1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

I7 rig running super slow

Discussion in 'Overclocking & Cooling' started by Solaris17, Feb 5, 2009.

  1. Solaris17

    Solaris17 Creator Solaris Utility DVD

    Joined:
    Aug 16, 2005
    Messages:
    17,208 (5.18/day)
    Thanks Received:
    3,567
    Location:
    Florida
    hey guys i finally got my system up and running but fomr some reason it is running something crazy slow.....programs take forever to load...the desktop takes awhile to load...iv defragged cleaned up checked for errors and i cant seem to fix it...the weird thing is the system is stable and vantage scores well. but the system itself is just slow in other aspects. their are no virus's on the machine and it was doing this before kaspesky was installed...so now im totally confused. any ideas?
     
  2. blastboy

    blastboy New Member

    Joined:
    Nov 30, 2007
    Messages:
    45 (0.02/day)
    Thanks Received:
    6
    Could it be because you only running dual channel memory instead of tri-channel?
     
    Solaris17 says thanks.
  3. Solaris17

    Solaris17 Creator Solaris Utility DVD

    Joined:
    Aug 16, 2005
    Messages:
    17,208 (5.18/day)
    Thanks Received:
    3,567
    Location:
    Florida
    i dont think so i7 is supposed to run it better anyway...i mean my 4GB of mushkin 800mhz sticks DDR2 and my old E7200 ran better than this when it was at 4Ghz and my vista install is clean i havent installed like anything im just not getting it. it benches alot better than my old rig and plays things faster but the os in genral is slower?
     
  4. Binge

    Binge Overclocking Surrealism

    Joined:
    Sep 15, 2008
    Messages:
    6,982 (3.18/day)
    Thanks Received:
    1,752
    Location:
    PA, USA
    Did you get your new memory yet?
     
  5. Solaris17

    Solaris17 Creator Solaris Utility DVD

    Joined:
    Aug 16, 2005
    Messages:
    17,208 (5.18/day)
    Thanks Received:
    3,567
    Location:
    Florida
    nope it wont be for awhile i dont have the $$
     
  6. Binge

    Binge Overclocking Surrealism

    Joined:
    Sep 15, 2008
    Messages:
    6,982 (3.18/day)
    Thanks Received:
    1,752
    Location:
    PA, USA
    hmmm... still was this a recent development?
     
  7. DanishDevil

    DanishDevil

    Joined:
    Oct 6, 2005
    Messages:
    10,203 (3.12/day)
    Thanks Received:
    2,090
    Location:
    Newport Beach, CA
    Reformat? I always reformat when I get a new board. I say junky driver left-overs. I don't trust those clean-up programs. I still think there's stuff left behind.
     
    Kei and Solaris17 say thanks.
  8. W1zzard

    W1zzard Administrator Staff Member

    Joined:
    May 14, 2004
    Messages:
    14,887 (3.93/day)
    Thanks Received:
    11,639
    check using realtemp if your cpu is overheating
     
    Solaris17 says thanks.
  9. lemonadesoda

    lemonadesoda

    Joined:
    Aug 30, 2006
    Messages:
    6,252 (2.12/day)
    Thanks Received:
    963
    Have you been OC'ing that CPU? You might have burnt out some of the Quick Path memory channels so that it is working like a PCIex16 card in a x1 slot.

    Quick test. Run some memory benchmarking software. Check against figures here or on the net. If all is OK; then it is your HDD or build. Reformat and reinstall.

    If memory benchmarks are slow, then take her back to stock and see if you can bring her back to life. If not... then I'm sorry, but you are paying the "new" overclocking price. At least the CPU still works. Perhaps a tortoise, but alive nonetheless. LOL

    Oh yes, and unlike a separate burnt out Northbridge, moving this CPU to a new mainboard will carry over the same problems. :-(

    I thnk you have been "SPANKED, ya bitch" (quoting your sig/specs)
     
  10. Solaris17

    Solaris17 Creator Solaris Utility DVD

    Joined:
    Aug 16, 2005
    Messages:
    17,208 (5.18/day)
    Thanks Received:
    3,567
    Location:
    Florida
    iv formatted twice this one was done last night

    nope low 40's :( she loads a little over 60 but no bsods. iv checked and rechecked that all my chipset drivers etc were installed correctly and they were. i double checked and redefragged all my drives cleaned temp files off my drive (but their werent any) and i dumped everything in the temp and prefetch folders. system is still acting up.
     
