factory overclocked versions?
  19. JrRacinFan

    JrRacinFan Served 5k and counting ...

    Joined:
    Mar 17, 2007
    Messages:
    19,414 (7.15/day)
    Thanks Received:
    4,483
    Location:
    Youngstown, OH
    Stock and came preflashed with the 720 core bios instead of specc'd 675.
  20. choppy

    choppy

    Joined:
    Jul 18, 2007
    Messages:
    1,173 (0.45/day)
    Thanks Received:
    150
    Location:
    UK
    lol the question was pointed at the OP but thats fine thanks for replying. did you buy that new or used
  21. JrRacinFan

    JrRacinFan Served 5k and counting ...

    Joined:
    Mar 17, 2007
    Messages:
    19,414 (7.15/day)
    Thanks Received:
    4,483
    Location:
    Youngstown, OH
    BNIB from another TPU member. LOL @ ur question/my answer
  22. Achilles1600

    Achilles1600 New Member

    Joined:
    Jul 5, 2009
    Messages:
    276 (0.15/day)
    Thanks Received:
    13
    Location:
    edmonton alberta canada
    Hi i just stress tested my gtx 460 for one hour my max temperature was 77 c i got the gpu to 850 core and 1050 memory.

    and everything seem's stable :rockout:
  23. JrRacinFan

    JrRacinFan Served 5k and counting ...

    Joined:
    Mar 17, 2007
    Messages:
    19,414 (7.15/day)
    Thanks Received:
    4,483
    Location:
    Youngstown, OH
    Why are you creating new threads? Just post in your old one.

    Max needed IMO, 10 mins.
    Achilles1600 says thanks.
  24. Dent1

    Joined:
    May 18, 2010
    Messages:
    3,123 (2.01/day)
    Thanks Received:
    899
    Which application did you use to stress test it? try MSI Kombustor.

    Also the temps can be low but it can still be unstable.
  25. Achilles1600

    Achilles1600 New Member

    Joined:
    Jul 5, 2009
    Messages:
    276 (0.15/day)
    Thanks Received:
    13
    Location:
    edmonton alberta canada
    yes i used kombustor

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page