  11. Solaris17

    Solaris17 Creator Solaris Utility DVD

    Joined:
    Aug 16, 2005
    Messages:
    17,208 (5.18/day)
    Thanks Received:
    3,567
    Location:
    Florida
    then why are bechmarks normal? why is everything non os related act like it isn indeed on a faster system?
     
  12. Binge

    Binge Overclocking Surrealism

    Joined:
    Sep 15, 2008
    Messages:
    6,982 (3.18/day)
    Thanks Received:
    1,752
    Location:
    PA, USA
    How is your resource monitor? Would you mind sharing your voltages? Sometimes overvolting the QPI can cause it to be sluggish.
     
  13. DRDNA

    DRDNA

    Joined:
    Feb 19, 2006
    Messages:
    4,780 (1.52/day)
    Thanks Received:
    566
    Location:
    New York
    running most recent bios?
     
  14. DRDNA

    DRDNA

    Joined:
    Feb 19, 2006
    Messages:
    4,780 (1.52/day)
    Thanks Received:
    566
    Location:
    New York
    create another profile on your OS with admin rights and test from that profile.
     
  15. Solaris17

    Solaris17 Creator Solaris Utility DVD

    Joined:
    Aug 16, 2005
    Messages:
    17,208 (5.18/day)
    Thanks Received:
    3,567
    Location:
    Florida
    [​IMG]

    resource monitor is good under 50 processes and im only using about a gig of ram.
     
  16. DanishDevil

    DanishDevil

    Joined:
    Oct 6, 2005
    Messages:
    10,203 (3.12/day)
    Thanks Received:
    2,090
    Location:
    Newport Beach, CA
    Whoa vregs. Those run hot on i7 don't they?
     
  17. DRDNA

    DRDNA

    Joined:
    Feb 19, 2006
    Messages:
    4,780 (1.52/day)
    Thanks Received:
    566
    Location:
    New York
    Dram voltage is kinda hi and the reflecting temp is hi too.
     
  18. kid41212003

    kid41212003

    Joined:
    Jul 2, 2008
    Messages:
    3,584 (1.58/day)
    Thanks Received:
    533
    Location:
    California
    Try running at stock first?
     
  19. Solaris17

    Solaris17 Creator Solaris Utility DVD

    Joined:
    Aug 16, 2005
    Messages:
    17,208 (5.18/day)
    Thanks Received:
    3,567
    Location:
    Florida
    stock does the sam ram voltage i bumped up just now to see if that was the problem the dividers on this board are F$#@% and 1066mhz gives me 1600mhz these sticks are rated for 1333 the next lowest divider is 800 and the machine wont boot
     
  20. DRDNA

    DRDNA

    Joined:
    Feb 19, 2006
    Messages:
    4,780 (1.52/day)
    Thanks Received:
    566
    Location:
    New York
    whats the paging file set to?
     
  21. thee neonlightning

    thee neonlightning New Member

    Joined:
    Jul 26, 2008
    Messages:
    100 (0.04/day)
    Thanks Received:
    20
    Location:
    Scotland , with forest wolves ...
    These would be my bets , drivers from my old card and other programs caused numerous failures and slowdowns , however a quick reformat and everything has been good since :)
     
  22. DRDNA

    DRDNA

    Joined:
    Feb 19, 2006
    Messages:
    4,780 (1.52/day)
    Thanks Received:
    566
    Location:
    New York
    He reformatted it 2 times already.:(
     
    Solaris17 says thanks.
  23. Solaris17

    Solaris17 Creator Solaris Utility DVD

    Joined:
    Aug 16, 2005
    Messages:
    17,208 (5.18/day)
    Thanks Received:
    3,567
    Location:
    Florida
    it was a little over 2GB thinking it was the problem i disabled it. same

    i always format. iv reformated 2 times in the last 16 hours
     
  24. kid41212003

    kid41212003

    Joined:
    Jul 2, 2008
    Messages:
    3,584 (1.58/day)
    Thanks Received:
    533
    Location:
    California
    You have Windows automatic updates enable...?
     
  25. Solaris17

    Solaris17 Creator Solaris Utility DVD

    Joined:
    Aug 16, 2005
    Messages:
    17,208 (5.18/day)
    Thanks Received:
    3,567
    Location:
    Florida
    nope i do them myself and i did them all last night.
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page